2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



10 Adımda Stresten Kurtul
MAKALE #22869 © Yazan Uzm.Psk.Berivan ŞENTÜRK | Yayın Aralık 2022 | 934 Okuyucu
Günümüz dünyasında stres hepimiz için sık yaşanan bir durum olmaya başlamıştır. Stres, zihinsel veya duygusal baskı ile baş edememe hissidir. Kişi stresli bir durum içerisinde kaldığında beden stres hormonu salgılar. Stres hormonları beyindeki kaçma ve savaşma dürtülerini tetikler. Bazı durumlarda stres hormonları sayesinde verdiğimiz tepkiler yararlı olabilir. Örneği, tehlikeli bir durumda kendimizi korumamızı sağlayabilir ve önemli bir anda korkularımızı arka plana atıp, adım atmamızı sağlayabilir. Fakat, fazla stres zihnimiz ve bedenimiz için kötü etkilere sahiptir. Bu yazı da stresin kötü etkilerine karşı kendimizi nasıl koruyabileceğimizi ve stresin etkilerini geçici olarak nasıl azaltabileceğimizle ilgili bilgilere değinilecektir.
1- Bulunduğunuz Ortamda Değişiklik Yaratmaya Çalışın
Stres anında genelde yaşamış olduğumuz strese odaklanırız ve bu bizim stresimizi sıklıkla daha çok arttırır. Böyle zamanlarda kişinin bulunduğu ortamda yapacağı birkaç değişiklik zihnini rahatlatır. Örneğin, bulunduğunuz ortamdaki eşyaların yerini değiştirmek, temizlik yapmak, etrafı toparlamak o an için stresin azalmasına yardımcı olabilmektedir.

2- İmajinasyon Çalışması Yapmak
İmajinnasyon çalışması, kişinin hayal gücünü kullanarak düşünmesidir. Kişi, düşündüklerini betimleyerek canlandırır ve yeni imajlar meydana getirir. Bu çalışma yapılırken özellikle zihinde 5 duyuya yer verilir. Örneğin, stresli bir anınızda 10 dakika gözlerinizi kapatıp, kendinizi ormanda huzurlu bir ortamda görmeye çalışabilirsiniz. Ormanın kokusunu, ormandaki sesleri, teninizdeki hissiyat gibi 5 duyuyu kullanarak yapacağınız kısa bir imajinasyon çalışması da kişinin o anlık stresini azalmaya yönelik kullanılan faydalı tekniklerden biridir.

3- Duş Almak
Yapılan araştırmalara göre duş almanın beyni uyardığı ve depresyona iyi geldiği görülmüştür. Duş almak aynı zamanda kişinin dinlenmesini ve rahatlamasını sağlar, kişiye enerji verir. Duş almanın strese iyi gelen diğer önemli noktası da kasları gevşeterek kişinin daha çok rahat etmesini sağlamasıdır. Özellikle ağrılarından dolayı strese giren kişilerin ağrılarını hafifletmesi yine strese iyi gelen yönlerinden biridir.

4- Size Enerji Verecek Müzikleri Dinlemek

Müziğin ruha iyi geldiği hemen hemen herkes tarafından bilinen bir gerçektir. Bu sebeple müzik ruhun gıdasıdır sözü oldukça bilinen bir sözdür. Yapılan araştırmalara göre müziğin ağrıları azalttığı görülmektedir. Örneğin, doğuma giden hamile kadınlara müzik dinletilerek daha az ağrı yaşamaları sağlanmaktadır. Özellikle enerjiyi yükselten eğlenceli müzikler kişilerin mutlu hissetmesini sağlar. Müzik dinlemek, öfkeyi azaltır ve kişiyi sakinleştirir. Bireylerin özellikle stresli zamanlarında müzik dinlemesi de aynı şekilde stresi azaltan önemli bir yol olarak karşımıza çıkmaktadır.

5- Ruhunuza İyi Gelecek Dizi-Film-Belgesel vs. İzlemek

Müzik dinlemek gibi, size iyi gelecek gösterimleri izlemek yine kaygıyı azaltır. Bireylerin özellikle geçmişte izlemiş oldukları eğlenceli dizileri, belgeselleri, filmleri vs. tekrar izlemeleri, kendilerini ruhsal olarak daha iyi hissetmelerini sağlar. Kişi sevdiği birtakım gösterimleri izlediğinde ilgi ve odağı da değiştiği için, o an hissettiği stres arka plana kaymaktadır bu da kişinin hissettiği stresin azalmasına yardımcı olmaktadır.

6- Egzersiz Yapmak

Hangi egzersizi yaparsanız yapın, egzersizin vücutta serotonin yani mutluluk hormonunu arttırdığı pek çok kişi tarafından bilinen bir gerçektir. Egzersiz yapmak, insan beynine sağlamış olduğu hem psikolojik hem de biyolojik anlamda etkilerle yaşamımızı pek çok olumlu yönde etkilemektedir. Egzersiz yapmak ruh sağlığımızı koruyucu özelliktedir. Spor yaptığımızda fiziksel olarak hareket halinde olduğumuz için dikkatimizi, günün stresinden ve yoğunluğundan uzaklaştırıp bedenimize odaklarız. Pek çok kişi sporu doğal antidepresan olarak tanımlamaktadır. Kısaca egzersiz yapmak, stresin oluşmasını engeller ve var olan stresten kurtulmamıza yardımcı olur. Özellikle depresyonun azalmasına yardımcı olur veya depresyon oluşumunu engeller. Bireyin kendine duyduğu güven duygusunu arttırmakla beraber sosyal yaşamda iletişim kurmada kolaylık sağlar. Diğer bir faydası ise kişinin düşünce yapısını geliştirir ve iyileştirir, bireyin daha sağlıklı düşünmesini ve davranmasına yardımcı olur. Tüm bunlar stresi azaltıcı etkiye sahiptir. Bu yüzden stresli zamanlarda herhangi bir egzersizde bulunmak kaygıyı azaltmada önemli bir yere sahiptir

7- İyi İlişkide Olduğumuz Diğeri ile İletişimde Olmak

İyi insan ilişkileri kişilere ruhsal olarak her zaman iyi gelmektedir. Bir diğeri ile kurulan sağlıklı ilişki daha iyi düşünmemizi, daha pozitif duygulanmamızı ve gerçekleri daha iyi değerlendirmemizi sağlar. İlişkide olduğumuz kişilerin pozitif tutumları, bizim hayatta daha başarılı olmamızda önemli bir yere sahiptir. Kişiye huzur verecek aile sevgisi, hayvan ve doğa sevgisi, tasavvufi aşk gibi duygular da aslında ruhsal sağlığımıza çok önemli katkıda bulunur. Son 20 yılda yapılan birçok araştırma sevgi ve umudun diğer tüm pozitif duygularla beraber beden üzerindeki pozitif etkilerini ve hastalıklara karşı koruyucu, hatta bazı durumlarda onarıcı etkisi olduğunu göstermektedir. Stresli durumlarda özellikle iyi ilişkilerde olduğumuz kişilerle iletişim halinde olmak yine stresi azaltıcı bir etkiye sahiptir.

8- Kişisel Bakım

Kişilerin kendilerini iyi hissetmesini sağlayan diğer bir etken de kişisel bakımdır. Kişisel bakımına önem veren kişilerin daha güçlü karaktere sahip olmaları ve ruhsal olarak daha iyi hissettikleri görülmektedir. Özellikle kişisel bakımına önem veren kişilerin özgüveni geliştirmesi, kişinin stresle daha iyi baş etmesini sağlamaktadır. Kişisel bakım yapmanın aynı zamanda depresyonu ve anksiyeteyi engellediği de yapılan araştırmalarla görülmüştür. Düzenli olarak kişisel bakımını yapan kişilerin daha az strese maruz kaldığı biliniyor. Bu durum kişi üzerindeki gerginliği de en aza indiriyor.

9- Teşekkür Listesi
Genellikle stresli hissettiğimiz zamanlarda zihnimize hayatımızla ilgili negatif durumlar daha sık gelmeye başlar ve bu durum stresi daha fazla arttırırken iyi hissetmemizin de önüne geçer. Özellikle hayatımızdaki küçük-büyük fark etmeksizin pozitif olan durumlara zihnimizi getirmek için her gün en az 3 tane teşekkür cümlesi kurmak gerekir. Örneğin, ‘’ hayatıma teşekkür ederim, bir işim var’’ ya da ‘’ hayatıma teşekkür ederim sağlığım iyi’’ gibi. Teşekkür listesini özellikle yazılı olarak oluşturmak kişilerin daha fazla iyi hissetmesini sağlar ve kişiyi stresten uzak tutar.

10- Psikoterapi Almak
Psikoterapi, bireylerin duygusal veya davranışsal sorunlarının çözümünü, ruh sağlıklarının geliştirilmesi ve korunmasını amaçlayan tekniklerin genel anlamdaki ismidir. Sıklıkla stres halinin kişinin ruhsal olarak iyi hissetmesindeki önemli engellerden olduğunu biliyoruz. Stres hayatımızın yadsınamaz bir gerçeğidir fakat psikoterapiye başlayan danışanlar, hayatının kontrolünü eline almayı ve karşısına çıkabilecek zorlu durumlarla gerektiği gibi baş etmeyi öğrenirler. Yapılan araştırmalara göre, psikoterapi süreçlerinin neredeyse %85 oranında danışanlarda etkili olduğu görülmüştür. Bu sebeple daha iyi hissetmek için psikoterapi almak uzun vadede atılacak en etkili adımdır.

Uzm. Psk. Berivan Şentürk
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"10 Adımda Stresten Kurtul" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Berivan ŞENTÜRK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Berivan ŞENTÜRK'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Berivan ŞENTÜRK Fotoğraf
Uzm.Psk.Berivan ŞENTÜRK
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi18 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Berivan ŞENTÜRK'ün Makaleleri
► 5 Adımda Bilinçaltı Temizlik Dr.Psk.Mehmet BAŞKAK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında '10 Adımda Stresten Kurtul' başlığıyla benzeşen toplam 22 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Çocuk Merkezli Oyun Terapisi ÇOK OKUNUYOR Nisan 2022
► Hata Yapmaktan Korkmak Ocak 2022
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


15:01
Top