2007'den Bugüne 93,016 Tavsiye, 28,353 Uzman ve 20,062 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kedilerde Viral Hastalıklar (Felv-Fıv-Fip-Corana)
MAKALE #23285 © Yazan Vet.Hek.Dr.Onur Can ŞENER | Yayın Aralık 2024 | 152 Okuyucu
FIV HASTALIĞI (FELİNE İMMUNODEFİCİENCY VİRUS)
Kedilerin immunyetmezlik virüsü (FIV) ile enfekte kedilerde virüs kedinin immun sistemine saldırır ve diğer birçok etkene karşı kediyi savunmasız bırakır. FIV ile enfekte kediler yıllarca normal olarak hayatlarını devam ettirseler de eninde sonunda immun sistemlerinin baskılanması ile karşı karşıya kalırlar ve normal şartlarda hastalık yapma özelliği bulunmayan bakteri, virüs, protozoa ve mantarlar sonucunda ciddi hastalıklara maruz kalırlar. Bu bilgilere rağmen son yıllarda yapılan çalışmalarda FIV ile enfekte kediler Feline Lösemi Virüs (FeLV) ile enfekte olmadıkları sürece normal yaşam sürdüklerini göstermektedir.
FIV enfeksiyonunun üç aşaması vardır: akut aşama, asemptomatik (veya latent) aşama ve ilerleyici aşama.
Enfeksiyonun akut fazı genellikle enfeksiyondan 1-3 ay sonra gerçekleşir. Bu sırada virüs lenf düğümlerine taşınır ve burada T-lenfositler olarak bilinen beyaz kan hücrelerinde çoğalır. Virüs daha sonra vücuttaki diğer lenf düğümlerine yayılır ve genellikle ateş, depresyon ve iştahsızlıkla birlikte görülen geçici lenf düğümü büyümesine neden olur. Enfeksiyonun bu fazı çok hafif olabilir ve genellikle sahipleri tarafından gözden kaçırılır
Teşhis
Klinik belirtiler teşhis için yeterli olmaz.FIV antikorlarının saptanması için kandan yapılan ELISA,WA veya IFA gibi serolojik yöntemlerle teşhis konulur.
Tedavi
Hastalığın kesin bir tedavi olmayıp destek tedavi uygulanır.İmmun sistemi sürekli desteklemek gerekebilir.

Feline Panleukopenia Hastalığı (FPV)- Kedi Parvo Virüs
Halk dilinde Kanlı İshal veya Geçlik Hastalığı olarak bilinen bu hastalık bağırsak epiteli,kemik iliği ve lenf doku hücrelerini enfekte eder.Ortak kullanımlı mama kapları,farklı kediler için özellikle taşıma sırasında ortak kullanılan kafesler, birden fazla kedinin yaşadığı evlerde kedilerin kullandığı ortak alanlar, hastalığı taşıyan kedilerle ilgilenen kişilerin giysileri, virüs taşıyan kediyi seven insanların ellerini yıkamadan bir başka kediye temas etmeleri hastalığın bulaşmasına sebep olur.
Belirtileri: Halsizlik, Kusma, İshal, Ateş, Anemi …
Teşhis: Fiziksel muayene, kan testleri , dışkı testi , Hızlı test kitleri ,PCR…
Tedavi:Viral bir hastalık olduğu için destek tedavi ve antiviral enjeksiyonlar tedavide kullanılabilir.Sıvı sağaltımı tedavide bir büyük bir öneme sahiptir hastanın kusma ve ishalle kaybettiği elektrolitleri yerine koymak için doğru bir sıvı sağaltımı uygulanmalıdır.
FIP Hastalığı Nedir?
Kedilerde FİP (Felinel Enfeksiyöz Peritonit), kedileri etkileyen ölümcül bir viral hastalıktır. FIP, feline koronavirüs (FCoV) adı verilen bir virüsün mutant formu tarafından tetiklenir. Bu hastalık genellikle zayıf bağışıklık sistemine sahip kedilerde ortaya çıkar.
Hastalık; Efüziv (sıvı), non efüziv (kuru) ve nörolojik form olmak üzere 3 formda görülür. Hastalarda ortalama sağ kalım süresi birkaç haftadan birkaç yıla kadar değişkenlik gösterir. Fakat efüziv formda mortalite oranı %95 lere ulaşabilmektedir.
FİP’te en sık karşılaşılan semptomlar; halsizlik, kilo kaybı, vücut ısısında artış, depresyondur. Efüziv (sıvı) form da vakalarda karın ve/veya göğüs boşluğunda sıvı toplanması, perikardta (kalp zarı ile kalp arasında) sıvı toplanması, damarlarda yangılanma görülür. Kuru formda ise böbreklerde büyüme, kronik ishal, lenf yumrularında büyüme, göz lezyonları (üveit) gözlenir. Nörolojik form vakalarındaki semptomlar; Ataksi (dengesiz yürüyüş / arka bacakları toparlayamama, sarhoş gibi yürüme), aşırı duyarlılık, nöbetler, davranış bozuklukları gözlenir.
FİP Bulaşır Mı?
FIP hastalağı bulaşmaz. Feline koranavirüs( FCov) bulaşabilir fakat virüs mutasyona uğrayıp FIP’e dönüştüğünde bulaşıcı değildir.
FIP Tanısı Nasıl Konur
Teşhisi zor olan hastalıklardan birisi olup vücut boşluğundan alınan sıvının incelenmesi rivelta testi yapılması klinik lezyonları albumin/globülin oranında azalma, non rejenaratif anemi varlığı, lenfosit sayısında azalma…
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kedilerde Viral Hastalıklar (Felv-Fıv-Fip-Corana)" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Vet.Hek.Dr.Onur Can ŞENER'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Vet.Hek.Dr.Onur Can ŞENER'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Vet.Hek.Dr.Onur Can ŞENER
İstanbul
Uzman Veteriner Hekim
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Vet.Hek.Dr.Onur Can ŞENER'in Makaleleri
► Kedilerde Aıds (Fıv) Vet.Hek.Işıl KARATAN
► Kedilerde Aşılama Vet.Hek.Azem GÜNER
► Kedilerde Obezite Sorunu Vet.Hek.Uveys Veysel BECERMAN
► Kedilerde Fıp Hastalığı Nedir? Vet.Hek.Mirsad Kürşad ERDOĞAN
► Kedilerde Agresiflik-Saldırganlık ÇOK OKUNUYOR Vet.Hek.A.Kutlu DAYIOĞLU
► Kedilerde Nöbetler ve Epilepsi Vet.Hek.Ozan Ezgi BERBEROĞLU
► Kedilerde Bakım ve Beslenme Vet.Hek.Azem GÜNER
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 20,062 uzman makalesi arasında 'Kedilerde Viral Hastalıklar (Felv-Fıv-Fip-Corana)' başlığıyla benzeşen toplam 61 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kedi ve Köpeklerde Triyaj Aralık 2024
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


15:36
Top