2007'den Bugüne 92,865 Tavsiye, 28,331 Uzman ve 20,033 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Boşanma Kararı Alabilmek
MAKALE #23265 © Yazan Uzm.Psk.Deniz DOĞRUÖZ | Yayın YENİ Kasım 2024 | 115 Okuyucu
BOŞANMA KARARI NASIL ALDINIZ?

“Neden boşanma kararı veremiyorum?”, “Boşanmaya nasıl karar verebilirim?” gibi sorularla boğuşuyor olabilirsiniz. Bazen bir yastıkta kocayacağımızı düşündüğümüz en değerli kişi maddi ve manevi olarak bizleri en çok yoran kişiye dönüşebiliyor. Öncelikle bu durumun zor ve yıpratıcı bir süreç olduğunu kabullenmeliyiz. Doğru rehberlik; doğru kararları alabilmenizi, duygularınızı anlayabilmenizi, yönetebilmenizi, bu süreçte yaşanılan durumları sizin ve varsa çocuğunuzun veya çocuklarınızın daha kolay geçirmesine yardımcı olacaktır.

BİR İNSAN BOŞANMAYA NASIL KARAR VERİR?

“İyi günde ve kötü günde, hastalıkta sağlıkta bir yastıkta kocamak” diye belediye memuruna evet diyerek başladığımız evlilik serüveninde bazen “BİZ” olarak hissedemediğimiz, yalnız kaldığımız, yorulduğumuz, birlikte mücadele edemeyeceğimizi hissettiğimiz hale dönüşüyoruz. Bir insan boşanma kararı alırken; boşanma sürecinin tüm zorluklarını etiyle kemiğiyle hisseder. Asıl zorluk, alışılan düzenden vazgeçmektir. Evet konforunuz bozulur, alıştığınız her şey değişmek zorundadır. Değişimler hiçbir zaman kolay olmaz, bu size ait değişim de kafanızda o an sanki hiçbir zaman hiçbir şey kolay olmayacak gibi yaşanır. Önemli olan ise, karşılıklı maddi ve manevi olarak zarar vermemek eğer varsa ve en önemlisi ve en sağlıklısı çocuklarınıza zarar vermeyecek şekilde karar verip bu süreci başlatmak ve yönetebilmektir.
Bazen tek bir anda, bazen de her şeyin birikmesiyle nefes alamadığımızı hisseder ve aklımızdan bu fikir geçer. Peki ya bu fikri hayata geçirmeli misiniz? Bu konuda araştırma yapıyor olabilirsiniz, başkalarının boşanmaya nasıl karar verdiklerini merak ediyor olabilirsiniz, doğru kararı veriyor olup olmadığınızı içinizde tartışıyor diğer insanların da bu durum hakkında nasıl düşündüklerini öğrenmek istiyor olabilirsiniz. Ancak unutmayın ki, her insan farklılıklara sahiptir. Siz ve eşiniz özel ve farklısınız, ilişkiniz de diğer tüm ilişkilerden farklı ve özeldir. Kendinizi ve ilişkinizi diğer çift ve onların ilişkileriyle karşılaştırmak bu kararı vermenizde yapabileceğiniz hatalardan biridir.
Ayrılık sürecinde yapılacak şeyler yerine neyin yapılmayacağına ve yapılmaması gerektiği ve asla yapılmaması gerektiği konular daha önemlidir. Örneğin birbirinize karşı ağır sözler sarf etmemek, geri dönülemez dengesiz adımlar atmamak, varsa çocukları ilişkiye/ ilişki sorunlarına karıştırmamak ve birlikte düşmanca davranmamak en önemli doğrulardır. Unutmayın! Yeni yanlışlar eski yanlışları düzeltip yeni doğrulara dönüştürmez. Yanlış yapmamaya gayret etmek önemlidir. Boşanma sürecinde prensiplerle hareket etmek önemlidir. Böyle olmadığı durumlarda boşanma iki, üç veya daha fazla kişinin yaşadığı daha büyük bir trajediye dönüşür.
Sağlıklı bir boşanma süreci için doğru kararı alabilmek için ilişkinizi bir bakım sürecine almanız gerekir. Hem bireysel hem çift hayatınız için bir de ilişkinin bundan sonraki geleceği için bunun yapılmadığı ayrılık/boşanma süreçlerinde yıllarca hatta ömür boyu süren işkencelere hazır olun. Çift terapisi, İlişki terapisi, Aile terapisi ve Evlilik terapisi psikolojik açıdan geçmiş, şimdi ve gelecek için bu dönüşüme hazırsanız gözden geçirmeye hazırsanız ayrılık boşanma yeniden ilişkiyi inşa etme hayat kalitesini arttırmak için size güzel fırsat sunar. Bu konularda uzmanlığı olan bir psikoterapistle çalışmak size doğru karar ve süreç yönetimin de size faydalar sağlayacaktır.

BOŞANMA KARARINI DOĞRU ANDA ALABİLMEK

Boşanma kararını vermeden önce iletişimde dikkat edilmesi gerekenler;
•İlk olarak karşı tarafa sorunlarınızı, problemlerinizi açık bir dille ifade edebilmek, sorunlarınızı karşılıklı ve adil bir şekilde tartışıp çözüm yolları bulmak,
•Tespit edilen sorunların kaynakları mümkünse ortadan birlikte kaldırılmak üzere prensipte anlaşmak,
•Eski konuları açmamak ve karşı tarafı suçlayıcı ifadelerde bulunmamak,
•Olumlu ve iyi niyetle yaklaşmak,
•Birbirinize karşı düşmanca davranmamak,
•Varsa çocuklara bu sürecin olumsuzluklarını yansıtmamak veya kafanızda bununla ilgili çözümler üretmiş olmak karşı tarafın ebeveynlik rolünü bozacak bir yaklaşımdan vazgeçmek,
•Gelecekte olmasını arzuladığınız durumları, kendi duygularınızı ve ayrılma kararı nedenlerini karşı tarafa bir tespit olarak aktarmak,
•Maddi ve manevi karşı tarafı ve sonraki hayatını yorup bozmamak prensibine sahip olmak,
•Karşı tarafın sosyal saygınlığını bozmamak ve kendinizinkini bozdurmamak konusunda hassas olunması,
•Birbirinizin işini, hayat akışını, gelirlerini bozmuyor olma prensibi,
•Boşanmanın hukuki sürecini biliyor olmak ve boşanma hukuku ile ilgili anlaşma süreçlerini bilen aileye duyarlı avukatlarla çalışıyor olmak,
•Bu yukarıda bahsedilen ayrılık kararı iletişiminde sıkıntı varsa ve yukarıdakiler uygulanamaz halde ise daha sonradan konuşmak üzere konuşmayı sonlandırmak ve iletişime bir süre ara vermek, daha uygun zamanda tekrar denemek.
Bu süreçte iletişiminiz yüksek sesli, olumsuz, suçlayıcı hatta şiddet içerikli olabilir. Bu durumlarda çocuğunuz varsa ilk önceliğiniz çocuğunuz olmalı ve bu konuşmaları çocuğunuzun gözü önünde, duyabileceği ve hatta hissedebileceği ortamlarda yapmamaya özen gösterin! Uygun iletişim alanları ve zamanları yaratıp birbirinizi dinleyin…
Tüm bunları yapmanıza rağmen hala aranızdaki sorunlar aşılmıyorsa çift terapisine gitmeniz gerekmektedir. Bazen üçüncü göz ihtiyacını aile büyüklerimizden veya yakın arkadaşlarımızdan karşılamak isteyebiliriz. O insanlar, sizlerin ilişkisini kurtarmak için yaptıkları eylemler/söyledikleri sözler bazen ters tepip çok daha büyük çıkmazlara girmenize sebep olabilir. Bu üçüncü göz ihtiyacınızı; profesyonel, tarafsız, haklı-haksız tartışması olmayan ve sorunlarınızı nasıl yönetebileceğinizi gösterebilen bir uzmanla karşılamanız ilişkinizdeki problemlerin ortadan kalkmasında sizlere yardımcı olacaktır.
Aslında “Neden boşanmaya karar veremiyorum?” diye sormanız, tüm bu boşanma süreçlerinin oldukça yorucu olduğunu biliyor ve buna gücünüz yetemeyeceğinden kaynaklanıyor olabilir. Tüm bu süreçlerde sizlere en iyi şekilde rehberlik yapabilecek, bağ kurabileceğiniz bir psikoterapist ile çalışmanız bu zorlukları hafifletmekte yardımcı olacaktır.
İlişkinizin, denemelerinize ve çabalarınıza rağmen kurtarılamadığını veya kurtarılamayacağını hissettiğinizde özellikle çocuklarınızda varsa ilişkinizin güzel başladığı gibi güzel bitmesi içinde karşılıklı çaba gösterin. Özellikle çocuklarınız var ise boşanmaya karar verdiğiniz eşinizle düşman olmamaya, ilişkinizi birlikte hareket edebilme düzeyinde bırakmanız en doğru tercih olacaktır.
Unutmayın ki ayrılık ve boşanma, hayatımızda geri döndürülmesi çok zor izler bırakacağı için en doğru kararı verebilmek adına ufak bir düşünme molası gerektirir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Boşanma Kararı Alabilmek" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Deniz DOĞRUÖZ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Deniz DOĞRUÖZ'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     4 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Deniz DOĞRUÖZ Fotoğraf
Uzm.Psk.Deniz DOĞRUÖZ
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
Klinik Psikolog / Ergen, Yetişkin, Aile , Çift Terapisti/ Sertifikalı EMDR 2. Düzey Uygulayıcısı
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi207 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Deniz DOĞRUÖZ'ün Makaleleri
► Boşanma ve Boşanma Kararı Psk.Gökül KARLUK ER
► YENİGöç Etme Kararı Nasıl Verilmeli? Psk.Semiha KARADAĞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 20,033 uzman makalesi arasında 'Boşanma Kararı Alabilmek' başlığıyla benzeşen toplam 19 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► YENİNarsist Eşle Çocuk Büyütmek Kasım 2024
► YENİNarsist Eşle Yaşamak Kasım 2024
► YENİDehb Olduğumu Nasıl Anlarım? Kasım 2024
► YENİÇift Terapisi Nedir? Kasım 2024
► DÜNEmdr ve Çift Terapisi Aralık 2024
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


08:58
Top