Çift Terapisinde Boşanma Kararını Birlikte Çalışmak: Birlikte Yürümek mi Ayrılmak mı?
ÇİFT TERAPİSİNDE BOŞANMA KARARINI BİRLİKTE ÇALIŞMAK: BİRLİKTE YÜRÜMEK Mİ AYRILMAK MI?
Çift terapisi ile boşanma kararı birlikte çalışılabilir. İlişkiyi sürdürmek veya layıkıyla sonlandırabilmek için verimli bir terapi çalışması yapabilmek mümkündür. Aile, toplumun en küçük yapı taşı olduğu için aileyi sonlandırmak kolay bir karar değildir; bu kararı alırken öylesine havada uçuşan “Ayrılalım!”, “Boşanıyoruz!” gibi lafları havada kararlılığınızı vurgulamak için kullanırken hayatta birçok dengeyi göz ardı etmiş olabilirsiniz. Evlilik, hayatlarımızın önemli bir zaman diliminde önem atfettiğimiz bir oluşum olduğu için bitirilmesi özel bir analiz gerektirir. Çiftler, bazen ne olduğunu anlamadan ve tam anlatamadan kendilerini korumak için fevri kararlar almakta ancak hayatlarında zorlanmaktadır.
Bir yuva kurmak tabii ki de zordur ve onu ömrünüzün yettiği kadarıyla sürdürebilmek hepimiz için kıymetli enerji zaman umut harcamışızdır. Fakat bu bağ bazen bizi bazen karşı tarafı bazen de her iki tarafı birden zorluklara sürükleyebilmektedir. Hayatın akışı, sorumlulukların büyümesi ve kişilerin değişmesiyle birlikte bu ortaklaşa emekle kurulan ilişki bazen çeşitli sebeplerle maalesef sonlanmak durumunda kalacaktır. Bu süreç özellikle bir çocuğa sahipseniz çok daha zorlu olabilir. Evliliği birlikte inşa ettiğiniz gibi boşanma kararını ve boşanmayı da birlikte inşa etmelisiniz. Hayatlarınız şu anki halinden farklılaşacak ve bu süreç sizleri iyi yönetilirse tabii ki daha da büyütecektir. Boşanma kararını sağlıklı yolla alabilmek için (özellikle çocuklu çiftler için) bir çift terapistiyle birlikte yürütmeniz bu süreçte yaşayabileceğiniz zorlukları, yorgunluklar ve olası kırgınlıkların azaltılması açısından sizlere yardımcı olacaktır.
BOŞANMA KARARI VE ÇİFT TERAPİSİ
Boşanma kararı alabilmek, içerisinde bulunmuş olduğunuz ilişkinin sonu gibi görünse de aslında bireysel ve çift olarak yeni bir başlangıç olabilir. Bu sürecin iyi yapılandırılması için farklı duygu ve anıların birlikte ele alınabilmesi gerekir. Evlilik biteceği için aynı anda pek çok duygu ve düşünce çiftlerin her ikisinde de oluşmakta ve aslında ilişkinin yası tutulmaktadır. Her yasta olduğu gibi birçok duygu aynı anda yaşanabilmektedir: öfke, kaygı, üzüntü, suçluluk, belki değişir umudu, değişim korkusu, belirsizlikten ürkmek vb… Çift terapisi bu karmaşık duyguları netleştirme, anlama ve yönetme konusunda hem bireysel hem çift olarak sizlere yardımcı olmayı hedefler. Zaman zaman bu duyguları çalışan boşanma kararı alan çiftler, karmaşık duyguları anlamlandırabildikleri için tanık olduğumuz üzere ilişkilerine birlikte devam etmek yönünde kararlar da almaktadırlar. İletişim kanalları tıkandığında umutsuzluğa kapıldıkları için alınmış olan boşanma ve ayrılık kararı, duygu ve prensipler netleştirildiğinde iki taraf da daha sağlıklı bir bağ kurarak kararlarından tam eminlerse el sıkışarak, sarılarak vedalaşabilirler. Ya da kararlarından vazgeçip, birlikte yola devam etmeyi veya belli bir süre daha denemeyi de özgürce hem bireysel hem karşılıklı olarak düşünebilirler. Her sağlıklı karar alma sürecinde olduğu gibi duygulardan, korkulardan, kaygılardan arındırılmış rasyonel karar alabilmek için çift terapisi aşağıdaki yöntemleri kullanarak size destek sunar.
ÇİFT TERAPİSİNDE BOŞANMA SÜRECİ NASIL ÇALIŞILIR?
• Duyguların Rahat ve Güvenli Bir Ortamda İfade Edilebilmesi: Uzman terapist tarafından ilişkinin her boyutu dinlenir ve değerlendirilir. Bu sayede çiftler duygularını olabildiğince açıkça anlaşılabilir şekilde ifade ederler, bu da çiftlerin birbirlerini daha iyi anlamalarına yardımcı olur. İlişkiyi kurarken ve sürdürürken beklentilerin olması gibi ayrılırken de insanların beklentileri ve destek ihtiyaçları bulunur. Çiftlerin birbirlerini boşanma sürecinde de anlaması, her iki taraf için de boşanma konuşulan kaotik durumu yönetmelerinde onlara yardımcı olacaktır.
• Açık ve Net İletişim Kurmalarının Sağlanması: Ayrılık duygusal olarak daha kırılgan ve öfke ile dolduğumuz bir ortam yaratabilmektedir. Bu süreçte eşlerin birbirine karşı hissettiklerini daha açık daha olabildiği kadar net ifade ediyor olmaları iletişimlerini bu süreçte de sağlıklı bir şekilde ilerletmelerine fayda sağlayacaktır. İlişki sonlansa bile, belirli nedenlerden dolayı (boşanma süreci takibi, ailelere açıklamak ve en önemlisi de çocuk için görüşme gibi) sağlıklı bir iletişim kurmanın önemi vurgulanır ve de zemini oluşturulur. Boşanma sonrası bunların hiçbir şekilde yapılamayacağına dair korkular çoğu zaman boşanmanın her türlü mutsuz ve kalitesiz yaşama rağmen engellenmesine ve çeşitli bahane ve akıl oyunları ile oyalanmaya sebep olmaktadır. Ancak, açıkça konuşulabilen istek ve beklentiler işbirliği ile özen ve arkadaşlık dostluğa çevrilebilen durumlara tanık olmaktayız psikoterapistler olarak. Ve bunu ayrılınmak istenilen eşle yapabiliyor olmak aradaki savaşı azaltmak bakımından çiftlerin her ikisine de büyük kazançlar sağlamaktadır.
• Sağlıklı Karar Vermenize Destek: “İyi günde kötü günde” diyerek karşılıklı söz verilen hayatlarımızı birleştirdiğimiz kişiyle en doğru ve sağlıklı şekilde karar alabilmek için terapist size çalışmalarıyla rehberlik edecektir. Bu dönemlerde zihinler karışabilir, karmaşık zihne sahip olmak karar verme sürecinizi çoğunlukla olumsuz yönde etkileyebilir. Çift terapisti, bu süreçlerdeki eşlerle olan çalışma deneyimleriyle zihninizin berraklaşmasına yardımcı olacaktır. Aynı zamanda, çiftler boşanma kararı verdikten sonra girilen süreçte çocuklara açıklama, çocukların velayeti, ortak mal paylaşımı gibi konularda yaşanabilecek olası sorunları ve iletişim güçlüğünü hafifletmenizde sizlere psikoterapi sürecinin faydası olacaktır. Çoğunlukla, eşler “İlişkinin bitme kararı alındıysa terapiye ne gerek var ki?” diyebilmektedirler. Aslında, mutsuz olunan ve artık keyif vermeyen bu ilişkiyi sonlandırdıklarında yeni hayatlarında da iletişim ve işbirliği gerektiren, birbirlerinin hayatlarını kolaylaştırıp ara sıra dertleşecekleri, ortak çevreleriyle birbirlerinin saygınlıklarına zarar vermeden düzgün ayrılabilmiş insanlar olarak da hayata devam edebilme senaryosu da mümkündür.
• Boşanma Sonrası Hayat: Boşanmak hayatınızın büyük bir kısmını değiştirecektir. Bu gerçekliği kabullenip tüm zorlukları göğüslemek istediğinizde bu süreçten en az hasarla çıkabilmeniz için yakınlarınızdan aldığınız destekler çok önemlidir. Boşanma süreci tamamlandığında ilişki yorgunluğunu üzerinizden atmak, yeni hayata yönelik adapte olabilmek için de gerektiğinde ve ihtiyaç duyulduğunu hissettiğiniz anda bir mentor eşliğinde kafa toparlamak ve yön çizmek için de terapiye başvurulabilir. Tabii, alternatif olarak benzeri süreçleri yaşamış aklına fikrine değer verdiğiniz arkadaş, dost, aile üyelerinden ve de yakın gördükleriniz ile dertleşmek ve önerilerini dinlemek de sizler için fayda sağlayacaktır. Çift terapistiniz boşanma sonrası hayatınızda değişime daha kolay uyum sağlayabilmeniz ve duygusal dayanıklılığınızı arttırmak adına da bu süreçte çalışmalar yapacaktır.
ÇİFT TERAPİSİNİN FAYDALARI NELERDİR?
Çift terapisinin faydaları nelerdir diye düşündüğümüzde aşağıdaki başlıklara bakarak fikir edinebiliriz:
• Duygusal Dayanıklılık Kazanabilmek: Yas sadece ölüm arkasından duyulan ve yaşanılan bir durum değildir. Evliliğinizin bitmesi de aslında her iki taraf içinde (karşılıklı karar verilse bile) bir yas sürecidir. Çift terapisiyle birlikte bu yas sürecinde yaşanabilecek karışık duygular, sorunlar ve yaşanan travmanın etkileri azaltmaya çalışılır.
• Karar Verme Sürecini Kolaylaştırmak: Daha bilinçli ve sağlıklı kararlar vermeye olanak tanır. Boşanma sürecinde çiftlerin irrasyonel, duygusal fevri kararlar almak yerine rasyonel yani aklı başında karar alabilmeleri için doğru dürüst bir zemine ihtiyaçları vardır.
• Çocukların Etkilenmemesi ve İletişim: Kendi hayatlarımız için aldığımız kararda bu durumdan sadece kendimiz ve eşimiz değil eğer varsa çocuklarımızın da hayatı değişeceğini ve bu durumdan onların da etkileneceğini bilmeli ve kabul etmeliyiz. Boşanma sürecindeki eşlerin çocukları maalesef endişe, kaygı ve öfke ile dolu olabilirler. Onlara bu süreçte hala ilişkinizin çok sağlıklı ve iletişim kurabildiğinizi gösteren ve çocuklarınıza karşı birlikte hareket etmeyi öğrendiğiniz bir terapi süreci olacaktır. Bu durumu çocuklara en basit şekilde anlatabilmek, onları anlayabilmek ve onların verdikleri tepkileri birlikte yönetebilmek çift terapisinin bir diğer amaçlarındandır. Bu kazanımları ebeveynlere iletmek, hem anne-çocuk hem baba-çocuk ilişkilerinde olası yaşanabilecek büyük felaketleri önleyecektir. Unutmayın boşanmış olabilirsiniz ama hala birer anne ve birer babasınız!
• Geleceğe Daha Güçlü Bir Adım Atmak: Boşanma kararı vermek isteyen çiftler bazen boşandıktan sonrası olan belirsiz hayatları için endişe duymaktadırlar. Fakat içerisinde bulunulan ilişki çok ciddi zararlara yol açtığı ve iki tarafın da hayat kalitesini sağlıklarını bozacak bir noktaya getirdiği için artık boşanılması gerekilmektedir. İşte tam bu şekilde endişelerinden dolayı karar veremeyen bireyler için çift terapisi boşanma sonrasında yeni bir hayat başlarken daha dayanıklı ve sağlıklı bir birey olma konusunda sizlere destek ve fayda sağlayacaktır.
PEKİ, BOŞANMA KARARI VERİLMİŞSE ÇİFT TERAPİSİ HALA NEDEN ÖNEMLİ?
• Birbirinize Düşman Olmamak: İlişkiyi yönetirken öfke iyi yönetilemediği durumlarda iki eş birbirine karşı çok anlayışlı ve sevgi dolu olamayabiliyor. İnatlaşıldığında, kim kimden daha güçlü, daha haklı, doğru vb. bir sidik yarışına yani insan doğasındaki güç mücadelesine girilebiliyor. Girilmesi doğal ancak bir türlü çıkılamayabiliyor. Eee, bu durumda eğer çevrenizde aklı başında size ve eşinize aranızdaki durumu körüklemeden yaklaşacak ve bu gerilimi ikinizin daha da zarar görmeyeceğiniz bir şekilde frenlenmesini mümkün kılan biri yoksa çift terapisi uzmanı olup bilimsel bir iyileştirici yaklaşımla bu süreçte ve boşanma sonrasında çiftlerin birbirine saygı duyması, ağır sözlerden kaçınılması, telafisi olmayan hadiseler yaşanmaması ve olumsuz duyguların azaltılması için yol gösterici olabilecektir.
• Çocukların Geleceği ve İyi Gelişimleri İçin: Boşanma kararı veren çiftlerin eğer çocukları varsa bu konuda çok daha hassas ve sakin yürümeleri gerekmektedir. Hepimiz insanız, duygularımızı kontrol edemediğimiz anlar oluyor. Ya da çoğu çift boşanma sürecinde hala birer anne, birer baba olduğunu unutabildiği gibi karşı tarafında bir anne ve bir baba olduğunu unutarak eylemlerde ve söylemlerde bulunabiliyor. Boşanma süreci oldukça çatışma dolu, seslerin yükseldiği bir dönem olabiliyor. Bu gibi durumların nerede ne zaman ve ne şekilde yapılması gerektiğini, çocuklarla kurulan iletişimin önemini, anne-baba ilişkisinin nasıl devam edileceği konusunda çift terapisi sizlere yol gösterici olacaktır. Bir de bu işin hukuki boyutu olan çocukların velayeti ve görüşme hakları gibi konularda mevcuttur. Bu konularda herhangi bir tarafın mağdur olmaması ve bu mağduriyetin çocuklara yansıtılmaması için veya olumsuz etkinin en aza indirgenmesi için çift terapisi sizlere fayda sağlayacaktır.
• Mal Paylaşımı Sürecinin Kolaylaştırılmasına Dolaylı Destek: Hukuki süreçler için ayrıca bir avukattan, hukuk müşavirinden destek alınması ve araştırma yapılması gerekir. Böyle bir destek hak ve sorumluluklarınızın farkında olarak sürecin daha az stresli geçmesi ve sonrasında kandırıldım duygusuyla daha da düşmanlaşmamak için gereklidir. Psikoterapi sürecinde de çiftlerin sonraki yaşamlarında birbirlerinin yeniden düzgün, dengeli bir şekilde başlamasına kötü niyet taşımadan yardımcı olabilmesi için ekonomik olarak yıkıma sebebiyet vermemeleri önem taşır. Psikoterapi zaman zaman savaşarak didişen çiftlerin sakince konuyu rasyonel şekilde ele alıp el sıkışabilme zeminine doğru ilerlemelerine yardımcı olur. Tabii ki asla, hukuki destek yerine geçmez ama makul bir iletişim, iyi niyet ve saygı çerçevesinin korunmasına ekseriyetle yardımcı olur.
ÇİFT TERAPİSİNDE BOŞANMA KARARI ALMAK ZOR MUDUR?
Çift terapisi eşler tarafından eğer mutlaka birisi boşanmayı net kafaya koyduysa gerekli görülmemektedir. “Zaten bitmiş gitmiş bir ilişki için ne gerekir ki?” düşüncesiyle çiftlerden biri “Hem de şimdi terapist vazgeçirmeye, beni isteksizken bir şeyler yapmaya falan zorlayacaktır, amaaan şimdi boş iş uğraşamam.” mantığıyla bu tip bir çalışmaya uzak kalabilmektedir. Evet umutsuzluk olduğunda maalesef bu şekilde olabiliyor. Maalesef, psikoterapist sizin yerinize karar alamaz, sizin geleceğinizi tabii ki siz belirlersiniz. Ancak terapist, boşanma zorunlu bile olsa boşanma sürecindeki çiftlerle iletişim zeminini çalışarak sağlıklı rasyonel ve el sıkışarak bir ayrılık ve gerekli hazırlık için de çiftlere destek olabilir. İnatlaşarak benden sonra mutluluğu ve huzuru bulamasın, ne olursa olsun düşmanlaşacağız mecbur denildiğinde maalesef bunu diyen kişinin de hayat kalitesi bozulabilmektedir. Haa, illahi de psikolog, psikoterapist veya hiç tanımadığınız çift terapisti bu işlevle size destek olacak diye bir şart yok. Eğer etrafınızda aklı başında sizleri tanıyan ikinize de arabulucu işleviyle iki tarafın saygınlığı, onur ve yaşamına saygılı bir yakın eş dost akraba varsa onlardan da destek alınabilir.
Uzman bir çift terapisti eşliğinde her iki tarafında duygusal ihtiyaçları değerlendirilir ve eşit şekilde bir yol izlenmesine yardımcı olacaktır. Boşanma kararı, hayatınızın en zor konularından biri olabilir. Eğer çocuğunuz varsa bu süreç sizlere çok daha yorucu gelebilir. Boşanmaya karar verdiğiniz eşinizle düşmanca ayrılmamak bu süreçte daha sağlıklı ve yapıcı bir şekilde yönetmenize yardımcı olacaktır. Araştırdığınızda kafanıza yatan bir çift terapisti bu süreçte sizlere yol gösterecek ve yeni başlangıcınız için rehber olacaktır.
UZMAN ÇİFT TERAPİSTİ
DENİZ DOĞRUÖZ
Çift terapisi ile boşanma kararı birlikte çalışılabilir. İlişkiyi sürdürmek veya layıkıyla sonlandırabilmek için verimli bir terapi çalışması yapabilmek mümkündür. Aile, toplumun en küçük yapı taşı olduğu için aileyi sonlandırmak kolay bir karar değildir; bu kararı alırken öylesine havada uçuşan “Ayrılalım!”, “Boşanıyoruz!” gibi lafları havada kararlılığınızı vurgulamak için kullanırken hayatta birçok dengeyi göz ardı etmiş olabilirsiniz. Evlilik, hayatlarımızın önemli bir zaman diliminde önem atfettiğimiz bir oluşum olduğu için bitirilmesi özel bir analiz gerektirir. Çiftler, bazen ne olduğunu anlamadan ve tam anlatamadan kendilerini korumak için fevri kararlar almakta ancak hayatlarında zorlanmaktadır.
Bir yuva kurmak tabii ki de zordur ve onu ömrünüzün yettiği kadarıyla sürdürebilmek hepimiz için kıymetli enerji zaman umut harcamışızdır. Fakat bu bağ bazen bizi bazen karşı tarafı bazen de her iki tarafı birden zorluklara sürükleyebilmektedir. Hayatın akışı, sorumlulukların büyümesi ve kişilerin değişmesiyle birlikte bu ortaklaşa emekle kurulan ilişki bazen çeşitli sebeplerle maalesef sonlanmak durumunda kalacaktır. Bu süreç özellikle bir çocuğa sahipseniz çok daha zorlu olabilir. Evliliği birlikte inşa ettiğiniz gibi boşanma kararını ve boşanmayı da birlikte inşa etmelisiniz. Hayatlarınız şu anki halinden farklılaşacak ve bu süreç sizleri iyi yönetilirse tabii ki daha da büyütecektir. Boşanma kararını sağlıklı yolla alabilmek için (özellikle çocuklu çiftler için) bir çift terapistiyle birlikte yürütmeniz bu süreçte yaşayabileceğiniz zorlukları, yorgunluklar ve olası kırgınlıkların azaltılması açısından sizlere yardımcı olacaktır.
BOŞANMA KARARI VE ÇİFT TERAPİSİ
Boşanma kararı alabilmek, içerisinde bulunmuş olduğunuz ilişkinin sonu gibi görünse de aslında bireysel ve çift olarak yeni bir başlangıç olabilir. Bu sürecin iyi yapılandırılması için farklı duygu ve anıların birlikte ele alınabilmesi gerekir. Evlilik biteceği için aynı anda pek çok duygu ve düşünce çiftlerin her ikisinde de oluşmakta ve aslında ilişkinin yası tutulmaktadır. Her yasta olduğu gibi birçok duygu aynı anda yaşanabilmektedir: öfke, kaygı, üzüntü, suçluluk, belki değişir umudu, değişim korkusu, belirsizlikten ürkmek vb… Çift terapisi bu karmaşık duyguları netleştirme, anlama ve yönetme konusunda hem bireysel hem çift olarak sizlere yardımcı olmayı hedefler. Zaman zaman bu duyguları çalışan boşanma kararı alan çiftler, karmaşık duyguları anlamlandırabildikleri için tanık olduğumuz üzere ilişkilerine birlikte devam etmek yönünde kararlar da almaktadırlar. İletişim kanalları tıkandığında umutsuzluğa kapıldıkları için alınmış olan boşanma ve ayrılık kararı, duygu ve prensipler netleştirildiğinde iki taraf da daha sağlıklı bir bağ kurarak kararlarından tam eminlerse el sıkışarak, sarılarak vedalaşabilirler. Ya da kararlarından vazgeçip, birlikte yola devam etmeyi veya belli bir süre daha denemeyi de özgürce hem bireysel hem karşılıklı olarak düşünebilirler. Her sağlıklı karar alma sürecinde olduğu gibi duygulardan, korkulardan, kaygılardan arındırılmış rasyonel karar alabilmek için çift terapisi aşağıdaki yöntemleri kullanarak size destek sunar.
ÇİFT TERAPİSİNDE BOŞANMA SÜRECİ NASIL ÇALIŞILIR?
• Duyguların Rahat ve Güvenli Bir Ortamda İfade Edilebilmesi: Uzman terapist tarafından ilişkinin her boyutu dinlenir ve değerlendirilir. Bu sayede çiftler duygularını olabildiğince açıkça anlaşılabilir şekilde ifade ederler, bu da çiftlerin birbirlerini daha iyi anlamalarına yardımcı olur. İlişkiyi kurarken ve sürdürürken beklentilerin olması gibi ayrılırken de insanların beklentileri ve destek ihtiyaçları bulunur. Çiftlerin birbirlerini boşanma sürecinde de anlaması, her iki taraf için de boşanma konuşulan kaotik durumu yönetmelerinde onlara yardımcı olacaktır.
• Açık ve Net İletişim Kurmalarının Sağlanması: Ayrılık duygusal olarak daha kırılgan ve öfke ile dolduğumuz bir ortam yaratabilmektedir. Bu süreçte eşlerin birbirine karşı hissettiklerini daha açık daha olabildiği kadar net ifade ediyor olmaları iletişimlerini bu süreçte de sağlıklı bir şekilde ilerletmelerine fayda sağlayacaktır. İlişki sonlansa bile, belirli nedenlerden dolayı (boşanma süreci takibi, ailelere açıklamak ve en önemlisi de çocuk için görüşme gibi) sağlıklı bir iletişim kurmanın önemi vurgulanır ve de zemini oluşturulur. Boşanma sonrası bunların hiçbir şekilde yapılamayacağına dair korkular çoğu zaman boşanmanın her türlü mutsuz ve kalitesiz yaşama rağmen engellenmesine ve çeşitli bahane ve akıl oyunları ile oyalanmaya sebep olmaktadır. Ancak, açıkça konuşulabilen istek ve beklentiler işbirliği ile özen ve arkadaşlık dostluğa çevrilebilen durumlara tanık olmaktayız psikoterapistler olarak. Ve bunu ayrılınmak istenilen eşle yapabiliyor olmak aradaki savaşı azaltmak bakımından çiftlerin her ikisine de büyük kazançlar sağlamaktadır.
• Sağlıklı Karar Vermenize Destek: “İyi günde kötü günde” diyerek karşılıklı söz verilen hayatlarımızı birleştirdiğimiz kişiyle en doğru ve sağlıklı şekilde karar alabilmek için terapist size çalışmalarıyla rehberlik edecektir. Bu dönemlerde zihinler karışabilir, karmaşık zihne sahip olmak karar verme sürecinizi çoğunlukla olumsuz yönde etkileyebilir. Çift terapisti, bu süreçlerdeki eşlerle olan çalışma deneyimleriyle zihninizin berraklaşmasına yardımcı olacaktır. Aynı zamanda, çiftler boşanma kararı verdikten sonra girilen süreçte çocuklara açıklama, çocukların velayeti, ortak mal paylaşımı gibi konularda yaşanabilecek olası sorunları ve iletişim güçlüğünü hafifletmenizde sizlere psikoterapi sürecinin faydası olacaktır. Çoğunlukla, eşler “İlişkinin bitme kararı alındıysa terapiye ne gerek var ki?” diyebilmektedirler. Aslında, mutsuz olunan ve artık keyif vermeyen bu ilişkiyi sonlandırdıklarında yeni hayatlarında da iletişim ve işbirliği gerektiren, birbirlerinin hayatlarını kolaylaştırıp ara sıra dertleşecekleri, ortak çevreleriyle birbirlerinin saygınlıklarına zarar vermeden düzgün ayrılabilmiş insanlar olarak da hayata devam edebilme senaryosu da mümkündür.
• Boşanma Sonrası Hayat: Boşanmak hayatınızın büyük bir kısmını değiştirecektir. Bu gerçekliği kabullenip tüm zorlukları göğüslemek istediğinizde bu süreçten en az hasarla çıkabilmeniz için yakınlarınızdan aldığınız destekler çok önemlidir. Boşanma süreci tamamlandığında ilişki yorgunluğunu üzerinizden atmak, yeni hayata yönelik adapte olabilmek için de gerektiğinde ve ihtiyaç duyulduğunu hissettiğiniz anda bir mentor eşliğinde kafa toparlamak ve yön çizmek için de terapiye başvurulabilir. Tabii, alternatif olarak benzeri süreçleri yaşamış aklına fikrine değer verdiğiniz arkadaş, dost, aile üyelerinden ve de yakın gördükleriniz ile dertleşmek ve önerilerini dinlemek de sizler için fayda sağlayacaktır. Çift terapistiniz boşanma sonrası hayatınızda değişime daha kolay uyum sağlayabilmeniz ve duygusal dayanıklılığınızı arttırmak adına da bu süreçte çalışmalar yapacaktır.
ÇİFT TERAPİSİNİN FAYDALARI NELERDİR?
Çift terapisinin faydaları nelerdir diye düşündüğümüzde aşağıdaki başlıklara bakarak fikir edinebiliriz:
• Duygusal Dayanıklılık Kazanabilmek: Yas sadece ölüm arkasından duyulan ve yaşanılan bir durum değildir. Evliliğinizin bitmesi de aslında her iki taraf içinde (karşılıklı karar verilse bile) bir yas sürecidir. Çift terapisiyle birlikte bu yas sürecinde yaşanabilecek karışık duygular, sorunlar ve yaşanan travmanın etkileri azaltmaya çalışılır.
• Karar Verme Sürecini Kolaylaştırmak: Daha bilinçli ve sağlıklı kararlar vermeye olanak tanır. Boşanma sürecinde çiftlerin irrasyonel, duygusal fevri kararlar almak yerine rasyonel yani aklı başında karar alabilmeleri için doğru dürüst bir zemine ihtiyaçları vardır.
• Çocukların Etkilenmemesi ve İletişim: Kendi hayatlarımız için aldığımız kararda bu durumdan sadece kendimiz ve eşimiz değil eğer varsa çocuklarımızın da hayatı değişeceğini ve bu durumdan onların da etkileneceğini bilmeli ve kabul etmeliyiz. Boşanma sürecindeki eşlerin çocukları maalesef endişe, kaygı ve öfke ile dolu olabilirler. Onlara bu süreçte hala ilişkinizin çok sağlıklı ve iletişim kurabildiğinizi gösteren ve çocuklarınıza karşı birlikte hareket etmeyi öğrendiğiniz bir terapi süreci olacaktır. Bu durumu çocuklara en basit şekilde anlatabilmek, onları anlayabilmek ve onların verdikleri tepkileri birlikte yönetebilmek çift terapisinin bir diğer amaçlarındandır. Bu kazanımları ebeveynlere iletmek, hem anne-çocuk hem baba-çocuk ilişkilerinde olası yaşanabilecek büyük felaketleri önleyecektir. Unutmayın boşanmış olabilirsiniz ama hala birer anne ve birer babasınız!
• Geleceğe Daha Güçlü Bir Adım Atmak: Boşanma kararı vermek isteyen çiftler bazen boşandıktan sonrası olan belirsiz hayatları için endişe duymaktadırlar. Fakat içerisinde bulunulan ilişki çok ciddi zararlara yol açtığı ve iki tarafın da hayat kalitesini sağlıklarını bozacak bir noktaya getirdiği için artık boşanılması gerekilmektedir. İşte tam bu şekilde endişelerinden dolayı karar veremeyen bireyler için çift terapisi boşanma sonrasında yeni bir hayat başlarken daha dayanıklı ve sağlıklı bir birey olma konusunda sizlere destek ve fayda sağlayacaktır.
PEKİ, BOŞANMA KARARI VERİLMİŞSE ÇİFT TERAPİSİ HALA NEDEN ÖNEMLİ?
• Birbirinize Düşman Olmamak: İlişkiyi yönetirken öfke iyi yönetilemediği durumlarda iki eş birbirine karşı çok anlayışlı ve sevgi dolu olamayabiliyor. İnatlaşıldığında, kim kimden daha güçlü, daha haklı, doğru vb. bir sidik yarışına yani insan doğasındaki güç mücadelesine girilebiliyor. Girilmesi doğal ancak bir türlü çıkılamayabiliyor. Eee, bu durumda eğer çevrenizde aklı başında size ve eşinize aranızdaki durumu körüklemeden yaklaşacak ve bu gerilimi ikinizin daha da zarar görmeyeceğiniz bir şekilde frenlenmesini mümkün kılan biri yoksa çift terapisi uzmanı olup bilimsel bir iyileştirici yaklaşımla bu süreçte ve boşanma sonrasında çiftlerin birbirine saygı duyması, ağır sözlerden kaçınılması, telafisi olmayan hadiseler yaşanmaması ve olumsuz duyguların azaltılması için yol gösterici olabilecektir.
• Çocukların Geleceği ve İyi Gelişimleri İçin: Boşanma kararı veren çiftlerin eğer çocukları varsa bu konuda çok daha hassas ve sakin yürümeleri gerekmektedir. Hepimiz insanız, duygularımızı kontrol edemediğimiz anlar oluyor. Ya da çoğu çift boşanma sürecinde hala birer anne, birer baba olduğunu unutabildiği gibi karşı tarafında bir anne ve bir baba olduğunu unutarak eylemlerde ve söylemlerde bulunabiliyor. Boşanma süreci oldukça çatışma dolu, seslerin yükseldiği bir dönem olabiliyor. Bu gibi durumların nerede ne zaman ve ne şekilde yapılması gerektiğini, çocuklarla kurulan iletişimin önemini, anne-baba ilişkisinin nasıl devam edileceği konusunda çift terapisi sizlere yol gösterici olacaktır. Bir de bu işin hukuki boyutu olan çocukların velayeti ve görüşme hakları gibi konularda mevcuttur. Bu konularda herhangi bir tarafın mağdur olmaması ve bu mağduriyetin çocuklara yansıtılmaması için veya olumsuz etkinin en aza indirgenmesi için çift terapisi sizlere fayda sağlayacaktır.
• Mal Paylaşımı Sürecinin Kolaylaştırılmasına Dolaylı Destek: Hukuki süreçler için ayrıca bir avukattan, hukuk müşavirinden destek alınması ve araştırma yapılması gerekir. Böyle bir destek hak ve sorumluluklarınızın farkında olarak sürecin daha az stresli geçmesi ve sonrasında kandırıldım duygusuyla daha da düşmanlaşmamak için gereklidir. Psikoterapi sürecinde de çiftlerin sonraki yaşamlarında birbirlerinin yeniden düzgün, dengeli bir şekilde başlamasına kötü niyet taşımadan yardımcı olabilmesi için ekonomik olarak yıkıma sebebiyet vermemeleri önem taşır. Psikoterapi zaman zaman savaşarak didişen çiftlerin sakince konuyu rasyonel şekilde ele alıp el sıkışabilme zeminine doğru ilerlemelerine yardımcı olur. Tabii ki asla, hukuki destek yerine geçmez ama makul bir iletişim, iyi niyet ve saygı çerçevesinin korunmasına ekseriyetle yardımcı olur.
ÇİFT TERAPİSİNDE BOŞANMA KARARI ALMAK ZOR MUDUR?
Çift terapisi eşler tarafından eğer mutlaka birisi boşanmayı net kafaya koyduysa gerekli görülmemektedir. “Zaten bitmiş gitmiş bir ilişki için ne gerekir ki?” düşüncesiyle çiftlerden biri “Hem de şimdi terapist vazgeçirmeye, beni isteksizken bir şeyler yapmaya falan zorlayacaktır, amaaan şimdi boş iş uğraşamam.” mantığıyla bu tip bir çalışmaya uzak kalabilmektedir. Evet umutsuzluk olduğunda maalesef bu şekilde olabiliyor. Maalesef, psikoterapist sizin yerinize karar alamaz, sizin geleceğinizi tabii ki siz belirlersiniz. Ancak terapist, boşanma zorunlu bile olsa boşanma sürecindeki çiftlerle iletişim zeminini çalışarak sağlıklı rasyonel ve el sıkışarak bir ayrılık ve gerekli hazırlık için de çiftlere destek olabilir. İnatlaşarak benden sonra mutluluğu ve huzuru bulamasın, ne olursa olsun düşmanlaşacağız mecbur denildiğinde maalesef bunu diyen kişinin de hayat kalitesi bozulabilmektedir. Haa, illahi de psikolog, psikoterapist veya hiç tanımadığınız çift terapisti bu işlevle size destek olacak diye bir şart yok. Eğer etrafınızda aklı başında sizleri tanıyan ikinize de arabulucu işleviyle iki tarafın saygınlığı, onur ve yaşamına saygılı bir yakın eş dost akraba varsa onlardan da destek alınabilir.
Uzman bir çift terapisti eşliğinde her iki tarafında duygusal ihtiyaçları değerlendirilir ve eşit şekilde bir yol izlenmesine yardımcı olacaktır. Boşanma kararı, hayatınızın en zor konularından biri olabilir. Eğer çocuğunuz varsa bu süreç sizlere çok daha yorucu gelebilir. Boşanmaya karar verdiğiniz eşinizle düşmanca ayrılmamak bu süreçte daha sağlıklı ve yapıcı bir şekilde yönetmenize yardımcı olacaktır. Araştırdığınızda kafanıza yatan bir çift terapisti bu süreçte sizlere yol gösterecek ve yeni başlangıcınız için rehber olacaktır.
UZMAN ÇİFT TERAPİSTİ
DENİZ DOĞRUÖZ
Yazan
|
Bu makaleden alıntı yapmak
için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir: "Çift Terapisinde Boşanma Kararını Birlikte Çalışmak: Birlikte Yürümek mi Ayrılmak mı?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Deniz DOĞRUÖZ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır. Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Deniz DOĞRUÖZ'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz. |
Beğenin
Yazan Uzman
|
çift terapisi, çift terapisti, evlilik terapisi, evlilik terapisti, boşanma terapisi, boşanma terapisti, psikologla boşanma, boşanmak istiyorum, boşanma kararı
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak
hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir
yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.