2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sen Zihnin Değilsin: Beden Zihne Tabidir ve Yaşam Zihnin Hikayelerinden Fazlasıdır
MAKALE #22963 © Yazan Psk.Dnş.Aysel KESKİN | Yayın Mayıs 2023 | 525 Okuyucu
“Ego ya da küçük benlik, düşünce ve eylemin ardındaki faildir. Hayatta kalmak için egonun gerekli ve elzem olduğuna inanılır. İnsan bilincine hakim olan görünmez enerji alanları (çekiciler, fraktallar ve kaos teorisi) tarafından sürüklenmenin sonucu olan bir dizi yerleşik düşünce alışkanlığı olarak düşünülebilir. Tekrarlar ve toplumun fikir birliği ile pekiştirilirler. Daha fazla pekiştirme dilin kendisinden gelir. Dille düşünmek kendi kendini programlamanın bir biçimidir. Ben zamirinin özne ve dolayısıyla tüm eylemlerin zımni nedeni olarak kullanılması en ciddi hatadır ve otomatik olarak bir özne ve nesne ikililiği yaratır.” Dr. David R. Hawkins, Psikiyatrist

“Çoğumuzun yaşadığı hayat değil, hayal kırıklığı. Çözüm: Dirençli hayaller kurun. Başka insanlara, ideolojilere, yerleştirilmiş inançlara dayanmasın mesela. Hayaliniz sadece “sizsiz” imkansız olsun. Taptaze olacaksınız. Deneyin. Bedava!” Prof. Dr. Sinan Canan, Sinir Bilimi Uzmanı

Hayatlarımızın hayal kırıklığına dönüşmemesi için yapabileceğimiz en önemli şey “kendimizi bilmek” olsa gerek. Ama diğer taraftan “ben kimim” sorusu cevabı belirsiz bir soru. Bu belirsizliğin sebebi, bedenimizin ve zihnimizin her daim değişiyor olması. Bu durumda kendimizi daha yakından tanımak istiyorsak ne olmadığımıza bakmakla işe başlayabiliriz. Örneğin siz şu anda sahip olduğunuz zihnininiz değilsiniz. Sürekli değişen beyin ve zihin sizi tam olarak tanımlamıyor. Ama beden zihne itaat ediyor. Yani beden, zihnin inandığı şeyi ortaya koyma eğiliminde. Dolayısıyla beden ister bilinçli ister bilinçsiz olsun, zihinde tutulan inançları ifade ediyor.

Zihnin beden üzerindeki gücü klinik araştırmalarla kanıtlanmış durumda. Örneğin bir çalışmada, bir grup kadına regl dönemlerini iki hafta erken başlatmak için hormon enjeksiyonu yapılacağı söylenmiş ve aslında onlara sadece plasebo (hiç bir etkisi olmayan ama ilaç olduğu söylenen madde) aşısı yapılmış, buna rağmen kadınların yüzde 70’inden fazlasında erken regl öncesi gerginlik semptomları görülmüş. Başka çalışmalarda, çoklu kişilik bozukluğu (dissosiyatif bozukluk- tek bedende farklı alter kimlikler) olan vakaların, aynı bedendeki kimliklerinin elektroensefalografik beyin dalgalarında (EEG) değişiklikler olduğu, yazı yazarken farklı el kullandıkları, ağrı eşiklerinin, elektiriksel deri tepkilerinin, IQ’larının, regl dönemlerinin, sağ-sol beyin baskınlıklarının, dil yeteneklerinin, aksanlarının ve görme duyularının birbirinden çok farklı olduğu gözlenmiş. Hatta alerjisi olduğuna inanan alter kimlik devreye girdiğinde kişinin gerçekten de alerjik reaksiyon gösterdiği, ancak başka bir kimlik devreye girdiğinde alerjilerin tamamen ortadan kalktığı kaydedilmiş. Bir alter kimlik gözlüğe ihtiyaç duyarken diğerinin görme yetisinin tamamen sağlıklı olduğu, bu farklı kimliklerin aslında göz içi basıncı ve diğer fizyolojik ölçümlerinde kayda değer farklılıklara sahip olduğu da görülmüş (Hawkins, 2020).

Yukarıdaki çalışmalara paralel olarak Nobel ödüllü Sir John Eccles, ömrü boyunca süren araştırmalarının sonunda bilim ve tıbbın inandığı gibi beynin zihnin kaynağı olmadığını, tam tersi olduğunun anlaşıldığını belirtiyor. Eccles’ın çalışmalarına göre zihin, bir alıcı istasyon (radyo gibi) davranan beyni kontrol ediyor, düşünceler radyo dalgalarına, beyin ise alıcıya benziyor. Beyin, düşünce formlarını alan ve daha sonra bunları nöronal işleyişe ve hafıza depolamaya çeviren bir alıcı set, bir santral gibi. Yakın zamana kadar kasların istemli hareketlerinin beynin motor korteksinden kaynaklandığına inanılıyorken şimdi Eccles’in bildirdiği gibi, hareket etme niyeti beynin motor korteksinin yanındaki ek motor alanı tarafından kaydediliyor. Dolayısıyla beyin, zihnin niyeti tarafından harekete geçiriliyor, tersi değil (Hawkins, 2020).

İşte beden, zihnin sahip olduğu bilinç dışı ve bilinçli inanışların her türlü etkisine maruz kalıyor. Bu nedenle bedenlerimizi değiştirmenin yolu, olumsuz duyguları, olumsuz düşünce ve inanışları bırakarak zihinle aramıza mesafe koymaktan geçiyor. Bilincin (gözlemci ve düşündüğünün farkında olan parçamızın) görevlerinden biri de, nasıl görünürseniz görünün kendinizi aşağılamadan/küçümsemeden/yargılamadan ne iseniz onu kabul etmek. Ne kadar olumsuzluk taşıyorsanız olumsuz ve akıldışı mesajları kabul etmeye de o kadar yatkın olursunuz. Suçluluk duyan bir kişiye kendini yargılamayı, korkan bir kişiye de bir hastalıktan korkmayı yutturmak çok kolay. Öyleyse kendinizi iyileştirme adımlarını şöyle sıralayabiliriz:

Duygulara direnmekten vazgeçmek.
Bu duygu ve deneyimlere bir isim ya da etiket koymamak.
Bu içsel duyumların deneyimini karşılarken hiçbir sözcük kullanmamak.
Zihinsel etiketi, düşünce biçimini ve inanışları bırakmak, bunların mutlak hakikati yansıtmadığını fark etmek.
Geçmişi değiştirmeye zorlamayan, olmuş olanı kabul eden, şefkatli ve yargısız yaşam alanını seçmek.

Yeni Bir Bilinç Atölyesi ile kalbine ve yaşama yer aç

Şimdi size güzel bir haberim var. Zihninizle aranıza mesafe koymakta size yardımcı olacak ve yepyeni bir bilince geçmenizi kolaylaştıracak bir çalışma hazırladım. “Yeni Bir Bilinç Atölyesi” olarak isimlendirdiğim (talebe göre bireysel de gerçekleştirilebilecek) bu online atölyede şu sorulara yanıt bulacaksınız:

Hayatın getirdiği kayıplar, hayal kırıklıkları, stres ve krizlerden kaynaklı iniş çıkışlar ile nasıl baş edebilirim?
Olumsuz duyguların ilişkilerim, iş yaşantım ve iyi oluşum üzerine olan etkilerinden nasıl kurtulabilirim?
Mevcut bakış açımın işe yaramadığının farkındayım. Yepyeni bir bakış açısı ile hayatta isteklerimi nasıl gerçekleştirebilirim?

Bu çalışmada neler yapacağız?

Sizi bugüne kadar sınırlandırmış inanışları/kavramsallaştırmaları fark edecek,
Algı ile olgu arasındaki farkı anlayacak,
Ego ile Self arasındaki farkı ve “Benlik” konusunu kavrayacak,
Olaylara ve kendinize “gözlemciden” bakmaya başlayacak,
Ve yeni bir bilince alan açacaksınız.
Böylelikle hayatınızda sürdürmek istemediğiniz şeyleri bırakmayı öğrenecek veya olmasını istediğiniz değişime izin vereceksiniz.

Yeni Bir Bilinç Çalışmasının dayandığı bilimsel temeller ve felsefe ise şöyle:

Yeni Bir Bilinç Çalışması hayatınızdaki sorunların kaynağının zihninizdeki bazı kavramsallaştırmalar ve algı biçimi olduğu üzerine temellenmiştir. Bu çalışma bilimdeki yeni paradigmaya uygun şekilde psiko-fizik, bağlantısal bütünsellik, holistik (bütünsel) yaklaşım temelli ve Rasyonel Duygucu Bilişsel Davranışçı Terapi, sinirbilim, Carl Gustav Jung’un Analitik Psikolojisi, Alan (Field) Teorisi ve “Öznelerarasılık” gibi bilimsel yaklaşımlara dayanan bir çalışmadır. Bu çalışma hayatınızı istediğiniz doğrultuda yönlendirmenizi sağlar ve bugüne kadar kendiniz zannettiğiniz kimliğinize gözlemci konumundan bakarak bambaşka düşünmenize yardımcı olur. Bunun kaçınılmaz sonucu olarak hayatınızın değiştiğine şahit olursunuz.

AYSEL KESKİN
PSİKOLOJİK DANIŞMAN & PSİKOTERAPİST


Kaynakça:
Hawkins, D. R. (2020). The Map of Consciousness Explained A Proven Energy Scale to Actualize Your Ultimate Potential. Hay House Inc.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Sen Zihnin Değilsin: Beden Zihne Tabidir ve Yaşam Zihnin Hikayelerinden Fazlasıdır" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Dnş.Aysel KESKİN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Dnş.Aysel KESKİN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Aysel KESKİN Fotoğraf
Psk.Dnş.Aysel KESKİN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolojik Danışman
Psikoterapist
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi9 kez tavsiye edildiTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Aysel KESKİN'in Yazıları
► Streste Zihnin Rolü ve Şemalarımız Psk.Berna GÖRGÜLÜ ÇELİK
► Emdr: Zihne Açılan Pencere Psk.Mine Didem ARULAT
► Yaşam Değişim Dönemleri - Yaşam Döngüsü Psk.Dnş.Filiz OKUŞ TEZEL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Sen Zihnin Değilsin: Beden Zihne Tabidir ve Yaşam Zihnin Hikayelerinden Fazlasıdır' başlığıyla benzeşen toplam 28 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:07
Top