2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuklarda Alt Islatma Sorunu
MAKALE #22725 © Yazan Psk.Dnş.Ökkeş GÜMÜŞOLUK | Yayın Nisan 2022 | 831 Okuyucu
Çocuklarının altını ıslatması, ebeveynlerin çocukları hakkında endişe duydukları ve rahatsız oldukları konularından biridir. Çocuklar genelde 3 yaşından sonlarında çişlerini tutmasının gerekliliğini öğrenirler. Yaşları ilerledikçe alt ıslatma sorunları yavaş azalmaktadır. Ancak sorunun devam etmesi hakkında çocuğun fizyolojik gelişimleri veya psikolojik sorunlarının ortaya çıkabilme ihtimalini göz önünde bulundurmalıyız. Soruna karşı, uzman desteği almakta fayda vardır. Tuvalet eğitimi kişilik gelişimi ve yaşam dönemleri arasında en kritik dönemlerden biridir.

Çocuklarda Alt Islatmanın Fizyolojik Nedenleri

Altını ıslatan çocukların, ebeveynlerinin de geçmişlerinde geç tuvalet alışkanlığı var ise, durum kalıtım yoluyla çocuklarında da aynı durum görülmektedir.
Çocuğun öncelikle kas sistemlerinde bozukluk, sorun olabilir. Hastanelerde üroloji polikliniğinde doktor kontrolüne götürülmesi gerekmektedir
Merkezi sinir sistemi, böbrek ve idrar yolu rahatsızlıklarında da alt ıslatma görülmektedir.
Çocuklar çok su tükettiğinde veya çok yorgun olduklarında tuvaletlerini gidermeden yattıklarında görülmektedir.

Psikolojik Nedenler

Psikolojik kökenli sorunlar genellikle çocuğun yaşadığı streslerle ilgilidir. Çocuğun travmatik yaşantısının ardından olan değişiklikler sonucunda altını ıslatmaya neden olmaktadır.
Kardeşiyle arasında yaşadığı kıskançlığından dolayı kaynaklanabilir. Küçük kardeşe gösterilen ilgiyi, sevgiyi istediğinden dolayı ve dikkatleri üzerine çekmek istediğinde bebekçe konuşup, biberondan doyum sağlama istekleri olduğunda, altına yapma gibi davranışlar gösteren geriye dönüşler görülmektedir.
Sorunun kaynağında duygusal kökenli sorunlar yatmaktadır. Çocuğa karşı ilgisizlik, sevgisiz yaklaşımlar ya da aşırı bakımdan dolayı alt ıslatmanın nedenlerindendir
Tuvalet eğitimi aşamasındayken baskı ve şiddet görmüş çocuklar tuvalete gitmeyip altlarını ıslatmak isterler.
Alt Islatmanın Önleme Yolları

Sorunun kaynağı tespit edilmelidir. Biyolojik nedenlerden kaynaklanıyorsa doktor tedavisine başvurulmalıdır.
Çocuk altını ıslattığı zaman, çocuğa küçük düşürücü ifadeler, etiketlemeler ve suçlamamak gerekiyor. Bu onların kontrolü dışında gerçekleşmiştir.
Çocuğun üstündeki gereksiz baskıları azaltıp, kaldırılmalıdır.
Aşırı titiz tutumlardan kaçınılmalıdır.
Birden fazla çocuğa sahip ailelerde ebeveynler çocuklarına karşı eşit ilgi göstermelidir.
Çocukları en çok yoran ve etkileyen durumlar kendilerine yapılan olumsuz davranışlar ve iletişimdir. Çocuğa çarpık açıklamalar ve sorunu anlamayacakları dilden anlatmak oldukça yanlıştır.
Düzenli tuvalete gittiğinde veya altını kuru olduğunda övgü dolu sözlerle onun değerli olduğunu hissettirmek gerekiyor.
Tuvalet eğitimin öğrenim aşamasında tuvaleti kullandığı için ödüllendirmek, çocuğu motive etmelidir.
Çocuğun tuvalet eğitimi vermek için olgunlaşmasını bekleyerek hazır bulunuşluk seviyesini yüksek olduğu zamanlarda başlatılmalıdır.
Çocuğun bulunduğu okulun tuvaletleri ile sorunu varsa, ona destek olup sorunu çözmesinde yardımcı olunmalıdır.
Duygusal ve psikolojik yönden sorunlar çözüme kavuşturulamıyorsa, çocuk psikoloğuna veya oyun terapistinden destek almakta fayda vardır.
Kısaca; çocuk altına kaçırdığı zaman, sabırlı ve metanetli olarak yaklaşılması gerekiyor. Kesinlikle damgalama, etiketleme yapmamalıyız. Üzerindeki baskıyı azaltarak, sorunun çözümüne odaklandırılmalıdır. Umutsuzluğa kapılmayın, sorunu çocuğunuzla birlikte arayın.

Sağlıklı ve marjinal kalın.

Psikolojik Danışman Ökkeş Gümüşoluk
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuklarda Alt Islatma Sorunu" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Dnş.Ökkeş GÜMÜŞOLUK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Dnş.Ökkeş GÜMÜŞOLUK'un izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ökkeş GÜMÜŞOLUK Fotoğraf
Psk.Dnş.Ökkeş GÜMÜŞOLUK
Kahramanmaraş (Online hizmet de veriyor)
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Ökkeş GÜMÜŞOLUK'un Yazıları
► Çocuklarda Alt Islatma Psk.Dnş.Mehmet ORAL
► Çocuklarda Alt Islatma Psk.Hülya TOPAL
► Çocuklarda Alt Islatma Psk.Dnş.Kıvanç TIĞLI
► Çocuklarda Alt Islatma Psk.Merve SARAÇOĞLU
► Çocuklarda Alt Islatma Problemi Psk.Dnş.Gökçenur GÖDEK
► Çocuklarda Alt Islatma (Enürezis) Psk.Zehra BİNİCİ
► Çocuklarda Alt Islatma Problemi Psk.Dnş.Duygu ÇALIŞIR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Çocuklarda Alt Islatma Sorunu' başlığıyla benzeşen toplam 39 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Deprem ve Psikolojik Etkileri ÇOK OKUNUYOR Ağustos 2022
◊ Sosyal Onay İhtiyacı ve Eşcinsellik ÇOK OKUNUYOR Nisan 2022
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


15:52
Top