2007'den Bugüne 92,865 Tavsiye, 28,331 Uzman ve 20,033 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Narsist Eşle Çocuk Büyütmek
MAKALE #23274 © Yazan Uzm.Psk.Deniz DOĞRUÖZ | Yayın YENİ Kasım 2024

NARSİST EŞLE ÇOCUK BÜYÜTMEK


Narsist bir eşle ilişki yürütmenin zor olması dışında, narsist bir eşle çocuk büyütmek başlı başına zor bir süreçtir. Narsist ebeveynler, çocuklarını genellikle kendi narsisistik (değerlilik) ihtiyaçlarını karşılamak için de kullanabilir. Yani dışarı karşı nasıl göründüğü (ele güne karşı) nasıl görünmemesi gerektiği gibi kısıtlayıcı bazı davranışları çocuklarından beklerler. Çocuklar, çoğu zaman kendilerini ifade etmeden gizleyerek aslında maskeleyerek yaşamak ve gerçek bir benlik geliştirmekte zorlanabilirler. Çocuklarının dış dünyadan çok değerli olarak görülmesi, aşırı övgü alması, değersiz olmaması veya gizlenmesi amaçlanır.

Narsist Bir Ebeveynin Çocuğuna Nasıl Davranır?


Narsist bir ebeveyn çocuğuna nasıl davrandığına dair detaylı başlıkları aşağıdaki “Narsist Bir Eşin Çocuk Üzerindeki Etkileri” alt başlıklı paragrafta görünebilir. Ama kısaca bahsetmek gerekirse çocuğun baskı altında ezilen, içine kapanmasına veya saldırganlaşmasına sebep olan bir davranış bulunmaktadır. Çocuklar genellikle gölgede kalarak ya içlerine kapanır ya da güçsüze karşı daha da saldırgan olabilirler.

Narsist Bir Ebeveynin Çocuğu Nasıl Hisseder?

Çoğunlukla olumsuz da olsa bazı insanlar içerideki yaralarını güçlenmesine katkıda bulunduğunu iddia edebilirler. Ancak duygusal açıdan narsist ebeveynle büyüyen çocuklar sevilmediğini, değerli olmadığını ve hep yetersiz olduğunu hissedebilir. Sevginin gerçek olabileceğine dair bir deneyimleri yoktur. Yalnız hissedebilirler. Bağlanmaktan korkup kendi başlarına yaşamak, acıdan kaçmak isteyebilirler. Kendilerini sevebilmeleri çok uzun bir emek ve uğraş gerektirir.

Narsist Bir Ebeveynle Büyüyen Bir Çocuk Ne Gibi Sorunlarla Karşılaşır?

Narsist bir ebeveynle büyüyen çocuk hayatında iş, sosyal, eğitim, aile ve yakın ilişkiler alanında büyük sorunlar yaşayabilir. Özellikle narsist ebeveyniyle veya narsist ebeveyn karşısında ezilmiş olan diğer ebeveynle yaşadığına benzer hayatta kişiler gördüğünde narsistik kırılmalar veya kırılganlıklar yaşayabilir. Ya narsist olmamak ister ya da narsist ebeveynine benzememek istese bile ona dönüşür. Dolayısıyla ilişkilerinde ve iç dünyasında tutarsızlıklar oluşur. Bu da kaygı ve depresyona yol açabilir. Böyle durumlarda aşağıda da belirtildiği gibi kişilerin psikolojik acılarını anlamak ve aşmak için psikolojik destek almaları büyük faydalar sağlar. Ve hayat kalitesini arttırır.


Narsist Bir Eşin Çocuk Üzerindeki Etkileri


Narsist bir eşle çocuk büyüttüğünüz zaman bunun çocuğunuza farklı yönlerden etkileri olacaktır:

Duygusal Açıdan Yaralı: Narsist ebeveynler, çocuklarını sürekli eleştirerek, aşağılayarak ve duygusal olarak manipüle ederek onların özgüvenini aslında istemeden de olsa zedeleyebilirler. Örneğin, bir çocuk hata yapmamak için hiçbir şey yapmamayı tercih edebilir. Sosyal açıdan kendini ve yaralarını gizlemek için maskeli olur.
Özgüven Problemleri: Çocuklar, sürekli olarak değersizleştirildikleri için düşük özgüven problemlerine sahip olabilirler. Narsist ebeveyn, kendisinin kontrolünde olmadan çocuklarının kendi başlarına kararları vermelerini, özerk olmalarını, inisiyatif almalarını istemez ve engellemeye çalışır.
Başkalarına Güven Problemi: Çevresindeki insanlara güvenmekte zorlanır. Çünkü başkalarının da kendisine benzeri bir baskı kurmasını istemez ve insanlardan uzak kalarak bu tehlikeyi savuşturmak ve kendi yaralarını görmelerini engelleyecek bir mesafeye çekilir. Güçlü olarak narsist ebeveynin aslında yaptığı şeyi aslında kendisine sosyal ilişkilerini zedeleyecek şekilde yapar.
Aşırı ve Erken Sorumluluk Duygusu Geliştirmek: Narsist eşle büyütülen çocuk, ailedeki güç ilişkilerindeki dengesizlikleri düzeltmek için erken yaşta aşırı sorumluluk yüklenir. Aşırı olgun olmak veya öyle görünmek durumunda kalır. İçindeki oynamak, eğlenmek hayattan keyif almak durumunda olan çocuksu tarafı tam olarak yaşanamadığı için ileri ki yaşlarında örneğin orta yaşlarda bu durum ona hayatında sorunlar yaratabilir. Duygusal açıdan daha çok açlık yaşayabilir. Genelde çocukluktan itibaren kendi ihtiyaçlarını ihmal etmeleriyle sonlanabilir. Kendi yaşadıklarını hayatlarındaki kişilere yaşatmamaya çalıştıkları için bir türlü rahat olamazlar.
Travma ve Psikolojik Acı: Narsist eşin, çocuğa yaşattığı veya size ilişkide zayıf gözükmenize yol açan durumlar çocukluktan itibaren tüm hayat boyunca travmatik sahnelerin akla gelmesine yol açar. Kişiler ya bu konuları unutmak için ya da hiç yaşamamak, yaşatmamak için kendilerini psikolojik sorunlar yaşayacak kadar acı yaşarlar. Bazen bu kişiler, çocukluktaki yaşadığı acı anıları ve travmaları örtmek için suni acı anıları veya travmaları tekrar tekrar yaratır. Kendi yaşadığını başkasına da istemeden de olsa tekrar eden bir hikayeyle yaşatır.

Narsist Bir Eşle Çocuk Büyütürken Nelere Dikkat Edilmeli?

Çocuğunuzun Yanında Olun: Çocuğunuza, duygularını ifade etmesi için izin verip, yaşadıklarının onun hatası olmadığını vurgulamanız bazen sohbetvari etkileşimler kurup onun gerektiğinde sizinle onu yaralayan konuları konuşabileceğiniz bir iletişim zemini kurun. Unutmayın dışarıdan hiç ihtiyacı yokmuş gibi görünen insanlar, dokunsan ağlayacak halde bile olabilirler. Belki sizde narsist bir eşle yaşadığınız için içsel olarak yalnız, değersiz ve yetersiz hissediyor olabilirsiniz. Bu, çocuğunuzun da bir de sizden aynı ebeveyn yoksunluğunu yaşamamasına katkıda bulunur. Ona güvenli bir alan yaratın ve duygularını ifade etmesine izin verin.

Sınırları Netleştirmek: Narsist eş, çocuğa yönelik sınırı aşan çocuğun gelişimini engelleyen davranış ve söylemlerde bulunduğunda ona uygun bir dille çocuğun önünde olmadan yaptığı davranışın çocuğa zararlarını ifade eden sınır çizen bir yaklaşım oluşturulması gerekilmektedir. Doğrusunu anlatmak ve zararı ona ifade etmek gereklidir. Buna uygun bir dil ve kırmızı çizgilerin ne olduğunun netleştirilmesi gerekilmektedir. Sınırlar ve kurallar çocukların gelişimleri için çok önemlidir. Kafalarının karışmalarını engeller. Narsist bir eş de bir düzeyde çocuk gibi olacağı için ona da sınır koymanız gerekmektedir. Çocuğunuzu ve gelişimini korumanız için bu olmazsa olmazdır!

Psikoterapi Desteği Almak: Bir psikoterapist, aile terapisti, çocuk terapisti, bu süreçte size, narsist eşe ve çocuğunuza rehberlik edebilir. Narsist bir eşi terapiye getirebilmek zor olsa da mutlaka bunun bir yolu vardır. Böyle durumlarda önce sizin terapiye başlamanız, kuvvetlenebilmeniz ve narsist eşle çocuk büyütme sürecini yönetebilmeyi çalışmanız önemlidir. Terapi, çocuğun yaşadığı travmaları atlatmasına ve sağlıklı bir şekilde gelişmesine yardımcı olacaktır. Bir de psikoterapi narsist eşin çocuğa vereceği zararı azaltabilecektir. Narsist eş, çoğunlukla terapi sürecinde daha dikkatli olabilmektedir. Dışarı karşı “El İyisi” olmak da istediği için bu etkiyi çocuğunu geliştirebilmek için beceriye dönüştürmek mümkündür. Veya en azından zararı azaltmak için buna değer…

Çocuğunuzu Psikolojik Açıdan Dayanıklı Hale Getirin: Narsist bir ebeveynle çocuğunuzun baş edebilmesi için öncelikle sizin nasıl baş edebileceğinizi öğrenmeniz, narsistlerin gaslighting veya manipülatif (algı çarpıtan, kendini ve başkalarını kandıran) teknikleriyle nasıl ilişkide başa çıkabildiğiniz konusunda örnek olmanız önemlidir. Çocuğunuza da kendiniz eşinizle ilişki yönetiminizde işe yarayan yöntemleri aktarıp onun anasıyla veya babasıyla ilişkisinde manipülasyona karşı koyacağını öğrenmesini sağlayın. Narsist bir eş, aksi düşünülse de kolay yönetebilir. Yeter ki özgüveniniz sağlam olsun. Gelecekte de çocuğunuz hayatında narsist özellikli kişilerle ilişki yönetiminde böylece başa çıkabilir.

Kendinize de Değer Verin: Narsist kişiler başkalarının enerjilerini emerek değer kazanıp sizin kendinize verdiğiniz değeri azaltmaya çabalarlar. Bu da aslında sizin karşı koymanız gereken bir konudur. Kendi değerinizi korumak, yüceltmek için kolları sıvamanız gerekir. İçsel bir kalkan kullanarak kendinize değer katan kişi, ortam, durumlar ve uğraşlarla kendinize yatırım yapıp kendinizi koruyabilirsiniz. Hobiler ve çeşitli eğitim destek grupları bu süreçte sizlere katkı sağlayabilir. İnternet ve sosyal mecralarda bu tarz grupları, hobileri bulmak ve geliştirmek mümkündür.
Unutmayın, siz bu süreçte yalnız değilsiniz. Bir uzmandan yardım almak, hem sizin hem de çocuğunuzun iyiliği için etkili bir adım olacaktır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Narsist Eşle Çocuk Büyütmek" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Deniz DOĞRUÖZ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Deniz DOĞRUÖZ'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Deniz DOĞRUÖZ Fotoğraf
Uzm.Psk.Deniz DOĞRUÖZ
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
Klinik Psikolog / Ergen, Yetişkin, Aile , Çift Terapisti/ Sertifikalı EMDR 2. Düzey Uygulayıcısı
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi207 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Deniz DOĞRUÖZ'ün Makaleleri
► İkiz Çocuk Büyütmek Psk.Gökhan ÇINAR
► Partneriniz Bir "Narsist" mi? Psk.Dila HOTLAR
► Aşık Narsist Psk.Şeyda UNCU
► Narsist Kişileri Anlamak Psk.Deniz AKINCI
► Narsizm Ne Demek?Narsist Kimdir? Psk.Dnş.Nurullah SARI
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 20,033 uzman makalesi arasında 'Narsist Eşle Çocuk Büyütmek' başlığıyla benzeşen toplam 14 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► YENİNarsist Eşle Yaşamak Kasım 2024
► YENİBoşanma Kararı Alabilmek Kasım 2024
► YENİDehb Olduğumu Nasıl Anlarım? Kasım 2024
► YENİÇift Terapisi Nedir? Kasım 2024
► DÜNEmdr ve Çift Terapisi Aralık 2024
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:14
Top