2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kanserde Bilinçli Beslenme
MAKALE #2412 © Yazan Dyt.Asuman AKÇAY KEPEZLİOĞLU | Yayın Şubat 2009 | 6,862 Okuyucu
KANSERDE BİLİNÇLİ BESLENME


Kanserli hastada kilo kaybı ve malnütrisyon en önemli ölüm nedenlerinden biri olarak gösterilmektedir. Kanserin tedavi sürecinde oluşabilecek kaşeksi önlenilmesi gereken sorunlardan biridir. Kanserli hastalarda oluşabilecek anoreksi, kilo kaybı, kas dokusunun kaybı, adipoz doku kaybı ve metabolik değişiklikler doğru beslenme tedavisi ile kontrol altına alınmalıdır. Tedavi sürecinde hatalı ve eksik beslenme ile oluşabilecek bu tablo hem uygulanmakta olan tedaviyi olumsuz etkilemekte hem de hastanın yaşam kalitesini düşürmektedir.


Kanser tedavi sürecinde yalnız besinlerin tüketimi değil, sindirimi, emilimi, metabolize edilme süreçlerinin tümünde olumsuz etkiler oluşabilmektedir. Kanser tedavi modellerinin vücuttaki makro ve mikro besin öğelerini özellikle de antioksidan vitamin ve minerallerin depolarını hızla tükettiği birçok çalışma sonucu gösterilmiştir. Dolayısıyla kanser tedavisinde malnütrisyonun önlenmesinin yanı sıra antioksidan alımı da büyük önem taşımaktadır.


Vücudumuzdaki biyokimyasal tepkimelerin oluşumu için gerekli olan, soluduğumuz hava ile aldığımız oksijen, bazı durumlarda serbest radikaller denilen hücrelere zarar verebilen ve kansere neden olan toksik öğeler oluşturur. Vücutta metabolik işlemler sonucu oluşan hidrojen peroksit veya yağlı besinlerin yüksek sıcaklıkta pişirilmeleri sonucu oluşan lipit peroksitleri en zararlı serbest radikallerdendir. Bu bileşikler DNA’yı hasara uğratarak hücre ölümünü arttırmaktadır. Bu noktada devreye giren antioksidanlar vücuttaki oksidasyonu ve hücre membranındaki tahribatı önleyerek serbest radikallerin kanser yapıcı etkileriyle savaşmaktadır. Plazmada bulunan glutatyon peroksidaz, süperoksit dismutaz gibi antioksidan enzimlerin yanında besinlerde doğal olarak bulunan antioksidan maddeler vardır. Kanser tedavi sürecinde antioksidan savunma sistemini güçlendirmek ve desteklemek gerekmektedir.


DOĞAL ANTİOKSİDAN BİLEŞİKLER

A VİTAMİNİ: Oksidasyon sonucu oluşan doku tahribatını önleyerek kanser riskini azalttığı, serbest radikalleri tutarak aktivasyonlarını azalttığı birçok çalışma sonucu gösterilmiştir. Kayısı, şeftali, yumurta, havuç, domates, brokoli, lahana gibi sarı ve yeşil sebze ve meyveler en zengin kaynaklarıdır.

C VİTAMİNİ: Doğal direncin korunmasına yardımcı olduğu gibi karsinojenlerin biyolojik aktivitesini inhibe etmektedir. Nitritlerin kanser yapıcı nitrozaminlere dönüşümünü önlemekte ve bazı östrojen türlerinin kanser yapıcı etkilerini azaltmaktadır. Maydanoz, yeşil biber, ıspanak, asma yaprağı, brokoli gibi sebzeler, turuncu meyveler, kiraz, kızılcık, kuşburnu ve kivi de yoğun olarak bulunur.

E VİTAMİNİ: Doymamış yağ asitlerinin vücut dokusundaki oksidasyonunu önlemekte, karaciğer, barsak hücrelerinde A vitamininin oksidasyonunu önleyerek organizmadaki etkisi artmakta ve karaciğerde depolanmasına yardımcı olmaktadır. Radyasyon ve zararlı kimyasallardaki reaktif oksijen türleri ve serbest radikalleri etkisizleştirerek kanser oluşum riskini ve kanserli hücrelerin tahribatını azaltmaktadır. Bitkisel sıvı yağlar, yağlı tohumlar (ceviz, fındık, badem) ve bunlardan elde edilen yağlar, yeşil yapraklı sebzeler, tahıl taneleri ve kuru baklagiller en zengin kaynaklarıdır.

FLAVONOİDLER: Üzüm çekirdeği, kırmızı üzüm, siyah üzüm, yeşil çay, soğan, sarımsak, pırasa, ıspanak, çilek, vişne, erik en yaygın besinsel kaynaklarıdır.

ÇİNKO: Birçok enzimin yapısında bulunmasının yanı sıra güçlü bir antioksidandır. Kimyasal oksidanlara ve radyasyona karşı hücreyi koruyan süperoksit mismutaz enziminin kofaktörüdür. Et, süt, peynir, yumurta, deniz ürünleri ve balık gibi hayvansal gıdalar çinkodan zengindir. Ayrıca tam tahıl ürünleri, kuru baklagiller, soya fasulyesi de iyi kaynaklarıdır.

SELENYUM: Lipit oksidasyonunu önleyen glutatyon peroksidaz enzim yapısında bulunan güçlü bir oktioksidandır. Besinsel kaynakları, besinlerin yetiştiği toprağın selenyum miktarına bağlı olarak değişmekte, tahıl ürünlerinde, kuru baklagillerde, et, balık ve deniz ürünlerinde bulunmaktadır.

Dyt. Asuman AKÇAY
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kanserde Bilinçli Beslenme" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Asuman AKÇAY KEPEZLİOĞLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Asuman AKÇAY KEPEZLİOĞLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Asuman AKÇAY KEPEZLİOĞLU'nun Makaleleri
► Kanserde Beslenme Dyt.Nilgün AYDIN
► Kanserde Tedavi & Beslenme Önerileri Dyt.Yunus Emre UZUN
► Kanserde Tedavi & Beslenme Önerileri Dyt.Yunus Emre UZUN
► Kanserden Korunmada ve Kanserde Beslenme Dyt.Zühal AYNACI BAYEL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Kanserde Bilinçli Beslenme' başlığıyla benzeşen toplam 27 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:27
Top