2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Psikolog mu Psikiyatrist mi Bana Yardımcı Olacak ?
MAKALE #22714 © Yazan Psk.Aybegüm ÇEKİÇ | Yayın Mart 2022 | 913 Okuyucu
Kafam çok karıştı. Psikiyatrist, psikolog, pedagog, ilaç, terapi… psikiyatriste mi gitmeliyim psikoloğa mı? Ee ne farkı var ki şimdi bunların ? Hepsi doktor değil mi ? Hangisi bana faydalı olur acaba ? Birine gittim diyelim ya diğeri daha faydalı olursa…

Bu cümleler size de tanıdık geliyorsa gelin kafanızın karışıklığını giderelim. Öncelikle şunda hemfikir olalım kafanızın karışması gayet normal bir durum. Bilmediğiniz bir alanda bilgi edinmeye çalışıyorsunuz ve internete girdiğinizde bir sürü bilgi bombardımanıyla karşılaşıyorsunuz. Zaten bilginiz olmayan bir konu daha da işin içinden çıkılmaz hale geliyor. Korkuyorsunuz da hangisi benim aradığım şey diye düşünürken seçenekler de çoğalınca belki de doğru seçimi yapamamaktan dolayı destek almaktan vazgeçiyorsunuz. Evet bunlar bana hiç yabancı gelmedi; kafası karışmış bir şekilde hocam sizi arıyorum ama ben nereye gitmeliyim bilgi verir misiniz şeklinde birçok telefon almaya başladım bu sıralar. Düşündüm de alanın içinde olan biri için bu ayrım çok net ama kendimi sizin yerinize koyduğumda benim de kafam karışabilirdi, özellikle de son dönemde meslekler arası sınır kalmamışken ve çoğu meslek grubu birbirinin işini yapmaya çalışırken (!) bu kafa karışıklığını bir psikolog olarak gidermek istedim.

PSİKİYATRİST

Psikiyatristler üniversitelerin Tıp Fakültelerinde eğitim almış ve sonra Psikiyatri alanında uzmanlıklarını yapmış kişilerdir. Psikiyatristler doktor ünvanına sahiptir. Psikiyatristler ilaç tedavisi yapabilirler, ilaç yazma yetkileri vardır. Psikiyatristler dışında ruh sağlığı alanında çalışan hiçbir meslek grubunun ilaç yazma yetkisi yoktur. Psikiyatristlerin çalıştığı alanlar çocuk, ergen, yetişkin olarak ayrılabilir ya da her 3 alanda da çalışıyor olabilirler. Özellikle çocuğunuz ya da kendiniz için psikiyatrist arayışındaysanız bu ayrıma göre seçim yapmanızı, gitmeden önce doktorunuzun hangi alanda çalıştığı konusunda bilgi almanızı öneririm. Psikiyatristler sadece ilaçla mı tedavi ederler ? Hayır, terapi eğitimlerini tamamlamış psikiyatristler ilaç tedavisi yanında psikoterapi de yapabilmektedir. Yine bu noktada gitmeden bu konuda bilgi alabilirsiniz.

PSİKOLOG

Psikologlar üniversitelerin Fen-edebiyat ya da insan ve toplum bilimleri fakültelerinin Psikoloji bölümünden mezun olmuş kişilerdir. Psikologlar mezun olduktan sonra uzmanlık alanlarına göre terapi eğitimlerini tamamlarlar. Hatta meslek hayatları boyunca bu eğitimleri almaya devam ederler. Psikologlar psikoterapi yöntemiyle danışana eşlik ederler. İlaç yazamazlar. Psikologların çalıştıkları alanlar yetişkin, çocuk, ergen çift, aile şeklinde ayrılır. Bazı psikologlar sadece çocukla çalışırken bazıları hepsiyle birden çalışabilir. Yine psikiyatrist seçiminde olduğu gibi psikolog seçerken de psikoloğun uzmanlık alanlarına dikkat etmenizi öneririm.

Peki evet bunları öğrendik ama halen kafamız karışık. Hangisine gitmeliyim ? Psikiyatristler ve psikologlar çoğu zaman iş birliği içinde çalışırlar. Bir psikoloğa gittiğinizde tanı konulması, ilaç kullanılması gereken bir durum olduğunda sizi psikiyatriste yönlendirecektir. Bazı durumlarda psikoterapi ve ilaç tedavisi birlikte yürütüldüğünde daha etkili sonuçlar verdiği bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Bir psikiyatriste gittiğinizde de sizi gerekli gördüğü durumlarda psikoloğa yönlendirebilir. Bazen psikoterapi tek başına yeterliyken bazen ilaç tedavisiyle desteklenebilir. Psikolog ve Psikiyatrist meslek gruplarıyla çalıştığınızda doğru yönlendirmelere ulaşacağınız konusunda şüpheniz olmasın. Bunların dışında bir de pedagog ünvanı ile ilgili kafa karışıklığı var. Ülkemizde 38 yıldır Pedagoji bölümü öğrenci almıyor yani bu ünvanı kullanan 50 küsur yaşında insanlar olabilir ama onun dışında bu ünvanla kendini tanıtan kişilere çocuklarınızı emanet etmeyin.

Umarım kafa karışıklığınızı gidebilmişimdir. Yine aklınıza takılan bir nokta olduğunda bana ulaşabilirsiniz. Bilgilerimi sizinle paylaşıp size yardımcı olmak beni çok mutlu edecektir. Hep beraber bilinçli ve sağlıklı günlere..

Psikolog Aybegüm ÇEKİÇ
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Psikolog mu Psikiyatrist mi Bana Yardımcı Olacak ?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Aybegüm ÇEKİÇ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Aybegüm ÇEKİÇ'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     6 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Aybegüm ÇEKİÇ Fotoğraf
Psk.Aybegüm ÇEKİÇ
Denizli (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Aybegüm ÇEKİÇ'in Makaleleri
► Psikolog mu? Psikiyatrist mi? Psk.Mustafa GÖDEŞ
► Psikolog mu? Psikiyatrist mi? Doğru Adres Neresi? Dr.Psk.Dnş.H.Hüseyin DOĞAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Psikolog mu Psikiyatrist mi Bana Yardımcı Olacak ?' başlığıyla benzeşen toplam 36 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
--
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


10:39
Top