2007'den Bugüne 92,865 Tavsiye, 28,331 Uzman ve 20,033 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Narsist Eşle Yaşamak
MAKALE #23272 © Yazan Uzm.Psk.Deniz DOĞRUÖZ | Yayın YENİ Kasım 2024
NARSİST EŞLE YAŞAMAK

Narsist eşle yaşamak, psikoterapi alanında yaklaşık 25 yıldır yaptığım çalışmalarda aile ve ev hayatına olumlu ve olumsuz bazı katkıları vardır. Ancak söyleyebilirim ki kritik durumlarda olumsuzların rolü artmaktadır. Dolayısıyla bu da narsist eşle yaşayan kişiye olası büyük psikolojik zararlar verebilir. Narsist özelliğe sahip eşler, aslında kendilerini narsizm ile savunan kişilerdir. Aslında geçmişte anne-baba ve yakınlarından alamadığı değeri günlük hayatında dışardan bakıldığında kendini değerli görmek bazen o değeri zorla oluşturmak için etrafındakilerin enerjilerini tüketir. Böylece onların akıllarında olumsuz bile olsa kalarak kendilerine aslında bir sahte değerlilik hissi yaratırlar. Dışarı karşı imajları, aile dışındaki insanların onları nasıl gördüğü yani sahnede veya vitrinde iyi görünmek kendini narsist olarak savunan kişilerde tipik yaşam şeklidir. Bunun bedelini de en yakınlarının enerjilerini, motivasyonlarını emerek, onları yorarak ödetirler. Çoğu zaman narsist eşle yaşamanın avantajları varmış gözükse de dezavantajları narsist eşle yaşayan kişilerin psikolojilerinin bozulmasına sebep olur. Aslında psikolojik destek veya psikoterapi alması gereken kişi yerine narsist eşle yaşayan kişiler kendilerini psikoterapiye başvururken bulabilirler.

Narsist özellikler sergileyen eş, kendini en önemli ve en değerli olarak görür. Değersiz yönlerini gizlemek ister. Değersiz yönlerini gören kişiyi hırpalamak, korkutmak bu özelliklerini başkalarıyla paylaşmasını engellemek ister. Dolayısıyla sosyal ilişkilerinize saldırıp bozmak veya engellemek ister. Narsist eş, bu hareketlerle sizleri kendisini terk etmemesini amaçlamaktadır. Burada asıl olan onun problemlerinin, ilişki bozulduğunda görülmemesidir. Hayatındaki kişiye bir “OYUNCAK”mış gibi davranabilir. Muhtemelen çocukken bir yere atılmış, ilgilenilmemiş, değer görmemiş bir oyuncak gibi…


Narsist eş, çoğu zaman siz onu bırakmak istediğiniz zaman elinden çok değer verdiği ama hiç ilgilenmediği oyuncak alınmış gibi canı yanar.

NARSİST EŞLE YAŞANAN ZORLUKLAR

Narsist eşle yaşayan kişiler, sürekli olarak eleştiri, değersizleştirme, manipülasyon gibi duygusal istismara maruz kalabilirler. Zaman zaman insan narsist eşin kendine söylediği bazı durumları öyle olmadığını bilse bile tereddütte kalarak gerçek bile sanabilir. Bunun nedeni narsist savunma kullanan eşlerin çocukluklarında kendilerini değersiz, ihmal edilmiş durumlarda o zor durumdan sıyrılabilmek için kendini bile kandırabilme becerisi geliştirdikleri içindir. Kendini iyi kandıran narsist eş, hayatındaki kişiyi de iyi kandırabilir. Bu nedenle kendinizden şüpheye düşersiniz. Narsist eşin yaratmış olduğu bu durum, bireyin özgüvenini aşağıya çekebilir. Kendinizi değersiz ve yetersiz hissedebilirsiniz. Hatta zaman zaman kendinizi suçlar halde bulabilirsiniz. Bu da aslında, psikoterapistlerin çok iyi bildiği şu durumu bize tarif eder; psikoterapi desteğini sorunu olan insanların hasta ettiği kişiler almak mecburiyetinde kalır :/

Bir narsist eş aşağıdaki tipik davranışları sergileyebilir,

Bitmek Tükenmek Bilmeyen Eleştiri: Narsist eş, sizi sürekli olarak eleştiri bombardımanına tutabilir. Sizi başkalarının yanında küçük düşürücü söylemler ve hareketlerle rencide etmek isterler. Hiçbir şey yapamıyormuş ve etkisizmiş gibi hissetmenize ve zayıf görünmenize neden olurlar. “Ağzınızla kuş tutsanız bile kimseye yaranamayacak” -mış gibi hissettirmekte çok başarılıdırlar.
Değersizleştirme: Narsist eş, sizin başarılarını küçümser. Bunun temelinde sizinle girdiği rekabette onun gölgesinde kalarak onun kendini sizden daha değerli ve de “en değerli” olarak kendisini görme ve algılanma isteği vardır. Onlardan daha başarılı olmanızı engellemek isterler. Narsist eş, onunla ilişkideki kişinin başarılarını küçümser, çabalarını görmezden gelir ve onu değersizleştirir.
Gaslighting: Narsist eş, hayatındaki kişinin algılarını ve hayat gerçekliğini çarpıtarak, sizi şüpheye düşürür ve sizin kendi akıl sağlığınızı sorgulayacak duruma bile getirir.
Tam Kontrol İsteği ve Yönetme Arzusu: Narsist eşi ilişkide tamamen her şeyi kontrol etmeyi ister ve eşinin bağımsız olmasına neredeyse hiç izin vermez.
Empati Yoksunluğu ve Anlayışsızlık: Narsist eş, duygularınızı anlamada zorlanır ve sizin ihtiyaçlarınızı görmezden gelir. Hiçbir ihtiyacınız yok gibi yani bir nesne gibi görebilir veya kullanmak isteyebilir. Çünkü hayatındaki kişilerde ona bu şekilde davranmıştır. Aslında çok ihtiyaç duyduğu şeyi kendisi alamamış olduğu için, size de bu anlayışı veremeyecektir.

Narsist Bir Eşle Başa Çıkma Yolları

Narsist bir eşle yaşam oldukça zorlayıcı olabilir. Ancak narsist eşi anlamak, onun davranışlarını algılayabilmek aşağıdaki narsist bir eşle başa çıkma yolları size ilişki yönetimi konusunda yardımcı olacaktır.

Sınırları olan biri olun: Narsist eş, karşısında sınırları belirlemek önemlidir. Sizin esnekliğinizden faydalanıp, manipülasyona daha çok izin verebilirsiniz. Narsist eş, sınırlarınızı ihlal etmeye başladığında bunu açık bir iletişim kurarak ve hareketlerinizle belli etmelisiniz. Örneğin sizi suçlayarak bütün suçun size ait olduğunu söylediğinde bu senin fikrin benim fikrim değil diye tepki verebilirsiniz. Bu da sen-ben diye ayrım yaparak sınır oluşturmasına yardımcı olur. Narsist eş, sınır problemi de yaşadığı için sizi kendi uzantısı olarak görebilir. Bu sınırı oluşturmak, narsist eşin sizinle sağlıklı ilişki kurabilmesi için çok önemlidir. Tabi bu sınırı oluştururken özenli bir dille kararlı ama onu aşağılamayan bir şekilde yapmanız gerekir.

Kendinize ve Zamanınıza Değer Verin: Hobiler, sosyal etkinlikler ve dinlenme gibi ilişki dışı aktivitelerle kendinize zaman ayırın. Narsist eşle, sosyal hayat kısıtlanacağı için size uygun sosyalleşmenin yollarını dikkatle döşeyin.
Yakın Çevreniz ile Güçlü Bağlar Oluşturun: Aile, arkadaşlar veya destek olabilecek kişilerle bağ kurun. Bu narsist bir eşin, sizde oluşturmak istediği yalnızlığı, kimsenin sizi anlayamayacağını hissettirme baskısını üzerinizden atacaktır.
Özgüven ve Özsaygı Çalışması ile Kendinize Güveninizi Arttırın: Narsist eşin, sizi değersizleştirmek için yaptığı davranış ve söylemlere sakın takılıp kalmayın. Kendi değerinizi aşağı çekmek, öfkenizi hayatınızın kalitesini arttırmak için kullanamamak gibi bir eğilimle kendinizle savaşmanız gerekmektedir. Kendini ve sizi manipüle etmiş narsist bir eşle hayat kalitenizi arttırmak için yapılacak daha çok var. Unutmayın bu çabanız eşinizin narsist özelliklerinin sağlıklı hale gelmesine yardımcı olacaktır.
Psikolojik yardımı uzman birinden almak: Bir psikoterapist, klinik psikolog veya psikoterapi yapan bir psikiyatrist ile gerektiğinde ilaç da kullanılabilmesi için çalışmanızda fayda sağlayacaktır.

Karar Verme Süreci

Narsist bir eşle evlilik, sizin için karar sürecinde zorluklar yaşatabilir. İlişkinizin bitmesi durumunda hem hukuki hem de psikolojik destek alınması önemlidir. İlişkinizin çocuk için veya genel devam etmesi gereken durumlarda hem bireysel hem de çift terapisi sizlere özellikle ilişki yönetiminde yardımcı olacak ve hayat kalitenizi yükseltmenize yardımcı olacaktır. Kalmak mı gitmek mi sorusu, zihninizde çokça dolaşan bir konu olsa da karar verme sürecinde ilişki ve bireysel olarak psikoterapi sizlere faydalı olacaktır.

Unutmayın, siz bu durumdan çıkış yolunu bulabilirsiniz. Tek başınıza olmadığınız ve bu sorunu yaşayan tek ilişkinin sizin ilişkiniz olmadığını bilin ve zorluklarla dolu olan yolculuğunuz sağ salim güvenli bir limana sizi ulaştıracaktır.

Çift Terapisti Deniz Doğruöz
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Narsist Eşle Yaşamak" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Deniz DOĞRUÖZ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Deniz DOĞRUÖZ'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Deniz DOĞRUÖZ Fotoğraf
Uzm.Psk.Deniz DOĞRUÖZ
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
Klinik Psikolog / Ergen, Yetişkin, Aile , Çift Terapisti/ Sertifikalı EMDR 2. Düzey Uygulayıcısı
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi207 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Deniz DOĞRUÖZ'ün Makaleleri
► Partneriniz Bir "Narsist" mi? Psk.Dila HOTLAR
► Aşık Narsist Psk.Şeyda UNCU
► Narsist Kişileri Anlamak Psk.Deniz AKINCI
► Narsizm Ne Demek?Narsist Kimdir? Psk.Dnş.Nurullah SARI
► Narsist Kişi ile Sevgili/ Eş Olmak Psk.Yasemin TÜZEMEN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 20,033 uzman makalesi arasında 'Narsist Eşle Yaşamak' başlığıyla benzeşen toplam 19 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► YENİNarsist Eşle Çocuk Büyütmek Kasım 2024
► YENİBoşanma Kararı Alabilmek Kasım 2024
► YENİDehb Olduğumu Nasıl Anlarım? Kasım 2024
► YENİÇift Terapisi Nedir? Kasım 2024
► DÜNEmdr ve Çift Terapisi Aralık 2024
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:35
Top