2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Pandemiyle Yaşamanın Bir Sonraki Aşamasına Geçmek
MAKALE #22549 © Yazan Uzm.Psk.Feyza TOPÇU | Yayın Ekim 2021 | 1,141 Okuyucu
Bir terapist, büyük pandemik duraklamadan geri dönmenin psikolojisini araştırıyor.

Lındsey Antın, 09.01.2021

Yapmaya çalıştığımız şey oldukça zor. Pandemi artmaya devam ediyor, ancak yetişkinler aşı sonrası bir dünyada yaşıyor. Çocuklar okula dönüyor; ebeveynleri işe dönüyor. Hepimiz daha fazla sosyalleşiyoruz. Daha mutlu olmalıyız, değil mi? Ancak ofiste kurduğum grup psikoterapi uygulamasında, her yaştan insan hayatın hangi bölümünde olduğumuzdan veya bu konuda nasıl hissedeceğinden emin değil. Bu tür bir geri dönüşü nasıl yaparız?
Uygulamamızdaki terapistler, sık sık geri dönmenin bu kadar çok insan için neden bu kadar zor olduğunu tartışırlar. Daha önce hiçbir zaman, bazıları için neyin olumlu neyin olumsuz olduğunu gerçekten tahmin edemedim. Geri dönüşün psikolojisi karmaşıktır.

Yaptığımız bu şey, bu geri dönüş, bu kadar çok kaybın depresyonundan iyileşmekten, belirsiz bir geleceğin kaygısından ve stres, uykusuzluk veya madde kullanımı ile şiddetlenen fiziksel değişikliklerden kurtulmaktan daha fazlası. Hepimizin bulunduğumuz yerden nasıl çıkmamız gerektiğini tartışmanın zamanı geldi.

Bize söylendiği gibi hayatlarımıza geri dönersek, asla eskisi gibi olmayacak bir dünyaya geri döneceğiz. Bu başladığında “2022” yılını duydunuz ve bunun akıl almaz derecede uzak olduğunu düşündünüz mü? Şimdi yeni en iyi arkadaşlarımız, o bilge epidemiyologlar yine haklı çıkacaklar. Gelecek yıl geriye bakıp şöyle diyebilirsek şanslıyız: Dönmeye başladığımız zaman 2021 yazıydı. Geri dönmeye başladığımızda, ne zaman olabildiği kadar normal hissedeceğimizi bilmiyorduk. Çünkü geçmişteki şeylere döndüğümüzde geleceği daha iyi görebiliriz.

Ama şimdi. Bu “yeni normal” mi normal olan?
"Hayır, çocuklar aşılandığında olacak."
“Tekrar konsere gittiğimizde normal hissedeceğiz.”
"Endişelenmeden bir yere uçtuğumda hayat geri dönecek."
Bence bir şeye geri dönmeyi düşündüğümüzde, “geri dönmek” kelimesi zihnimizde çoğunlukla bize geleceği, bundan sonrasını düşündürtse de, içinde yerleşik bir hafıza var. Tam olarak daha önce burada bulunmamış olabiliriz (ikinci sınıf öğrencimin bana yeni sınıfını hatırlattığı gibi), ancak orada bulunmuş olma, bunu daha önce yapmış olma unsuru güçlüdür. Bizi tamamen olumlu anlamda önyargılı kılar, çünkü tanıdık rutinler sıklıkla onlarla ilişkili olumlu anılara sahiptir. Bir sınıfta, spor salonunda ya da bir beyzbol maçında ne bekleyeceğimizi bilmek için deneyimlerimizden yola çıkıyoruz ve bu, aylarca süren belirsizlikten sonra büyük bir rahatlama.

Ama aynı zamanda bizi mücadele etmeye yönlendiriyor; kendimizi ve ailemizi işe gidip gelmek ve Pazartesi günleri sendromu gibi önceden korkulan şeyler dünyasına tekrar sokmamız gerekiyor. Aynı anda aynı ve farklı olan tanıdık yerlere geri dönmek gerçekten garip. Bu yıl terapi ofisime döndüğümde bir zaman makinesini ziyaret etmiş gibiydim. Günümüz benliğini geçmişin bir versiyonuna getirmek, geri dönüş psikolojisinin bir parçasıdır. Öyleyse, bir zamanlar hepimizin geçmesini umduğumuz bu yeni değişime karşı nasıl daha az savaşırız? Bu pandemi duraklatma düğmesi hakkında bazı gerçeklerle yüzleşmeliyiz.


Karar Vermeye Geri Dönme Zamanı

Pandemi önceden var olan sorunları şiddetlendirdi ve bunlarla nasıl başa çıkılacağına karar vermenin zamanı geldi. Belirsizliği yönetmek bizi farklı bir zihniyete soktu; insan zihni belirsizliği rutinle çözmeye çalışır. Bu yüzden Nisan 2020’de ki belirsizlikle başetme konusundaki tavsiyem bu endişe yatıştırıcı esaslarla başladı. Ancak uyumakta zorluk çekiyorsanız, muhtemelen daha da kötüleşti. Sizi egzersiz yapmak, işe gelmek veya sosyalleşmeye motive etmek için başkalarına ihtiyaç duyuyorsanız, muhtemelen kendi çabanıza bırakıldınız. Çok fazla yediyseniz, çok içtiyseniz, çok çalıştıysanız veya partnerinizle zorluklar yaşadıysanız, muhtemelen hepsi arttı. Pandemi, tüm sistemlerdeki çatlaklara ışık tuttu.

Onlara Seslenmenin Zamanı Geldi

İşte iyi haber: Geri dönmeyi düşünebileceğimiz gerçeği, bazı temel öğelerin tekrar çalışır durumda olduğu anlamına geliyor. Bu, başka neyin önemli olduğunu, aslında neye dönmek istediğimizi ve neyi ertelediğimizi hesaba katmak için bize alan açar. Terapinin çoğu bu şekilde çalışır. İnsanlar genellikle temel başa çıkma stratejileriyle çözülebilecek acil bir sorun için gelirler… Ve ardından kaçınılmaz olarak daha derin mevzular gündeme gelir. Artık pandeminin daha anlayışlı aşamasındayız; daha derin bir çalışma yapmamız gerekiyor. Dikkat edilmesi gereken ne? Neye döneceksin? Hepimiz çok şeyle uğraşmayı erteledik. Bu, ertelenmiş bir dişçi ziyareti ya da bir çocuk için konuşma terapisti bulmak ya da önemli bir ilişkiyle hesaplaşmak olabilir. Çift terapisini, maddi gücümüz yetene kadar veya buluşmak için uygun zaman (ve özel bir alan) elde edene kadar ertelemiş olabiliriz. Harekete geçmek şu ya da bu şekilde riskli olduğu için işlerde, evlerde ve diğer yaşam durumlarında kalma dönemini aştık. İşte buna geri dönüyoruz: Çok fazla seçenek ve alıştığımızdan daha fazla karar. Elbette seçimlerimiz iki yıl öncesine göre farklı görünüyor. Ama bir yıl önce olmadıkları bir şekilde oradalar.

Yas İçin Kendimize Alan Açmaya İhtiyacımız Var

Küresel bir pandemiden dönüş, herkesin yas içindeki hızlandırılmış programıdır.. Siz ve komşunuz COVID-19'u farklı şekilde ele alsanız bile (hiç uğraşmamak da dahil), bu da yasın bir parçasıdır (inkar! öfke! risk ve kamu tavsiyeleriyle pazarlık etmek!). Kolektif yas sürecimizin bir parçası olan geri dönme psikolojisi için önemli olan şey, karantinada birçok şeyi bir kerede kaybetmiş olsanız bile, her şeye aynı anda geri dönmeyeceğinizdir. Karantinaya girmek ve hayatın durma noktasına gelmesi ne kadar zor olsa da, kapatmak geri dönmekten zihinsel olarak daha kolaydı. Bunun nedeni, büyük ölçüde hep birlikte kapandık: sokakta komşulara el salladık, yiyeceklerimizi sildik, Zoom hayatı hakkında kederimizi paylaştık ve temel çalışanları alkışladık. Sanki herkes aynı dersi alıyor gibiydi, Global Pandemic 101.
Ama geri dönmek farklıdır. Bazılarımız tüm zaman boyunca şahsen çalıştı veya diğerlerinden aylar önce aşılandı. Evinizde 12 yaşından küçük çocuklarınız varsa, aşı için uygun olduklarında geri dönüşünüzün önünde hala büyük bir dönüm noktası var. Yazarken tanıdığım tenis oynayan üç kişi, COVID-19'dan öldüğü için her zamanki dördüncüsü olmadan tenis oynuyor. Bir tenis kortunun tanıdık çizgileri hep orada duruyor olabilir, ama yine de değişti.
Yasa verilen bir yanıt, kaybettiklerimizi toplamaya çalışmaktır, ancak bunun bile iniş ve çıkışları vardır. Çarpık bir video oyunu gibi, mümkün olduğunca geri kazanmak istiyoruz. Aşınızı olduğunuzda büyük kazanç. Planladığınız düğün hala yapılamadığında büyük kayıp. Tatile çıktığınızda büyük kazanç. Aşıya uygun olmayan çocukları olan arkadaşlarınızın size katılamaması büyük kayıp. Bazılarımız Temmuz ayında kampüse, ofis ve yaz kamplarına döndük. Sonra Ağustos ayında tekrar maskelendik. Danışanlar bana, pandeminin yeni Delta bölümüyle tezat oluşturan erken yaz aylarının kamçı gibi olduğunu söylüyor.

Geçmiş Ve Gelecekle Yan Yana Yaşamayı Öğrenin

Dönmek Herkes İçin Aynı Değildir!
Gençler ve çocuklar, pandemiden çıkış yolunda arkadaşlarıyla yeniden bağlantı kurma konusunda daha başarılı olabilirler. Tekrar görülmek için yardıma ihtiyaçları olacak, ancak gelişim aşamaları, daha sosyal olmaya ve eskisi gibi şeylere daha az bağlı olmaya hazır oldukları anlamına geliyor. Daha az psikolojik engelleri var! Buna karşılık yetişkinler, her şeyi bir arada tutmaktan o kadar bitkin düşebilir ki, sosyalleşmek ve yeni şeylere başlamak daha az öncelikli olabilir. Gerçekten de, yakın zamanda yapılan bir anket, yetişkinlerin %49'unun kişisel hayata geri dönmek konusunda tereddüt ettiğini de gösterdi.

Yetişkinler için geri dönüş, eski zamanların daha olgunlaşmış anıları ve şimdiki gerçekliğe yansıyan değişim nedeniyle genellikle hem acı hem tatlıdır. Küresel ısınmanın değiştirdiği vahşi yerleri ziyaret ediyor ve kayıp üyelerle aile birleşimine katılıyoruz ama yine de geri dönüyoruz. Oldukça basit, yetişkinlerin daha fazla geçmişi var. Bu bir engel gibi gelebilir ama bunu bir güce dönüştürebiliriz. Bunun geri dönüş psikolojisiyle ilgili anlamı, her yerde kendimizden parçalar bıraktığımız ve geri dönüşün bu noktaların her birine dokunup bizi onlara uyandırdığıdır. Hiç belli bir kokuyla zamanda geriye sarsıldınız mı? Sonbaharın yolda olduğunu hatırlatan bir gün olduğunu fark ettiniz mi?
Birçoğumuz yeni başlangıçlarda, temiz sayfalarda, kararlarda ve kararlılıkta umut görüyoruz. Ama yıllar içinde gerçek ilerleme kaydetmek için yeni bir başlangıca gerek olmadığını öğreniyorum. Özellikle yeni dünyanızda var olmanın bir çeşit başarı gibi hissettirdiği ilk aylarda. Şu anda bulunduğunuz yerden gelişmek için, bulunduğunuz yeri de yanınızda getirmelisiniz. Kapanmanın ve geçmişi geride bırakmanın, geri dönüşü baskı altına alan, bizi ve başkalarını aldatan bir efsane olduğuna inanıyorum. Bu, üzüntüyle yaşamayı öğrenmek anlamına gelebilir. Geri dönüşünüzün bir parçası, kim olduğunuza başka bir katman ve size alçakgönüllülük ve kapasite verdi. Geldiklerinde duyguların seninle olmasına izin ver. Gelip akacaklar.
Geri Dönüşle İlgili Olumlu Tahminler
Üzüntü ve diğer olumsuz duyguların geri dönüşte bir yeri vardır, ancak sadece bir yeri vardır. Başarılı bir şekilde geri dönmek için, pandemi boyunca var olan tüm korku ve belirsizlikten beynimizde yer açmamız gerekiyor. Onu olasılık, uğraş ve girişimlerle doldurmamız gerekiyor.

Pandemiden dönmek, kesinlikle ondan bazı faydaların çıktığını gösterecektir. Pandemi, birçok insan için neyin riske değer olduğu, neyin önemli olduğu ve hatta bu olağandışı zamandan neleri saklamak istediğimiz konusunda bir filtre görevi gördü. Belki de karantinada oluşturduğunuz yeni rutinler olacak, bunlardan vazgeçmek de dahil. Sosyal çevreniz, eve daha yakın bir hayata uyacak şekilde uyarlanmış olabilir (komşularla yeni arkadaşlıklar veya ev çevresinde sosyalleşme ile rahatlık düzeyi). Ve muhtemelen yolunuza çıkan herhangi bir kesinlik için minnettarlık duyacaksınız, bir daha asla bir şeylere kesin gözüyle bakmayın.
Geri dönüş psikolojisi, bir felaketi yaşamanın getirdiği tuhaf iyimserliği hissedebilmeniz anlamına gelir: yeni bir bölüm için hayatta olmaktan, her ne kadar büyük olsalar da sistemdeki ve hayatınızdaki çatlakların ve onlar üzerinde çalışma fırsatının farkında olmaktan memnun olmak.
Duygularınızı, duygularınızla başa çıkabilen, hayatınızın en kötü anlarında olduklarını anlayan ve değiştirme, tartışma veya savunma dürtüsü olmadan sadece yanınızda olabilen güvenilir insanlarla birlikte işlemenize yardımcı olur. Kişisel hayatınızda bu değerli insanları bulamadıysanız, bir terapist veya en azından, deneyiminizi paylaşan bir topluluk, hatta çevrimiçi bir topluluk bulun. Destek ekibiniz, ara sıra işe/tenise/gülemeye dönerseniz, bunun üzüntünün tamamen uzaklaştığı anlamına gelmediğini bilir ve başka birinin ekibinin bir üyesi olarak bunu hatırlamanız iyi olur.

Geri dönmekle ilgili kendi kişisel hatırlatmalarım var. Belki size de yardımcı olurlar:
• İki adım ileri, bir adım geri. Sadece ilerlemeye inanmak isteyen biri olarak bu söz beni deli ediyor. Ama mükemmeliyetçi olmayacağım. Bu Ağustos’ta her şey geçen Ağustos’ta olduğundan daha iyi.
• Haberleri öğleden önce okuyun ve neyin önemli olduğuna dair bir bakış açısı edinmeye çalışın. Rüzgar yön değiştirdiğinde ve California'daki orman yangınlarından çıkan duman ofiste esmeye başladığında, N95'e geçiyorum ve çalışmaya devam ediyorum.
• Dışarı çıkmaya devam etmek için kendimi zorlayacağım. Hepimizin dikkate alması gereken farklı risk faktörleri var. Belki savunmasız bir grubun parçasısınız veya aşı için uygun olmayan insanlarla birlikte yaşıyorsunuz. Ama yine de aşılanmış bir yetişkin olarak birçok şey yapabilirsiniz ve yapmalısınız.
• Küçük başlayın ve zor göründüğünde, başlayabilene kadar küçültün.

Çeviren: KLİNİK PSİKOLOG FEYZA TOPÇU
Kaynak: https://greatergood.berkeley.edu/article/item/stumbling_into_the_next_stage_of_your_pandemic_life?utm_source=Greater +Good+Science+Center&utm_campaign=c31ef7bafeEMAIL_CAMPAIGN_GG_Newslett er_August_31_2021_COPY_0&utm_medium=email&utm_term=0_5ae73e326e-c31ef7bafe-74628367
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Pandemiyle Yaşamanın Bir Sonraki Aşamasına Geçmek" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Feyza TOPÇU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Feyza TOPÇU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Feyza TOPÇU Fotoğraf
Uzm.Psk.Feyza TOPÇU
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Feyza TOPÇU'nun Makaleleri
► Pandemiyle Nasıl Baş Edebiliriz? Psk.Fatima KESKİN
► Boşanmadan Sonraki Yaşam Dr.Psk.Fatih SÖNMEZ
► Ergenle Yaşamanın 7 İpuçu Psk.Fatima KESKİN
► Mutlu Yaşamanın Yolları Psk.Namık ACAR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Pandemiyle Yaşamanın Bir Sonraki Aşamasına Geçmek' başlığıyla benzeşen toplam 14 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:08
Top