2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Aile ve Aile Sorunları
MAKALE #22806 © Yazan Psk.Dnş.Muhittin DAR | Yayın Ağustos 2022 | 923 Okuyucu
AİLE ve AİLE SORUNLARI
Özgüven (2000),aile tanımını; karı-kocanın yasal ve kültürel bağlara uyarak kurdukları, aynı çatı altında yaşayan ve toplumun üreme, çoğalma, sevme- sevilme, ait olma, kendini geliştirme ve gerçekleştirme, sosyal huzuru sağlama gibi birçok biyolojik, psikolojik ve sosyal ihtiyacını karşılayan en küçük “birlik” olarak yapmıştır.
Aile toplumun en küçük yapı taşıdır. Güçlü aile yapısı, güçlü bir toplum için gereklidir. Kültürel anlamda baktığımızda hem Türk kültürü hem de Gaziantep kültürü aileye çok önem vermektedir. Aile bireylerin güvenli limanı, paylaşım alanı olarak görmektedir. Aileni bir önemli görevde neslin devam ettirecek birim olarak görmektedir. Ailenin bu kadar önemli olması aile bireylerinin de görev ve sorumluluklarını arttırmaktadır. Aile üyelerinin hem bireysel hem aile içi hem de toplumsal görevlerini yerine getirerek bir dinamizm kazandırmalıdır. Aile bireylerinin bu mücadele için hem bireysel hem de ailesel anlamda sağlıklı kalabilmeleri gerekmektedir.
Aile olgusu sürecinde tam olarak aile olmayı başarmaya çalışan aile üyeleri bireysel ve ailesel sorunlarla karşı karşıya kalmaktadır. Bireysel olarak kendi farkındalık düzeyinin az olması, bireysel olarak kendini tanıyamaması, evlilik ile ilgili beklentilerinin rasyonel olmaması vb. bir çok sorunla karşılaşabilir. Ailesel sorunlar ile, sağlıklı bir iletişim yapısının oluşmaması, aile rolleri ve sınırlarının tanımlanmadan hareket etme çabası, ailesel etkinliklerin az olması, duygusal farkındalığın az olması vb bir çok sorun gündeme gelmektedir.
Aile sorunları arasındaki en önemli sorunların başında ‘iletişim’ gelmektedir. Aile bireylerinin sağlıklı bir iletişim yapısında olmaması, sorunları çözmek yerine işin içinden çıkılmaz hale getirmektedir.
Sağlıksız aile yapısında görülen iletişim şekli;
• Empati yapmadan kendi isteğinde diretme
• Neden? Niye? gibi yargılayıcı bir dile sahip olma
• Kabul edici bir iletişim şekli değil de ‘haklı ’ ‘haksız’ arama çabası
• Karşıyı dinlenmeden kendi düşünce yapısını karşıya empoze etme
• Sert ve duygusal söylemlerden yoksun bir üslup olarak söyleyebiliriz.
Sağlıklı aile yapısında görülen iletişim şekli;
• Empatik bir yaklaşım
• Kabul edici ve sorun çözme üzerine kurulu bir yaklaşım
• Ben dili kullanarak ifade edici bir yaklaşım
• Yargılamadan uzak bir yaklaşım
• Dinlemek ve anlamak üzerine kurulu bir yaklaşım
• Duygularını daha rahat ifade ederek karşı tarafa ne hissettirdiğini belli eden bir yaklaşım olarak söyleyebiliriz.
Aile sorunları arasındaki bir diğer önemli sorun ise ‘Ritüeller’ dediğimiz aile üyelerini birlikte vakit geçirerek aktive yapmalarıdır. Aile bağlarının güçlenmesi ve gelişmesi için ailenin bu tarz sosyal aktiviteye ihtiyacı vardır. Zorlu bir yaşam mücadelesinde aile üyeleri iş hayatını ve stresini fazla yaşayarak aileyi ihmal etmektedir. Buda aile paylaşımını en aza indirgeyerek aile yapısına ciddi zararlar vermektedir. Ebeveynlerin iş hayatı, çocukların teknolojik çağında zararlı alışkanları olan tablet, telefon ile oyun hayatı aile üyelerini birbirinden koparmaktadır. Buda aile olgusunu zayıflatıp aileyi dağılma aşamasına getirebilmektedir. Ritüeller ailenin paylaşımlarının artması ve aile üyelerinin birbirinin varlığının ve ne durumda olduğunun farkına varması için olmazsa olması durumundadır.
Aile danışmanlığı hizmeti ailenin içinde bulunduğu sorunları en aza indirgeyerek aile yapısını güçlendirmeye yönelik çalışma yapılmasıdır. Ailenin eksik yönlerinin bilmesi, gerek bireysel gerekse ailesel farkındalığın artması aile huzurlu geleceği için çok önemlidir. Huzurlu ve sağlıklı bir aile toplumun refahı için gereklidir.

Uzm. Psk. Dan. Muhittin DAR
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Aile ve Aile Sorunları" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Dnş.Muhittin DAR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Dnş.Muhittin DAR'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Muhittin DAR Fotoğraf
Psk.Dnş.Muhittin DAR
Gaziantep
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Muhittin DAR'ın Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Aile ve Aile Sorunları' başlığıyla benzeşen toplam 19 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► İnsan ve İletişim ÇOK OKUNUYOR Kasım 2022
◊ Kendimi Tanımıyorum Kasım 2022
◊ Anı Yaşama Arzusu Kasım 2022
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


08:16
Top