2007'den Bugüne 92,872 Tavsiye, 28,332 Uzman ve 20,037 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Bipolar Rahatsızlığı ve (Manik Depresif) Bipolar Rahatsızlığı İçin Bazı İpuçları
MAKALE #2456 © Yazan Uzm.Psk.Merve MAMACI | Yayın Şubat 2009 | 10,480 Okuyucu
Bipolar bozukluk veya iki uçlu duygudurum bozukluğu, bundan önceki dönemlerde manik depresyon, manik atak veya manik depresif bozukluk olarak bilinmekteydi.

Bipolar bozukluk, kişinin depresyon ve/veya mani, hipomani veya mixed(karışık) durumlar geçirdiği duygu durum bozuklukları sınıfında tanımlanır ve incelenir. Kişinin, zaman zaman depresif eğilimler gösterir veya aşırı mutluluk, taşkınlık, coşkunluk olarak tanımlanabilecek mani dönemleri yaşar.

Bipolar DSM-IV adlı tanı ve istatistik kriteri ile teşhis konur.


BİPOLAR RAHATSIZLIĞI İÇİN BAZI İPUÇLARI

Bu yazı bipolar tanısı almış, bu depresyon ve manik epizodlarla başa çıkmaya çalışan kişilere yöneliktir. Burada yazılan şeyler kendi kendinize bu rahatsızlıkla nasıl başa çıkacağınızı belirtir.

1. İlk önce unutmayın ki, bu rahatsızlık sizin hatanız değil ve kendinizi suçlamayın.

Bu hastalık kimyasal dengesizliklerden ötürü kaynaklanıyor ve bunda sizin bir suçunuz yok. Bu yüzden hastalığınızı kabullenin. Yapmanız gerekenleri (psikoterapi+ilaç tedavisi) aksatmayın.

2. İlaçlarınızı doktorunuzun verdiği şekilde her gün düzenli halde mutlaka kullanın.

İlaçlar sizi uzun vadede korumaya ve manik ve depresyon dönemlerini engellemeye yöneliktir. Yani, ilaçları sadece manik ve depresif hissettiğinizde kullanmayın.

Uyarı: Eğer kullandığınız ilaçların yan etkileri size çok ağır geliyorsa ve bundan dolayı ilaçları aksatıyorsanız, bunu mutlaka doktorunuzla konuşun.

3. Alkol kullanmayın.

Alkol kullanımı, ilaçlarınızın olumlu etkilerini neredeyse ortadan kaldırır ve kullandığınız ilaçlarla etkileşim haline geçer. Bu da, karaciğer problemlerine, sağlık problemlerine, duygu durumunuzda oynamalara sebep olur.
Alkol kullanımı dışında diğer uyuşturucu maddelerden de uzak durmak gerekiyor. Aynı şekilde, doktorunuzun vermediği ilaçları da kendi isteğiniz dogrultusunda kullanmayın.

4. Her gece 7-8 saat uyuyun.

Uykusuz kalmak, duygu durumunuza olumsuz yönde etki eder. Yani iyi bir uyku almanız şart.

5. Uyarıcılardan (Stimulants) uzak durun.

Uyarıcılardan uzak durmanızda fayda var. Çünkü aldığınız uyarıcılar, uyku sisteminizi etkileyecek ve az uyumanıza sebep olacaktır. Bu da sizin en büyük düşmanınız.

Uyarıcılar: Kafein, enerji içecekleri, nikotin vb.

6. Egzersiz yapın.

Yapacağınız günlük spor egzersizlerinin modunuzu nasıl olumlu etkileyeceği sizi şaşırtacak. Stresinizi azaltacak ve duygu durumunuzu dengeleyecek.

7. Stresörler.

Stresörlerden, bir başka deyişle sizin üzülmenize vesile olan kişilerden, olaylardan uzak durmaya çalışın. Eğer bunun üstesinden gelemiyorsanız, bir psikoterapiste yani uzman psikologa danışmanızda fayda var.

8. Doktorunuz ve psikoterapistinizle uyum içinde olmak.

Doktorunuzla ve psikoterapistinizle yapacağınız düzenli görüşmeler, onların sizin duygu durumunuzun nasıl olduğuna dair daha iyi fikir edinmelerini sağlayacaktır. Bu sayede ilaç düzenlemeleriniz ve terapi süreci daha iyi işleyecektir.

9. Kendinizi bilgilendirin.

Bu rahatsızlık hakkında güncel tedavi yaklaşımlarını takip etmeniz, hastalığınızı kontrol altında tutmanıza yardımcı olacaktır.

10. Yardım isteyin.

Yakınınızdaki kişiler elbette size yardım etmek istiyorlardır ancak ne yapacaklarını bilmiyorlardır, siz bu konuda onlara yardımcı olabilir, onlara fikirler verebilirsiniz.

Referans: http://blogs.psychcentral.com/bipolar/2008/12/10-bipolar-disorder-self-help-tips/
http://tr.wikipedia.org/wiki/Bipolar_bozukluk


Çeviren: Uzman Klinik Psikolog Merve Mamacı
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Bipolar Rahatsızlığı ve (Manik Depresif) Bipolar Rahatsızlığı İçin Bazı İpuçları" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Merve MAMACI'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Merve MAMACI'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Merve MAMACI Fotoğraf
Uzm.Psk.Merve MAMACI
İstanbul
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi17 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Merve MAMACI'nın Yazıları
► Depresyon mu Bipolar mı ? Psk.Esra ERDOĞAN
► Bipolar Bozukluk Psk.Ferit KARADAŞ
► Bipolar Bozukluk Psk.Esra ERDOĞAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 20,037 uzman makalesi arasında 'Bipolar Rahatsızlığı ve (Manik Depresif) Bipolar Rahatsızlığı İçin Bazı İpuçları' başlığıyla benzeşen toplam 34 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Şişman Psikolojisi Ekim 2009
► Bipolar Bozukluk Nedir? Şubat 2009
◊ Korkunc Sonuc : Intıhar Şubat 2010
◊ Bazı Dernekler Şubat 2009
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


04:01
Top