2007'den Bugüne 92,702 Tavsiye, 28,300 Uzman ve 20,047 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Dental Plak ve Diş Taşı
MAKALE #23222 © Yazan Dt.İrem PANCAR | Yayın YENİ Ağustos 2024 | 154 Okuyucu
Dental plak, içinde pek çok mikrobun bulunduğu kompleks bir yapıdır. Dental plak birikimi, diş çürükleri ve dişeti hastalıkları gibi pek çok ağız hastalığının temel etkenidir. Diş taşlarının temizlenmemesi durumunda diş eti hastalıkları, diş çürükleri, ağız kokusu, dişlerin renginde değişiklik ve dişlerde hassasiyet gibi pek çok şikayet ortaya çıkmaktadır. Şekerli gıdaların sık tüketimi, dental plak içerisinde bulunan ve asitli ortamları seven bakterilerin etkinliğini artırmaktadır. Dişeti hastalıkları ve periodontal problemler de dokuların mikroplara karşı iltihabi cevap vermesiyle başlamaktadır. İlk olarak dişeti iltihabıyla başlayan bu hastalık, tedavi edilmediği durumlarda çevre dokulara ve çene kemiklerine yayılmaktadır. Çene kemiğine yayılan iltihap, zaman içerisinde çene kemiklerinde kayıplara, dişlerin sallanmasına ve kaybına neden olabilmektedir.
Diş taşlarının ve dental plağın birikimi, dişler üzerinde asidik aktiviteyi artırır, gıdaların tutunumunu artırır, dişlerin tamamen temizlenmesini engeller, diş yapısına zarar verir ve diş çürükleri oluşturur. Çürük tedavi edilse bile yeni plak oluşumuna izin verildiği ve dişlerin temizliği doğru şekilde yapılmadığı takdirde aynı problemler tekrarlar ve yeni çürük oluşumu kaçınılmaz olur.
Zamanında tedavi edilmeyen çürükler, diş içerisinde ilerleyerek dişin kanalını enfekte eder ve kanal tedavisi ihtiyacı doğar. Kök ucuna kadar ulaşan iltihap, çevre kemiğe yayılarak kemikte de iltihaba sebep olur. Daha uzun süre tedavi edilmeyen ve kök enflamasyonu görülen dişler, kaybedilme riskiyle karşı karşıya kalır.
Diş aralarında ve diğer yüzeylerde biriken diş taşları, bakteriyel aktivitesiyle beraber ağız kokusuna da sebep olmaktadır. Asıl etken uzaklaştırılıp dişler temizlenmedikçe ve ağız sağlığı tamamen sağlanmadıkça, koku şikayetinin tamamen önüne geçilmesi mümkün değildir.
Diş yüzeylerinde düzensiz alanlar oluşturan diş taşları; sigara, kahve gibi leke yapıcı etkenlerin de tutunmasını artırarak dişlerde lekelere ve renklenmelere sebep olmaktadır.

Dental plağı ve diş taşını uzaklaştırmanın en etkili yöntemi, detertraj yöntemiyle diş taşlarının temizlenmesi ve diş hekiminizin öğreteceği doğru diş fırçalama tekniğinin evde düzenli olarak uygulanmasıdır. Diş taşı temizliği, bahsedilen zararlı mikrobik toplulukları uzaklaştırarak dişeti ve çene kemiklerinizin iltihabını önler, yeni çürük oluşumunun önüne geçer ve geride kalan dişleri çürük ve kayıplardan korumuş olur.

Diş taşı oluşumunu engellemek için aşağıdaki adımlar izlenebilir:

Düzenli ve doğru diş fırçalama: Dişlerinizi her gün iki kez, doğru bir fırçalama tekniğiyle fırçalayın. Diş fırçalama, plak birikimini azaltır ve diş taşı oluşumunu önler.

Diş ipi kullanımı: Diş aralarındaki yiyecek artıklarını ve plak birikimini temizlemek için düzenli olarak diş ipi kullanın. Diş ipi, dişlerin arasına nüfuz ederek plak birikiminin önlenmesine yardımcı olur.

Ağız gargarası kullanımı: Bir antibakteriyel ağız gargarası kullanmak, ağızdaki bakteri miktarını azaltabilir ve diş taşı oluşumunu engelleyebilir. Diş hekiminizin önerdiği bir ağız gargarasını kullanabilirsiniz.

Sağlıklı beslenme: Dengeli ve sağlıklı bir beslenme alışkanlığı, diş taşı oluşumunu azaltmaya yardımcı olur. Şekerli ve nişastalı yiyeceklerin tüketimini sınırlayın ve daha çok lifli yiyecekler, meyve ve sebzeler tercih edin.

Düzenli diş hekimi kontrolleri: Diş hekiminizi düzenli aralıklarla ziyaret edin. Diş hekimi, diş taşı birikimini kontrol edecek ve gerektiğinde profesyonel diş taşı temizliği yapacaktır. Genellikle yılda en az bir kez diş hekimi kontrollerine gitmek önerilir.

Sigara ve alkol tüketimini azaltma: Sigara içmek ve aşırı miktarda alkol tüketmek, diş taşı oluşumunu artırabilir. Bu nedenle, bu alışkanlıkları azaltmak veya bırakmak diş taşı oluşumunu engellemek için önemlidir.

Diş taşı oluşumunu engellemek için düzenli ve etkili bir ağız hijyeni rutini benimsemek çok önemlidir. Bu adımları takip ederek, diş taşı birikimini önleyebilir ve genel ağız sağlığınızı koruyabilirsiniz.

kaynak:
https://www.memorial.com.tr/saglik-rehberi/dis-tasi-temizligi#dis-taslari-temizlenmezse-ne-olur
Dental plaque biofilm in oral health and disease
Chaminda Jayampath Seneviratne, Cheng Fei Zhang, Lakshman Perera Samaranayake
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Dental Plak ve Diş Taşı" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dt.İrem PANCAR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dt.İrem PANCAR'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Dt.İrem PANCAR
Aydın
Diş Hekimi
TavsiyeEdiyorum.com ÜyesiTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dt.İrem PANCAR'ın Makaleleri
► Dental Detox Dt.Güzin KIRSAÇLIOĞLU
► Dental İmplant Dt.Songül MİRZAOĞLU
► Dental İmplant Dr.Dt. Fatih GENCEROĞLU
► Dental İmplantlar Dt.Songül MİRZAOĞLU
► Dental İmplantlar Dr.Dt. A. Selhan KAYA
► Dental İmplantlar Dt.Sevgen ERALP
► Dental İmplant Nedir? Dt.Murat KANLI
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 20,047 uzman makalesi arasında 'Dental Plak ve Diş Taşı' başlığıyla benzeşen toplam 26 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


15:31
Top