2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Distimi (Kronik Depresyon) ve Majör Depresyon Arasındaki 6 Fark
MAKALE #22710 © Yazan Uzm.Psk.Arzu BEYRİBEY | Yayın Mart 2022 | 1,522 Okuyucu
Distimi (Kronik Depresyon) ve Majör Depresyon Arasındaki 6 Fark

Distimi Nedir?

Depresyon semptomlarının günden güne değiştiği, çoğu zaman sürekli şekilde devam ettiği , yetişkinlerde, iki veya daha fazla yıl sürerken; çocuklarda, en az bir yıl süren, üretkenliği azaltan , genelde aktivitelerin tadını çıkarmaları veya kendilerini ya da yaşamları hakkında kendilerini iyi hissetmelerini zorlaştırabilecek bir rahatsızlıktır. Distimi olan kişiler, bazen çok iyi hissedebilirler, ancak bu ruh halleri genellikle iki aydan uzun sürmez.

Aiskal (1983) onu "kötü ruh hali" olarak tanımlayarak, karakterize eder, çünkü birey üzüntü, içe kapanıklık, melankoli, aşırı bilinç, sevinçten yoksunluk ve kişisel yetersizlikten dolayı endişe durumlarını hayatında alışkanlık gibi yaşamaktadır.

Distimi Belirtileri

Distimi belirtileri genellikle depresyon belirtilerine benzemektedir. Distimi semptomları şunlardır:
• Gün içinde genelinde , çevredeki aktivitelere ilgi duymama
• Yetişkinlerde iki yıl, çocuklarda ve ergenlerde bir yıl devam etmesi
• Sinirlilik hali çocuklar ve ergenlerde moral bozukluğundan daha belirgin olabilir.

Ayrıca, aşağıdaki belirtilerden ise iki veya daha fazlasına sahip olmalısınız:
1. İştahsızlık veya aşırı yemek yeme
2. Çok fazla uyku ya da uyku yetmezliği
3. Fiziksel olarak yorgun hissetme
4. Kendine güvensizlik, azalan benlik saygısı
5. Konsantre olmamak
6. Karar verme sorunu
7. Umutsuz hissetmek


Diğer depresyon çeşitlerindeki gibi, aşırı öfke veya huzursuzluk, sosyal faaliyetlerden kaçınma eğilimi , suçluluk veya endişe duyguları ile üretkenlikte azalma olabilir.

Distimi Tedavisi
Distimi, kronik depresyon olduğundan, yıllarca sürebilir ve yoğunluğu zaman içinde değişebilir. Çoğu durumda bu tip melankolik bozukluk ilaç tedavisinin uygulanmasını gerektirmez , çünkü belirtileri depresyon belirtileri kadar şiddetli değildir. Kendini aynı zamanda majör depresif ataklarla gösterebilir. Bu rahatsızlık için, bilinen tek bir neden veya tek bir etkili tedavi olmamakla birlikte, geleneksel tedavisi antidepresan ilaçlar ve konuşma terapisidir.

Konunun sahip olduğu sosyal desteğin yanı sıra sosyal, iş ve cinsel yaşamlarındaki zorlukları değerlendirmek gerekecektir. En büyük vurgu, yaşam kalitelerini en çok etkileyen ihtiyaçlar olacaktır. Terapistin temel amacı, hastayı hastalığından haberdar etmek ve ruh halinin dengelenmesinde ona yardımcı olmaktır.


Diğer zihinsel sağlık problemleriyle kolayca karıştırabileceğinden, distimiyi kendi kendinize teşhis etmeye veya kendi kendinize tedavi etmeye çalışmamak gerekir.
1. Egzersiz
2. Stresinizi proaktif olarak yönetin
3. Tıbbi tedavi ve terapi alın (Bilişsel Davranışçı Terapi, Kombinasyon Tedavileri)
4. Sosyal ilişkileri sürdürün
5. Ruh sağlığınızı desteklemek için kaliteli beslenin
6. Aromaterapi alın

Majör Depresyon Nedir?


Majör depresyon açısından en net belirti, kişinin herhangi bir şeyden keyif alma yeteneğinin neredeyse tamamen kaybolarak, genellikle uyku, iştah ve konsantrasyon sorunları yaşamasıdır.

Kadınlar Majör Depresyona Daha mı Yatkındır?


Kadınların majör depresyona yakalanma oranlarının erkeklerin 2 katı olduğu, ergenlik ve regl dönemlerinde, hamilelikte, düşük yapmada ve menapozda meydana gelen hormonal değişimler nedeniyle, bu olasılığın arttığı bilinmektedir.

Erkeklerde Major Depresyon İşaretleri Nelerdir?


Majör depresyondan şikayet eden erkeklerin kadınlara oranla çok daha az sayıda yardım aldıkları, genelde bu durumdan etraflarındaki kişilere bahsetmedikleri görülmektedir.



Erkeklerde oluşan depresyon işaretleri: “çabuk öfkelenme, genel sinirlilik, uyuşturucu ya da alkol bağımlılığı “ olabilir. Duygularını bastırma kendilerine veya başkalarına yönelik şiddet eğilimine sebep olabilmektedir.

Majör Depresyon Tetikleyicileri

• Sevilen bir kişinin ölümünden sonra oluşan yas
• Sevilen bir kişiden ayrılmak
• Sosyal izolasyon veya kendini başkalarına muhtaç hissetmek
• Taşınma, mezun olma, iş değiştirme, emeklilik gibi majör hayat olayları
• İlişkilerdeki iletişim sorunları
• Fiziksel, cinsel veya duygusal taciz

Majör Depresyon Belirtileri

1. Ortalama her gün bitkin hissetme ya da enerji kaybı
2. Neredeyse her gün değersiz ya da suçlu hissetme
3. İnsomniya (uyuyamama) ya da hipersomniya (aşırı uyuma)
4. Yaşam aktivitelerine kaşrı ilginin kaybolması, hiç zevk almama
5. Dinlenememe ya da yavaş hareket etme, yavaş düşünme
6. Ölüm ve intihar düşüncelerinin sürekli gelmesi
7. Konsantrasyonun bozulması ve kararsızlık
8. Ciddi oranda kilo kaybı veya kilo alma (toplam vücut kitlesinin %5’i kadar)

Majör Depresyon Tedavisi

Majör depresyon tedavi edilebilen bir hastalık olup, hastalık belirtilerini kontrol altına almak için antidepresan ilaçlar önerebilir. Duygusal durumunuzu ifade edebileceğiniz psikoterapi veya konuşma terapisini de tavsiye edilebilir.
Bazen antidepresanlara ek olarak bazı ilaçlar etkinliği artırabilir.
Klinik depresyon için başka tedavi seçenekleri de vardır. Elektrokonvülsif terapi (ECT) , ilaçlar etkili olmadığında ya da belirtiler ciddi olduğunda kullanılabilir.

Kronik Depresyon (Distimi) ve Majör Depresyonun Farkları Nelerdir?


Kronik depresyonu majör depresyondan ayıran özellik semptomların daha az yoğun olmasıdır. Kronik depresyona sahip insanlar hayatın böyle olduğunu düşünmektedirler. Bunun çözülebilecek bir sorun olduğunu düşünmezler. Eğer en az iki yıldır tutku, neşe, ilgi, cinsel istek duymuyorsanız, kronik depresyon ihtimalini düşünmek gerekmektedir.
Majör depresyon genellikle daha şiddetli ve şiddetli semptomları içerirken, distimi daha az şiddetli semptomları içermekte olup, semptomlar aynı (örneğin ilgisizlik, uykusuzluk, düşük benlik saygısı, umutsuzluk, ...) ve yoğunlukları değişebilmektedir.
Distimi ile majör depresyon belirtileri aynıdır ancak distimide bu belirtiler daha uzun ve daha hafif gözükmektedir. Bu nedenle distiminin kişi ve çevresi tarafından fark edilmesi majör depresyona göre daha zordur.

1. Süre
Ruhsal Bozuklukların Teşhis El Kitabına (DSM-5) göre, Aslında Majör Depresif Bozukluk olarak adlandırılan majör depresyon minimum 2 hafta sürerken, Distimi ise , çok daha uzun sürer, özellikle yetişkinlerde en az 2 yıl (Çocuklar ve ergenler için 1 yıl).
Majör depresyondan muzdarip olanlar aynı zamanda ruh hallerinin 'normal' olduğu zamanlara sahip olacaklardır ancak Distimi olan hastalar depresyon hissine genelde sahip olacaklarından, “normal' hissettikleri dönemleri maalesef pek bulunmayacaktır.
2. Semptomların yoğunluğu
Majör depresyonda semptomlar daha yoğun iken, Distimi’de ise süre daha uzun olmasına rağmen, semptomlar daha az yoğundur. Bu, distimiyi majör depresyondan daha az ciddi bir bozukluk yapar, ancak bu, verilmedi gereken önemi azaltmaz.
4. Majör depresif dönem
DSM-IV-TR tanı kriterleri arasında, Distimi’nin ilk 2 yılında majör depresif dönem (majör depresyon) olmadığı tespit edildiğinden, eğer majör depresif dönem var ise, Distimi teşhis edilemeyecektir.
5. Girişim seviyesi
Ağır depresyon durumundaki birey, normal hayatını sürdürmekte daha fazla güçlük çekeceğinden, yataktan kalkma, duş alma veya giyinme gibi basit eylemlerde zorluklar yaşayabilir. Ancak Distimi’de farklı yaşam alanlarının etkilenme derecesi daha az olduğundan, bu eylemler normal bir şekilde gerçekleştirilebilir.
6. Başlangıç yaşı
Majör depresyon genellikle daha geç ortaya çıkarken (30 ila 40 yaşları arasında), Distimi genellikle daha erken ortaya çıkar (20 yaşından itibaren).
Herhangi bir depresyonla mücadele ediyorsanız, profesyonel yardım almak çok önemlidir. Tek başına çabalamaya çalışmanıza ve size yardım edecek kimseniz yok gibi hissetmenize gerek yoktur. Bir akıl sağlığı uzmanı, belirtilerinizi, duygularınızı ve hayatınızda sizin için gerçekten neler olduğunu daha iyi anlamak için sizinle birlikte çalışabilir. Böyle bir profesyonel yardımı ile, hayatınızın kontrolünü tekrar kazanmaya başlayabileceksiniz.

Arzu Beyribey
Klinik Psikolog

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Distimi (Kronik Depresyon) ve Majör Depresyon Arasındaki 6 Fark" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Arzu BEYRİBEY'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Arzu BEYRİBEY'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Arzu BEYRİBEY Fotoğraf
Uzm.Psk.Arzu BEYRİBEY
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Arzu BEYRİBEY'in Makaleleri
► Kronik Depresyon Psk.Sezen ÖZÜTEK EREM
► Gizli Tehlike: Kronik Depresyon Psk.Sezen ÖZÜTEK EREM
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Distimi (Kronik Depresyon) ve Majör Depresyon Arasındaki 6 Fark' başlığıyla benzeşen toplam 22 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► YENİCinsel İsteksizlik Şubat 2024
► Transaksiyonel Analiz Ocak 2023
► Kleptomani Nedir? Temmuz 2022
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:28
Top