2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Bebeklerde İşitme Kaybının Erken Tanısı
MAKALE #25 © Yazan Prof.Dr.Fatih EVCİMİK | Yayın Haziran 2007 | 9,400 Okuyucu
İşitme kaybı erken dönemde tanımlanıp tedavi edilmediğinde, konuşma ve dil gelişimi zarar görür. İşitme kaybı, 1 000 canlı doğumda 1-3 insidansla en yaygın görülen doğumsal problemlerden biridir. Bu oran yenidoğan taramasının uygulandığı metabolik bozukluklar ve konjenital anomalilerle karşılaştırıldığında, 1 000 canlı doğumda; konjenital hipotroidi 0.25, fenilketonüri 0.08 oranda görülürken, trizomi 21, 700 canlı doğumda bir ve yarık damak 750 canlı doğumda bir oranında görülür. Bu oranlar, işitme kaybının geç tanısının kabul edilemez olduğuna işaret etmektedir. İşitme kaybı saptanan çocuklardan işitme desteği alabileceklerin belirlenmesi ve altı aydan önce gerekli müdahalelerin yapılması ile, bu çocuklar üç yaşında uygulanan ekspresif dil testlerinde normal sınırlarda sonuç alındığı gösterilmiştir. İşitme engeli erken dönemde tespit edilen çocuklarda dil, sosyal ve kognitif yeteneklerin geliştirilmesi ve bu yetenekleri ileride okul ve sosyal bütünleşme için kullanmaları olanaklıdır.

Kalıcı konjenital işitme kaybı ile ilişkili risk faktörleri şunlardır:

-Doğum ağırlığının 1500 gramın altında olması

-Ailede kalıtsal sensörinöral işitme kaybı olması

-Anne Karnında (intrauterin) infeksiyon varlığı (TORCH)

-Kafa yüz anomalilerinin olması (kraniofasiyal)

-Kan değişimim gerektiren düzeyde indirekt bilirubinemi saptanması

-Bakteriyel menenjit geçirmesi

-Ototoksik ilaçların kullanımı

-Apgar skoru:1. dk:0-4 yada 5. dk:0-6

-İşitme kaybı ile ilişkili sendromların bulgularının olması

-5 günden veya daha fazla solunum cihazına (mekanık ventılatör) bağlı olması

Normal insan kulağının duyabileceği en düşük ses şiddeti 0-25 desibel (dB)'dir.
Çocuklarda işitme kaybı derecesine göre; 15-30 dB (Hafif); 31-50 dB (Orta); 51-80 dB (Ağır) ve 81-100 dB (Çok Ağır) olarak sınıflandırılır. Saptanan dereceden daha düşük dB'deki sesler işitilemez.

Amerika Birleşik Devletleri’nde, işitme taraması, halk okullarında okul çağındaki çocuklara uygulanırken, işitme bozukluğunun erken tanısının dil gelişimine katkıda bulunacağının anlaşılmasından sonra, taramanın 2-5 yaşlar arasında yapılmasına ilişkin girişimler başlamıştır. Çocukluk çağı işitme sorunları
için otolaringolog, odiyolog, pediatrist ve dil uzmanı tarafından oluşturulan birleşik komite 1982'de, işitme taramasında yüksek riskli yenidoğanların saptanması ve üç aydan önce odiyometrik taramanın yapılması gerektiğini
belirtmiştir.

1993'te yapılan “Bebek ve Küçük Çocuklarda İşitme Bozukluğunun Erken Tanısı”
konulu bir panelde, yaşamın ilk üç ayında yenidoğanların işitme taraması ile test
edilmesi, iki aşamalı protokole göre Transient Evoked Otoacustic Emissions (TEOAE) ve bu testten geçemeyenlere Auditory Brainstem Responses (ABR) yapılması önerilmişti. 1994'te “JCIH”, işitme kaybı olan bebeklerin yalnızca %50'sinde risk etmeni saptandığı için, görüşünü yalnızca risk taşıyan değil, tüm
yenidoğanlar ulusal işitme taraması gerektiği biçiminde bildirmiştir. İşitme kaybı olan tüm bebeklerin ilk üç ayda tanımlanması ve ilk altı ayda destek tedavisi almaları, eğer ulusal işitme taraması yapılamıyorsa, belirlenmiş yüksek risk ölçütleri olan bebeklerde işitme taraması yapılması önerilmiştir. Amerikan Pediatri Akademisi'nin “Yenidoğan ve Bebek İşitme Kaybının Tanısı ve Tedavisi” başlıklı 1999'da yayımlanan yazısında da, ulusal tarama testinin 3 AYDAN ÖNCE, müdahaleninde altı aydan önce yapılması önerilmiştir
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Bebeklerde İşitme Kaybının Erken Tanısı" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Prof.Dr.Fatih EVCİMİK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Prof.Dr.Fatih EVCİMİK'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Fatih EVCİMİK Fotoğraf
Prof.Dr.Fatih EVCİMİK
İstanbul
Doktor "Kulak, Burun, Boğaz - KBB"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi3 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Prof.Dr.Fatih EVCİMİK'in Makaleleri
► İşitme Kaybı (İşitme Engeli) PDF Fzt.Zekiye GEZGİN
► İşitme Kayıpları Prof.Op.Dr. Ali ÖZDEK
► Ani İşitme Kaybı (Ani Sağırlık) Prof.Dr.Enis Alpin GÜNERİ
► Çocukta İşitme Kaybı, Sağirlık Op.Dr.Ahmet ŞİRİN
► Bel Ağrısı Tanısı Prof.Dr.Semih KESKİL
► Hidrosefali, Tanısı ve Tedavisi, Prof.Dr.Semih KESKİL
► Bebeklerde Şaşılık Op.Dr.Süleyman Mesut KARAATLI
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Bebeklerde İşitme Kaybının Erken Tanısı' başlığıyla benzeşen toplam 64 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
--
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


19:50
Top