2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



İştahsız Çocuk
MAKALE #2438 © Yazan Dyt.Hatice KARSLIOĞLU | Yayın Şubat 2009 | 10,098 Okuyucu
İŞTAHSIZ ÇOCUK

Çocukluk çağında iştahsızlık ve yeme problemleri nedeniyle doktora başvuran normal çocukların oranı % 20 -35 arasında değişmektedir. Gelişme geriliği olan çocuklarda ise bu oran %33 -90 olarak bildirilmektedir.

İştahsızlık Çocukların Büyüme ve Gelişme eğrisini Etkiler mi?
İngiltere’de doğumdan itibaren 13.aya kadar izlenen 923 bebek beslenmeleri, kilo alımları, iştahları, oral-motor fonksiyonları ve besin reddetme davranışları açısından değerlendirilmiş ve 12. ayda görülen besin reddetme davranışlarının kilo alımını veya duraklamasını etkilemediği ancak bakıcı veya annenin bu durumda gösterdiği tepkinin kilo alımı için önemli bir negatif belirleyici faktör olduğu saptanmıştır.

Çoğu kez annelerin çocuklarından bekledikleri beslenme davranışı ile çocuğun beslenmesi ve büyümesi farklı olabilir. Örneğin anne bebeğinin ilk aylardaki ağırlık artışına bakarak yaşamın ikinci 6 ayında da aynı ağırlık artışını bekleyebilir. Anneler bebeklerinin iştahsız olduklarını ve hiçbir şey yemediklerini ifade etmelerine karşın çoğu zaman çocuğun büyümesi yaşına uygun bulunur.

Çocuklar her dönemde aynı büyüme hızını göstermezler. 1- 5 yaş arası çocukluk döneminde de büyüme hızına göre ve kişisel ayrıcalıklara göre iştah azalıp artacaktır.

Çocuğun Büyüme ve Gelişimi iştahını nasıl etkiler ?

Normal büyüme eğrisi gösteren çocuklarda 15- 18 aylar arasında iştah en düşük düzeydedir.İlerleyen aylarda aşırı açlık ve yeme isteiğinin azalmasından reddetmeye kadar dalgalanmalar göstermektedir.

Okul öncesi yaş grubu çocuklarda kendini önemsemekte ve kendi tercihlerini ön plana çıkarmak için alınganlık, gereksiz kızgınlık,küsme gibi değişik davranış biçimleri geliştirmektedir.

Çocuklar her dönemde aynı büyüme hızını göstermezler. 1- 5 yaş arası çocukluk döneminde de büyüme hızına göre ve kişisel ayrıcalıklara göre iştah azalıp artacaktır.


Aile Faktörlerinin Çocuğun İştahını Nasıl Etkiler?
.
· Her çocuk doğduğu günden itibaren emme, yeme ve içme içgüsüne sahiptir. Acıkmadan beslenen, arkasından koşularak bir lokma verilen çocuklarda iştahsızlık bir tepki olarak beslenme davranışını etkiler.
· Çocuklarına aşırı ilgili ailelerde iştahsızlık sorunu değişik boyutlarda yaşanmakta,aile çocuğun kendi besin seçimine negel olmakta ve çocuğun istemediği bir seçime zorlayarak karşı çıkma içgüdüsünü ortaya çıkarmaktadır.
· Çocuğun yeterli yediğinden emin olmak için sürekli yemek ile ilgili mesajlar vermek
· Yemeği bitirmek için aceleci davranmak,
· Zaman sınırı koymak
· Sofra kuralları üzerinden çok erken dönemlerde ısrar etmek
· Yemek artıkları, kırıntılar, herhengi bir şeyin dökülmesi ve kırılmasınnda aşırı tepki göstermek .
· Diğer çocuklarla kıyaslamalar

Çocuğun Yemek Seçimini Etkiyen Faktörler

· Aile Bireylerinin Besine Karşı Tutumu
· Çocuk aile içinde bir otorite olarak gördüğü babadan yakın hissderek her türlü zorluğu çözen anneden ve paylaşma duygularıyla birlikte, kıskançlıkla yaklaştığı kardeşlerinden etkilenir.
· Oyun çocuk için çok çekici olacağından yemek yemeyi unutabilir.
· Besine ilgisizlik,sofra düzeninin olmaması,sofraya oturmamak,yemeğin sadece makarna, patates kızartma,köfte ve sütten veya ekmek üstü besinlerden oluşan çocuklarda ileriye dönük yemek seçme,azla yetinme veya tek besin yeme şekline dönüşebilir



Öneriler

Çocuğun aile bireyleri ile paylaştıı sofra düzeni ve besinler onun doyumlu,uyumlu olmasında, özgüven kazanmasında ve sosyalleşmesinde önemli bir unsurdur.

· Yemek maması sevgi,mutluluk ve ainin birleşme ortamıdır ve yaşamımızın verimli,düzenli ve günlük gerilimlerden uzaklaştırıcı , neşeli bir dönemi olmalıdır.
· Çocuklara bir oyun gibi gelen getir götür işeri çoğu zaman yemek hazırlamada da geçerlidir.Yetenekleri ölçüsünda onlardan yararlanarak önemli oldukarı vurgulanabilir.
· Masa kurma,servis yapma,temizlik,yıkama,kurulama,toplama işelere katılabilirler.
· Yemek saatleri düzenli olmalı,yemek aralarında çikolata,pasta,şeker,kolalı içecekler gibi besleyici niteliği olmayan besinlere alışmamamsı özen gösterilmedilir.

· Aile bireyelerinin tümünde çocuğa karşı tutarlı bir yaklaşım gereklidir ve çocuğun bakımıyla ilgilenen herkes işbirliği ve ağız birliği yapmalıdır.

· Arkadaşları ile birlikte yemek yeme,piknikler,oyun içinde yemek,yemek saatlerinde mutlu bir ortam yaratma,çocuğa besini tanıtarak sevdirme sorunlarının çözümünde önemli etmenlerdir.

· Çocuklar birşeyler içeyi yemeğe tercih ederler ve medidesini gelişigüzel içeceklerle doldurur. Yemekten 1 saat öncesi içeceklerden kaçınılması ve yemek esnasında değil de yalnızca yemek sonrasında içecek alınması yararlı olur.

· Gereğinden fazla süt içimi de diğer besinlerin tüketimini engellediği ve tokluk hişssi verdiğinden günlük 2,5 su bardağı süt ( 500 ml) süt ile sınırlandırılmalıdır.

· Çocuklarda duygusal özellikler ,renk,koku,ısıs,tat ve yemeğin görünüşü önemli olmakla birlikte,karışık lezzetlerden hoşlanmamaktadırlar

· Çocuk seviyor diye sık sık aynı besinlerin pişirilmesine karşı isteksizliğin ve besinlere karşı değişik bahanelerin ortaya çıkmasına neden olabilir.

· Çocuğa verilecek besinin kendi yararı için olduğu anne ve baba için o besini yemediğibilinci verilmeli,seçimlerinde ailenin olanaklarıyla yetinmesi gerekliliği vurgulanmalıdır.

· Çocuklar küçük yaşlarda başlayan aile eğitimi beslenme eğitimide kapsar. Çoğu zaman ailenin bir arada olduğu aile sofrası aynı zamanda bir çatışma veya sorun tartşma ortamı olabilir. Günlük yaşamda yaşanan sorunlar ailenin sofrasına yansımamalı,disiplin uygulma yeri yemek masası olmamalıdır.

SORU - Çocuğum 1 yaşında ve yemek yemiyor.Benden sadece anne sütü alıyor.Çocuğumun yemek yemesi büyüme ve gelişmesini etkiler mi ?

CEVAP - Çocuğun büyüme ve gelişmede en önemli unsur çocuğunuzun boy uzaması ve kilo vermemesidir.Bazen anneler çok az yediklerini düşünsede aslında çocukların fizyolojisi ne zaman yemeleri gerektiği veya yememeleri gerektiğini belirler.

SORU- Çocuğum 2 yaşında ve katı besinler verince yutmuyor ağzında bekletiyor ? Sebebi ne olabilir?Ne yapmamı önerirsiniz?
CEVAP - Çocuklar ek besinlere geçişde bazı zorluklarla karşılaşabilirler.Örneğin annenin çocuğun boğazına bir şey kaçar korkusu ile çocuğa sürekli yumuşak yiyecekler vermesi ve katı besini vermemesi ilerki dönemde çocuğun katı besinleri red etmemesine sebep olur.Alışkın olmadığı besinleri vermek ve yemesi için zorlamak ters tepki yaratır ve daha çok reddetmesine sebep olur.Katı besinlere alıştırmak ve yavaş yavaş miktarları artırmak gerekir.1 yemek kaşığı ile başlamak ve 15 gün içerisnde 1 kase ile tamamlamak onun için daha kolay olacaktır.

SORU - Çocuğum yemek yerken ağzını kilitliyor.Nasıl yemek yemesini sağlayabilirim?

CEVAP- Çocukların ağzını kilitlemesi yemek yedirirken zorlama yada ısrarcı bir davranış gösterme sonucunda gelişir. Sabırlı olmanız ve yemek yerken tabak ile çocuğunuzun arkasında dolaşmamızın ve yemek yemek şu anda onun için itici bir hale gelmiş ve onun için daha çok sevdiği besinleri tercih etmenizi öneririm.

SORU - Çocuğum sofrada kendi yemek yemek istiyor.İzin vermelimiyim?

CEVAP -Çocuklar 1 yaşından sonra kendi kendilerine yemek yemek isterler.Etrafa döküyor veya üstünü pisletiyor tarzında kaygıları onun ilerde yemek seçme yada yemek yememe gibi problemlerle karşılaşmasına sebep olur.Kendi kendine yemesine izin vermeniz onun kenine olan güvenini ve motor gelişimini ve yemek yemek onun için zevkli hale gelmesini sağlar.Bırakın döksün üstünü kirletsin.
Diyetisyen Hatice Karslıoğlu
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"İştahsız Çocuk" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Hatice KARSLIOĞLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Hatice KARSLIOĞLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Hatice KARSLIOĞLU'nun Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'İştahsız Çocuk' başlığıyla benzeşen toplam 15 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► D Vitamini ve Obezite Kasım 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


19:11
Top