2007'den Bugüne 92,310 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Diş Eti Hastalıklarında Sık Sorulan Sorular ve Cevapları
MAKALE #2395 © Yazan Dt.Erkut AKÇALI | Yayın Şubat 2009 | 15,189 Okuyucu
DİŞ ETİ HASTALIKLARINDA SIK SORULAN SORULAR?

Diş ve diş eti hastalıklarında genel anlamda hastalarımız artık ciddi sorunlarla karşılaşacaklarını bildikleri için sorunu görmezden gelmeyip üzerine gitmekte ve bir an evvel çözüm istemektedirler.

Dişeti hastalıkları sınıflandırmasını http://www.tavsiyeediyorum.com/makale_2040.htm adlı makalemde yapmıştım.

Şimdi genel anlamda dişeti hastalıkları ile ilgili hastalarımız sorunlarını nasıl çözeceğimizi sık sorulan sorular başlığında anlatmak istiyorum. Sorular hemen hemen her gün kliniğimizde bize sorulan sorular olduğu için her hastanın dikkatle okuyup bilgi almasını sağlayacağından şüphemiz yoktur.

Sık sorulan sorular


1. DİŞETİNDE KANAMALARIM VAR. DİŞLERİMİ FIRÇALADIĞIM ZAMAN FIRÇAM VE LAVABO KAN OLUYOR.YASTIĞIMDA KAN GÖRÜYORUM.SEBEPLERİ NELERDİR?

Hastalarımızda en çok rastladığımız sorunlardan bir tanesi olan dişeti kanamaları çoğunlukla diş fırçalama eksikliğinden kaynaklanmaktadır. Çünkü plak ve diş taşları hemen diş üzerine yerleşir dişetleri plak ve yemek artıklarına karşı kendini korumak için kısmen iltihaplanır. Buna gingivitis diyoruz. Diş fırçalaması düzgün ve dikkatli bir şekilde yapılmazsa mutlaka dişeti kanamaları görülür.

Yukarıda yazılan durum sağlıklı bir birey için geçerlidir. Ama kullanılan bazı ilaçlar(jinekolojik, nörolojik, kardiyovasküler, vs vs) gibi bazı ilaçlarda bu kanamalara sebep olabilir.

Bunun yanında bazı sistemik hastalıklarda kanamalara sebep olabilir(lösemi, epilepsi gibi).dişetleri diş hekimleri için bir ayna gibidir. Dişetlerinde renk ve şekil değişikliklerinden hekim iyi bir gözlemciyse hastanın genel sağlık durumunu kısaca özetleyecek kadar bilgi edinir.

Bu nedenlerle dişeti kanamaları mutlaka önemsenmeli ve dikkatli bir ANAMNEZ alınarak hastanın genel sağlık durumu kontrol edilmeli ve mümkün olduğu en kısa sürede de tedavi edilmelidir. Daha ciddi sorunlara yol açmadan kanama problemleri çözülmek zorundadır.

Eğer soru cümlesinin sonunda ki gibi kanamlar artık uyurken yastığa kadar ulaşabiliyorsa geç kalınmış olabilir.

Kanama mutlaka değerlendirilip çözülmelidir.

2.DİŞETLERİMDE ÇEKİLMELER VAR, DİŞLERİMİN KÖKLERİ GÖRÜLÜYOR, NEFES ALIRKEN BİLE ACIYOR. ÇEKİLMELERİN SEBEBİ NE OLABİLİR ÇÖZÜMLERİ NELERDİR?

Dişeti çekilmeleri birçok sebepten olabilir. Ama en sık rastlanılanları

1.hatalı fırçalama

2.diş gıcırdatma

3 diş sıkma,

4 hatalı fırça kullanımı

Sistemik hastalıklar ve diğer faktörler dışında bu üç sebep en sık rastlanılan sebeplerdir. Biz bu sebepleri inceleyelim.

HATALI DİŞ FIRÇALAMA

En sık dişeti çekilmesi sebeplerindendir. Gerek dişlerin tam temizlendiğini hissetmediğinden gerekse dişlerin daha beyaz olmasının istendiğinden diş fırçası dişleri üzerinde aşırı bir basınçla ve hızla hareket ettirilmektedir. Buda dişler üzerinde ciddi strese sebep olmakta ve dişeti diş birleşim yerinde diş etinin reaksiyonuna bağlı olarak çekilmeler meydana gelmektedir. Bu durum köklerin açığa çıkmasına sebep olur kök yüzeyi mine dokusu kadar sert olmadığı ve daha gözenekli olduğu içinse hassasiyet yapmaktadır(soğuk- sıcak hassasiyeti)

Bu durum ileri düzeylere çıkarsa o zaman dişlerin yitirilmesi ve kısmı dişsizlikler sebep olabilir. Kök yüzey çürüklerinde artışa sebep olur ve dişler çürüyebilir.

DİŞ GICIRDATMA

Bruksizm ya da diş gıcırdatma http://www.tavsiyeediyorum.com/makale_920.htm adlı makalemde yazdığım gibi ciddi sorunlar çıkartan bir durumdur.özellikle gece gıcırdatmalarında ciddi dişeti çekilmeleri olmaktadır.aşırı basınçla gerçekleştirilen diş gıcırdamaları mine diş yüzeyinde streslere ve gerilimlere sebep olmakta ve baskıyı alan dişlerin dişetlerinde çekilmeler meydana gelmektedir.

Diş gıcırdatmanın en kısa zamanda tedavisi gerekmektedir.bu tedaviyi http://www.tavsiyeediyorum.com/makale_920.htm adlı makalede bulabilirsiniz

DİŞ SIKMA

Yine birçok hastamızın gün içinde ya da geçmişte yaşadığı streslerin çıkış yolu olan dış sıkma gerçekten bazen akla gelmeyecek dişeti çekilmelerine sebep olmaktadır. Diş sıkma psikolojik olduğu gibi alışkanlıkta olabilir. Bir an evvel çözümlenip tedavisi yapılmalıdır.

FIRÇA SEÇİMİ

Fırçalama işleminde en önemli ekipman diş fırçasıdır. Gerek dişlerin beyaz görünmesinin istenmesi ya da temizlenmemiş diş hissi sebebiyle sert fırçalar seçilmektedir.
Diş fırçası seçiminde en önemli etkenlerden birisi fırçanın her bir kılının uç kısmının yuvarlatılmış olmasıdır. Bu şekilde dişin yüzeylerinde aşınma minimale iner. Diş fırçası seçiminde mutlaka diş hekiminden destek alınmasında fayda vardır.

TEDAVİ

Kliniğimizde en çok LAZERLE tedavi yapmaktayız. dişetiçekilmeleri çok çok büyük oranlarda tedavi edilmektedir. Tedavi sürecinde ise en önemli faktör diş eti çekilmelerinin sebebini bulup çözmektir. TEŞHİS TAM OLURSA TEDAVİ SORUNSUZDUR.

3.DİŞETLERİMDE KOKU GELİYOR, İLTİHAP AKIYOR SEBEBİ NEDİR?

Hastalarımızın bazıları dişetlerinde koku geldiğini ve iltihap aktığını söyleyerek gelirler. İltihap ve koku hisseden hasta çok rahatsız hisseder. Dişetlerini kanatmak ve tahriş etmek ister. Bu olağan bir durumdur ama dikkatli olmak gerekir. Çünkü bu durum ilerlemiş dişeti hastalığını tasvir eder. TEŞHİS çok önemlidir. çbunun için hemen bir panaromik film çekilir(tercihen dijital panaromik).ve hastalık teşhis edildikten hemen sonra dişeti hastalığının tedavisine başlanır.

4 .DİŞ ETLERİMDE BÜYÜME VAR? NE YAPMALIYIM?

Dişetlerinde ki büyümeler birçok sebepten olabilşir. Bunların başında lösemi(kan kanseri),epilepsi vs vs gibi hastalıklar gelebilir. Ama sebebi belli olmayan normal dişeti büyümeleri de meydana gelebilir.

Sorun sistemikse diş hekimi bunu tespit eder yada tespitli bir hastalıksa doktoru ile konsültasyon yaparak sorunu çözer.

Eğer bir problemi yok ve dişetleri büyümüşse LAZER destekli küçük bir operasyonla dişetleri olması gereken konuma getirilir

5 .DİŞETLERİİM SİYAH RENKLEŞME VAR NE YAPMALIYIM?

Genellikle esmer bireylerde görülen dişetinde ki pigment denilen dişetine ve cilde renk veren maddelerin üretiminin sigara vs gibi etkenlerle aktive olması ve dişetinde renk değişiminin görülmesidir. Bu durum dişetlerinin mor hatta siyah görünmesinde sebep olmaktadır. Tedavisi çok basittir LAZER seansıyla çok kısa sürede ve iğnesiz ağrısız olmaktadır. Çok ciddi başarı sağlanmaktadır

6.DİŞETİMDE YER YER KIZARIKLIKLAR VER NEDİR BU KIZARIKLIKLAR?

Dişetinde ki kızarıklıkların en önemli sebeplerinden bir tanesi hemanjiyomadır. Bu damarlanmanın çok arttığı bir durumdur. Bu durumda LAZER destekli kısa sürede çözülmektedir.

7 .DİŞETLERİMDE BOMBELİKLER VAR NEDENDİR?

Dişetinde ki bombelikler eğer dişeti iltihabından değilse muhtemelen çene kemiğinin yapısından kaynaklanmaktadır. Bu durum normal şartlarda sorun yaratmasa da protez uygulamalarında sorun yaratmaktadır o nedenle tedavisi cerrahi olarak yapılmaktadır.

8 .DİŞETİ HASTALIKLARINDA ÇÖZÜM NEDİR?

Dişeti hastalıklarında en önemli yardımcımız LAZERDİR.
Lazer ciddi anlamda bir tedavi yapmaktadır, lazerle yapılan dişeti tedavileri sorunsuzdur.sterilizasyon ve dekontaminasyon özeliğinden dolayı son derece etkilidir.çok büyük çoğunlukla çözülemeyen dişeti problemi yok gibidir,.

Periodontal(diş ve çevresi) dokuların tedavisinde cerrahi müdahaleler önemli yer tutar. Cerrahi müdahaleler LAZER desteğiyle yapılırsa sorun çok kısa sürede çözümlenir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Diş Eti Hastalıklarında Sık Sorulan Sorular ve Cevapları" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dt.Erkut AKÇALI'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dt.Erkut AKÇALI'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dt.Erkut AKÇALI'nın Makaleleri
► Dişlerle İlgili Sıkça Sorulan Sorular Dt.Güzin KIRSAÇLIOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Diş Eti Hastalıklarında Sık Sorulan Sorular ve Cevapları' başlığıyla benzeşen toplam 99 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Diş Eti Çekilmeleri ve Tedavi Seçenekleri ÇOK OKUNUYOR Aralık 2008
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


17:23
Top