2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Şizofreninin Erken Uyarı İşaretleri
MAKALE #22782 © Yazan Psk.Hayrunnisa ŞENKAYA | Yayın Haziran 2022 | 1,112 Okuyucu
şizofreni olan birini tanıyorsanız, veya Şizofreni hastalığınız varsa muhtemelen halüsinasyonlar ve sanrılar gibi semptomlara aşinasınızdır . Ancak, tam gelişmiş bir bölümden önce uyarı işaretlerinin ortaya çıkabileceğini fark etmeyebilirsiniz. Bu olduğunda, prodrom veya prodromal dönem denir.

Arkadaşlarınız ve ailenizden önce kendinizdeki değişiklikleri fark edebilirsiniz. Sevdikleriniz farkına vardığında, bu değişiklikleri yaşadığınız "sadece bir aşama" veya hayatınızdaki stresli bir şey nedeniyle açıklamaya çalışabilirler. Bu nedenle, birçok insan daha sonra, daha şiddetli semptomlar ortaya çıkmaya başlayıncaya kadar yardım istemez.Şizofreniyi teşhis etmek birkaç nedenden dolayı zor olabilir. Birincisi, bozukluğu olan insanlar genellikle hasta olduklarının farkına varmazlar, bu nedenle yardım için ruh sağlığı uzmanlarına gitmeleri pek olası değildir.Diğer bir konu da, prodrom adı verilen şizofreniye yol açan değişikliklerin birçoğunun diğer normal yaşam değişikliklerini yansıtabilmesidir. Örneğin, hastalığa yakalanan bir genç arkadaş grubunu bırakabilir ve yeni arkadaşlar edinebilir. Ayrıca uyumakta zorluk çekebilir veya aniden eve düşük notlarla gelmeye başlayabilirler.

Belirtiler : hafızanızla ilgili sorunlar veya dikkat etme ve odaklanma ile ilgili sorunlar yer alır.Ruh hali değişimleri ve depresyon olabilir. Endişe duyabilir ve bazı şeyler hakkında suçlu hissedebilir veya başkalarına güvenmeyebilirsiniz. İntihar düşünceleriniz bile olabilir .

Sizin veya başkalarının farkına varabileceği diğer bazı şeyler:

Orada olmayan bir şeyi duymak veya görmek

Garip bir yazma veya konuşma şekli

Sevdiklerinize kızgın, korkmuş veya tuhaf bir tepki

Şüphecilik

İzole olma ( yalnız kalmak )

Künt duygulanım

ŞİZOFRENİ HASTALIĞI, KİŞİNİN GERÇEĞİ DEĞERLENDİRME YETİSİNİN BOZULDUĞU BİR ZİHİNSEL HASTALIKTIR.BU HASTALIĞA SAHİP KİŞİLER YÜZDE 70 ORANINDA KİŞİLER ARASI İLİŞKİLERİNDE BOZULMALAR GÖRÜLÜR. ŞİZOFRENİ ASLINDA, ÇOĞU ZAMAN KENDİNİ HİSSETTİRİR. ÇOCUKLUK DÖNEMİNDE BİR KISIM BELİRTİLER BAŞLAR, FARK EDİLDİĞİ SÜRECE … İÇE KAPANMA, YALNIZLIK VS. BUNUN BAZI BELİRTİLERİ VARDIR;YANİ YETİŞKİNLİK DÖNEMİNDE ŞİZOFRENİ HASTALIĞINA SAHİP OLAN KİŞİLERİN ÇOCUKLUĞU ; KIZ ÇOCUKLARINDA ÖĞRETMENLERİ TARAFINDAN PASİF BİR ÖĞRENCİ OLARAK ANILMASI , KIZ VE ERKEK KARDEŞLER ARASINDA KARŞILAŞTIRILDIĞINDA BU HASTALIĞA SAHİP KİŞİLERİN DAHA ÇOK OLUMSUZ DUYGUSAL İFADE GÖSTERDİĞİ , AKADEMİK BAŞARISIZLIK VE ZEKA GERİLİĞİNE YANİ NÖROPSİKOLOJİK TESTLERDE DİĞERLERİNE GÖRE DÜŞÜK PUANA SAHİP OLDUĞU ÖRNEK VERİLEBİLİR. ŞİZOFRENİ HASTALARI GÜNLÜK HAYATTA DAHA FAZLA STRES YAŞIYORMUŞ GİBİ GÖRÜLMELERİ YANLIŞTIR. SADECE STRESE KARŞI AŞIRI HASSASTIR. VE STRES HASTALIĞIN NÜKSÜNÜ ARTTIRIR. AİLELER NÜKSÜ ETKİLEYEBİLİR, ŞİZOFRENİ HASTALARI HASTANEDEN AYRILDIKTAN SONRA AİLENİN ŞİZOFRENİ HASTALARININ UYUMU ÜZERİNDE ETKİSİ VARDIR, HASTA TEDAVİ EDİLDİKTEN SONRA TEKRAR HASTANEYE YATIRILABİLİR BURDA ÇEVRENİN PAYI VARDIR, ÇÜNKÜ HASTALIĞIN NÜKSÜ ARTMA İHTİMALİ VAR. HASTANEDEN ÇIKTIKTAN SONRA NELER OLDU? EVDE AİLE BİREYLERİ ARASINDA ETKİLEŞİM NASILDI? AİLELERİN DUYGU DIŞA VURUMU NASIL? BU SORULAR YOL GÖSTERİCİDİR. ÖRNEĞİN, ŞİZOFRENİ HASTALARININ OLAĞAN DIŞI DÜŞÜNCELERİ DUYGU DIŞA VURUMU ( ELEŞTİRİ, DÜŞMANLIK ) YÜKSEK AİLELERDE DAHA ÇOK ELEŞTİRİYE NEDEN OLUR. AİLENİN BU TUTUMU ŞİZOFRENİ HASTALARI STRESE KARŞI HASAS OLDUKLARI İÇİN KOLAYCA STRESE NEDEN OLACAKTIR. HASTALIĞIN NUKSUNU ARTTIRABİLECEGI GIBI İSTENMEYEN DAVRANIŞLARIN, DAHA FAZLA OLAĞAN DIŞI DÜŞÜNCE İFADESİNE NEDEN OLMAKTADIR. AİLE ŞİZOFRENİYİ ETKİLEYEBİLİRLER Mİ? AİLE ÜYELERİNİN BİRBİRLERİYLE BELİRSİZ ETKİLEŞİME GİRDİĞİ, ÇOK ÇATIŞMA OLMASI BU CEVAPLAR FİKİR VERİCİDİR AMA KESİN DEĞİL.ŞİZOFRENİ HASTALIĞININ NEDENİ ÇOKTUR: STRES BUNLARDAN BİR TANESİDİR. ÇÜNKÜ STRES DURUMUNDA HPA EKSENİ AKTİVİTE OLUR KORTİZOL SALGILANIR .(ŞİZOFRENİDE ROL OYNAYAN DOPAMİN) KORTİZOLDA DOPAMİNE ETKİ EDER,YANİ DOPAMİNİN AŞIRI AKTİVİTESİNDEN KAYNAKLANIR.STRES HASTALIĞIN NÜKSÜNÜ ARTTIRIR. GENETİK YATKINLIĞI DA VARDIR. TEDAVİSİ, PSİKOTERAPİ İLAÇLARDIR VE BİREYSEL TERAPİ.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Şizofreninin Erken Uyarı İşaretleri" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Hayrunnisa ŞENKAYA'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Hayrunnisa ŞENKAYA'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Hayrunnisa ŞENKAYA Fotoğraf
Psk.Hayrunnisa ŞENKAYA
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com ÜyesiTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Hayrunnisa ŞENKAYA'nın Makaleleri
► Şizofreninin Tanı ve Tedavisi Psk.Fahri ŞAHİN
► Erken Boşalma (Erken Boşalıyorum) Psk.Bayram ŞİMŞEK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Şizofreninin Erken Uyarı İşaretleri' başlığıyla benzeşen toplam 33 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
--
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


06:27
Top