2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sosyal Fobi Tedavisinde Hipnoterapi ve Dinamik Terapi
MAKALE #22571 © Yazan Psk.Dnş.Kıvanç TIĞLI | Yayın Kasım 2021 | 1,772 Okuyucu
Mesleğinle ilgili topluluk önünde sunum yapman gerekiyor ama kaygılar ve korkuların yüzünden daima bunu erteliyorsun, telefonda birisiyle veya tanımadığın kişilerle konuşurken heyecanlanıp ne diyeceğini şaşırıyorsun, mesleğinde çok donanımlı ve bilgilisin ancak işinden memnun değilsin, yeni işlere başvurman gerekiyor ama bu konuda heyecan ve kaygından dolayı yeni işlere başvuramıyorsun. Yolda giderken bir noktada insan kalabalığı görsen, hemen yolunu değiştirir sakin bir yerden gitmeye çalışırsın. Sanki oradaki her kişi dönüp seni inceleyecek sanırsın. Nerede olursa olsun bir kişinin sana negatif davranabilme ihtimalini aklından bir türlü çıkaramazsın.
Sosyal fobide yaşanan anksiyete, uyarana bağlı olarak ortaya çıkar. Fobik durumlarla karşılaşılması için zorlandığında ya da beklenmedik bir anda böyle bir durumla karşı karşıya geldiğinde kişi yoğun bir anksiyete yaşar, bunun yanı sıra çok çeşitli somatik semptomlar gösterir.


Değişik anksiyete bozukluklarına değişik somatik semptomlar eşlik eder. Örneğin; panik ataklarında daha çok çarpıntı, göğüste ağrı ya da sıkışma hissi görülürken sosyal fobide daha çok yüz kızarması ve ağız kuruluğu görülür. Sosyal fobisi olan hastaların korkulan durumlara bağlı olarak gerçek panik atakları da ortaya çıkabilir.


Sosyal fobisi olan kişiler, çeşitli toplumsal durumlarda olumsuz bir biçimde değerlendirileceklerine ilişkin büyük bir korku duyarlar. Korktukları durumlarla karşılaştıkları zamanlarda sıklıkla anksiyetenin somatik semptomlarını yaşarlar.
Sosyal fobide korku duyulduğu sırada en sık gözlenen somatik semptomlar şunlardır: Çarpıntı (%79), titreme (%75), kaslarda gerginlik (%64), midede burulma duygusu (%63), ağızda kuruma (%61), ateş basması ya da üşüme (%57) ve kafada basınç duygusu ya da baş ağrısı.


Kadir bey 35 yaşında evli ve bir kız çocuğu sahibi danışanımdı. Kendisinden 3 yaş küçük bir erkek kardeşi vardı. Kadir bey bir ihracat firmasında müdür yardımcısıydı. Annesi; danışanım 5 yaşındayken ölmüş, babası tekrar evlenmişti. Kadir bey mesleğini çok seviyor, devamlı kendini geliştiren biriydi. İki dil biliyordu. Ancak onu çok üzen sıkıntıya sokan bir sorunu vardı. Bunun için danışmanlık yardımı almaya karar vermişti. Danışanım iş yerinde sunum yapmaktan ve başkalarının yanında telefonla konuşmaktan çekiniyordu. Bu çekingenliği yüzünden işinde gerçek performansını gösteremiyordu, bu da onu çok üzüyordu.


Kadir beyin olumsuz çocukluk yaşantıları vardı ve bu travmalar onun gerçek performansını göstermesine engel oluyordu. Bir sene önce psikiyatriste gitmiş, ilaç kullandığı halde sorunu çözülmemişti. İlk görüşmeden önce kendisine Beck depresyon ölçeği, Scala -90 ölçeği ve Kısa semptom envanteri verildi. Bu ölçeklere göre danışanımda sunum yapma kaygısı dışında pek bir sorun görülmüyordu. Kadir beyle yapılan seanslarda Bilişsel davranışçı terapi ve Hipnoterapi dönüşümlü olarak uygulandı. Danışana üçüncü seansta gevşeme hipnozu uygulandı ve rahatlaması sağlandı. Diğer seanslarda pozitif telkinler verildi. Hipnoz seanslarında danışana sunum yaptığı an hayal ettirilerek duyarsızlaşma yaptırıldı. Kadir beye kendi hayatında görüştüğü küçük bir arkadaş topluluğunun önünde en bildiği bir konuda sunum yapma uygulaması önerildi.


Sonraki seansta danışanımın geçmişinde yaşamış olduğu ancak hatırlamadığı bir travması var mı diye Regresyon terapisi uygulandı. Bu terapi sırasında ona rahatsızlık veren bir anısıyla karşılaştı. İlkokulda öğretmeni kendisini tahtaya kaldırıp sözlü yapmıştı ve kendisinin yüzü çok kızarmış elleri titremişti. Onun bu halini gören öğrencilerden birkaçı gülmeye başlamışlardı. Bu anıyı bilinçli olarak hatırlamıyordu ancak bu anının duygusu olan utanç ve çaresizlik duyguları halen canlıydı. Bu duygusal yoğunluk onun girişimci olmasını engelliyordu.



Kadir bey on seanslık bir terapi sonucunda kendine daha çok güvenmeye, kendini daha rahat ifade etmeye, sunum yaparken daha sakin olmaya başladı.


Sosyal fobi tedavisinde çok gerekiyorsa ilaç tedavisi ve psikoterapi uygulanmalıdır. Tedavide uygulanan “Psikodinamik terapilerde” sosyal fobi şikayeti ile gelen bir danışanın öncelikle kişilik yapılanmasında bir hasar olup olmadığı incelenir. Örneğin bazı narsisistik kişilik yapıları incinmeye ve kırılmaya karşı o kadar çok hassastır ki, böyle birisi için incinme ve kırılmadan korunabilmenin tek yolu kendisini toplumdan soyutlamaktır. Şizoid kişilik bozukluğu olan bireylerde yakın ilişkiye girdiklerinde karşısındaki tarafından yutulacağı, sömürüleceği kaygısını yaşadıklarından “geri çekilme, uzak durma” eğilimi gösterirler. Sosyal fobi semptomuyla gelen bir danışanın kişilik yapılanmasında bir hasar varsa bununla ilgili uzun dönemli, kişilik yönelimli dinamik psikoterapiler uygulanarak çalışılır.


Daha nevrotik düzeydeki “sosyal fobi” şikayetiyle gelen danışanlarıma öncelikle “sosyal fobinin ne olduğunu bilmediğimi” söyleyerek bana tarif etmelerini isterim. Tarif etmeye başladıklarında çoğu zaman temeldeki duygunun “utanç ve utandırılmak” olduğu dikkatimi çeker. Daha sonra yavaş yavaş geçmişteki utanç duyduğu, utandırıldığı, aşağılandığı, değersizleştirildiği anılar konuşulmaya başlanır. Başta hafif utanç duygusu taşıyan anılar gelir. İlerleyen seanslarda kişinin kendisinden bile sakladığı, yıllarca bastırdığı anılar ortaya çıkmaya başlar. Kimi danışanlar seansta o kadar yoğun bir duygu boşalması yaşar ki: “ben bu olayın beni bu kadar çok etkileyeceğini tahmin bile etmemiştim” ifadesini kullanırlar.


Bazı danışanlar ilk seanslarda geçmişlerinde bir problem olmadığını, çok iyi bir çocukluk yaşadıklarını söylerler. Oysa ki her insanın sırları vardır. Sorunun ana kaynağı da çoğu zaman bu sırlardır. “Bazen ilkokul öğretmeninin attığı bir tokat, babanın fakirliğinden duyulan utanç, tutucu bir ailenin çocuğunun yaşadığı cinsel deneyim, kimseye anlatılamamış bir hata, çocuklukta hemcinsle oynanan cinsel oyunlar, tacizler, travmalar ve daha binlerce örnek sosyal fobinin oluşumda etki eden çocukluk yaşantıları olabilir.
Bazı danışanlarda duygular ile yeterince çalışıldıktan sonra “İmajinasyon çalışması”, “EMDR” gibi bilişsel davranışçı teknikler ilerleyen safhalarda terapiye entegre edilebilir. Ancak sosyal fobi vakalarında psikoteapinin ana ayağı duygular ve geçmiş yaşantılar olmalıdır.



Hipnoterapi demek hipnozun psikoterapilerde tedavi amaçlı kullanılmasıdır. Kökeni hipnoza dayanır. Yani, Hipnoterapi hipnoz olan kişinin dalgınlık ve konsantrasyon durumunu kullanarak bilinç ve bilinçaltına yönelik olarak bu konuda eğitim almış uzman tarafından uygulanan destekleyici bir terapi yöntemidir. Birçok problemde hipnoterapi diğer terapilere göre daha etkili ve faydalıdır. Hipnoz sırasında terapiste güven çok önemli bir yer tutar. Hipnoz edilen kişiye sakinsin, güvendesin, daha iyi hissediyorsun gibi telkinler verilir. Kişinin transa geçmesi gözlerinin kıpırdamaması, yüz kaslarının gevşemesi gibi belirtilerden anlaşılabilir. Hipnoz yapılan kişiye hayal etmesi gereken şeyler söylenerek telkinlere devam edilir. Daha sonra yine telkinlerle hipnozdan çıkarılır. Hipnozun en hafif noktasında kişide gevşeme ve rahatlama olur. Danışan kendisine söylenenleri hatırlar ve bilinci yerindedir.


PSİKOTERAPİST
KIVANÇ TIĞLI
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Sosyal Fobi Tedavisinde Hipnoterapi ve Dinamik Terapi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Dnş.Kıvanç TIĞLI'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Dnş.Kıvanç TIĞLI'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Kıvanç TIĞLI Fotoğraf
Psk.Dnş.Kıvanç TIĞLI
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi15 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Kıvanç TIĞLI'nın Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Sosyal Fobi Tedavisinde Hipnoterapi ve Dinamik Terapi' başlığıyla benzeşen toplam 23 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Özşefkat Ocak 2021
► Korona Kaygısı Ocak 2021
► Kendin Olma Cesareti Ocak 2021
► Çocuklarda Çalma Ekim 2018
◊ Sosyal Fobi Vaka Örnekleri ÇOK OKUNUYOR Aralık 2013
◊ Depresyon Vaka Örneği ve Emdr ÇOK OKUNUYOR Aralık 2013
◊ Sosyal Fobi ÇOK OKUNUYOR Kasım 2013
◊ Vitiligo Kasım 2013
◊ Yetişkinde Fibromiyalji Kasım 2013
◊ Baş Ağrıları Ekim 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


04:04
Top