2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ergenlik Dönemi ve Oyun Psikolojisi
MAKALE #2267 © Yazan Psk.Ceyda ŞENEL | Yayın Ocak 2009 | 12,836 Okuyucu
Oynamayı seviyorum..

Oyun kuşkusuz çocuğun psiko-sosyal ve fiziksel gelişimi için çok büyük öneme sahiptir. Oyunun güzel bir tarifi, N.Dönmez tarafından şöyle yapılmış; “ Belli bir amaca yönelik olan veya olmayan, kurallı yada kuralsız gerçekleştirilen, her durumda çocuğun isteyerek ve hoşlanarak yer aldığı, fiziksel bilişsel, dil, duygusal ve sosyal gelişiminin temeli olan gerçek hayatın bir parçası ve çocuk için en etkin öğrenme süreci” olarak tanımlanmıştır.

Kim neyi oynamalı?

Çocuk yaşlarda hepimizin favori bir oyunu olmuştur. En popüler olan evcilik oyunun kızlar tercih ederken arabalar ve tabancalarla oynamayı erkek çocukları tercih eder. İçgüdüsel seçimlerin yanında oyuncak ve oyun seçiminin büyük bir kısmını ailemiz ve çevremiz vasıtasıyla yapıyoruz.

Cinsel rollerin belirlenmesinde oyunun önemi

Oyun çocuğa birçok artılar katar demiştik. Bunlardan biri olan, cinsel rollerin belirlenmesin de yardımcı olur. Kız çocukları, annelerini model alırlar. Oyunlarında anneleri gibi, topuklu ayakkabılar giyip, makyaj yaparlar. Bu durum çok doğal ve yaşanması gereken bir süreçtir.
Erkek çocukları da babayı model alıp ona uygun oyunlar seçebilirler. Cinsel kimliklerinin belirlenmesinde çocuklara aile tarafında destek verilmelidir. Kız çocukları kız erkek çocukları erkek gibi giydirilmelidir ve ona uygun oyuncaklar ve oyunlar belirlenmelidir.

Sosyalleşme ve oyun

Oyun oynayarak çocuklar yeni arkadaşlarla tanışıp sosyalleşmeyi öğrenmeye başlarlar. Diğer kişilerle birlikte yaşamayı öğrenmesi için bir adım atılmış olur ve verdiği karaların nasıl sonuçlanacağı ve bu sonuçlar karşısında nasıl davranması gerektiğini tıpkı gerçek hayatta olduğu gibi, deneyerek öğrenirler.

Sözel beceriler ve oyun

Oyunun dil gelişimine de büyük etkisi vardır. Çocuğun kelime dağarcığı gelişir böylece etkili konuşma becerisi gelişir. Ayrıca topluluk karşısında çekinmeden konuşmayı öğrenir. Psikolojik gelişime etkisi ise, olumlu kişilik gelişimine faydalı olduğu gibi, hayal ve gerçek arasındaki ayırımın belirlenmesinde de büyük rol oynar.

Saldırganlığın sağlıklı boşalımı

Oyun oynamak, doğuştan getirilen saldırganlık dürtüsünün boşaltılmasına da fayda sağlar. Zekâ gelişimine etkilerinden de bahsetmeden geçmek istemiyorum. Dikkati belirli bir noktaya, bir olaya yoğunlaştırma becerisi sağlar. Olayları değerlendirme yeteneği gelişir ve çocuk farklı olaylar hakkında tahmin edebilme becerisini arttırır.

Bütün bunlardan anlaşılacağı gibi oyunun çocuğun genel gelişimine etkileri azımsanmayacak ölçüde çok geniştir. Çocuğu oyun oynamaya teşvik ederek, onu gerçek hayata hazırlamak için çok faydalı olacaktır.


*********

Elif’e neler oluyor?


Ergenlik dönemi hem ergen hem de ailesi için, zor bir dönemdir. Bu dönem sağlıklı geçirilebilirse yetişkinlik döneminde çıkması muhtemel sıkıntılarında önüne geçilmiş olur. Ailenin bu dönemde her zamankinden daha dikkatli ve ilgili olması faydalı olacaktır. Konuyla ilgili aldığım bir mektubu sizinle paylaşmak istiyorum.


Kimlik arayışı

“Kızım her geçen gün değişmeye başladı. Eski Elif den eser yok artık. Ailece bizi çok korkutmaya başladı. On yedi yaşında güzel bir genç kız önceden bizi yere göğe koyamayan kızımız artık bizimle vakit geçirmek istemiyor. Bizi ciddiye almıyor, söylediğimiz her şey ona batmaya başladı. Okuldan gelir gelmez odasına kapanıp bizimle minimum ilişki kuruyor. Önceden bizim fikirlerimiz onun için önemliyken şimdi bizimle dalga geçiyor siz bunu nereden bileceksiniz gibi bizi hor görüyor. Zaman zaman kendini yalnız hissettiğini söylemesine karşın yine de kendini bizden ve kardeşlerinden soyutluyor. Eski arkadaşlarıyla görüşmemeye başladı. Tanımadığımız kişilerden bahsediyor bu da bizi endişelenmemize sebep oluyor”.

Ergene nasıl yaklaşmalı?

Bu dönemin sancılı olduğundan bahsettik, yukarıdaki okuyucumun yakınmalarını anlıyorum. Fakat bilinmesi gereken şey bu dönemin geçici bir dönem olduğu ve ergenin ailenin anlayışına her zamankinden daha fazla ihtiyacının olduğudur. Ona kızıp sinirlenmek yerine davranışlarının nedenini anlamaya çalışıp, kendinizi onun yerine koymalısınız.


Süreç nasıl işliyor?

Bu dönemde gençler, bu güne kadar anne-babayla olan bağlarını yavaş yavaş kopartıp, daha çok toplumda bir yer edinme çabasına girerler. Yeni arkadaşlar edinirler. Girdikleri yeni çevreye ayak uydurmak için o grubun içinde moda olan davranışı belirlerler. Bu davranışlar her zaman toplum ve çevre için olumlu kabul edilen davranışlar olmayabilir. Grupta sigara içmek popüler bir davranışsa grupta kabul görmek için çocuk, sigara içmeye başlayabilir.

Ergen nasıl davranırsa davransın, birincisi onu yargılamamak ve davranışlarını kişisel algılamamak gerekir. Bunun yanında ergeni dinlemek ikinci altın kural. Kendinizi onun yerine koyup onu anlamaya çalışın ve problemleri çözmede ona yardımcı olabileceğinizi hissettirin. Bunu yaparken kesinlikle ısrarcı olmamalısınız.

Unutmayın bu geçici bir dönem ve çocuğunuzun kimliğini oluşturmasında ona yardımcı olun ve yalnız olmadığını hissettirin.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Ergenlik Dönemi ve Oyun Psikolojisi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Ceyda ŞENEL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Ceyda ŞENEL'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ceyda ŞENEL Fotoğraf
Psk.Ceyda ŞENEL
İstanbul
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi6 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Ceyda ŞENEL'in Yazıları
► Erken Çocukluk Dönemi ve Oyun Psk.Dnş.Hatice ŞEN
► Ergenlik Dönemi Psk.Gökhan BİNGÖL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Ergenlik Dönemi ve Oyun Psikolojisi' başlığıyla benzeşen toplam 16 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kompleksler Mayıs 2008
► Andropoz ve Panik Atak Nisan 2008
► Kişilik ve Dayak Nisan 2008
◊ Anne-Baba Çocuk ve Sınav Aralık 2008
◊ Kadın Programları Temmuz 2008
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:01
Top