2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Prof. Dr. Mesut Özcan'dan Yanıtlarla Liposuction (Yağ Alma Ameliyatı)
MAKALE #2450 © Yazan Prof.Op.Dr. Mesut ÖZCAN | Yayın Şubat 2009 | 7,893 Okuyucu
LİPOSUCTİON (YAĞ ALMA AMELİYATI)


Liposuction nedir?

Liposhaping, Liposculpturing veya Body Counturing olarak da adlandırılan Liposuction, vücut hatlarındaki orantısız çıkıntıları gidermek amacıyla, belli bölgelerde toplanan yağların vakumla ve özel metal kanüller kullanılarak vücuttan emilerek uzaklaştırılması işlemidir.

Liposuction nasıl yapılır?

Liposuction uygulanacak bölgenin uygun noktalarından yapılan 3-5 mm’lik kesilerden yağ dokusu içerisine sokulan ve özel bir hortum aracılığı ile vakum cihazına bağlı özel metal kanüllerin ileri- geri hareketleriyle yağ dokuları bölgeden uzaklaştırılır. 2 ile 5 mm çaplarında olan bu kanüllerin uçları künt olup, uç yanlarında bulunan deliklerden yağlar alınır. Amaç söz konusu bölgelerde ki aşırı birikim yapan yağ dokularının yapmış olduğu çıkıntıları yok ederek vücut hatlarını orantılı ve mütenasip yani estetik bir görünüme kavuşturmaktır. Liposuction işlemi vakum cihazı kullanmaksızın büyük enjektörler ile, pistonlarına uygulanan stoperler aracılığıyla oluşturulan vakum sayesinde elle de yapılabilir. İşleme başlamadan önce yağ dokusu içerisine özel bir solüsyon enjekte edilir. Bu sayede kanama olmaksızın ve daha kolay liposuction yapılabilmektedir. İçerdiği lokal anestezik madde nedeniyle girişim sonrası erken dönemde ve girişim sırasında oluşacak ağrı engellenmektedir. Bu yöntem “ıslak teknik” ya da “tümesan tekniği” olarak adlandırılmaktadır. Önceleri uygulanan kuru teknik artık günümüzde tamamen terk edilmiştir. Ultrasonik titreşimler ile önce yağların yumuşatılıp daha sonra liposuction işleminin yapıldığı “ultrasonik liposuction” adı verilen bir yöntem de mevcuttur. Ancak bu yöntemin gerekliliği konusu bizzat kullanıcıları tarafından tartışılmakta ve giderek daha az kullandıkları kendileri tarafından da ifade edilmektedir.

Liposuction ameliyatı eğer tek ve küçük alanlarda yapılacaksa lokal anestezi, çok ve geniş alanlarda yapılacaksa genel anestezi altında gerçekleştirilir. Operasyon süresi yapılacak alanının sayısına ve genişliğine bağlı olarak 1 ile 4 saat arasında değişir.

Liposuction nerelere uygulanır?

Bayanlarda: Kolların arka-iç kısımları, kalça, basen, uyluk (üst bacak) üst –iç kısımları, karın ve belin yan kısımları, dizlerin iç yanları, dizüstü iç ve dış bölgeleri ile ayak bileği iç ve dış kısımları, gıdı bölgesi ile kulakların alt-ön bölgesi, diğer bölgelere göre daha fazla yağ toplanması görülebilen bölgelerdir. Bu işlem ile bu bölgelerdeki çirkin görünüme neden olan çıkıntılar giderilir.

Erkeklerde: Daha çok göbek çevresi, karın, belin yan kısımları ve meme bölgesinde diğer bölgelerden fazla yağ birikimleri görülür. Bazen gıdı, kulak önü-altı ve ense bölgelerinde de liposuction gerektirecek kadar yağ birikimleri olabilmektedir.

Vücutta tek olarak(lipom) veya yaygın çok sayıda kitle şeklinde(lipomatozis) görülebilen yağ bezelerinin tedavisinde de liposuction tekniğinden yararlanılabilmektedir.

Liposuction uygulanan bölgede eğer deride engebeli bir görünüme neden olan sellülitler de varsa bunlarda büyük ölçüde ortadan kalkar fakat liposuction uygulanmayan bölgelerdeki selülitler devam eder. Sadece selülit gidermek amacıyla liposuction tavsiye edilmez.

Liposuction kimlere yapılır?

Liposuction bir zayıflama yöntemi değildir. Kilosu normal ya da normalden biraz fazla olan ve fakat vücudun belli bölgelerinde diğer bölgelere göre daha fazla yağ birikimi gözlenen kişiler liposuction için en ideal adaylardır. Bu yağ birikimlerinin dışarıya doğru yapmış olduğu çıkıntılar vücut estetiğini bozmakta ve kişilerin ruhsal durumu üzerinde çok olumsuz etkiler yaratabilmektedir. Yukarıda sayılan bölgelerde görülen yağ birikimleri kişi ne kadar diyet ve ne kadar spor yaparsa yapsın kaybolmazlar. Çünkü bu bölgelerdeki yağ dokuları karakter olarak diğer bölge yağ dokularından farklıdır. Kişi kilo aldığı zaman diğer bölge yağ dokularına göre daha çok yağ depoladıkları halde kilo verirken depoladıkları yağı muhafaza ederler. Bu kısır döngüyü kırmanın yegâne yolu liposuction operasyonudur.

Liposuction kimlere yapılmaz?

Aşırı kilolu kişilerde zayıflama amacıyla liposuction’dan fayda ummak gerçekçi değildir. Doğumlardan sonra karında meydana gelen çatlak ve sarkmaların giderilmesi için de liposuction uygun bir yöntem değildir. Ancak doğum veya doğumlar yapmış olsa da karın derisinde çatlaklar ve sarkma oluşmamış ve fakat yağ birikintisi olan deri tonüsünü (gerginliğini) kaybetmemiş kişilere liposuction uygulanabilir. Bir diğer değişle deri elastikiyetini kaybetmemiş kişilerde liposuction ameliyatı ile elde edilen sonuçlar daha tatminkârdır. Genetik özelliği ya da yaşı nedeniyle deri diriliğini ve gerginliğini kaybetmiş kişilerde liposuction sonrası ortaya çıkabilecek sarkma ve buruşukluklar liposuction uygulaması için sınırlayıcı faktörlerdir. Böyle durumlarda sadece liposuction yetmeyebilir, beraberinde dermolipektomi dediğimiz fazla deri çıkartma işlemleri de gerekebilir.

Herhangi bir cerrahi girişim ve genel anestezi açısından risk teşkil edebilecek başka ciddi medikal problemleri olanlar örneğin kalp, karaciğer, böbrekler ve merkez sinir sistemini ilgilendiren kronik hastalıkları olan kişilerde liposuction ameliyatı sakıncalı olabilir. Böyle durumlarda ilgili uzmanlık dallarının konsültasyonuna ihtiyaç vardır. Sigara içenlerle aspirin vb kan sulandırıcı ilaç kullananların hekimin ön göreceği makul bir süre önce bunları bırakması gerekmektedir. Ayrıca gebelik sırasında ve sonrası emzirme döneminde de liposuction yapılması uygun değildir.

Liposuction'da Ameliyat sonrası dönem?

Liposuction yapılan kişiler ameliyatın hemen bitiminde bu iş için özel olarak imal edilmiş olan korseler giydirilerek ameliyathaneden çıkarılır. Bu korseler sağladıkları elastik bası sayesinde liposuction alanında kanamanın önüne geçer, hematom ve seroma dediğimiz kan ve sıvı birikimlerini önler ve cildin tabana yapışmasını sağlayarak deri yüzeyinin daha düzgün şekillenmesine katkıda bulunur. Bu korselerin bir hafta süreyle hiç çıkarılmadan kullanılması gerekir. Daha sonra da aralıklı çıkarıp duş alıp korseyi yıkayarak tekrar giyme şeklinde en az üç hafta daha kullanması tavsiye edilir. Bu süre iki aya kadar uzatılabilirse daha da yararlı olacaktır. Girişim sonrası dönemde liposuction yapılan alanda ve çevresinde bir miktar ödem ve morluklar görülmesi kaçınılmazdır. Bunlar 6-8 hafta içerisinde büyük ölçüde geriler. Kalan az miktardaki şişlik ise daha yavaş gerileme gösterir. Nihai sonuç ortalama altı ay sonunda ortaya çıkar. Girişim sonrası üçüncü haftadan itibaren başlamak üzere uygulanacak olan lazerli vakum masajı(triactive) ve ozon sauna uygulamaları nihai sonucun daha kısa sürede ve daha istenilen şekilde ortaya çıkmasına çok büyük katkı sağlar. Bu uygulamalar bölgenin kan ve lenf dolaşımını arttırarak ve ciltte sıkılaşma sağlayarak bu etkiyi gösterirler. Bu nedenle bu iki uygulamayı liposuction yaptığımız hastalarımıza ısrarla önermekteyiz.

Liposuction ameliyatı yapılmış hastalar genellikle 4-6 saat gözlendikten sonra genel durumu stabil ise ayağa kaldırılır, klinik içinde gezdirilip dolaştırılır, sıvı gıdalar verilir ve herhangi bir problem gözlenmezse aynı gün içerisinde taburcu edilirler. Nadiren 1-2 gün klinikte yatırılarak gözlemek gerekebilir.

Liposuction'da Muhtemel komplikasyonlar nelerdir?

Günümüzde liposuction ameliyatı belirgin bir iz bırakmayan ve komplikasyon olasılığı çok düşük olan bir estetik girişimdir. Sağlamış olduğu estetik iyileşme ve buna bağlı psiko-sosyal düzelme nedeniyle en çok talep edilen ve uygulanan estetik operasyonlardan biridir. Girişim sonrası görülebilen bazı komplikasyonlar şunlardır:

Enfeksiyon, kanama, hematom ve seroma(deri altında kan ve sıvı birikimi) gibi komplikasyonlar birçok ameliyatta olduğu gibi nadiren de olsa liposuction operasyonlarında da görülebilir. Bunların bilinen klasik yöntemlerle önüne geçmek ve oluştuğu zaman da tedavilerini gerçekleştirmek mümkündür. İşlemin bu konuda eğitim almamış ve konunun uzmanı olmayan kişiler tarafından ya da yeterli bilgi ve deneyime sahip olmayan ellerce yapıldığı durumlarda liposuction yapılan alanda yüzey düzensizliği ve engebeli ya da asimetrik bir görünüm ortaya çıkabilir. Girişim sonrası uzun dönemde aşırı kilo alıp vermelerin sonucunda da bu görünümler görülebilir. Bu gibi durumlarda kötü görüntüyü düzeltmek için ikincil girişimler gerekebilir. Liposuction alanında kısmi duyu kayıpları görülmesi beklenen bulgulardır. Bunlar herhangi bir tedavi gerektirmeden 6 ile 12 ay içerisinde kendiliğinden düzelirler. Çok nadiren cilt kaybı olabileceğine dair literatürde bilgiler mevcuttur. Bu duruma sigara içenlerde ve sigara içimini ameliyat öncesi ve sonrası durdurmayanlarda ve aynı bölgeye birden fazla kez liposuction yapıldığı durumlarda rastlama olasılığı daha fazladır. Girişim sonrası karşılaşılabilecek en ciddi komplikasyon ise yağ embolisidir. Yani, bir miktar serbest yağın açık bir damar içine girerek vücudun başka bölgelerine taşınması ve oralarda damar tıkanıklığına neden olması durumudur. Çok çok nadir görüldüğü için göze alınabilen bir komplikasyon olmakla birlikte ihtimal dahilinde bir durum olduğunun her hasta tarafından bilinmesi gerekir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Prof. Dr. Mesut Özcan'dan Yanıtlarla Liposuction (Yağ Alma Ameliyatı)" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Prof.Op.Dr. Mesut ÖZCAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Prof.Op.Dr. Mesut ÖZCAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Mesut ÖZCAN Fotoğraf
Prof.Op.Dr. Mesut ÖZCAN
Bursa
Doktor "Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi - Estetik"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi7 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Prof.Op.Dr. Mesut ÖZCAN'ın Makaleleri
► Liposuction (Yağ Alma) Prof.Dr.Aylin BİLGİN KARABULUT
► Liposuction (Yağ Aldırma) Ameliyatı Op.Dr.Aliye Ceyla ÖZBAYOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Prof. Dr. Mesut Özcan'dan Yanıtlarla Liposuction (Yağ Alma Ameliyatı)' başlığıyla benzeşen toplam 33 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Lazer Epilasyon Temmuz 2010
► Gençlik ve Estetik Temmuz 2010
► Benler (Nevüsler) Temmuz 2010
► Saç Ekimi ve Mezoterapisi Haziran 2010
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


04:05
Top