2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Okul Öncesi Ağız ve Diş Bakımı
MAKALE #2465 © Yazan Dr.Dt. Mehmet Zahid KAZANDI | Yayın Şubat 2009 | 6,779 Okuyucu
Rutin diş hekimi ziyaretleri oldukça önemli; Süt dişleri normal dişlere oranla daha çabuk çürürler. Bunun nedeni ise daha çok organik madde içermeleridir. Çocuklar, çürüğün erken döneminde görülebilen soğuk sıcak hassasiyeti ve hafif ağrı gibi sinyalleri zamanında yorumlayamazlar. Dişte oluşan çürüğü ancak dayanamayacak kadar ağrı hissettiklerinde fark ederler ki bu durum hem geç kalınmaya hem de okula gidememelerine neden olur. Diş çürüğüyle yaşamak ise çocuğunuzun konuşma, yemek yeme, uyuma, konsantre olma ve öğrenme becerilerini azaltır. Bazı çocuklar ise diş ağrılarını dile getiremezler. Bu durum onların daha depresif, kaygılı ya da daha yorgun olmalarına neden olur. Ancak diş hekimine yapılacak düzenli bir ziyaret bu durumu engelleyebilir.
Sağlıklı bir ağız bakımı için ilk basamağın düzenli diş hekimi ziyaretleridir ancak bu tek başına yeterli değildir. “Ağız ve diş bakımı evde başlar” diyen Diş Hekimi Mehmet Zahid Kazandı ailenin kontrolünün diş hekimi ziyaretlerini tamamlayıcısı olduğunu belirtiyor. Ağız sağlığı ve bakımı için çocuklarınızı teşvik etmenin yanında kırık diş ya da dişeti kanaması gibi onların dişlerinde oluşabilecek potansiyel kazalara karşı kontrol edilmesinin de ihmal edilmemesi gerektiğini ekliyor.

Çocuğunuzun beslenme çantasını düzenlerken sağlıklı besinlerden oluşmasına da özen gösterin. Unutmayı ki, sağlıklı beslenme genel sağlığımız kadar dişlerimiz içinde önemlidir. Daha sağlam dişler için beslenme çantasının süt, peynir gibi daha çok kalsiyum içeren besinlerden oluşmasına dikkat edin. Diş Hekimi Mehmet Zahid Kazandı puding ya da keklerin bütün bir gün çocukların dişlerine yapışıp kalacak yapışkanlı tatlı şekerlerden daha iyi bir seçenek olduğunu belirtiyor.

Çürükleri oluşmadan engellemek; Çürükler özellikle çocuklarda çok sık görülen bir rahatsızlıktır. Ancak oluşmasını engellemek için günümüzde hala bir ilaç mevcut değildir. Ancak çürüğe karşı dişlerin direncini artırmak mümkündür. Bu yöntemlerin başında ise “fissür örtücü” denilen malzeme ile yapılan dişlerin örtülmesi işlemi gelir. Diş Hekimi Mehmet Kazandı fissür örtücüler ile diş oluklarının üzeri kapatılıp, o bölgeye bakteri, yemek artığı gibi maddelerin sızması engellenerek çürük başlaması önlenir diyor.

Yatmadan önce dişler mutlaka fırçalanmalı; Yatmadan önce dişleri fırçalamak oldukça önemlidir çünkü dişleri fırçalamak dışında hiçbir şey bütün bir gece ağzımızda çoğalacak olan bakterileri ağzımızdan uzaklaştırmaz. Çocuklar dişlerini mutlaka iki dakika boyunca fırçalamalılar diyen Diş Hekimi Mehmet Zahid Kazandı bunun için ailelerin çocuklarına destek olmaları gerektiğini çeşitli oyunlarla bu alışkanlığı onlara kazandırmaları gerektiğini belirtiyor.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Okul Öncesi Ağız ve Diş Bakımı" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Dt. Mehmet Zahid KAZANDI'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Dt. Mehmet Zahid KAZANDI'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Dt. Mehmet Zahid KAZANDI'nın Makaleleri
► Ağız Bakımı Dr.Dt. Nihat TANFER
► Çocuklarda Ağız Bakımı ve Koruyucu Uygulama Dr.Dt. Ebru ÇATAL HOCAOĞLU
► Süt Dişi Bakımı Dt.Murat TOPALOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Okul Öncesi Ağız ve Diş Bakımı' başlığıyla benzeşen toplam 91 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Ağız Kanseri Şubat 2009
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


06:00
Top