2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kendimizi Bulmak ve Değişim
MAKALE #2497 © Yazan Psk.Dnş.İsmail SÖNMEZ | Yayın Mart 2009 | 8,604 Okuyucu
KENDİMİZİ BULMAK VE DEĞİŞİM


Dünya ve hayat bizim onu oluşturduğumuz biçimiyle bir anlam taşır. Kendimize yarattığımız bu dünyada ancak ve ancak kendimizden sorumluyuz. Bu sorumluluğu biraz açtığımızda aslında sadece hayatımızdan, yaşadıklarımızdan yada seçimlerimizden değil, esasen sorumlu olduğumuz seçmediklerimizdir, yaşamadıklarımızdır,ertelediklerimizdir. İçimizde yaşanmadan kalmış hayat,ıskaladığımız yaşamlar yada yıllar bize esas sorumluluk yükleyen ve ağır pişmanlık duygusunu yaşatanlardır.

Yaşamınızı tam anlamıyla hakkını vererek mi yaşıyosunuz ? Yoksa yaşam mı sizi yaşıyor ?

Acaba yaşam planımız bizim elimizdemi ? Yoksa yaşamımızı tamamen rastlatılara bırakmış durumdamıyız ?

Yaşarken şimdiki anımı (bugünümü) yaşıyoruz ? Yoksa pişmanlıklarla dolu geçmişimi veya hiç olmayacak hayallerin kurulduğu geleceği mi yaşıyoruz ?

Hiç yaşamınızdaki öncelikler hakkında düşündünüzmü ?

Yaşadığınız şehir ve ev, çalıştığınız iş, bulunduğunuz konum, arkadaşlarınız tüm bunlar sizin bilinçli seçimleriniz mi ? Yoksa tüm bunları rastlantısal olarak mı yaşıyorsunuz ?

Hayata ve insanlara karşı doğal mısınız ? Gerçek misiniz ? Kendi öz benliğinizi mi yaşıyorsunuz ? Yoksa sahte kimlik ve maskelerle mi yaşıyorsunuz ?

Yukarıdaki sorular kendimizi bulma yolunda, kendi gerçeğimizle yüzleşme yolunda başlangıç sorularıdır. Bu soruları çoğaltmak yada daha da derinleştirmek mümkün. Kendimize bu tarz sorular sormaya başladığımız da kendimizle ilişkiye gireceğiz. Kendimizi biraz daha yakından tanıma, biraz daha derinliklerimize inme fırsatı bulacağız.

Kendinize böyle sorular sormaktan korkmayın. Hayatı ve kendizi daha iyi tanımak, sizi değişime zorlayacaktır.

Hayatı daha anlamlı kılma yolunda, kendini keşfetme yolunda atacağınız ilk emekleme adımları; kendinize sorular sorarak, kendinizi ve nasıl bir hayat yaşadığınızı gözden geçirmek olacaktır.

Siz değişmek ve mutlu olmak istemedikçe sizi hiç kimse değiştiremez. Değişmek için de öncelikle işe kendimizden başlamamız, kendimizi daha iyi tanımamız, kendimizle ilişkiye girmemiz gerekiyor.

Kişi olarak varlığımızdan sadece kendimiz sorumluyuz. Kişisel yargılarımız ve sağduyumuzla ara sıra kendimize sorular sorarak nasıl bir insan meydan getirdiğimizi ve nasıl bir hayat yaşadığımızı sorgularız. Bu sorulara anlamlı cevaplar bulamadığımız da ise yaşadığımız duygu suçluluk anksiyetesidir. Daha farklı bir tanımlamayla yaşadığımız kendini reddetme ve kınama anksiyetesidir.

Yaşadığınız hayattan mutsuzsanız ! Mutsuzluğunuzun kaynaklarını, sebeplerini bulmaya çalıştıkça daha da mutsuz olacağınızdan emin olmalısınız. Esas yapmanız gereken, birey olarak bu mutsuz hayatı nasıl yarattığınızla, kendinize nasıl bir hayat yarattığınızla yüzyüze gelmek yada diğer bir deyişle kendinizle yüzleşmek. Kendinizle yüzleştiğiniz an gelişim ve değişimin başlayacağından da emin olun.

Hayatta şansa, kadere, rastlantıya atfettiğimiz pek çok yaşantı aslında bizim farkında olmayarak yaptığımız seçimler. Yaşam boyunca farkında olarak veya olmayarak hep seçimlerle karşı karşıyayız. Kendimizi tanıdıkça ve kendimizle ilgili daha çok bilinmezi fark ettikçe yapacağımız seçimlerle veya vereceğimiz kararlarla mutlu olma olasılığımızı artırıyoruz. Unutmayın ki kararlar çok pahalıdır ve verdiğiniz kararın bedelini çok ağır ödeyebilirsiniz. Akıl ve zekada vereceğimiz kararlarda mümkün olduğunca az şeyden vazgeçmede önemli rol oynuyor.

Yaşamımızdaki kişisel sorumluluğumuzun daha fazla farkına vardıkça yapacağımız seçimlerde daha dikkatli oluyoruz. Bunun başka bir anlamı da ‘’hayat yönetimi’’ dir. Hayat yönetiminizi kendi elinize aldığınızda, yaşamınız şans yada kaderin kurbanı olmaktan çıkıyor ve sizin bilinçli ve istekli seçimlerinizi yaşar hale geliyorsunuz.

Hayatınızı yönetmeye duygularınıza sahip çıkmakla, yaşamınıza sahip çıkmakla başlayabilirsiniz.

Hayatımızı daha iyi yönetmenin ilk adımı da kendimizi daha iyi tanımaktır. Kendimizin farkında olmaktır. Farkındalığımızı artırmaktır.

Kendimizi bulmak ve değişmek için adım atmak.

Herkese mutlu ve anlamlı bir yaşam dileğiyle........

İsmail Sönmez
Psikolojik Danışman - İzmir







Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kendimizi Bulmak ve Değişim" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Dnş.İsmail SÖNMEZ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Dnş.İsmail SÖNMEZ'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     3 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İsmail SÖNMEZ Fotoğraf
Psk.Dnş.İsmail SÖNMEZ
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi118 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.İsmail SÖNMEZ'in Makaleleri
► İlişkide Huzuru Bulmak Psk.Dnş.İsa Ozan GÜN
► Doğru Terapisti Bulmak İçin 7 Adım Psk.Burcu BAŞOĞLU KUNDAK
► Kendimizi Tanıyalım Psk.Selin KARA
► Kendimizi Ne Kadar Tanıyoruz? Psk.Dnş.Sibel DEMİR SARIOĞLU
► Kendimizi Özel ve Önemli Hissetmek Dr.Psk.Ümit AKÇAKAYA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Kendimizi Bulmak ve Değişim' başlığıyla benzeşen toplam 15 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► 3,4,5 Yaş Özellikleri Nisan 2014
► Pazar Günü Babaları Mart 2014
► İnternet ve Sosyal Medya Şubat 2014
► Ergenlikte Depresyon Eylül 2010
► Hamilelik Psikolojisi Eylül 2010
► Bugünü Mutlu Yaşamak Eylül 2009
► Össde Başarı Ağustos 2009
► Yaşam ve Yalnızlık Nisan 2009
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


16:35
Top