Emdr Nedir ?
EMDR NEDİR?
EMDR terapisi yaklaşımı, büyük travmaların (deprem, istismar, ölüm ve benzeri) ya da diğerlerine nazaran daha küçük ama etkisi aynı olan travmatik anıların, yeterince işlenmediği zaman üzerinden uzun süre geçmesine rağmen etkisinin ve yaşattıklarının ilk günkü güce sahip olduğunu ortaya koyar ve bu anıların güvenli bir ortamda bilincimiz açık şekilde ele alınıp işlenmesine katkıda bulunur.
EMDR terapisi, bireylerin travma sonrasında günlük yaşamlarını sürdürebilmeleri için unutma-saklama-saklanmaya izin veren “psikolojik kalkanları”, kişileri psikolojik açıdan enerjilerini daha da tüketmeden yaşamlarını sürdürebilmelerini yardımcı olan bir yöntemdir. Kişiler, karakterlerinin güçlü yönleri ve yakın çevrelerinde destekleyici kişilerin olması nedeniyle yaşadıkları travmaları ve deneyimleri zihinlerinde saklayarak unutmakta, günlük yaşamlarında belli olmaması için sır gibi saklamakta veya aynı deneyimi tekrar yaşamamak adına diğer insanlardan, çevre ve uğraşlardan uzaklaşma eğiliminde olurlar. Bu da kişilerin aynı döngüde kalmasını veya aynı döngü içerisinde bulunan her şeyi darmadağın ederek yaşamlarını sürdürmelerini sağlar. EMDR terapisi, kişilerin bu döngüden çıkmasına veya darmadağın etmeden yaşamlarını sürdürebilmelerine yardımcı olur.
EMDR NASIL ÇALIŞIR?
EMDR terapisi, çalışma sistemleri aktif olarak araştırılma konusu olsa da nörobilimsel açıklamalar yapabilmek mümkün. İnsan beyni, travmaya neden olan anıları daha sağlıklı duygularla tekrar işlendiğinde travmatik olmaktan çıkarabilme becerisine sahiptir. EMDR, beynin travmayı bu şekilde işlemedeki bozulmayı onarmaya yardımcı olur. Göz hareketleri gibi duyusal uyaranlar, beynin doğal bilgi işleme sistemini aktive eder ve travmatik anının duygusal yükünü azaltır.
EMDR terapisi, insanların farklı yaşlarda yaşadığı veya halen yaşamakta olduğu travmalarının ve acı dolu deneyimlerinin kişilerin iç dünyasında kendilerini gizlemeden, yaşanılan travma ve deneyimlerin üstünü örtmeden güvenli bir ortamda konuşulması, hayat kalitelerinin arttırılması ve psikolojik olarak dayanaklılığın arttırılmasını temel amaçlarındandır. EMDR terapisinin diğer amaçlarından biri de kişinin terapi sonrasında hayatlarında yaşayabileceği olası yeni travma veya acı dolu deneyimlerin karşısında kişinin incinebilirliğini azaltmayı ve kendisine, çevresine oluşturabileceği olası zararları en aza indirgemeyi hedefler. EMDR terapi yöntemi sayesinde bireyler kendilerini yaşayabileceği olumsuz olaylar karşısında daha güvende ve daha rahat hissetmelerini zemini hazırlanmış olabilmektedir.
EMDR TERAPİSİNİN KULLANIM AMAÇLARI
EMDR terapisi, insanın sebep olduğu yıkımlar (terör, çatışma, savaş, ulaşım aracı kazası gibi), doğanın sebep olduğu yıkımlar (sel, yangın, deprem, gibi), istismar sebebiyle oluşan fiziksel ve psikolojik yıkımlar (fiziksel şiddet, taciz, tecavüz) nedeniyle çocukluk, ergenlik ve yetişkinlik döneminde ki eski ve güncel travmalardan kaynaklı panik atağı, korku, kaygı, kronik ağrı şeklinde yaşanan fiziksel ve psikolojik sebeplerle ortaya çıkan zihinsel ve duygusal koruma davranışlarının çözülmesine etki eder.
EMDR terapi yöntemi ilk başlarda travma sonrası stres bozukluğu (TSBB) tedavisi için geliştirilmiş olsa da günümüzde diğer psikolojik semptomlar tedavisinde de kullanılabilinmektedir. Bunlar;
• Anksiyete, Kaygı, Korku ve Fobiler (Sosyal ve Özgül Fobiler)
• Kronik Depresyon veya Travma Sonrası Oluşan Depresyon
• İştah Eksikliği, Tıkınırcasına Yemek, Bulimia, Anoreksiya
• İnternet, Kumar, Alışveriş, Madde Bağımlılık Türleri
• Bedensel Şiddete Karşı Kendini Koruyamama
• Ölüm ve Ölüm Sonrası Yas
EMDR TERAPİSİ SÜRECİ
EMDR terapisi, her bireyin ihtiyacı doğrultusunda şekillendirilen özel bir süreçtir. Genel olarak şu aşamaları içerir:
1. Tanışma ve Hazırlık: Danışan Terapist ilişkisi güven ilkelerine dayalı bir iletişim ve ilişki kurar. Terapist, danışana EMDR terapisi hakkında ve amacıyla ilgili gerekli bilgileri aktarır.
2. Çalışılacak Konuyu Değerlendirme ve Aktarma: Danışanın geçmişi ve mevcut durumu detaylı bir şekilde değerlendirilir.
3. Fiziksel ve Psikolojik Hazırlık: Danışanın fiziksel ve psikolojik olarak rahatlaması ve güvende hissedebileceği bir ortam sağlanır.
4. EMDR terapisi uygulaması: Danışan, çalışılan anıyı canlandırırken Terapisti; göz hareketleri veya diğer duyusal uyaranlara maruz bırakır.
5. Normal Hayat Akışına Uyum Sağlamak: EMDR Terapi seansları boyunca elde edilen kazanımların günlük hayata aktarılması sağlanır. Hem terapi sürecinde hem de terapi sonrasında hayat akışında yaşayabileceği olası travmalar veya deneyimlere karşı dayanıklılık kazanması sağlanır.
EMDR'NİN FAYDALARI
Günümüze kadar yapılan bilimsel araştırmalar, EMDR terapi yönteminin birçok psikolojik rahatsızlığın tedavisinde etkili olduğunu göstermektedir. Diğer birçok terapi yöntemlerinin aksine daha hızlı bir şekilde etki ediyor olması ve terapide kazanılan deneyimlerin kişinin devam eden hayatların da rehberlik sağladığı ve olumlu açıdan kazanımlar edinmesi sağlamaktadır. EMDR terapi yönteminin diğer terapi yöntemlerine göre bazı avantajları şunlardır:
• Tedavi süresinin daha hızlı ve etkin olması: Diğer terapi yöntemlerine göre daha kısa sürede belirgin iyileşmeler görülebilir. Ancak bu kişinin, yaşam deneyimlerine ve karakter özelliklerine göre değişkenlik sağlayabilmektedir. Eğer danışan tam anlamıyla kendisini güvende hissetmezse, EMDR terapi sürecinde tedaviye cevap vermeyecek ve ilerleme kaydedilmeyecektir. Danışanın, psikolojik ve fiziksel açıdan tam anlamıyla hazır olması ve hissetmesi tedavi süresinin kısalmasında büyük rol oynamaktadır.
• Uzun vadeli kazanımlar: EMDR terapi yönteminde elde edilen deneyim ve kazanımlar danışanların tedavi sonrası hayatlarında uygulayabilir olması, kişilerinin duygusal açıdan dayanıklılık kazanabilmesi devam eden hayatlarında olası yaşanabilecek olumsuz durumları yönetebilme kabiliyeti kazanmalarını sağlamaktadır. Tedavi sonrası elde edilen kazanımların uzun süreli olması.
• Birçok Psikolojik Rahatsızlıklara Uygulanabilir Olması: Yukarıda da belirttiğimiz gibi, bir tek travma sonrası stres bozukluğunda değil, stres ve kaygı bozukluklarında, çift terapilerinde, cinsel terapilerde uygulanabilir bir terapi yöntemidir.
• Düşük yan etki oranı: EMDR, zor durumlarda travma konusunda bilimsel yaklaşımda içeren yüksek kalite ve etki odaklı yan etkisi riski bilimsel kaynaklarda belirtilmemiş bir terapi yöntemidir. Hem yoğun eğitim hem de usta çırak ilişkisinde zor konularda çalışan danışanlarla verimli uygulanır. Ülkemizde de derneklerle örneğin EMDR Derneği gibi kurumlarca denetlenmektedir. Dünya genelinde uzman profesörler tarafından denetlenmekte ve geliştirilmektedir. Bilimsel temellidir.
EMDR TERAPİSİNİN DEZAVANTAJLARI
EMDR terapi yöntemi, genellikle güven kavramı temeline dayalı olduğu için zararı olmayan bir yöntemdir. Ancak, bazı kişilerin duygusal dayanıklılığına, yaşadığı deneyimlerine dayalı olarak psikolojik açıdan geçici olarak duygusal yoğunluk artışı, uyku bozuklukları fiziksel olarak da baş ağrısı gibi tepkimeler görülebilir. EMDR terapi yöntemi birçok psikolojik rahatsızlıkların tedavisinde kullanılması önerilse de psikotik bozukluklar veya akut intihar eğilimi olan kişilere uygulanmamalı veya psikiyatri uzmanı eşliğinde liyazon ve uzman konstrüksiyonu eşliğinde uygulanmalıdır.
EMDR TERAPİSİNİN YAN ETKİLERİ VAR MIDIR?
EMDR terapi yöntemi zararı ve yan etkisi olmayan bir psikoterapi yöntemidir. Ancak hamileliğin bazı dönemlerinde uygulanılmaması gerekilmektedir. Bazı kişiler, yaşadıkları travma sonrasında güvenmekte zorluk çekebilmektedirler. Bu yüzden, kişi özellikle gözlerin kapatılmasını istememektedir. Bu kişilere EMDR terapisi, gözleri açık ve bilincin açık olduğu bir çalışma yapılmaktadır. EMDR terapisi, psikoterapistlerin eğitim aldığı bir terapi yöntemidir. Bu eğitimler sırasında EMDR terapisi kendi üzerimizde ve çalışma arkadaşlarımızın üzerinde deneyimleyerek öğrendiğimiz bir yöntemdir. Bu deneyimler, bizlere hassasiyetin, doğru ve güvenilir ortamın önemini daha çok anlamamıza yardımcı olmuştur. Danışanlar da çeşitli psikolojik rahatsızlıklarını çalışırken terapi sürecinde veya tamamlanması sonrası olası bir yan etki yaşama gerginliği hissedebilmektedirler. Ancak bu zamana kadar EMDR terapi yöntemiyle çalıştığımız danışanlar hayat enerjilerinin olumlu açıdan artışa geçtiğini ve genel olarak yaşam kalitelerinin arttığını belirtmektedir.
EMDR TERAPİSİNİN DİĞER TERAPİLERLE KARŞILAŞTIRILMASI
EMDR terapisi, diğer psikoterapi yöntemleriyle de birlikte tek başına da kullanılabilir. Türkiye’de ve Dünya’da bazı terapistler kendi EMDR’yi var olan terapi yöntemlerine entegre eder ve travma çalışması bittikten sonra normal terapi yöntemine devam edebilir. Uzman terapistler EMDR terapisi yöntemiyle birlikte etkili çalışabilmektedirler. Bunun dışında ayrıca ana terapi yaklaşımı sadece EMDR yaklaşımı olan, sadece EMDR ile çalışan uzman terapistlerde bulunmaktadır. Bu terapistlerin uzmanlıkları, konuları tamimiyle travma çalışmalarından kaynaklanır. İki terapist uzmanlık yöntemi de danışanlara fayda sağlamaktadır. Türkiye’de bu konuda destek almak isterseniz EMDR Derneğinin internet sayfasında uygun uzmanları size yakın ve ulaşabilir uzmanlarla online ve yüz yüze çalışabilirsiniz.
EMDR AĞRILI BİR SÜREÇ MİDİR?
EMDR terapi yöntemi herhangi bir fiziksel ağrıya sebep olmamaktadır. Kişiler bu süreçte normal hayatlarına fiziksel olarak direkt dönebilirler. Ancak bazı kişilerde duygusal olarak zorlayıcı olabilir. Bu durum geçici olarak görülmektedir.
EMDR HERKES İÇİN UYGUN MUDUR?
EMDR terapi yöntemi, birçok psikolojik rahatsızlıkların çözümlenmesinde kullanılsa da bazı psikiyatrik rahatsızlıkları olan kişiler için uygun olmayabilir. EMDR terapisi, çocuklara, ergenlere, yetişkinlere, yaşlılara; çift ve ilişkilerde de yakın ilişkilere odaklanarak ilişki içindeki bireylere odaklanır.
Yaşanan sorunlar açısından bakıldığında ise çalışma alanları:
• Travma Sonrası Stres Bozukluğu,
• Panik Bozukluk, Panik Atak,
• Cinsel İşlev Bozuklukları,
• Kaygı Bozuklukları,
• Kişilik Bozuklukları,
• Depresyon,
• Bipolar Bozukluk,
• Sınav Kaygısı,
• Stres ve Öfke Kontrolü,
• Yas ve Kayıplar,
• Yaygın Anksiyete,
• Performans Kaygısı,
• Madde Bağımlılığı,
• Özgül Fobiler,
• Çift İlişki Sorunları.
EMDR TERAPİSİ NE KADAR SÜRER?
Birçok tedavi yöntemi gibi EMDR terapi yöntemine başvuran kişilerin; hayat deneyimleri, yaşadıkları travmalar, acı dolu deneyimler, psikolojik semptomlar, yaşadıkları çevre ve çevre uyaranları farklılık gösterdiği için süresi kişiden kişiye değişkenlik gösterebilmektedir. Ama genel itibari ile belirtmek gerekirse 2 ila 3 seans yeterli olacaktır. Ancak tekrar etmeliyim ki, her insan farklıdır ve bu farklılıklar seans sayılarını artırabilmekte veya azaltabilmektedir.
EMDR terapi yöntemi, diğer birçok psikoterapi yöntemine göre daha hızlı ve etkin çözümlemeler gözlemlenebilmektedir.
EMDR terapi yöntemi uygulanan bireyin; hayat deneyimi, travması, psikolojik semptomları ve çevre uyaranları farklılık gösterdiği için terapi süresi değişkenlik gösterebilmektedir. Ama genel itibari ile minimum 2 3 seans yeterli olacaktır. Ancak dediğimiz gibi bireylerde değişkenliğe sahip bir konu olduğundan seans sayıları artabilmekte veya azalabilmektedir. Bu durumu etkileyen ana iki etken Danışan ve Psikoterapisttir. Danışan tarafından bakıldığında, kişilik özellikleri, yaşam deneyimleri, yaşamakta olunan hayatın koşulları, yaşadığı olayın zorluk düzeyi, karmaşıklığı, travmanın tipi, kişinin hazır hissetmesi gibi etkenler EMDR terapisinin süresini oldukça etkilemektedir. Psikoterapist tarafından baktığımızda ise, danışanına sağladığı doğru ve güvenli ortam ve bu konuda yeterli eğitim, deneyime sahip olması oldukça önemlidir. Aynı zamanda EMDR terapisinin süresinin azaltılabilmesi için danışanın doğru zamanda olup, kesintiye uğramadan seanslarına bağlılığı da önemli faktörlerdendir.
EMDR terapi yöntemi uygulayan psikoterapistler, yaşanılan travmaları yeteri kadar çözümlemek, terapi sonrasında devam eden hayat akışında danışana kalıcı çözümler üretmeyi hedeflemektedirler. Bu yüzden bu süreç beklenilenden daha uzun sürebilmektedir.
PSİKOTERAPİST
Deniz DOĞRUÖZ
EMDR terapisi yaklaşımı, büyük travmaların (deprem, istismar, ölüm ve benzeri) ya da diğerlerine nazaran daha küçük ama etkisi aynı olan travmatik anıların, yeterince işlenmediği zaman üzerinden uzun süre geçmesine rağmen etkisinin ve yaşattıklarının ilk günkü güce sahip olduğunu ortaya koyar ve bu anıların güvenli bir ortamda bilincimiz açık şekilde ele alınıp işlenmesine katkıda bulunur.
EMDR terapisi, bireylerin travma sonrasında günlük yaşamlarını sürdürebilmeleri için unutma-saklama-saklanmaya izin veren “psikolojik kalkanları”, kişileri psikolojik açıdan enerjilerini daha da tüketmeden yaşamlarını sürdürebilmelerini yardımcı olan bir yöntemdir. Kişiler, karakterlerinin güçlü yönleri ve yakın çevrelerinde destekleyici kişilerin olması nedeniyle yaşadıkları travmaları ve deneyimleri zihinlerinde saklayarak unutmakta, günlük yaşamlarında belli olmaması için sır gibi saklamakta veya aynı deneyimi tekrar yaşamamak adına diğer insanlardan, çevre ve uğraşlardan uzaklaşma eğiliminde olurlar. Bu da kişilerin aynı döngüde kalmasını veya aynı döngü içerisinde bulunan her şeyi darmadağın ederek yaşamlarını sürdürmelerini sağlar. EMDR terapisi, kişilerin bu döngüden çıkmasına veya darmadağın etmeden yaşamlarını sürdürebilmelerine yardımcı olur.
EMDR NASIL ÇALIŞIR?
EMDR terapisi, çalışma sistemleri aktif olarak araştırılma konusu olsa da nörobilimsel açıklamalar yapabilmek mümkün. İnsan beyni, travmaya neden olan anıları daha sağlıklı duygularla tekrar işlendiğinde travmatik olmaktan çıkarabilme becerisine sahiptir. EMDR, beynin travmayı bu şekilde işlemedeki bozulmayı onarmaya yardımcı olur. Göz hareketleri gibi duyusal uyaranlar, beynin doğal bilgi işleme sistemini aktive eder ve travmatik anının duygusal yükünü azaltır.
EMDR terapisi, insanların farklı yaşlarda yaşadığı veya halen yaşamakta olduğu travmalarının ve acı dolu deneyimlerinin kişilerin iç dünyasında kendilerini gizlemeden, yaşanılan travma ve deneyimlerin üstünü örtmeden güvenli bir ortamda konuşulması, hayat kalitelerinin arttırılması ve psikolojik olarak dayanaklılığın arttırılmasını temel amaçlarındandır. EMDR terapisinin diğer amaçlarından biri de kişinin terapi sonrasında hayatlarında yaşayabileceği olası yeni travma veya acı dolu deneyimlerin karşısında kişinin incinebilirliğini azaltmayı ve kendisine, çevresine oluşturabileceği olası zararları en aza indirgemeyi hedefler. EMDR terapi yöntemi sayesinde bireyler kendilerini yaşayabileceği olumsuz olaylar karşısında daha güvende ve daha rahat hissetmelerini zemini hazırlanmış olabilmektedir.
EMDR TERAPİSİNİN KULLANIM AMAÇLARI
EMDR terapisi, insanın sebep olduğu yıkımlar (terör, çatışma, savaş, ulaşım aracı kazası gibi), doğanın sebep olduğu yıkımlar (sel, yangın, deprem, gibi), istismar sebebiyle oluşan fiziksel ve psikolojik yıkımlar (fiziksel şiddet, taciz, tecavüz) nedeniyle çocukluk, ergenlik ve yetişkinlik döneminde ki eski ve güncel travmalardan kaynaklı panik atağı, korku, kaygı, kronik ağrı şeklinde yaşanan fiziksel ve psikolojik sebeplerle ortaya çıkan zihinsel ve duygusal koruma davranışlarının çözülmesine etki eder.
EMDR terapi yöntemi ilk başlarda travma sonrası stres bozukluğu (TSBB) tedavisi için geliştirilmiş olsa da günümüzde diğer psikolojik semptomlar tedavisinde de kullanılabilinmektedir. Bunlar;
• Anksiyete, Kaygı, Korku ve Fobiler (Sosyal ve Özgül Fobiler)
• Kronik Depresyon veya Travma Sonrası Oluşan Depresyon
• İştah Eksikliği, Tıkınırcasına Yemek, Bulimia, Anoreksiya
• İnternet, Kumar, Alışveriş, Madde Bağımlılık Türleri
• Bedensel Şiddete Karşı Kendini Koruyamama
• Ölüm ve Ölüm Sonrası Yas
EMDR TERAPİSİ SÜRECİ
EMDR terapisi, her bireyin ihtiyacı doğrultusunda şekillendirilen özel bir süreçtir. Genel olarak şu aşamaları içerir:
1. Tanışma ve Hazırlık: Danışan Terapist ilişkisi güven ilkelerine dayalı bir iletişim ve ilişki kurar. Terapist, danışana EMDR terapisi hakkında ve amacıyla ilgili gerekli bilgileri aktarır.
2. Çalışılacak Konuyu Değerlendirme ve Aktarma: Danışanın geçmişi ve mevcut durumu detaylı bir şekilde değerlendirilir.
3. Fiziksel ve Psikolojik Hazırlık: Danışanın fiziksel ve psikolojik olarak rahatlaması ve güvende hissedebileceği bir ortam sağlanır.
4. EMDR terapisi uygulaması: Danışan, çalışılan anıyı canlandırırken Terapisti; göz hareketleri veya diğer duyusal uyaranlara maruz bırakır.
5. Normal Hayat Akışına Uyum Sağlamak: EMDR Terapi seansları boyunca elde edilen kazanımların günlük hayata aktarılması sağlanır. Hem terapi sürecinde hem de terapi sonrasında hayat akışında yaşayabileceği olası travmalar veya deneyimlere karşı dayanıklılık kazanması sağlanır.
EMDR'NİN FAYDALARI
Günümüze kadar yapılan bilimsel araştırmalar, EMDR terapi yönteminin birçok psikolojik rahatsızlığın tedavisinde etkili olduğunu göstermektedir. Diğer birçok terapi yöntemlerinin aksine daha hızlı bir şekilde etki ediyor olması ve terapide kazanılan deneyimlerin kişinin devam eden hayatların da rehberlik sağladığı ve olumlu açıdan kazanımlar edinmesi sağlamaktadır. EMDR terapi yönteminin diğer terapi yöntemlerine göre bazı avantajları şunlardır:
• Tedavi süresinin daha hızlı ve etkin olması: Diğer terapi yöntemlerine göre daha kısa sürede belirgin iyileşmeler görülebilir. Ancak bu kişinin, yaşam deneyimlerine ve karakter özelliklerine göre değişkenlik sağlayabilmektedir. Eğer danışan tam anlamıyla kendisini güvende hissetmezse, EMDR terapi sürecinde tedaviye cevap vermeyecek ve ilerleme kaydedilmeyecektir. Danışanın, psikolojik ve fiziksel açıdan tam anlamıyla hazır olması ve hissetmesi tedavi süresinin kısalmasında büyük rol oynamaktadır.
• Uzun vadeli kazanımlar: EMDR terapi yönteminde elde edilen deneyim ve kazanımlar danışanların tedavi sonrası hayatlarında uygulayabilir olması, kişilerinin duygusal açıdan dayanıklılık kazanabilmesi devam eden hayatlarında olası yaşanabilecek olumsuz durumları yönetebilme kabiliyeti kazanmalarını sağlamaktadır. Tedavi sonrası elde edilen kazanımların uzun süreli olması.
• Birçok Psikolojik Rahatsızlıklara Uygulanabilir Olması: Yukarıda da belirttiğimiz gibi, bir tek travma sonrası stres bozukluğunda değil, stres ve kaygı bozukluklarında, çift terapilerinde, cinsel terapilerde uygulanabilir bir terapi yöntemidir.
• Düşük yan etki oranı: EMDR, zor durumlarda travma konusunda bilimsel yaklaşımda içeren yüksek kalite ve etki odaklı yan etkisi riski bilimsel kaynaklarda belirtilmemiş bir terapi yöntemidir. Hem yoğun eğitim hem de usta çırak ilişkisinde zor konularda çalışan danışanlarla verimli uygulanır. Ülkemizde de derneklerle örneğin EMDR Derneği gibi kurumlarca denetlenmektedir. Dünya genelinde uzman profesörler tarafından denetlenmekte ve geliştirilmektedir. Bilimsel temellidir.
EMDR TERAPİSİNİN DEZAVANTAJLARI
EMDR terapi yöntemi, genellikle güven kavramı temeline dayalı olduğu için zararı olmayan bir yöntemdir. Ancak, bazı kişilerin duygusal dayanıklılığına, yaşadığı deneyimlerine dayalı olarak psikolojik açıdan geçici olarak duygusal yoğunluk artışı, uyku bozuklukları fiziksel olarak da baş ağrısı gibi tepkimeler görülebilir. EMDR terapi yöntemi birçok psikolojik rahatsızlıkların tedavisinde kullanılması önerilse de psikotik bozukluklar veya akut intihar eğilimi olan kişilere uygulanmamalı veya psikiyatri uzmanı eşliğinde liyazon ve uzman konstrüksiyonu eşliğinde uygulanmalıdır.
EMDR TERAPİSİNİN YAN ETKİLERİ VAR MIDIR?
EMDR terapi yöntemi zararı ve yan etkisi olmayan bir psikoterapi yöntemidir. Ancak hamileliğin bazı dönemlerinde uygulanılmaması gerekilmektedir. Bazı kişiler, yaşadıkları travma sonrasında güvenmekte zorluk çekebilmektedirler. Bu yüzden, kişi özellikle gözlerin kapatılmasını istememektedir. Bu kişilere EMDR terapisi, gözleri açık ve bilincin açık olduğu bir çalışma yapılmaktadır. EMDR terapisi, psikoterapistlerin eğitim aldığı bir terapi yöntemidir. Bu eğitimler sırasında EMDR terapisi kendi üzerimizde ve çalışma arkadaşlarımızın üzerinde deneyimleyerek öğrendiğimiz bir yöntemdir. Bu deneyimler, bizlere hassasiyetin, doğru ve güvenilir ortamın önemini daha çok anlamamıza yardımcı olmuştur. Danışanlar da çeşitli psikolojik rahatsızlıklarını çalışırken terapi sürecinde veya tamamlanması sonrası olası bir yan etki yaşama gerginliği hissedebilmektedirler. Ancak bu zamana kadar EMDR terapi yöntemiyle çalıştığımız danışanlar hayat enerjilerinin olumlu açıdan artışa geçtiğini ve genel olarak yaşam kalitelerinin arttığını belirtmektedir.
EMDR TERAPİSİNİN DİĞER TERAPİLERLE KARŞILAŞTIRILMASI
EMDR terapisi, diğer psikoterapi yöntemleriyle de birlikte tek başına da kullanılabilir. Türkiye’de ve Dünya’da bazı terapistler kendi EMDR’yi var olan terapi yöntemlerine entegre eder ve travma çalışması bittikten sonra normal terapi yöntemine devam edebilir. Uzman terapistler EMDR terapisi yöntemiyle birlikte etkili çalışabilmektedirler. Bunun dışında ayrıca ana terapi yaklaşımı sadece EMDR yaklaşımı olan, sadece EMDR ile çalışan uzman terapistlerde bulunmaktadır. Bu terapistlerin uzmanlıkları, konuları tamimiyle travma çalışmalarından kaynaklanır. İki terapist uzmanlık yöntemi de danışanlara fayda sağlamaktadır. Türkiye’de bu konuda destek almak isterseniz EMDR Derneğinin internet sayfasında uygun uzmanları size yakın ve ulaşabilir uzmanlarla online ve yüz yüze çalışabilirsiniz.
EMDR AĞRILI BİR SÜREÇ MİDİR?
EMDR terapi yöntemi herhangi bir fiziksel ağrıya sebep olmamaktadır. Kişiler bu süreçte normal hayatlarına fiziksel olarak direkt dönebilirler. Ancak bazı kişilerde duygusal olarak zorlayıcı olabilir. Bu durum geçici olarak görülmektedir.
EMDR HERKES İÇİN UYGUN MUDUR?
EMDR terapi yöntemi, birçok psikolojik rahatsızlıkların çözümlenmesinde kullanılsa da bazı psikiyatrik rahatsızlıkları olan kişiler için uygun olmayabilir. EMDR terapisi, çocuklara, ergenlere, yetişkinlere, yaşlılara; çift ve ilişkilerde de yakın ilişkilere odaklanarak ilişki içindeki bireylere odaklanır.
Yaşanan sorunlar açısından bakıldığında ise çalışma alanları:
• Travma Sonrası Stres Bozukluğu,
• Panik Bozukluk, Panik Atak,
• Cinsel İşlev Bozuklukları,
• Kaygı Bozuklukları,
• Kişilik Bozuklukları,
• Depresyon,
• Bipolar Bozukluk,
• Sınav Kaygısı,
• Stres ve Öfke Kontrolü,
• Yas ve Kayıplar,
• Yaygın Anksiyete,
• Performans Kaygısı,
• Madde Bağımlılığı,
• Özgül Fobiler,
• Çift İlişki Sorunları.
EMDR TERAPİSİ NE KADAR SÜRER?
Birçok tedavi yöntemi gibi EMDR terapi yöntemine başvuran kişilerin; hayat deneyimleri, yaşadıkları travmalar, acı dolu deneyimler, psikolojik semptomlar, yaşadıkları çevre ve çevre uyaranları farklılık gösterdiği için süresi kişiden kişiye değişkenlik gösterebilmektedir. Ama genel itibari ile belirtmek gerekirse 2 ila 3 seans yeterli olacaktır. Ancak tekrar etmeliyim ki, her insan farklıdır ve bu farklılıklar seans sayılarını artırabilmekte veya azaltabilmektedir.
EMDR terapi yöntemi, diğer birçok psikoterapi yöntemine göre daha hızlı ve etkin çözümlemeler gözlemlenebilmektedir.
EMDR terapi yöntemi uygulanan bireyin; hayat deneyimi, travması, psikolojik semptomları ve çevre uyaranları farklılık gösterdiği için terapi süresi değişkenlik gösterebilmektedir. Ama genel itibari ile minimum 2 3 seans yeterli olacaktır. Ancak dediğimiz gibi bireylerde değişkenliğe sahip bir konu olduğundan seans sayıları artabilmekte veya azalabilmektedir. Bu durumu etkileyen ana iki etken Danışan ve Psikoterapisttir. Danışan tarafından bakıldığında, kişilik özellikleri, yaşam deneyimleri, yaşamakta olunan hayatın koşulları, yaşadığı olayın zorluk düzeyi, karmaşıklığı, travmanın tipi, kişinin hazır hissetmesi gibi etkenler EMDR terapisinin süresini oldukça etkilemektedir. Psikoterapist tarafından baktığımızda ise, danışanına sağladığı doğru ve güvenli ortam ve bu konuda yeterli eğitim, deneyime sahip olması oldukça önemlidir. Aynı zamanda EMDR terapisinin süresinin azaltılabilmesi için danışanın doğru zamanda olup, kesintiye uğramadan seanslarına bağlılığı da önemli faktörlerdendir.
EMDR terapi yöntemi uygulayan psikoterapistler, yaşanılan travmaları yeteri kadar çözümlemek, terapi sonrasında devam eden hayat akışında danışana kalıcı çözümler üretmeyi hedeflemektedirler. Bu yüzden bu süreç beklenilenden daha uzun sürebilmektedir.
PSİKOTERAPİST
Deniz DOĞRUÖZ
Yazan
|
Bu makaleden alıntı yapmak
için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir: "Emdr Nedir ?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Deniz DOĞRUÖZ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır. Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Deniz DOĞRUÖZ'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz. |
Beğenin
Yazan Uzman
|
Makale Kütüphanemizden | ||||
|
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak
hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir
yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.