2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Hpv Yi Vücuttan Atan Ala Fototodinamik Tedavi
MAKALE #22906 © Yazan Op.Dr.Levent TÜRK | Yayın Şubat 2023 | 1,107 Okuyucu
5 ALA PDT (FOTODİNAMİK TERAPİ)
VAGEN BATIKONLA SİLİNİR. RAHİM AGZINA DOĞRU 5 ALA İÇEREN JEL PAD YERLEŞTİRİLİR. 15 DAKİKA BEKLENDİKTEN SONRA JEL PAD ÇIKARILIR.660 NM LED TABANLI SOĞUK LASER IŞINI YAYAN CİHAZ VAGENE YERLEŞTİRİLİR. BU SIRADA RAHİM AĞZI IŞINLANIR.BU İŞLEM SIRASINDA ISI ARTIŞI OLMAMAKTADIR. ÇÜNKÜ CİHAZ ISI OLUŞTURMAMAKTADIR. 15 DAKİKA SÜREN IŞINLAMA İŞLEMİNDEN SONRA CİHAZ ÇIKARTILIR VE İŞLEME SON VERİLİR.HAFİF YANMA HİSSİ VEYA KAŞINTI HİSSİ OLABİLİR..1 HAFTA ARA İLE 4-6 SEANS YAPILIR.4 SEANS : TEK HPV TİPİ VARSA 6 SEANS BIRDEN FAZLA HPV TIPI VARSA
NERELERDE KULLANILIR?
1.KADINLARDA RAHİM AĞZINDAKİ HPV NİN ORTADAN KALDIRILMASINDA
2.RAHİMAĞZININ PREKANSERÖZ(KANSER ÖNCESİ) LEZYONLARI OLAN ASCUS, CIN1 CIN2 VE CIN3 TE KULLANILIR.
3.GENİTAL HERPES, KANDIDA,KLAMİDYA,TRİCHOMONAS ENFEKSIYONLARINDA ETKILIDIR
Meksika Ulusal Politeknik Enstitüsü’nden Eva Ramon Gallegos, 29 kişide HPV’yi tamamen tedavi etti. Fotodinamik terapi ile başarılan bu tedavi aynı zamanda Meksikada’ki kadınların ölüm sebeplerinden biri olan kötü huylu neoplazmaların tedavisi için de kullanılıyor. 20 yıldır bu metot üzerinde çalışan Gallegos, Meksika’daki 29 kadına ek olarak daha önceden 420 kişiyi daha bu yöntemle tedavi ettiğini belirtti. HPV taşıyan fakat kötü huylu servikal lezyonları olmayanlarda %100 etkili, lezyonu olan ve HPV taşıyan kişilerde %64.3 etkili ve HPV taşımayan fakat lezyonları olanlarda da %57.2 etkili olmuş.
Kullandığımız fotoduyarlılaştıcı madde olan 5 ALA uygun dalga boyunda ışığa maruz kaldığında aktive olmakta ve serbest oksijen radikalleri oluşturarak tedavi edici etkisini göstermektedir.sağlıklı dokuya zararlı bir etkisi yoktur.
Yüksek riskli HPV (hrHPV) sadece servikal prekanseröz lezyonlar ve serviks kanseri riskini artırmakla kalmaz, aynı zamanda HPV pozitif kadınlara psikolojik yük getirir. 5-aminolevulinik asit fotodinamik tedavisi (ALA-PDT), non-invaziv ve oldukça doku seçici bir tedavidir. ALA-PDT'nin servikal lezyonu olmayan HPV-pozitif kadınlarda servikal hrHPV enfeksiyonunun eliminasyonundaki klinik etkinliğini araştıran 2021 yılında yayınlanan bir bilimsel çalışmada yüksek riskli hpv temizlenme oranı 3 aylık takipte %56,1 ve 6 aylık takipte %68,1 olarak bulundu. HPV 18'in %100'ü ve HPV16 enfeksiyonlarının %87,5'i temizlenirken, diğer 12 yüksek riskli tip için pozitif olanlar arasında temizlenme oranı %48,8 bulundu sonuç olarak ALA-PDT'den en çok HPV16/18 pozitif vakalar yararlanabilir. Multitip ile enfekte olmuş kadınların HPV enfeksiyonunu ortadan kaldırmak için daha fazla 5-ALA-PDT seansına ihtiyacı vardır sonucu çıkmıştır.
Diğer bir çalışmada hpv temizlenme oranı 6. Ayda %80 olarak saptanmış. Ve cın1 lezyonlarının temızlenme oranı %94.1 bulunmuştur.
Bu konu ile ilgili yapılan bir metaanalizde tam remisyon oranı %53,5 ile %94,4 arasında değişmektedir . Bu meta-analizin yazarları, PDT'nin HPV temizlenmesi açısından özellikle yüksek riskli HPV genotipleri için etkili olduğu sonucuna varmışlardır. Ayrıca çalışma, PDT ile tedavi edilen servikal intraepitelyal neoplazili 120 hastadan 77'sinin 3 aylık takibin sonunda tam primer remisyona ulaştığını gösterdi.
Ayrıca kadınlarda vaginal clamidya ,trikomonas ve candida enfeksıyonlarında da metılen mavısı ıle kombıne yapılan fotodinamik terapinin etkili sonuçlar verdiğini göstermektedir.
Ayrıca fotodinamik terapi erkek ve kadınlardaki sık tekrarlayan genital herpes hastalığının tedavisinde de etkilidir. Virüs yükünü önemli derecede azalttığını hatta sıfırladığını gösteren çalışmalar mevcuttur.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Hpv Yi Vücuttan Atan Ala Fototodinamik Tedavi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Levent TÜRK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Levent TÜRK'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Levent TÜRK Fotoğraf
Op.Dr.Levent TÜRK
İstanbul
Doktor "Üroloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Levent TÜRK'ün Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Hpv Yi Vücuttan Atan Ala Fototodinamik Tedavi' başlığıyla benzeşen toplam 6 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Hpv Tedavisi Nisan 2019
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


15:54
Top