2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Su Hakkında Bilmek İstediğiniz Her Şey
MAKALE #2475 © Yazan Dyt.Ferin BATMAN | Yayın Şubat 2009 | 16,794 Okuyucu
SU HAKKINDA BİLMEK İSTEDİĞİNİZ HER ŞEY……

Nasıl ki dünyamızın dörtte üçü sularla kaplıysa vücudumuzun da büyük bir bölümü sudan oluşur. Yaşam için oksijenden sonra gelen en önemli madde sudur. Yaşamak için,sağlık için su gereklidir. Bir insan susuz ancak 6 gün yaşayabilir.

İnsan vücudunun su içeriği yaşa ve cinsiyete göre %42 ile %71 arasında değişir. Çocuklar da su oranı yüksektir. Yaş ilerledikçe suyun yerini yağ dokusu alır. Yetişkin bir insan vücudunun %75 ‘i sudur. Bunun % 90’ı kas ve yumuşak dokularda ,% 10’ nu da kemiklerde bulunur. Suyun yaklaşık üçte ikisi vücut hücrelerinin içerisindedir. Üçte biri ise damarlardadır ve bir kısmı da dokulara esneklik sağlayan hücreler arasında tutulur.

SUYUN ORGANİZMADAKİ ROLÜ

Su vücudumuzda sayısız fonksiyonlar gerçekleştirir. Yetersizliği çok önemli sağlık sorunlarına yol açar. Su vücudumuzda gerçekleşen kimyasal olaylar için bir ortam yaratır. Besin öğelerinin hücrelere taşınmasında,artık maddelerin,hücrelerden taşınmasında,vücudun toksinlerden arınmasında suyun çok büyük bir önemi vardır. Enerji oluşumunda rol alan su aynı zamanda vücut ısısı yükseldiğinde de deride ısıya dönüşerek,vücudun ısı dengesini sağlar,deriye canlılık verir. Dolaşım ve boşaltım sistemimizi düzene sokar,bağışıklık sistemini güçlendirir. Kaybedilen mineralleri vücuda geri kazandırırken yeni hücre üretimini de hızlandırır.
Yeterli su içilmeyip vücut su gereksinimini karşılayamadığın da harcadığı sıvılardan tasarrufa gider. Dolayısıyla vücudun zehirli maddeleri ter ve idrar yoluyla dışarıya atma kapasitesi düşer.

SU KAYBI = DEHİDRATASYON

Su yetersizliği sonucu vücudun susuz kalması,dehidratasyondur. Böyle kimseler kendilerini hasta,yorgun,bıkkın ve halsiz hissederler. Aşırı durumlarda bir miktar sıvı alımı bile hızlı bir iyileşmeyi sağlar.

Kabızlık,kuru ve döküntülü deri,burun tıkanıklıkları,yineleyen idrar yolu enfeksiyonları,kuru öksürük,baş ağrısı, böbrek taşları,yeterli su içilmediği zaman sıkça karşılaşılan sorunlardır. Vücuttaki susama mekanizması,dehidrate olmadan su içmemizi sağlar. Ancak susama hissi vücut gerçekten çok susuz kaldığında da ortaya çıkabileceğinden,çok da güvenmemek gerekir

Özellikle yaşlılarda bu mekanizma daha az etkilidir. Bu yüzden düzenli su içmeyi alışkanlık haline getirmek çok önemlidir.

Yoğun egzersiz sırasında,susama mekanizması gerçek gereksinimin gerisinde kalır. Böyle durumlarda susama,su kaybının iyi bir belirleyicisi değildir. Ağır işlerde çalışanlar veya sporcular gibi ağır fiziksel aktivitesi olanlar susama mekanizması çalışmadan su ihtiyaçlarını

karşılamak zorundadırlar. Yerine konmayan az miktardaki sıvı kaybı performansı bozabilirken daha da kötüsü sıcak çarpması ve ölüme bile neden olabilir.
Dehidratasyonun diğer nedenleri,uzun süren kusma,ishal,ateş gibi hastalıkların yanı sıra yüksek protein diyetleri veya fazla alkol tüketimidir. Alkol ve yüksek protein içeren diyetler Fazla miktarda idrar oluşumuna neden olurlar. Fazla miktarda alkol tüketiminden sonra hissedilen aşırı susama bunun sonucu olarak görülür.

NE KADAR SU İÇMELİ

Vücudumuz gün boyu terleme,solunum,boşaltım yoluyla su kaybeder. Bu kaybedilen suyun yerine konması gereklidir. Fiziksel aktivite de suya olan gereksinimi değiştirir. Fiziksel olarak aktif olmayan kişilerin günde 10 bardak sıvı almaları gerekir. Bu miktarı günlük aldıkları yiyecekler ve sıvılarla karşılayabilirler. Yüksek fiziksel aktivitesi olanlar,sıcak ortamlarda yaşayanların su gereksinimleri daha fazladır.
Özel durumlarda da su ihtiyacı değişir. Kusma ve ishali olan hastalarda suya ihtiyaç çok daha fazladır. Gebelikte de sıvı ihtiyacı arttığı için,gebelerin günlük sıvı alımlarını %50 artırmaları gerekir. Günlük su gereksiniminin en az yarısı sudan karşılanmalıdır…
Kadınlarda adet günlerinden önce su toplaması şikayetine sık sık rastlanmaktadır. Böyle günlerde daha fazla su .içmek gereklidir. Vücutta su toplanmasının nedenlerinden biri vücutta sodyum birikimidir. Bol miktarda su içmek vücutta biriken sodyumun atılmasını sağlar.

VÜCUDUMUZA GEREKLİ SUYU NERELERDEN ALIRIZ ?

Vücudumuzun su ihtiyacı metabolizma,yiyecek ve içeceklerden karşılanır. Metabolik su,besin ögelerinin metabolizmaları sonucu oluşur. Metabolik suyun miktarı,diyetin bileşimine göre değişir. Diyetin proteine göre karbonhidrat ve yağının yüksek olması metabolik su miktarını artırır.

Bir çok içecek %85 ten fazla su içerir. Sebze ve meyvelerin ise %75-90 ı sudur. Etler çeşidine bağlı olarak %50-70 oranında su içerirler. Pişirme yöntemi bu değeri düşürür.
Yetişkin bir kişinin günlük su gereksiniminin 6 bardak kadarı sıvılardan,4 bardak kadarı da yiyeceklerde bulunan sudan karşılanır. Çorba, süt, ayran, çay, kahve, bitki çayları, meyve suları günlük sıvı alımında önemli yer tutarlar. Su yerine kolalı içecekler,çay ve kahve içmek suya olan gereksinimi karşılamadığı gibi artırabilirler. Bu tür içeceklerin içerdikleri kafeinin vücuttaki suyu atma özelliği vardır. Meyve suları ise içeriklerinde bulunan şekerin su çekici özelliğinden dolayı sindirim kanalında fazladan sıvı gereksinimi yaratabilirler.
Bu nedenlerle günlük sıvı gereksinimini karşılayacak en doğru ve sağlıklı kaynak SUDUR.

SU İÇMEK İÇİN ÖNERİLER

Size önerilen ( yeterli) miktarda su içmek sizin için her zaman bir problem ise, şu ip uçları size yardımcı olacaktır.
-eğer musluk suyu içmekten hoşlanmıyorsanız arıtılmış su daha lezzetli ve daha iyidir. Ya da şişe suyu kullanabilirsiniz,
-beğendiğiniz tada ulaşana kadar suyun sıcaklık derecesini değiştirmeye çalışın,
-bitki çaylarını deneyin. Kafein içermeyen pek çok lezzetli çay işe yarayacaktır.
Günlük 2-3 litre sıvı tüketilmelidir. Zayıflama diyeti, metabolik artıkların atılabilmesi için uygun sıvı miktarını sağlamalıdır. Yemekle beraber alınan sıvılar mide dolgunluğunu arttırır. Yemek öncesi , sırası ve sonrası bol su içilmelidir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Su Hakkında Bilmek İstediğiniz Her Şey" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Ferin BATMAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Ferin BATMAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ferin BATMAN Fotoğraf
Dyt.Ferin BATMAN
İstanbul
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi123 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Ferin BATMAN'ın Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Su Hakkında Bilmek İstediğiniz Her Şey' başlığıyla benzeşen toplam 76 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Sonbaharda Beslenme Kasım 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:50
Top