2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



“pilor Stenozu” Nedir, Neden Olur?
MAKALE #2392 © Yazan Op.Dr.Emir İMANİ | Yayın Şubat 2009 | 102,060 Okuyucu ÇOK OKUNUYOR
Pilor, midenin hemen çıkışında bulunan, öğütülmüş besinlerin mideden oniki parmak barsağıa geçişini kontrol eden kasa verilen isimdir. Stenoz ise latince bir kelimedir ve darlık anlamına belmektedir. Bu durumda pilor stenozu, midenin hemen çıkışında bir darlık olduğunu belirtmektedir. Pilor kanalını oluşturan kas tabakasının aşırı gelişip, mide çıkışında daralmaya sebep olmasıyla kendini gösteren bu hastalığın sebebi belli değildir. Ortalama 300-900 canlı doğumda bir görülürken, sıklıkla ilk çocukta gözlendiği ve erkek çocuklarda dört kat daha fazla olduğu belirtilmektedir.

Çocuğumda Pilor Stenozu Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Pilor stenozu kasın yavaş yavaş gelişmesiyle, kendisini sıklıkla 3-5 haftalıkken belli eder. Mide çıkışındaki darlığa bağlı olarak her beslenme sonrasında fışkırır tarzda, mide içeriği ihtiva eden kusmalarla kendisini gösterir. Safralı yeşil kusmalar olması durumunda bu tanıdan uzaklaşılır. Kas tabakasındaki genişleme gittikçe artacağı için, daralma da zamanla artacak ve kusmalar da şiddetlenecektir. Beslenmenin hemen sonrasında çocuk tüm aldığı besini kusacağı için açlıkla tekrardan beslenmek için memeye saldıracaktır.

Tanı Nasıl Konulur?

Biraz önce bahsedilen şikayetlerle getirilen bebekte, gelişmiş olan kas kütlesinin oluşturduğu, zeytini anımsatan kitle göbeğin hemen üzerinde, karaciğer altında doktor tarafından fizik muayene ile hissedilebilir. Sadece kitlenin hissedilebilmesi, ailenin anlattığı şikayetler ile birleştirilerek tanı koymak için yeterliyse de, emin olunamadığı durumlarda karın ultrasonografisi veya kontrast bir madde yutturularak çekilen mide filmlerinden de yardım alınabilir.

Tanı Konulduktan Sonra Ne Yapılmalıdır?

Pilor stenozunun tedavisi cerrahidir. Alınacak kan tetkikleriyle çocuğun su kaybı ve kandaki elektrolit bozuklukları saptanıp, damardan verilecek sıvılarla mümkün olduğu kadar düzeltilir ve ameliyata alınır. Bu aşamalarda çocuğunuzun burnunda midesine giden minik bir hortum, kolunda ise serumun gideceği damar yolu açılmış olacaktır.

Ameliyat Öncesi Hazırlık ve Ameliyat Nasıl Olacak?

Pilor stenozunda yapılan ameliyat, anormal olarak gelişmiş olan pilor kas kütlesinin kesilmesidir ve bu teknik, cerrahi tıp tarihinde bulunduğundan beri hiçbir değişiklik yapılmadan kullanılan tek yöntem olma özelliğindedir. Pilor kası kesildikten sonra aralanır ve mide çıkışındaki darlık açılır. Ek bir dikiş ya da malzeme kullanılmaz. Operasyon ortalama 30 dakika sürer. Bebeğinizin karnında 2-3 cm’lik, kendiliğinden emilebilir dikişlerle içeriden kapatılmış bir ameliyat kesisi mevcut olacaktır.

Ameliyattan Sonra Neler Olacak, Bakımını Nasıl Yapacağım?

Bebeğiniz derlenme odasında yarım saat kadar bekletildikten sonra, pediatri servisindeki odasına alınacaktır. Altı ile on iki saat arasında geçen bir dinlenme süresinden sonra azar azar önce şekerli su, ardından da miktarları yavaşça artırılarak annesütü ile beslenecektir. Beslenme miktarları çok yavaş artırılmalı, kusma olursa panik olmadan sadece beslenmede bir adım geri atılmalıdır. Ağızdan beslenmesi yeterli seviyeye ulaştıktan sonra (24-48 saat) evinize gidebileceksiniz. Ameliyat sonrası ilk gün olan ağrı için paracetamol içeren bir fitil yeterli olacaktır. Taburcu olduktan sonra yapacağınız tek şey, 5 gün sonra kontrole gelinceye kadar pansumanınızı temiz ve kuru tutmaktan ibarettir. Bebeğininz kaybettiklerini toparlamak için ilk günler daha sık emmek isteyecek, daha sonra bu sıklık yavaşça düzene girecektir. Bu aşamalarda beslenme sonrası gaz çıkarma işlemini daha bir özenle yapmanız gerekecektir.

Ne Zaman Doktorumu Aramalıyım?

Pilor stenozunun tekrar etme olasılığı yüzde 1’den azdır. Ancak yine de hala fışkırır tarzda sürekli kusmaları olması; paracetamole rağmen düşmeyen yüksek ateş, ameliyat bölgesinden aktif kanama, şişlik, kızarıklık, nefes almada güçlük durumlarında doktorunuzu aramanız gerekmektedir.

Kesinlikle unutmamak gerekir ki, her çocuk kendisine özgündür ve sizin çocuğunuzun durumu burada yazan genel bilgilere farklılık gösterebilir. Her zaman çocuğunuzun durumu hakkında doktorunuzdan ayrıntılı bilgi isteyiniz.

op.dr.emir imani






Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"“pilor Stenozu” Nedir, Neden Olur?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Emir İMANİ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Emir İMANİ'nin izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     4 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Emir İMANİ Fotoğraf
Op.Dr.Emir İMANİ
İstanbul
Doktor "Çocuk Cerrahisi"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Emir İMANİ'nin Makaleleri
► Polikistik Over Nedir? Neden Olur? Doç.Op.Dr.Ayla ÜÇKUYU
► Dıabet Neden Olur? Prof.Dr.Metin ÖZATA
► Hıçkırık Neden Olur? Nasıl Geçer? ÇOK OKUNUYOR Dr.Sevin KARALAR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında '“pilor Stenozu” Nedir, Neden Olur?' başlığıyla benzeşen toplam 81 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


19:31
Top