2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Bipolar Bozukluk Nedir?
MAKALE #2457 © Yazan Uzm.Psk.Merve MAMACI | Yayın Şubat 2009 | 9,665 Okuyucu
BİPOLAR BOZUKLUK

Her insan, yaşamını devam ettirdiği sürece zaman zaman dalgalanmalar, iniş ve çıkışlar yaşar. Bu durum oldukça normal olmakla beraber insanın doğasında bulunur. Ancak bipolar bozukluk daha farklıdır. Kişi bazı zanlar kendi en dipte, üzüntü, elem, keder içinde bulur. Bunlar inişlerdir ve normal inişlerden oldukça farklıdır. Kimi zaman da sevinç, coşkunluk, taşkınlık durumları söz konusu olabilir. Burada önemli nokta; bu iniş ve çıkışların uç noktalarda olup, bireyin aile, sosyal ve iş yaşantısını bir başka deyişle işlevselliğinizi sekteye uğratmasıdır. Bipolar bozukluk, eski adıyla manik-depresif hastalık olarak da bilinir. Hastalığın odağında yaşamı etkileyen duygular, düşünceler ve davranışlar vardır. Bu hastalık, beynimizdeki kimyasal fonksiyonların bozulmasıyla ilişkilidir. Bipolar rahatsızlığın belirtilerini ayırt etmek zordur. Ortalama başlama yaşı 20’li yaşlardır. İlk atak erkeklerde genelde mani, kadınlarda depresyondur. Bu hastalık uyuşturucu ve alkol kullanımı sonrasında da gelişebilir. Manik dönemden depresyona geçişler zaman zaman ani olabilir. Aynı şekilde mani ya da depresyon olmayan dönemlerde kişi, stresörlerle birlikte maniye ya da depresyona girebilir.

Manide;

· Uykusu azalmıştır, günlerce bir-iki saatlik uykuyla idare edebilir, yine de kendisini dinç hisseder. Hastalığın en önemli belirtisi de budur ve sonuç itibari ile bir döngü yaşanır.
· Aşırı konuşma, hızlı, yüksek sesle ve sürekli konuşma
· Zihinsel aktivitelerin hızlanması; ideasyonların, bir başka deyişle fikirlerin durmaksızın gündeme gelmesi ve bu yüzden durmaksızın konuşma
· Konsantrasyon bozukluğu; dikkati belirli bir konu üzerinde toplayamama, konuşurken konulardan konulara sıçrama
· Kendisini çok iyi hisseder, mutlu ve keyiflidir, gücünün yetmediği işleri yapmaya yeltenir.
· Olmadık yerlerde etraf tarafından garip karşılanacak hareketlerde bulunma( şarkı söyleme, oynama)
· Kişi büyük güçleri olduğunu iddia edebilir. Kendisini, peygamber veya çok ünlü biri gibi düşünebilir.
· Aşırı neşelidir, etrafını da güldürür, olmadık yerde, yersiz ve toplum tarafından onaylanmayacak hareketler yapabilir.
· Saldırgan davranışlar, aşırı sinirlilik, taşkınlık gösterebilir.
· Tüm parasını dağıtabilir. Olmadık kişileri, resmi makamları telefonla arayabilir. Ülke sorunlarını çözme iddiaları olabilir.
· Uygunsuz cinsel davranışlar gösterebilirler.
· Kişide aşırı ve abartılı özgüven olabilir.
· Üretkenlik artar, yeni projeler, yeni fikirler ortaya atabilirler.

Bu hastalık, kişi hayatını olumsuz yönde etkiler. Uyum sorunu yaşanır. Psikiyatrist tarafından tanı konulmadan önce kişinin ailesi ve çevresi bu duruma anlam veremez. Hastalık olduğunu düşünmedikleri için hastayla bir nevi savaşırlar. Bu noktada bir şeylerin yanlış gittiğini düşünüp kişiyi ısrarla bir psikiyatri uzmanına götürmek gerekir. Çünkü çevresine zarar verme eğilimi olabilir.

İlaçla tedavi bu hastalıkta oldukça önemlidir ancak bir klinik psikologtan da tedavi için faydalanılmalıdır. Kişinin baş etme süreçlerinde uzman bir psikologun önemi sonsuzdur.

Referans:
http://lokman.cu.edu.tr/psikiyatri/KAYNAK/meram-bipolar.htm
http://tr.wikipedia.org/wiki/Bipolar_bozukluk
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Bipolar Bozukluk Nedir?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Merve MAMACI'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Merve MAMACI'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Merve MAMACI Fotoğraf
Uzm.Psk.Merve MAMACI
İstanbul
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi17 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Merve MAMACI'nın Yazıları
► Bipolar Bozukluk Psk.Ferit KARADAŞ
► Bipolar Bozukluk Psk.Esra ERDOĞAN
► Bipolar Bozukluk Psk.Sena TUNÇ
► Bipolar Affektif Bozukluk Psk.Arzu BEYRİBEY
► Depresyon ve Bipolar Bozukluk Psk.Dnş.Hasan DAĞ
► Bipolar Bozukluk ve Yaratıcılık Psk.Zeynep AYDOĞAN
► Bipolar Bozukluk ve Tedavisi Psk.Dnş.Halil İbrahim DURAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Bipolar Bozukluk Nedir?' başlığıyla benzeşen toplam 26 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Şişman Psikolojisi Ekim 2009
◊ Korkunc Sonuc : Intıhar Şubat 2010
◊ Bazı Dernekler Şubat 2009
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


10:25
Top