2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Omuz Ağrısı ve Nedenleri
MAKALE #2448 © Yazan Fzt.Sema DANIŞIK | Yayın Şubat 2009 | 24,098 Okuyucu
Omuz eklemi 3 kemik oluşumun meydana getirdiği komplex bir eklemdir. Kürek kemiği, köprücük kemiği ve kol kemiği omuz komplexini oluşturur. Bu eklemde 3 eksende de hareket görülür. Yani omuz eklemiyle kolu yukarı kaldırma, yana açma ve içe-dışa çevirme hareketleri yapılır. Pek çok harekete imkan sunması dolayısıyla omuz bölgesi yaralanmalara ve çıkıklara maruz kalmaya açık bir bölgedir.

Omuzda görülebilecek hastalıklar:
  1. İmpingement sendromu: Kol kemiği ile köprücük kemiği arasında bursa dediğimiz içi sıvı dolu keseciklerden vardır. Bu bursanın kemikler arasında sıkışmasıyla impingement sendromu oluşur. Kol 90 derece yukarı kalkana kadar bursa sıkışır ve 90 dereceden yukarı kaldırılınca kemik başı aşağıya kayacağı için bursa üstündeki bası kaybolur.
  2. Kas kopması: Kolumuzu dirsekten bükmemizi sağlayan kasın kısa başında kopma meydana gelebilir.
  3. Rotator cuff Lezyonu: Kolda supraspinatus, infraspinatus, subscapularis ve teres minör diye adlandırılan 4 kas tek bir tendonla kol kemiğine yapışır. Bu tendonda bir yırtık olursa 4 kas birden işlev kaybedeceği için yırtığı çok önemlidir.Nedeni rotator cuff tendonunun zayıf olması, aşırı kullanma, yaşlanma, kronik inflamasyon, akut travma olabilir.
  4. Kırıklar: Köprücük kemiği kırılırsa omuz hareketleri kısıtlanır. Omuzda en çok kol kemiği kırıkları görülür.
  5. Çıkıklar: En çok görülen çıkık glenohumeral eklem çıkığıdır. Bu çıkık kolun arkaya ani zorlanmasıyla oluşur. Eklem kapsülü yırtılır.
  6. Donuk omuz: Omuz komplikasyonlarından en sık görülenidir. Omuz ekleminde bir patoloji yokken omuz hareketlerinin kısıtlanmasıdır. Eklem yüzünde bir bozukluk yoktur. Eklem yüzünde bir bozukluk olursa bu kireçlenmedir. Donuk omuzda kas güçsüzlüğü, ligamentte elastikiyet kaybı ve ağrı (muhtemelen iltihabi bir durumdan kaynaklanan) görülür. Travmaya bağlı olarak gelişebilir ya da kendi kendine gelişebilir.
Tüm bu sebepler nedeniyle omuzda şiddetli ağrı, kısıtlılık (kolları kaldıramama) ve kaslarda kuvvet kaybı olur ve hasta eski fonksiyonelliğini kaybeder. Öncelikle röntgen, MR, BT gibi tanı yöntemleriyle doktor tarafından tanı konmalıdır. Sonrasında gerekli görülürse hasta için fizik tedavi süreci başlatılır. Fizik tedavi fizyoterapistler tarafından uygulanır.

Fizik tedavi sürecinde hastanın:
  • Mevcut ağrılarının giderilmesi
  • Varolan kısıtlılıklarının ortadan kaldırılması
  • Kas kuvvetinin artırılması
  • Günlük yaşamda fonksiyonelliği değerlendirilerek omza eski fonksiyonelliği geri kazandırılması amaçlanır.
Bu amaçlara yönelik tedavi planı oluşturulur ve uygulanır.

Rotator cuff lezyonunun tedavisi:

3 evrede ele alınır. İlk evrede hastada sadece ödem ve kanama vardır. genelde 25 yaş altı kişilerde görülür. Geriye dönüşlü bir durumdur. Tedavide hastaya dinlenme, nonsteroid anti-enflamatuar ilaç tedavisi, fizik tedavi ve egzersiz önerilir.
İkinci evrede kısmi cuff yırtığı vardır. 25-40 yaş arası kişilerde görülür. tekrarlayabilir veya tamamiyle toparlayabilir.
üçüncü evrede komple cuff yırtığıdır. Genelde 40 yaş üstü kişilerde görülür ve cerrahi gerekir.
Rotator cuff yırtığının tedavisi yırtığın nerde olduğuna, yırtığın miktarına göre değişir.
Değerlendirmede hastada:
  • Ağrı
  • Normal eklem hareketleri
  • Kas kuvveti
  • Ödem
  • Kısalıklar
  • Postür
  • Hassasiyet
  • Günlük yaşam aktiviteleri
  • İş hayatı gibi parametrelere bakılır.
Rehabilitasyon programında hastaya
  • Dinlenme
  • Sıcak-soğuk uygulama
  • Aktif ve pasif normal eklem hareketleri
  • Germe
  • Kuvvetlendirme egzersizleri
  • Aktivitenin modofikasyonu
  • Postür eğitimi uygulanır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Omuz Ağrısı ve Nedenleri" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Fzt.Sema DANIŞIK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Fzt.Sema DANIŞIK'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Fzt.Sema DANIŞIK
Samsun
Fizyoterapist
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi12 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Fzt.Sema DANIŞIK'ın Yazıları
► Omuz Ağrısı ve Fizyoterapi Önerileri Dr.Fzt.Halil İbrahim KURMAZ
► Göğüs Ağrısı Nedenleri ÇOK OKUNUYOR Dr.Fatih DEMİRCAN
► Kasık Ağrısı ve Jinekolojik Nedenleri ÇOK OKUNUYOR Op.Dr.Kenan ERTOPÇU
► Donuk Omuz ve Tedavisi Fzt.Cihat SEYREK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Omuz Ağrısı ve Nedenleri' başlığıyla benzeşen toplam 47 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Hamilelere Özel Pilates Mayıs 2012
◊ Neden Fıtık Oluruz? Temmuz 2019
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:44
Top