2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Miyofasyal Ağrı Sendromu (Mas) ve Osteopatik Tedavisi
MAKALE #22611 © Yazan Uzm.Fzt.Cihat SEYREK | Yayın Aralık 2021 | 1,294 Okuyucu
MAS bir veya daha çok kasta gelişen tetik noktaları, kas liflerinde gerginlik ve bant şeklinde oluşan doku sertlikleridir. Eklem hareketlerinde sertleşme, kısıtlanma, güçsüzlük ve otonom disfonksiyonla seyreder. Omuz kuşağı, boyun ve bel bölgesindeki ağrıların yaygın nedenidir.

Fibrozit veya yumuşak doku romatizması gibi isimler de verilmiştir. Yaşla birlikte görülme sıklığının da arttığı, özellikle 30-50 yaş arasında sık görüldüğü söylenebilir. Kadınlarda daha sık görülür. Ağrıyı çıkaran en önemli etmenler travma, kaslara aşırı yüklenmedir. Akut travma sonucu kas veya fasya içinde küçük sınırları belli, hipersensitif alanlar oluşur, istirahatle ve palpasyonla ağrılıdır.

Uyarıcı Faktörler

Mekanik (immobilite, kötü yüklenme)
PostürBozuklukları
Beslenme (vitamin,mineraleksikliği)
Enfeksiyonlar.
Çevresel (ortam ısısı)
Uykusuzluk
Anemi
Ruhsal (depresyon,anksiyete)
Endokrin (hipoglisemi,hipotiroidizm)
MAS da ağrı ve spazm sonucu kısalmış kaslarda hassasiyet ve sürekli ağrı vardır. Genellikle ağrı ısrarlı, halsiz bırakıcı, günlük yaşamı etkileyen bir nitelik gösterir. Kaslarda gerginlik, eklemlerde kısıtlılık ve yorgunluk ağrıya eşlik edebilir. Ağrı yanıcı, periyodik veya sürekli, hafif veya şiddetli olabilir. Ağrı ile ilgili olarak yansıyan ağrı bölgesinde hiperaljezi görülür. Hava değişimi, enfeksiyonlar, stres ve ruhsal gerginlik ağrıyı arttırır. Hareket kısıtlılığı, tutukluk hissedilebilir. Ağrılı tutukluk gergin bantların anormal gerilimine bağlıdır. Günlük yaşam aktiviteleri sırasında, yorgunluk ve güçsüzlükten yakınırlar. Uykusuzluk ve depresyon görülebilir. Dengesizlik, baş dönmesi, uyuşukluk, ekstremitelerde soğukluk hissi gibi belirtilerle karşı karşıya kalınabilir. MAS’ın temel klinik öğesi olan, tetik nokta; herhangi bir iskelet kasının gergin bandı içinde bulunan, kompresyonla ağrılı, palpasyon sırasında lokal seyirme yanıtı oluşturan fokal hassas noktalardır. Tetik noktaya bağlı kas esnekliği azalır, kasın boyu kısalır ve kastaki kasılmaya bağlı ağrı oluşur. Eklem hareket açıklığı da azalabilir, kısalmış kas yapıları gergin bantları oluşturur.

Tanı Kriterleri:

Bölgesel ağrı yakınması.
Tetik noktadan kaynaklanan yansıyan ağrının yayılım bölgesinde ağrı veya hassasiyet.
İlgili kas grubunda gerginbantınpalpe edilmesi.
Gergin bantın uzunluğu boyunca bir noktada aşırı hassasiyet, hastanın bağırması ve sıçraması.

Hareket genişliğinin kısıtlanması.
Tanıda rutin laboratuar tetkikleri normaldir.

Tedavi:

Tedavi çok yönlü yaklaşım gerektirir. Kısa dönemde amaç ağrıyı azaltmak için tetik nokta ve gergin bantları ortadan kaldırmak, uzun dönemde ise kasların esnekliğini artırmak, uyarıcı faktörleri ortadan kaldırmak ve tekrar oranlarını azaltmaktır. Hastayı nedenleri ve baş etme yönleri konusunda eğitmek, hastalığı provake eden faktörleri ortadan kaldırmaktır.

Ağrıyı ve kas spazmını azaltıcı ilaç kullanmak, uykuyu düzenleyip, psikolojik destek sağlamaktır.

Fizik Tedavi Yöntemleri ile ağrı ve spazmı kontrol altına almak mümkündür.

Yüzeyel ve derin ısıtıcılar, ultrason, tens ve tetik noktalara yapılan ESWT tedavisi, masaj ile kas ve sinirleri uyarmak, kan akışını arttırmak, ağrının azalmasında yardımcıdır.

Egzersiz programları kas esnekliğini ve kasın normal boya ulaşmasını sağlamaktadır. Güçlendirme egzersizlerine erken dönemde değil, ağrı tamamen ortadan kalktıktan sonra başlamak önemlidir.

Prognoz:

MAS kronik bir hastalıktır. Hastalığın seyri sırasında aktif tetik noktaları kendiliğinden iyileşebilir, pregresyon göstermeden kalıcı olabilir, yeterli tedavi edilmezse veya uyarıcı faktörler devamlılık gösteriyorsa, yeni tetik noktaları ortaya çıkabilir.

Tetik noktaları, yorgunluk,soğuk ve hava değişimleri, ruhsal sorunlar gibi nedenlerle aktif hale gelebilir. Tetik noktalarının tespitindeki başarısızlık yapılan tedavilerin başarısız olmasına neden olabilir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Miyofasyal Ağrı Sendromu (Mas) ve Osteopatik Tedavisi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Fzt.Cihat SEYREK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Fzt.Cihat SEYREK'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Cihat SEYREK Fotoğraf
Uzm.Fzt.Cihat SEYREK
İstanbul
Uzman Fizyoterapist
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi12 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Fzt.Cihat SEYREK'in Yazıları
► Vulvodini: Açıklanamayan Bir Genital Ağrı Sendromu PDF Doç.Op.Dr.Nermin KÖŞÜŞ
► Ağrı ve Tedavisi Dr.Kenan KIBICI
► Ağrı Tedavisinde Kuru İğne Tedavisi Prof.Dr.Burhanettin ULUDAĞ
► Karpal Tünel Sendromu ve Tedavisi PDF Op.Dr.Hilmi AKŞAMOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Miyofasyal Ağrı Sendromu (Mas) ve Osteopatik Tedavisi' başlığıyla benzeşen toplam 61 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Donuk Omuz ve Tedavisi Aralık 2021
► Ortopedik Manuel Terapi Aralık 2021
► Siyatik ve Tedavisi Aralık 2021
► Osteopati Aralık 2021
► İnme (Felç) Tedavisi Aralık 2021
◊ Tarsal Tünel Sendromu Aralık 2021
◊ Cluneal Sinir İrritasyonu Aralık 2021
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


15:54
Top