2007'den Bugüne 92,865 Tavsiye, 28,331 Uzman ve 20,033 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Dehb Hastalığım Var, Odaklanamıyorum Ne Yapmalıyım? Dikkat Eksikliği İçin Evde Ne Yapmalıyım?
MAKALE #23270 © Yazan Uzm.Psk.Deniz DOĞRUÖZ Şu anda TavsiyeEdiyorum.com\'da!Şu anda Sitemizde! | Yayın YENİ Kasım 2024
Öncelikle bilmelisiniz ki DEHB tedavi edilebilir nörobiyolojik temeli olan bir konudur. Ancak çevre düzenlemesi, zaman düzenlemek gibi birtakım tedbirlerle sıkıntılar hafifletilebilir. Ve de hayatta DEHB olan kişilerin de verimli olarak hayatlarındaki bu konuyu çözerek dikkat kalitelerini artırabilmeleri mümkündür.
Dikkat eksikliğine neden olan ilk durum çevremizin dağınık olup olmadığıdır. Çevre dağınıkken dikkatin derli toplu olması mümkün olamaz bu nedenle kaotik zihin yapısını azaltmak için çevre düzenlenmesi bir zorunluluğa dönüşür. Odanız, bulunduğunuz iş yeri, eğitim ortamı v.s düzenlenmesi gerekir ama sizi rahatlatan bir düzenden bahsediyoruz. Dolayısıyla, odaklanma ve dikkat dağınıklığı çevrenize bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Çalışma ortamınızın nasıl olması gerektiğine, sizleri neyin daha iyi motive edeceğine kendiniz karar vermelisiniz. Bu süreç sizi yormamalı, dikkat dağıtıcı kaynakları (teknolojik cihazlar) ortadan kaldırmanız, sade bir çalışma ortamı oluşturmanız odağınızı artıracaktır. Dikkat eksikliğine neden olan sebeplerden bir tanesi de gürültü demiştik, çalışma ortamızda gürültü bulunuyorsa kulaklıklar veya ses bloklayıcıları kullanabilirsiniz.
Dikkat eksikliğine sahip olan bireylerin, organize olamadığını, günlük hayatlarını planlayamadıklarını bu durumda çok zorlandıklarını daha önce söylemiştik. Bunun önüne geçebilmek için rutinler oluşturabilirsiniz. Bu rutinleri oluşturmak diğer insanlara göre sizleri daha çok zorlayacaktır, biliyorum. Ama kendinize bu süreçte anlayışlı davranmayı, esnek ve hoşgörülü olmayı ihmal etmemenizi tavsiye ederim. Rutinleriniz küçük olsun, her sabah uyandığınızda bir bardak su içmekle başlayabilirsiniz. Kurmaya çalıştığınız rutinleri bazen yerine getiremeyecek, çok çabuk sıkılacaksınız ama yine de rutin oluşturmaktan rutini 1 veya 3 gün atlayınca tekrar baştan başlamaktan korkmayın. Su içme rutini belki çoğu kişi için küçük bir rutinmiş gibi görünebilir, dikkat eksikliğine sahip bir birey için bu büyük bir adım olacaktır. Basit gibi görünen bu tip rutinleri oluşturmak sizin gözünüzde büyüyecek ve ertelemenize sebep olacak tutumlarınızı azaltmanıza yardımcı olacaktır. Unutmayın, DEHB büyük şeyler hedefler ancak her büyük hedefe küçük adımlarla ulaşılır.
Dikkatimizi toparlayamayıp, odaklanamadığımız için teslim etmemiz gereken bir dönem sonu ödevini son saatler kala yapmaya başlarız; plan ve zaman yönetimine kendinizi alıştırdığınızda bu durumu hafifletebilirsiniz. Gününüzü saat saat planlamanız, saatlere başlangıç alarmları kurmanız sizleri motive edecektir. Çalışma saatlerinize küçük planlı molalar koyarsanız, çalışma sonunda mola olacağı bilinci size güven sağlayacaktır.
DEHB olduğunuzda iç sesiniz, sürekli yapamadıklarınız için kendi kendinize hırpalayan, yargılayan bir tonda olabilir. Burada kendine esnek olmak, stresi azaltacak alışkanlıkları küçükte olsa hayatına sokabilmek örneğin egzersiz gibi, yürüyüş yapmak gibi, dengeli beslenme, su tüketimi ihmal etmemek, düzenli uykunuzu almak dikkat kalitenizi artıran, insanlık için küçük ama sizin için büyük adım olacaktır 😉
DİKKAT DAĞINIKLIĞI RUHSAL HASTALIK MI? DİKKAT DAĞINIKIĞI PSİKOLOJİK MİDİR?
Dikkat dağınıklığı ruhsal hastalık mı diye baktığımızda buna kesin olarak evet diyemeyiz. Dikkat dağınıklığı psikoloji ve nörolojinin kesişimi olarak tanımlanan nörogelişimsel bir durumdur. Çocuklukta başlayıp, yetişkinlikte de devam eder. DEHB, beyinde özellikle dopamin gibi nörotransmiterlerin işleyişinde sorunlar yaşayan kişilerde yaygındır.
Dikkat dağınıklığına yol açan bazı psikolojik faktörler şunlardır:
• Stres ve Anksiyete: Yoğun stres ve kaygı, odaklanmayı zorlaştırarak dikkat dağınıklığına neden olabilir.
• Depresyon: Depresyonun bir belirtisi de odaklanma güçlüğü ve dikkat dağınıklığıdır.
• Travma Sonrası Stres Bozukluğu (TSSB): Geçmişte yaşanmış acı ve üzüntü dolu olaylar, kişinin odaklanma becerilerini etkileyebilir.
DİKKAT EKSİKLİĞİ TEDAVİSİ

Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) tedavisi, kişinin yaşına, belirtilerinin şiddetine ve bireysel ihtiyaçlarına göre değişkenlik gösterebilir. Tedavi, genellikle ilaç ve terapi yaklaşımların bir kombinasyonunu içerir. Psikiyatri uzmanı, nöroloji uzmanı ve klinik uzmanlığı olan bir klinik psikoloğun birlikte çalışmasını gerektirir.
YETİŞKİN DEHB’SİNİN TEDAVİ PLANI
DEHB tedavi süreci, bireye özel olarak planlanmalı ve düzenli takip edilmesi gerekilmektedir. İlaç ve terapi, tedavi planının önemli parçalarındandır ve birlikte kullanıldığında genellikle en iyi, en sağlıklı sonuçları verir. Bu tedavi sürecinde, bireyin yaşadığı zorlukları anlamak, tedavi süresince bireyin aktif olarak katılım sağlanmasını destek olmak önemlidir.
Tedavi planı oluşturulurken bir psikiyatrist, klinik psikolog veya nörolog gibi alanında uzman bir profesyonelden destek almak önemlidir.
Tüm bu soruları kendinize sorup araştırmaya başlıyorsanız, kendiniz için çok büyük bir adım atıyorsunuz demektir! Bu sorular, hayatınızda yaşadığınız zorlukları fark etmenizi ve anlamlandırmanıza yardımcı olarak hayat kalitenizi artırabilir. Bu uğraşlar sırasında kendinize aşırı yüklenmemeniz, yapıcı çözümler arayıp ve bulmanız önemlidir. Kendinizi gözlemlemeli, belirtileriniz ne zamanlarda ortaya çıkıyor, hangi belirtileri yaşıyorsunuz fark etmelisiniz. Dikkat dağınıklığı, odak sorunu, unutkanlık gibi durumları zaman zaman her insan yaşayabilir fakat uzun süreli, şiddetli ve hayatınızın akışını yoğun bir şekilde olumsuz etkileyerek yaşıyorsanız profesyonel bir yardım almak sizlere mutlaka fayda sağlayacaktır.
Yazan
Şu anda TavsiyeEdiyorum.com\'da!Şu anda Sitemizde!
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Dehb Hastalığım Var, Odaklanamıyorum Ne Yapmalıyım? Dikkat Eksikliği İçin Evde Ne Yapmalıyım?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Deniz DOĞRUÖZ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Deniz DOĞRUÖZ'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Deniz DOĞRUÖZ Fotoğraf
Uzm.Psk.Deniz DOĞRUÖZ
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
Klinik Psikolog / Ergen, Yetişkin, Aile , Çift Terapisti/ Sertifikalı EMDR 2. Düzey Uygulayıcısı
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi207 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Şu anda TavsiyeEdiyorum.com'da! Şu anda Sitemizde!
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Deniz DOĞRUÖZ'ün Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 20,033 uzman makalesi arasında 'Dehb Hastalığım Var, Odaklanamıyorum Ne Yapmalıyım? Dikkat Eksikliği İçin Evde Ne Yapmalıyım?' başlığıyla benzeşen toplam 26 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► YENİNarsist Eşle Çocuk Büyütmek Kasım 2024
► YENİNarsist Eşle Yaşamak Kasım 2024
► YENİBoşanma Kararı Alabilmek Kasım 2024
► YENİDehb Olduğumu Nasıl Anlarım? Kasım 2024
► YENİÇift Terapisi Nedir? Kasım 2024
► DÜNEmdr ve Çift Terapisi Aralık 2024
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:58
Top