2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Dunning Kruger Sendromu
MAKALE #22731 © Yazan Uzm.Psk.Damla KANKAYA | Yayın Nisan 2022 | 970 Okuyucu
• Dunning Kruger Sendromu nedir?
• Dunnin Kruger sendromunun belirtileri nelerdir?
• Dunning Kruger sendromunun tedavisi var mıdır ?
• Dunning Kruger sendromuna sahip olduğumuzu nasıl anlarız ?

Dunning Kruger Sendromu Cornell Üniversitesinin iki psikoloğu Justin Kruger ve David Dunning’in tanımladığı Nobel (2000 yılında) ödüllü bir algılamada yanlılık eğilimidir, bir işte az yeterliliğe sahip bireylerin yetenek ve becerilerini abarttığı bilişsel bir önyargı varsayımıdır, psikolojik bir sendromdur.

Dunning ve Kruger ile özdeşleşen bu sendrom pek tabi ilk kez onlarla gündeme gelmemiştir. Türkçede “cahil cesareti “ terimi ile, Konfüçyüs ve daha birçok filozofun “gerçek bili, insanın ne kadar cahil olduğunu bilmesidir “ gibi sözlerle aslında bu sendromun tarihi 23 yıldan fazlaya dayanmaktadır. İlkçağlarda hiç av yakaladığı görülmeyen lakin avcılık konusunda çok iyi olduğunu düşünen birey yüzyıllar içerisinde backspin piri olduğunu söyleyip hiç par tamamlayamamış bireye dönüşmüştür.

Dunning ve Krugerin tanımladığı gibi bu sendrom gibi önyargı, az yeterlilikli insanlarda bir iç yanılsamadan ve çok yeterlilikli insanlarda dışsal bir yanlış algılamadan ve insanların yetersizlik eksikliğini fark edememesinden kaynaklanır. Üstbilişin öz farkındalığı olmadan, insanlar yeterlilik düzeylerini nesnel olarak değerlendiremezler.

Öznel değerlendirmedeki pozitif yanlılığı, bu bilişsel önyargıyı, algılamadaki yanlılık eğilimini, bu cahil cesaretini, aşırı özgüven ile bağdaştırabiliriz.
Dunning kruger sendromunu direkt birey davranışları üzerinden tanımlamanın daha etkili olacağını düşünmekteyim. Dunning kruger sendromuna sahip bireyler ile evde, işte, sosyal hayatınızda, ilişkilerinizde karşılaşmanız kuvvetle muhtemel gelin biz önden hazırlığımızı yapalım ve hep birlikte bu insanları mercek altın alalım. Bu sendroma sahip insanlar aşırı özgüvenli olurlar, bilgiyi ve eğitimi aşağılarlar, çok gürültülü iş yaparlar, her duruma karşı tecrübeli olduğunu düşünürler, başarısız oldukları bir işi gizleme ihtiyacı hissederler, riyakar davranışlar sergilerler, ferdiyetçilik, kendini dev aynasında görme, ortamlarında en bilgili kişinin kendisi olduğunu düşünürler, tüm işlerini kendileri halletmek isterler, kimin gerçekten nitelikli yahut niteliksiz olduğunu göremezler, bugün söylediklerini yarın inkar ederler, kendi doğruları kesinlikle doğrudur, eleştiri kabul etmezler, üstlerine saygıları sonsuz, altlarına zulümleri kesintisizdir. Bilgiyi küçümsemenin yanı sıra tüm işlere yeterli ve yapabilecek kadar bilgili olduklarını hissederler bu nedenle her görevi üstlenmekten çekinmezler, yanlışları ortaya çıktığında bunu asla kabul etmez ve karşı tarafı suçlayıcı davranışlar sergilerler.

Dunning Kruger sendromuna sahip bir birey ile ilişki içinde olabilir yahut yukarıdaki özelliklere sahip olan kişi direkt siz olabilirsiniz, farkındalığı yükselterek, farklı bakış açıları geliştirmek, bilgi ve kültür düzeyini artırarak, özeleştiri becerisini geliştirerek, dışardan gelen eleştirileri dikkate alarak, değişime dönüşüme olan katı bakış açısından uzaklaşarak, bazen bir roman karakteri ile empati yaparak, bir yandan sizi yetersiz hissettiren konularla yüzleşmeye başlayarak, her işi yapamasanızda, her alanda çok iyi olamasanızda sizi her halinizle kabul edecek ve size sonsuz, koşulsuz sevgisini , anlayışı sunan insanlarla, sevdiklerinizle zaman geçirerek, başkalarından destek alarak ve başkalarına anlayış göstererek , hata, kusur ve sorunlar üzerine haddinden fazla yoğunlaşmadan, eksiğim ama nasıl tam olurum diyerek, eksiğim ama bazen de tam olmak zorunda değilimdir diyerek bu psikolojik sendromdan kurtulabilirsiniz.
Uzman Klinik Psikolog Damla Kankaya

Sosyolog Gözde ÇIRAK
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Dunning Kruger Sendromu" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Damla KANKAYA'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Damla KANKAYA'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Damla KANKAYA Fotoğraf
Uzm.Psk.Damla KANKAYA
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi22 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Damla KANKAYA'nın Yazıları
► 2 Yaş Sendromu Psk.Burcu BAŞOĞLU KUNDAK
► 2 Yaş Sendromu Psk.Burçak ERİTMEN YEŞİLTAŞ
► 2 Yaş Sendromu Var Mı, Yok mu? Psk.Ramazan ŞİMŞEK
► Down Sendromu Psk.Esra AYVALI ÇETİN
► 2 Yaş Sendromu Psk.Tülin AKYÜREK ÇİZER
► 2 Yaş Sendromu Psk.Gülçin DÖNMEZ FİDAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Dunning Kruger Sendromu' başlığıyla benzeşen toplam 41 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Sanat Terapisi Ocak 2024
► Panik Atak Geliyorum Der mi? Ağustos 2023
► Akran Zorbalığı ÇOK OKUNUYOR Ağustos 2023
► Çaresizlik Öğrenilir mi? Haziran 2023
► Psikolojik İlk Yardım Mayıs 2023
◊ YENİAsperger Sendromu Nisan 2024
◊ Dijital Çağda İnsan İlişkileri ÇOK OKUNUYOR Ekim 2023
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:59
Top