2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Burun Operasyonlarında Dördüncü Boyut
MAKALE #2372 © Yazan Dr.Erhan ERYILMAZ | Yayın Şubat 2009 | 5,951 Okuyucu
Rinoplasti ameliyatı ile burnun büyüklüğü artırılabilir ya da azaltılabilir, burun ucu şekillendirilebilir. Burun delikleri küçültülebilir. Burnun dudakla ve alınla oluşturduğu açılar değiştirilebilir. Standart rinoplasti ameliyatı yoktur. Hastanın ihtiyaçlarını karşılayacak, hastaya özel rinoplasti cerrahisi vardır. Gerçekçi beklenti, sağlıklı birey ve psikolojik denge rinoplasti adayı için önemli kriterlerdir. Hastaya ait özellikler de sonucu etkiler.

İyi oranlanmış her şeyin güzel olduğuna dair düşünce, tarih boyunca birçok sanatçı ve filozof tarafından benimsenmiştir. Bu düşünce neticesinde tespit edilen oranlara “altın oranlar” denir. Dolayısıyla bugüne kadar iyi bir burun ameliyatında, burnun yüz ile olan oranları ve burnun kendi içindeki oranlarında ahenk yakalamak yeterliydi.

Sadece burnun öne doğru uzunluğu (projeksiyonu) ile alın-burun ucu mesafesinin oranının ön planda tutulması yeterli olamaz, bu bakış burnu iki boyutlu ‘resim’ gibi algılamak demektir. Yan profilin güzel olması ama önden veya çapraz görüntünün bizi tatmin etmemesi bu duruma iyi bir örnektir. Karşıdan ve çapraz bakışta burnun yapay (ameliyatlı) durmasına sebep olur, estetik görgüsü olan gözler hemen fark eder.

Eksik olan şey, burnun karşıdan bakıldığındaki derinliğidir. Başta konu edilen altın oranlar aslında üç boyutlu oranlar zinciridir. Üç boyutlu değerlendirmenin sanatsal karşılığı heykeldir. Bu derinlik burnun pozisyonuna göre ve ışığın yönüne göre burnun üzerinde oluşan gölgelerde ve parlamalarda kendini göstermektedir. Burun, küçük küçük bir çok alt ünitelerden oluşmaktadır. Bu üniteler birleşir ve burnu oluşturur.

Doğal burunda uniteler arasında keskin geçişler yoktur ve doğal burun yumuşak geçişlerle birleşen bir yapıdır. Yandan oransal olarak güzel, önden sıkılmış görüntü, keskin hatlar ve düzensiz burun kanatları ile karşılaşılır. Bu da kişiye yapay ameliyatlı bir görüntü vermektedir. Ancak hala göz ardı edilen bir başka boyut da var ki, gerçek hasta memnuniyetini uzun vadede oldukça etkiler. Bu boyut dördüncü boyuttur ve burnun zamana karşı olan duruşudur.

Yaşlanma ile burun bir nevi deprem geçirir. Burun ameliyatları bu depremi hızlandırmamamlı tam tersine zamana, yaşlanmaya karşı dirençli kılmalıdır. Bunu da nasıl depreme karşı binaları kuvvetlendirmek için mantolama işlemi yapılıyor, aynı yaklaşım ile ameliyatta burnu destekleyerek, kuvvetlendirerek zamana karşı dirençli olmasını sağlayabiliriz.

Burun estetiğinde burnu küçültme üzerine bir mantıkla burnu ayakta tutan malzemeleri çıkarırsak burnu zayıflatırız. Burun zamana direnemez ve çökebilir.Zamana direnecek estetik bir burnu elde etmek için; estetiği 3 boyutlu dengeli (harmoni) görüntü üzerine kurmalıyız. Yaşlanmaya direnen (4.boyut) fonksiyonel ve sağlam burun için ise, yapısal kuvvetlendirmeye (structural grafting) ihtiyaç duyulur.
Buruna fonksiyonel bir organ olarak bakıp dengeli görüntü ve sağlam burun bir heykeltıraş gibi yaklaşarak sadece burundan doku çıkararak ve küçülterek değil, aynı zamanda kendi dokusundan malzeme ilave ederek sağlanabilir. Burundan fazlalılıkları almak ama estetik ve fonsiyonel anlamda dayanıklı olması için gerekli ilaveleri yapmak ve en önemlisi bu iki durum arasındaki dengeyi sağlamak tecrübe işidir.

Estetik Burun Ameliyatının Künyesi
Tanım; Burnun boyutlarını, açılarını, kıvrımlarını ve oranlarını değiştirerek burna yeniden şekil verme ameliyatıdır.Müdahale burun kanatlarına ve burun ucuna da olabilir. Bu ameliyatla fonksyonel hava yolu problemleri(deviasyon, burun eti, sinüzit v.b.) de düzeltilebilir.
İstanbul'da Kalınması Gereken Süre: 5-6 gün
Hastanede Yatış Süresi; 0- 1 gün
Ameliyatın Süresi; 1–3 saat
Anestezi; Sedasyonlu lokal anestezi veya genel anestezi
İyileşme Süreci: Ortalama 6 gün
Tedavi Sıklığı; Çoğunlukla bir kez
Riskler; Enfeksiyon, kanama, nefes alma problemi, asimetri, tatmin etmeyen sonuç, anestezi ile ilgili komplikasyonlar
Sonuçların Kalıcılığı; Sonuç kalıcıdır.
Kullanılan Teknik; Burunda eğiklik, oransal problemler, sarkık veya kısa burunda ve büyük burun gibi problemlerde açık teknik, daha küçük problemlerde kapalı teknik kullanılır.


Op. Dr. Erhan Eryılmaz
Estetik İstanbul Plastik Cerrahi Kliniği
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Burun Operasyonlarında Dördüncü Boyut" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Erhan ERYILMAZ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Erhan ERYILMAZ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Dr.Erhan ERYILMAZ
İstanbul
Doktor "Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi - Estetik"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi6 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Erhan ERYILMAZ'ın Makaleleri
► Dördüncü (Troklear) Sinir Felci Op.Dr.Süleyman Mesut KARAATLI
► 4 Boyut Ultrasonografi Dr.Hasan YILDIZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Burun Operasyonlarında Dördüncü Boyut' başlığıyla benzeşen toplam 16 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


02:21
Top