2007'den Bugüne 90,681 Tavsiye, 27,883 Uzman ve 19,777 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Oyun Terapisi Nedir? Çocuğa Ne Katar?
MAKALE #22912 © Yazan Psk.Görkem Nur FİDAN | Yayın YENİ Mart 2023
“Kuşlar uçar, balıklar yüzer, çocuklar oyun oynar.” der Garry Landreth.
Oyun çocukların doğasında vardır. Oyun ile var olur onlar. Oyun yolu ile öğrenir ve deneyimlerler hayatı. Oyun yolu ile gerçekleştirirler edimlerini. Hayatın bir provasını yaptığı ,kendilerini ifade edebildiği bir alan olur. İç dünyalarının tüm şeffaflığını görürüz. Kendini yetişkin kadar organik şekilde ifade edemez çocuk. Bazen bir metafor, bazen bir hikaye kullanır. Oyun kendilerini ifade edebilecek bir araç olur çoğu zaman. Korkularını, üzüntülerini, kızgınlıklarını, hayal kırıklıklarını ifade etmenin en kolay ve doğal yolu olan oyunu seçerler. İşte bu yüzden kendilerini en iyi yaptığı şey ile ifade ederler, oyun yolu ile anlatmaya çalışırlar tüm sorunlarını.
“Oyun çocuğun dili, oyuncaklar ise çocuğun kelimeleridir” diyor Garry Landreth. Oyuncaklar ile sözelleştirmeler yapılır. Seçtiği her bir oyuncak çok kıymetlidir.

Oyun çocuğu iyileştirir ve onu hayata hazırlar. İşte bu yüzden oyun'un iyileştirici gücünden yararlanarak Oyun Terapisi'ni uyguluyoruz. Oyun Terapisi duygusal, davranışsal ve gelişimsel problemler yaşayan çocuklar için gelişimsel olarak uygun ve tercih edilen bir müdahaledir.

Oyun terapisinin desteklediği alanlar; uyku ve yeme bozuklukları, kardeşe olan kıskançlıklar, kaygı ve takıntı problemleri, erken yaşta girilen depresyon, korku durumları, agresif davranış sürekliliği, taciz psikozu, ölüm ya da boşanma durumlarında yaşanan süreçler, hiperaktiflik, ağır hastalık süreci, şiddete maruz kalmanın yarattığı travma, özgüvensizlik ve sosyal beceri bozukluğu gibi konularda oyun terapisi işlevseldir.

Oyun Terapisi oyun ve oyuncaklar aracılığı ile çocuklara duygu, düşünce, ihtiyaç ve isteklerini ifade etme şansı veren; çocukların duygusal sıkıntılarının giderilmesinin hedeflendiği terapi türüdür. Yetişkin terapisinden bir farkı yoktur. Amaç çocuğun kendini ifade etmesi ve duygusal doyuma ulaşmasıdır. Bu doğrultuda terapist , aile ile çocuk arasında bir üçgen oluşur. Yıkılan veya bozulan dengeleri tekrar sağlamaya çalışırlar. Bu yöntemle aileler de çocuklarının ne hissettiğini, farklı bakış açıları olabildiğini ve onlar da bazen fark edemedikleri şeyleri beklediklerini görürler.
Oyun terapisinde her türlü duygu kabul edilir. Çocuğun olumlu olumsuz duygusu orada var olur. Çocuk kabul gördüğü, güvende hissettiği ve bir yetişkin tarafından yargılanmayacağını bildiği bir yerde iç dünyasını açar. Evdeki oynadığı oyundan farkı, seansta kullanılan teknik ve yöntem ve içeriklerdir.
Oyun terapisine sembolik oyun dönemini tamamlamış her çocuk 3 yaş ve üzeri, oyun terapisinden faydalanabilir.11 yaşa kadar ise kendini halen oyun ile ifade etmeyi tercih eden bir çocuk ise oyun terapisi uygulanabilir..
Terapi süresince çocuğa kendi problemlerini ifade etme ve çözüm yolları araması için alan açılır. Buna yardımcı olacak çeşitli oyuncaklar bulundurulur. Oyun içeriği, gidişatı, sonu tamamen çocuğa ait olur. Oyun terapisti çocuğa yönlendirme yapmaz, kontrol ve seçim tamamen çocukta olur. Terapist, çocuğu sınırlamadan onun yanında olduğunu hissettirir ve eşlik eder. Sürecin bir parçası olmasıyla birlikte terapötik bir bağ oluşur çocuk ve terapist arasında.
Bu sayede, çocuk oyun terapistinin de yardımıyla kendisi için zorlu duygularını ve yaşam deneyimlerini yeniden yaşar ve üzerinde çalışarak
baş etme becerilerini geliştirme şansı bulur. Oyun seansları ilerledikçe ve
çocuk oyun içinde güçlendikçe duygusal sıkıntılarda regüle olması sağlanır ve iyileşme kendiliğinden gerçekleşir.
Çocuğun yaşamındaki ebeveyni, öğretmeni veya başka bir yetişkin çocuktaki destek alınması gereken konuyu bir uzmanla görüşüp, oyun terapisinden faydalanması için adım atabilir.Oyun terapisini mutlaka alanında uzmanlaşmış bir psikologdan almanız gerekmektedir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Oyun Terapisi Nedir? Çocuğa Ne Katar?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Görkem Nur FİDAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Görkem Nur FİDAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     4 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Görkem Nur FİDAN Fotoğraf
Psk.Görkem Nur FİDAN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com ÜyesiTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Görkem Nur FİDAN'ın Makaleleri
► Oyun Terapisi Nedir? Psk.Burcu BAŞOĞLU KUNDAK
► Oyun Terapisi Nedir? Psk.Gamze EŞİN
► Oyun Terapisi Nedir? Psk.Mine AYDEMİR
► Oyun Terapisi Nedir? Psk.Birgül EMİROĞLU BAKAY
► Deneyimsel Oyun Terapisi Nedir? Psk.Esra ORÇUNLU
► Oyun Terapisi Nedir ve Neden Etkilidir? Psk.Işıl UĞUR GÜNAK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,777 uzman makalesi arasında 'Oyun Terapisi Nedir? Çocuğa Ne Katar?' başlığıyla benzeşen toplam 17 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
--
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


03:36
Top