2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kediniz Neden Su İçmiyor ve Günlük Tüketeceği Su Miktarı Nedir?
MAKALE #22832 © Yazan Vet.Hek.Uzm.Uveys Veysel BECERMAN | Yayın Eylül 2022 | 1,123 Okuyucu ÇOK OKUNUYOR
KEDİNİZ NEDEN SU İÇMİYOR VE GÜNLÜK TÜKETECEĞİ SU MİKTARI NEDİR?

Kedilerin uzun ve sağlıklı bir yaşam sürmeleri beslenmelerinin yanında günlük su tüketmeleri önemlidir.

Kedilerin vücutlarındaki su içeriğinin tahmini % 65-70 arasındadır. Kedinizin sağlıklı kalabilmeleri günlük yeterli su içmeleri gerekmektedir. Su kedilerin mama ile alınan maddelerin ve mineral çeşitlerinin kan içerisine karışmasına ve dolaşım yoluyla bunların organ ve dokulara iletilmesinde önemli bir rol oynamaktadır.

Kediniz su içmiyor, içmeyi reddediyor ve içip çıkartıyorsa kedinizin ciddi sorunu olabilir. Kedinizin aşırı susuz kalması “Dehidrasyona” (su ve elektrolit dengesizliğin de bozulma) yol açabilir. Dehidrasyon sunucunda,

Şiddetli ishal veya kusma,

Yüksek vücut ısısı veya aşırı ısınma,

Yiyecek ve suyun bir günden fazla reddedilmesi,

Kanama,

Böbrek hastalığı,

Kronik hastalıklar,

Bozuk solunum gibi ciddi sorunlar görülebilmektedir.

KEDİM NEDEN SU İÇMİYOR?

Kediniz su içmemesinin birkaç nedeni olabilir. Bunlar ,

1- KEDİNİZİN İÇME SUYUNU BEĞENMEMESİ ya da SU BULAMAMASI

Kediniz su konusunda seçici olabilir ve sizin verdiğiniz içme suyun sevmeyip içmeyebilir. Bazı kediler damacana suyu tercih ederken, bazıları musluk suyu içmekten gayet memnun olabilir.

Kullandığınız su kabının boyutu da kedinizin içtiği su miktarında önemli rol oynayabilir. Ayrıca kasenin paslanmaz çelik, seramik veya plastik olması da kedinizin su içme miktarında önemli rol oynamaktadır.

2- SUYUN GÜNLÜK DEĞİŞTİRİLMEMESİ

Kedinizin önüne günlük taze su koymayı unutmayın. Birkaç günlük su kabında kalmış suyu kediniz içmeyebilir.

3- SU KASESİNİN TEMİZLİĞİNİN YAPILMAMASI

Kedinizin su tükettiği su kasesinin günlük temizlenip yıkanmasına önem verin. Temizliği yapılmayan kaseden kediniz su tüketmek istemeyebilir. Kasenin temizliğinde çamaşır suyu ya da deterjan kullanılmamasına dikkat edilmelidir.



4- SUYUN PHSİ

Kedinizin suyunun Ph’sı ne cok fazla alkali olmalı nede asidik olmalı.

Kediler için en uygun su Ph 6,5-7 arasıdır.

5- ŞOK veya YÜKSEK ATEŞ DURUMLARI

Şok ve yüksek ateş de kedinizin su içmesini engelleyen etkenlerdir.

Şok, vücuttaki oksijen ve besin miktarındaki dengesizlik kaynaklı kan dolaşımı eksikliğinden kaynaklanmaktadır.

Kedinizin ateşi olup olmadığını kesin olarak anlamanın tek yolu ateşini ölçmektir. Ayrıca ateşin başka işaretleri de görülebilir. Bu işaretler;

-Depresyon,

-İştahsızlık,

-Enerji eksikliği,

-Hızlı nefes alma,

-Su içmede azalma,

-Titreme ve kendini tımarın azalması olabilir.

6- SICAK ÇARPMASI

Sıcak çarpması, kedi yeterince su içmediği için de ortaya çıkabilir. Kedinizin sıcak çarpması geçirdiğinden şüpheleniyorsanız, derhal veteriner hekiminize başvurun.

Sıcak çarpması çok tehlikeli olabilir ve belirtilerinin bilinmesi önemlidir. Belirtiler arasın da ,

-Nefes nefese kalma,

-Yığılma,

-Uyuşukluk,

-Kusma ve yüksek ateş yer alır.

7- YAŞAM TARZI ve BESLENME

-Kediniz dışarıda yaşıyor ya da sık sık dışarı çıkıyorsa, dışarıdaki su kaplarından su içiyor ve bu nedenle evde daha az su içiyor olabilir.

-Kedinizin gün içinde ne kadar hareketli olduğu da su içme miktarında önemli rol oynar. Kendini çok fazla hareketliyse o kadar çok suya ihtiyaç duyacaktır.

-Kedinizi yaş mama ile besliyorsanız, su ihtiyacının bir kısmını ıslak mamadan aldığını unutmayın. Bu sebep ile su kabından az su içiyor olabilir.


ÇÖZÜM YOLLARI
Size bazı çözüm yolları önereceğim,

1- Şoktan şüpheleniyorsanız ve 24 saatten uzun süren ateşi varsa hemen veteriner kliniğine götürmelisiniz.

2- Kediniz normal davranıyor ancak kabındaki su azalmıyorsa, başka bir yerden su içip içmediğini araştırmalısınız.

3- Farklı pH sahip sular da kedinizin günlük su içme miktarını değiştirebilir ayrıca farklı boyut ve malzemelerden yapılmış su kaseleri de kedinizin su içme miktarını değiştirebilir.

4- Sıcak çarpması gibi ciddi durumları önlemek için sıcak havalarda kedinizi uzun süre dışarıda bırakmayın. Yaşadığı alanın hem güneşli hemde gölgesi olan bir alan olduğuna dikkat edin.

5- Kapalı mekandaki yoğun ısı, sıcak çarpmasına neden olabileceğinden kedinizi asla park edilmiş bir arabada tüm camları kapatılmış ve tek başına bırakmayın. Ayrıca yaz aylarında her tarafı camla kaplı balkonda da bırakılmamalıdır.

6- Kediniz su içmiyorsa, sıvı alımını artırmak için sık sık yaş mama verebilirsiniz. Verdiğiniz yaş mama günlük su ihtiyacının bir kısmını karşılayacaktır.

7- Kedinizin su zevkini öğrenmek için eve farklı şekil, boyut ve malzemelerden kaseler yerleştirin. En çok hangilerini tercih ettiğini gözlemleyip onunla vermeniz çok iyi bir çözüm olacaktır.

8- Su kasesine buz küpleri veya oyuncak eklemek, kedinizin su içmeye olan ilgisini artırabilir.

9- Kedinizin her zaman kolay ulaşabileceği ve taze suyunun olduğundan emin olun, bu konuda dikkatli davranın


Not: kedinizin günlük su tüketim miktarı ne kadar olacak sorularına cevap olarak, kediniz günde 50 gram kuru mama tüketiyorsa, günlük tüketeceği su miktarı yaklaşık olarak 200 – 250 mililitre kadar olması önerilmektedir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kediniz Neden Su İçmiyor ve Günlük Tüketeceği Su Miktarı Nedir?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Vet.Hek.Uzm.Uveys Veysel BECERMAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Vet.Hek.Uzm.Uveys Veysel BECERMAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Uveys Veysel BECERMAN Fotoğraf
Vet.Hek.Uzm.Uveys Veysel BECERMAN
İstanbul
Uzman Veteriner Hekim
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi3 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Vet.Hek.Uzm.Uveys Veysel BECERMAN'ın Yazıları
► Kedilerin Daima Susaması ve Günlük Su İhtiyacı Vet.Hek.Uveys Veysel BECERMAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Kediniz Neden Su İçmiyor ve Günlük Tüketeceği Su Miktarı Nedir?' başlığıyla benzeşen toplam 77 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


21:13
Top