2007'den Bugüne 93,128 Tavsiye, 28,401 Uzman ve 20,101 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Diş Kaynaklı Yüz Şişmesinde Tedavi Yöntemleri ve Öneriler
MAKALE #23362 © Yazan Dt.Melike CİNGÖZ | Yayın YENİ Mart 2025
Diş apsesinden veya ağız ve diş kaynaklı yüz şişmesi, etyolojisi ve sonuçları bakımından değerlendirildiğinde, ciddiye alınması gereken önemli ve acil bir durumdur. Ekstraoral şişlik denilen, yüz, yanak veya orofasiyal bölgede ödemle karakterize olan şişlik tablosu, odontojenik, periodontal ve alerji orijinli olabilir. Bu makalede, ekstraoral fasiyal bölgedeki şişlikler, nedenleriyle ele alınacaktır ve tedavi seçenekleri, acil olarak diş hekimine veya alerjik durumlarda tam teşekküllü hastane ve hekime başvuru önerisi yanında, evde yapılması gereken önerilere işaret edilecektir.

DİŞ APSESİNDEN DOLAYI YÜZ ŞİŞMESİ NEDEN OLUR?

Dişte oluşan enfeksiyon tedavi edilmezse ve ihmal edilirse, bu enfeksiyon yüzdeki boşluklara yayılır ve yanakta, dudak üstünde, çene altında ve göze varan şişliklere neden olur. Diş apsesine bağlı yüz şişmesi ya da diş apsesinden dolayı yüzün şişmesi, genellikle tedavi edilmemiş diş enfeksiyonunun, dişin kök ucundan diş dışı dokulara yayıldığının göstergesidir. Dişten dolayı yanak şişmesi ya da dişten dolayı yüz şişmesi, önemli ve ciddiye alınması gereken bir durumdur.

Ayrıca yüzde şişme, herhangi bir maddeye, ilaca karşı gelişen alerjik reaksiyon belirtisi olabilmesi nedeniyle de önemli ve acil bir durumu işaret ediyor olabilir. Yüzde şişlik, yanakta şişlik daha az sıklıkla ya da nadir görülebilse de diş eti enfeksiyonundan (periodontal) da kaynaklanabilir. Diş eti enfeksiyonundan kaynaklanan yüz ve yanak şişmesi genelde gömülü ya da yarı gömülü kalmış 20 lik dişlerin etrafındaki diş etinin iltihaplanmasına bağlı gerçekleşir.

DİŞ APSESİNDEN DOLAYI YÜZ ŞİŞMESİ NEDEN ÖNEMLİ VE ACİL BİR DURUMDUR? DİŞ APSESİNDEN YÜZ ŞİŞMESİ NEDEN ACİL TEDAVİ GEREKTİRİR?

Yüz, çene bölgesi, boyun altı ve kafatasında localar dediğimiz boşluklar bulunur. Bu boşluklardan özellikle boyun altına yayılan enfeksiyon, nefes almayı engeller, enfeksiyonun vücuda yayılmasına neden olur ve bu da hayati tehlikeye varan boyutta önem taşır. Enfeksiyonun vücuda yayılması, vücutta sepsis denilen bir tablo oluşturur ve bu durum basit bir diş tedavisi ile çözülebilecek bir durumdan çok daha karmaşık hale gelir.

DİŞ APSESİ YÜZ ŞİŞMESİ TEDAVİSİ NEDİR?

Öncelikle yüzde şişlik varsa mutlaka doktor kontrolünde antibiyotik kullanılmalıdır.
Antibiyotiğin hangi etken maddeli ve hangi formda verilmesi gerektiğini, diş hekimi detaylı muayene, anamnez ve radyolojik görüntülerden sonra (muayene, hasta öyküsü, gerekli diş filmleri alınmasıyla) belirler. Antibiyotiğe rağmen geçmeyen şişliklerde, antibiyotiğin iğne formunun verilmesi gerekebilir.

Antibiyotik kullanıldıktan sonra şişlik indiyse: şişliğe neden olan dişe kanal tedavisi veya çekim yapılır.

Antibiyotik kullandıktan sonra şişlik inmediyse ve artıyorsa MUTLAKA DOKTORUNUZA MUAYENE OLUN! Çünkü bu şişlik, vücutta enfeksiyona ve alt bölgelere yayılımda nefes almayı engelleyerek hayati tehlikeye yol açar! (Ludwig anjini)


DİŞTEN DOLAYI YÜZ VE YANAK ŞİŞMESİNDE EVDE NE YAPILABİLİR?

Diş apsesi kaynaklı yüz ve yanak şişmesinde esas tedavi apseye ve şişliğe neden olan dişin tedavisidir. Yüzde şişlik durumunda öncelikli tedavi ise antibiyotik kullanımını takiben ilgili dişin kanal tedavisi, diş çekimi, (dişe daha önce kanal tedavisi yapılmış ise dişin mevcut durumu detaylı değerlendirilerek kanal tedavisi tekrarı da yapılabilir) veya diş eti kaynaklı enfeksiyonun tedavisidir. Diş apsesi yüzde şişlik tedavisi için evde yapılacaklar, diş apsesinden yüzün şişmesini ve ağrıyı azaltmak için yapılabilir:

Tuzlu suyla gargara: Tuzlu su, antiseptik özelliğiyle enfeksiyon olan bölgede koruyucu ve rahatlatıcı bir etki sağlar.

Klorheksidinli gargaralar: Eczanelerden edinilebilen klorheksidin ve benzidamin içerikli gargaralar, yine antiseptik özelliğiyle enfeksiyon olan bölgede koruyucu özelliktedir. Ayrıca benzidamin içeriği, hafif bir uyuşukluğa neden olup, ağrıyı rahatlatabilir.

Yanaktan buz uygulamak: Yanaktan buz uygulamak, ağrıyı ve şişliği rahatlatabilir. Fakat enfeksiyon durumunda sadece buz uygulamak şişliği tamamen geçirmez. Buz uygulaması, cilt yanıklarını önlemek için yanağa direkt buz ya da soğuk kompres teması şeklinde değil, araya bir havlu konularak yapılmalıdır.

Ağrı kesicileri düzenli kullanmak: Ağrı kesici ilaçlar, içeriğinde bulunan etken maddeler sayesinde hem ağrıyı azaltmada, hem de iltihabın şişlik, yangı gibi belirtilerini azaltmada oldukça etkilidir. Ağrı kesicilerin daha iyi etki etmesi için, ağrı kesiciler mutlaka düzenli kullanılmalıdır.


DİŞTEN DOLAYI YÜZ VE YANAK ŞİŞMESİYLE İLGİLİ SIK SORULAN SORULAR

DİŞ YÜZÜNDEN YANAK ŞİŞMESİ NASIL İNER?

Diş kaynaklı yüz ve yanak şişmesi, diş apsesi, kanal tedavisi ara seansları sırasında, 20 lik diş nedenli, diş eti enfeksiyonu nedeniyle, kanal tedavisi yapılmış bir dişin tedavisinin başarısız olmasından dolayı gerçekleşmiş olabilir. Dişten, diş ağrısından yüz şişmesinin asıl tedavisi neden olan dişin gerekli tedavisinin yapılmasıdır. Yüze vuran şişliklerde genel olarak tedaviye antibiyotik kullanımıyla başlanıp, diş hekiminin detaylı ağız içi ve radyolojik (röntgen) muayenesiyle kararına bağlı olarak kanal tedavisi, diş eti enfeksiyonu tedavisi, diş çekimi, kanal tedavisinin yenilenmesi gibi tedaviler uygulanır.

DİŞ YÜZÜNDEN YANAK ŞİŞMESİ NEDEN OLUR?

Diş kaynaklı yüz ve yanak şişmesi, diş apsesi, kanal tedavisi ara seansları sırasında, 20 lik diş nedenli, diş eti enfeksiyonu nedeniyle, kanal tedavisi yapılmış bir dişin tedavisinin başarısız olmasından dolayı gerçekleşmiş olabilir.

Diş apsesi: Diş apsesi, dişte var olan çürüğün erken tedavi edilmediği durumda ilerleyip köklere ve çevre dokulara yayılmasıyla oluşan enfeksiyon durumudur. Diş apsesi, bazen diş eti enfeksiyonunun bir sonucu olarak veya diş eti enfeksiyonu ile diş çürüğü kaynaklı apsenin birleşmesi şeklinde de ortaya çıkabilir. (Endodontal-periodontal lezyon) Tedavi edilmeyen diş apsesi, kök ucundan yumuşak dokulara (yanağa, yüze, çeneye, çene altına, bazen göz altına) yayılarak yanakta ve yüzde şişlik oluşturur.

Kanal tedavisi seansları sırasında: Kanal tedavisi, sıklıkla iki seansta uygulanabilen bir tedavidir. Kanal tedavisi sırasında yüz ve yanak şişmesi, tedavi sırasında ortaya çıkabilecek bir durumdur. (Flare-up)

20 lik dişten yüz ve yanak şişmesi: 20 lik dişler, konumları ve anatomik yapıları itibarıyla, ağız içinde sıklıkla gömülü veya yarı gömülü kalan dişlerdir. Özellikle yarı gömülü kalan 20 lik dişler, üzerindeki diş etinin dişi kapatması sonucu araya yiyecek kaçması ve bu bölgede enfeksiyon meydana gelmesiyle, diş eti enfeksiyonuna ve ilerleyen durumlarda yüzde ve yanakta, çene altında, çenede şişliğe neden olabilirler. 20 lik dişten yüz ve yanak şişmesinin bir diğer nedeni ise, 20 lik dişteki çürüğe bağlı oluşan diş apsesidir.

Kanal tedavili dişin ağrıması ve apselenmesi: Daha önce kanal tedavisi görmüş dişlerin, eksik veya taşkın kanal dolumu, kanallardaki sinirlerin tam alınamaması, kanalların iyi temizlenememesine bağlı olarak bakteri birikimi ve enfeksiyon, kanalda kırık alet varlığına bağlı enfeksiyon (kanalda, dişte iğne kırılması olarak bilinir) ve inatçı enfeksiyon (inatçı mikroorganizma kaynaklı) gibi nedenlerden dolayı kanal tedavileri başarısız olabilir. Bu durum, kanal tedavisi görmüş dişlerin kök ucunda diş apsesi ve diş apsesinin yüze ve yanağa vurması gibi bir tabloya neden olabilir.

Alerjik reaksiyon: Herhangi bir maddeye karşı gelişebilen alerji, etken maddeye temas ve maruziyet halinde aniden gelişebilir ve çok ciddi ve tehlikeli bir tablodur. Alerjiden dolayı yüz ve yanak şişmesi, acil tedavi gerektiren bir durumdur ve şişlik genellikle tüm yüze yayılmıştır.

DİŞ KAYNAKLI YÜZ VE YANAK ŞİŞMESİ KENDİ KENDİNE GEÇER Mİ?

Diş ağrısı ve yüzde, yanakta şişlik sıklıkla tedavi edilmeden kendi kendine geçmez. Antibiyotik kullanımı sonrası şişlik inse de, dişin veya sorunlu bölgenin asıl tedavisi yapılmazsa bu şişliğe neden olan durum, kronik olarak var olmaya devam eder ve esas tedavi yapılmayıp sadece antibiyotik kullanılırsa şişlik tekrarlar. Bu nedenle dişten yüz ve yanak şişmesinin tedavisi için, mutlaka diş hekimine gidilmelidir.

DİŞ APSESİ YANAK ŞİŞMESİ KAÇ GÜNDE GEÇER?

Dişten dolayı yanak şişmesi, antibiyotiğin düzenli kullanılmasıyla birlikte yaklaşık 3-7 gün arasında geçer.

DİŞİM APSE YAPTI YÜZÜM ŞİŞTİ NE YAPMALIYIM?

Diş apsesi yüzde şişliğe neden olduysa, hiç vakit kaybetmeden diş hekimine gitmelisiniz! Diş hekimi bu durumda genelde antibiyotik reçete edecektir. Antibiyotiği düzenli kullanmalı ve yukarıda bahsedilen diş apsesi yüz şişmesinde evde yapılabilecekleri uygulamalısınız. Bu uygulamaları yapmadan önce, her zaman muayene olunan diş hekiminin önerilerine uymalı ve mutlaka diş hekimine danışılmalıdır.

Nedenine bağlı olmaksızın, dişten kaynaklı yüz ve yanak şişmesi, ciddi ve önemli bir durumdur ve tedavisi için mutlaka diş hekimine gidilmelidir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Diş Kaynaklı Yüz Şişmesinde Tedavi Yöntemleri ve Öneriler" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dt.Melike CİNGÖZ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dt.Melike CİNGÖZ'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Dt.Melike CİNGÖZ
Eskişehir
Diş Hekimi
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dt.Melike CİNGÖZ'ün Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 20,101 uzman makalesi arasında 'Diş Kaynaklı Yüz Şişmesinde Tedavi Yöntemleri ve Öneriler' başlığıyla benzeşen toplam 96 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
--
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:22
Top