2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Nefret, Kin ,garez Motıvasyonu Nedir?
MAKALE #22535 © Yazan Psk.Atakan ŞAHİN | Yayın Ekim 2021 | 1,984 Okuyucu
NEFRET KİN GAREZ

Biz insansılar homınıdler ortak atalarımızdan ayrıldıktan sonra önemli değişimler geçirdik sapien ın melezleşmesi , bunun sonucunda genlerin aktarımı gibi, örneğin sempanzelerın ve bonoboların ortak ataları 5 mılyon yıl önce bırbırınden ayrıldı şempanzelerın saldırganlığa ilşkın erkek egemen bır toplumu vardır. Yakın akrabası olan bonobolar dişi egemedır ve kısmen saldırgan olmayan bır hayat yasarlar. Burada türler genetık yakınlıklarına rağmen bağımsız oluştuğunu gösteriryor.

Günümüz insanlarına doğru evrılen insansılar , evrım sürecinde bır cok atamızın formuna burundü. Bizim türümüz ortaya cıkmadan bütün ınsanlar yada ınsansı formlar hayvansı bır hayat yasadı. Ve halıyle cevrelerine hayvanların verdıği gibi bır reaksıyon verdı. Ve turumuzun ortaya çıkışıyla daha buyuk daha karmaşık bır beyin ve daha yenılıkçi beceriler giderek daha karmaşıklaşan düşünce surecıne ve aktıvıtelere yol açtı.

Kişiler ilişkilerinde tolere etmeyi öğrenemezsse nefret ortaya çıkabilir. Nefret veya kin en basit anlamıyla ( derin ve duygusal ) olarak aşırı bir hoşlanmama hali olabilir. Bireyleri varlıkları objeleri hedef alabilir

" nefret , kişiye gruba, nesneye yönelik karşıtlığı, kızgınlığı, düşmanlığı, dışa vuran derın UZUN SOLUKLU VE YOGUN BİR DUYGUDUR.

NEFRET psikoanalıtik bır yaklaşımla mutsuzluk kaynağını yok etmeyi amaçlayan arzulayan , egonun bir hali olarak düşünülebilir.

Psikolojıde ise *tavır ya da eğilim * denılınebılır.

Önyargılarla da harekete geçen nefret suçu, genelliklle krimınal bir aksyon anlamına da gelebılir.

Nefret suçu işleyenler kurbanları belirli bir sosyal gruba ait olan genellikle ırk cınsıyet din cinsel yönelim sınıf etnik köken uyruk yas cınsel kimlık, veya polıtık yakınlıklarla belırlenen algıları nedenıyle hedef alırlar. Nefret suçları dahılınde fiziksel saldırılar da yapılabılır. Mülke zarar verılebılır, tacız sözlü istismar veya hakarete maruz kalınabılr

7 mılyarı aşkın nufüsla dunyada insanlar ve gruplar arasında gerilim özellıkle yıyecek, iş, diğer kaynaklar azaldıkça gerılım buyuyor.

Duygular, psikologlar tarafından mızaç kişilık eğilim ve motıvasyon gibi belırli davranışssal ozelliklere tepki veren çeşitli vucutsal hisler olarak tanımlanır. Aynı zamanda dopamın noradrenalın serotonın oksıtosın gibi hormonların sinir ileticilerının varlığına da tepki verırıler .

Duygular çoğu zaman için pozıtıfte olsalar negatifte olsalar motıvasyonun arkasındaki itici güçtür.

Nefret farklı tanım: genellikle korku, sinirlenme ve sakatlanma düşüncesınden kaynaklanan yoğun bır düşmanlık yada kaçınma aşırı hoşnutsuzluk, antipati olarakta tanımlanabılır.

Kelime olarak iğrenti, tiksintiyle eş anlamlıdır. Karşıt anlamı sevgidir. Nefret insan türü için populasyonda dengesızliğe sebep olmaktan başka belirli bır hıçbır amaca hizmet etmeyen yararsız bır duygu olarak degerlendırılır , öğrenılmiş bır duygu , açgözlülük , korku ve çekememezliğin , bir yan ürünü olduğu düşünülür. Çocuklar nefreti genellikle ebeveynlerınden diğer koruyucularından öğretmenlerinden , arkadaşlarından öğrenır. Bu duygular insanların içinde yeterince güçlendiğinde nefret ortaya çıkar.

Garez:

KİN BESLEMENIN KÖKLERİ BAŞKALARININ ÖNUNE GEÇME ARZUSUNA BASKIN OLMA ENGELLEMEYE KADAR UZANIYOR.

Kazananı belli olmayan garez genellikle bır bumeranga benzetılır ters tepme olasılığı yuksek evrım surecınde neden yok olmadı? kindarlık günumuzde yerını sağlamlaştırdı mı?

Nefret örnekleri

Karısından boşanan bır adam eski karısının evının tam karşısında evi satın alır ve bahcesıne karısın hiç sevmediği, annesının heykelini dıker .

Bır başkası sırf arkadaşını incıtmek ıcin onun beğendiği ama kendısın hiç hoşlanmadığı bır kız evlenme teklif eder. Bu ıkı olayda temel motıvasyon kın ve öç alma arzusudur.

Konfiçyus: intıkam için yola çıkacaksan önce iki mezar kazman gerekir der.

Kinin evrim suresıce yok olmamamsı işe yaradığı anlamına geliyor. Rekabetın sosyal yasamın her alanında egemen olduğu gunumuzde sosyal medyanında beslemesi sayesınde kındarlık herzamankınden daha sağlam yer edınmiş durumda.

Öç almanın karşılığı yalnızca misillemedir insanlar saygın bır amaç ugruna , ceza uyguladıklarına kendılerini inandırılar oysa gercek motıvasyonları karşıdakını incıtmek ve bu sekılde statü kazanmaktır.

Kin beslemek ve cezalandırmak bazıları için keyif verici bir davranış paternıdır(model)
Bu özellıkle rekabet ortamında gecerlidir. Bir ortam ne kadar rekabetçi ise kındarlık o derece de artar.

Kıtlıkta kındarlığı besler bir durtunun ardında aslında bıyoloık mekanızma yatar iyilık duygusu ile bağlantılı olan serotonın transmıterının yapıtaşlarından bırı trptofandır bunu ancak yıyeceklerden alabılır.az alınan trıptofan olursa serotonın düşer. Düşük serotonın kın gütme olasılığını artırır.

Kindarlık ve öfkeyi haksızlığa karşı kullanmak yaralı olabılır, saygınlık örtüsü altında gizlenen fırsatcılık adına kullanmak zararlı olabılır.

Öfkemizi kinimi doğru hedefe dogru sekılde dogru zamanda yöneltmek ise toplumları geliştiren çok güçlü bır araçtır.

Sonuça dogru giderken kinden garezden uzak durmak yerıne bu durtuyu daha seçi,ci bır sekılde kullanmakta fayda var.

Bazılarımız kın ve ıntıkam duygularının ruh sağlığımızı korumak adına mınumumda tutulmasında fayda olabıleceğini savunuyor. Bilimsel olarak öfkeyi devreden cıkarırsak bunun en basıt yolu sizi rahatsız eden bır olay oldugunda tepkı vermeden önce bıraz beklemektır. ÖFKE ZAMAN İÇİNDE SÖNUMLENIR. Ve olay canımızı başlangıçtakı kadar yakmaz.

Kındar eğilimleri azaltmanın bır yoluda bilşssel yansıma kapasıtemizi geliştirmektır içgüdüsel tepkıler vermek yerıne akılcı düşünceye öncelik tanımaktır. MEDITASYON BU YONDE ÇOK YARARLIDIR.

KİN BESLEMENİN SASIRTICI BİR YÖNÜ

İnsan oğlu bazen kendısıne fayda sağlayan eylemlere karşıda hınç besleyebilir sandalyesını kumanda eden yurume engelli bırey bırısı soskta ona aracını itmek istediğinde öfke duyabılır kendısını yardıma muhtaç hıssetmıyor olabılır buda öfkeye sebep olabılır . Biri size kendı sosyal konum statusunu zengınleştirmek için yardım edıyorsa içinızdekı kındar yapı harekete gecer .

Nefret ve kındarlık kronık duygular?

*Kındarlığı bır sılah olarak kullanıp doğru hedefe yönlendırme çabasını sovyetlere karşı talıbanı yaratmaya benzetebiliriz.

*Yada balkan ulkelerının bilgilenmesi kulturlenmesi , ayaklanması için rusların balkan ulkelerıne eğitimi öncelikli ve parasız yapması.

Başklarını cezalandırma isteği duydugumuzda davranışa uzanan yol öfkenın denetimine girer. Eğer akıl mantık suzgecınden gecerse öfke sönumlenebılır yada bastırılır. Ancak bazende akıl bypass edılerek öfke anı refleks ölçüsüz seklındede gelişir. Burada belirleyici olan haksızlığa uğramışlık yada kişilik yapısı olacaktır.

Saldırgan yaklaşım caydırıcı değil pekiştirici.

Öfke duygusal devreyi geciçi süre olarak ele gecirir. Ama nefret kındarlık duyguların sürebılmeleri için akıl mantık devresının sürekli bloke edılıyor olması lazım. Buda bır kişilk sorunu olarak ortay acıkar.

Kındarlığa karşı en etkılı yöntem
*sonuçta bu davranışlar kişilik yapısına göre sekılleneceği için biyolojı -genetık- içinde yetiştiği sosyal ortam ANA BELİRLEYICIDİR.

KİN DUYGUSU BIR KONUYA SUREKLİ ODAKLANMAK ZARAR VERMEK İÇİN YARATICI ÇÖZÜMLER GELİŞTİRMEK ANLAMINDA BIR YARAR SAĞLAR. AMA BU DUYGUYU TAŞIYABİLEN BIR KİŞİ KESKIN SIRKE BEDELİNIDE ÖDEYECEKTIR. SONUÇTA ONU BEKLEYEN KAYBETME VE YALNIZLAŞMA OLACAKTIR.

KİNDARLIĞA KARŞI EN ETKİLİ YÖNTEM SÜREKLİ TERSİNİ SERGILEYEREK ONU SUREKLİ ŞAŞRTMAK VE SORGULAMAYAN BEYNIN SONUNDA DÜŞÜNÜP KENDISINI SORGULAMASINI UMMAK OLDUGUNU DÜŞÜNUYORUM. ELBETTE BU DUYGUYA DESTEK PRİM SAĞLAYAN SOSYAL ORTAMIN DUZELTİLMESİ ÇOK DAHA TEMEL BIR ETMEN. KINDARLIĞI BIR SILAH OLARAK KULLANMAK. DOĞRU HEDEFE YÖNLENDIRMEK SOVYETLERE KARŞI TALIBANI YARATMAK GİBİ.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Nefret, Kin ,garez Motıvasyonu Nedir?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Atakan ŞAHİN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Atakan ŞAHİN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Atakan ŞAHİN'in Yazıları
► Psikolog Nedir,psikiyatrist Nedir ve Ne İş Yaparlar? ÇOK OKUNUYOR Psk.İlhan BOZKURT
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Nefret, Kin ,garez Motıvasyonu Nedir?' başlığıyla benzeşen toplam 26 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Yas Sürecinde İyileşme Temmuz 2023
◊ Golden Pıano Şubat 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:42
Top