2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Gebelik ve Romatizmal Hastalıklar
MAKALE #2505 © Yazan Dr.Lale Zeynep KANMAZ | Yayın Mart 2009 | 30,040 Okuyucu
Gebelik süresince annenin immun sistemi baskı altında olduğundan var olan romatizmal hastalıklar daha farklı seyrederler.

Sistemik Lupus Eritematozus

Bu hastalarda genellikle gebelik yeni alevlenmelere neden olabilir. Hamile kalındığı dönemdeki hastalığın derecelenmesi önemlidir. Hamile kalma planlanıyorsa mümkün olduğunca remisyon dönemi tercih edilmelidir. Hamile kalmadan önce ANA, Romatoid faktör, antifosfolipit, kompleman düzeyleri ve böbrek fonksiyon testlerine bakılmalıdır. Kreatinin klirensi 60ml/dak nın altı risklidir. Hasta hamilelik öncesi kortizon kullanıyorsa devam etmesinde sakınca görülmemiştir. Alevlenme olursa kortizon düzeyi arttırılabilir. Hastalığın gebeliğe etkisi ise daha fazladır. Düşük, ölü doğum, intrauterin gelişme geriliği, preeklampsi-eklampsi gibi komplikasyonlara neden olabilir. Böbrek tutulumu tabloyu ağırlaştırır.

Neonatal lupus, anneden fetusa lupus hücre ve antikorlarının geçmesi sonucunda olan ve bebekte kongenital kalb dal bloğuna neden olan tablodur. Lupuslu hastaların % 5 inde görülebilir.

Romatoid Artrit

Bu hastalık gebelikte genellikle sakin seyreder. % 75 vakada gebelikte iyileşme saptanmıştır. Doğumdan sonra alevlenme olabilir. Hastalığın gebeliğe etkisinde ise anlamlı bir olumsuzluk saptanmamıştır. Yalnızca kronik vakalarda kalça eklemlerinde harabiyet olmuşsa doğumu zorlayabilir.

Skleroderma

Bu hastalık genellikle 40-50 yaşları arasında olduğundan yeterli bilgi yoktur. Gebeliği engelleyebileceği ileri sürülmektedir. Hastalığın gebeliğe etkisi özellikle akut alevlenme esnasında kalınmışsa önemlidir. Pulmoner hipertansiyon nedeniyle ve renal krizler nedeniyle erken doğum, ölü doğum, gelişme geriliği oranı artar.

Antifosfolipid Sendromu

Bu hastalık doğurganlığı etkileyebilir. Gebelikte tromboz riski artar. Buna bağlı olarak da emboli riski artar. Bu tür hastalarda prognoz düşük doz aspirin ve heparin tedavisi ile daha iyileştirilebilir.

Hastalığın gebelik üzerine olumsuz etkileri; düşük, ölü doğum, gelişme geriliği, oligohidramnios preaklampsi, eklampsi gibidir.

Vaskülitler

Gebelikte görülme sıklığı azdır. Bunlardan periarteritis nodoza da gebelik sırasında alevlenmeler artar. Özellikle hipertansiyon ve buna bağlı olumsuz sonuçlara neden olur.

Akdeniz Ateşi

Doğurganlık üzerine olumsuz etkisi olabilir. Hastalarda kolşisin tedavisi devam edildiği sürece gebeliğin hastalığa olumsuz etkisi olmaz. Hastalığın gebeliğe etkileri de böbrek fonksiyon kaybı ile ilgilidir.bu konuda sıkı takip edilmelidir

GEBELİKTE NÖROLOJİK HASTALIKLAR

Epilepsi ve Gebelik

Gebelikte en sık karşılaşılan nörolojik hastalıktır. Gebelikte yapılan bir çalışmada % 63 vakada nöbetlerde değişiklik olmamıştır. % 17 vakada gebelik sırasında nöbetlerde artış, % 15 vakada ise nöbet sayısında azalma saptanmıştır.
Hastalığın gebeliğe etkisi ise generalize kasılmalarla bebeğe giden oksijen miktarı azalır; asfiksi, bradikardi, düşük, erken doğum,ölü doğum, bebekte kafa içi kanama görülebilir. Status epileptilusta anne ve bebek kaybı görülebileceğinden gebelik süresince antiepileptikler kesilmemelidir. Her ne kadar antiepileptik ilaçlar teratojen etki yapabiliyorlarsa da, bir takım önlemler alarak özellikli hastalarda farklı ilaçlar kullanılarak takip edilmelidir. Epilepsi hastaları gebe kalmadan folat başlanarak antiepileptik dozu ayarlanmalı, ilaç değişikliği gebelikten 6 ay önce yapılmalıdır.Bu hastaların takibini jinekolog ve nöroloji uzmanı birlikte yapmalıdır.

Gebelikte İnme

Özellikle preeklampsi, eklampsi hastalarında ve hiperemezis vakalarında daha sık olarak görülür.
Bunlar beyin kanamasına neden olabilir.. Gebelikte beyin kanamasına neden olan diğer tablolar serebral anevrizmalar, arterio-venüz, malformasyon, koriokarsinoma, bakteriel endokardid, vaskülit, kanama diatezi vb. dir. Erken tanı çok önemlidir. Gerekirse ameliyat 2. ve 3. trimestrde yapılabilir.
Gebelikte gelişen iskemik inmeler özellikle ayırt edilmelidir. Bunların tedavisinde aspirin ve heperin türevleri kullanılabilir.

Myastenia Gravis

Sinir sisteminde ileti ile ilgili bozukluklarla seyreden bir otoimmun hastalıktır. Hastalık gebelik ve loğusalık döneminde alevlenebilir. Özellikle gebeliğin ilk 3 ayında ve loğusalıkta alevlenme sıktır. Pridostigmin tedavisi gebelikte devam edilebilir.
Hastalığın gebeliğe etkisini fetal distres, ölüm, solunum sıkıntısı, bebekte neonatal myostenia gravis gelişmesi vb.. dir. Asetil kolin reseptör antikorları, plesentadan geçerek bebekte hipotoni, yüz kaslarında güçsüzlük, beslenme ve solunum güçlüğü sıkıntıları olabilir. Bu tablo 3-4 ayda düzelir.
Doğumda kas gevşeticilerden kaçınmak gerekir. Doğum şekli endikasyona göredir.

Yüz Felci

Gebelikte sık karşılaşılabilir. Genellikle son 3 ayda olur. Genel doku ödemine bağlı olarak kanal içinde seyreden sinir basıya uğrayarak felç gelişebilir. Ayrıca preeklampsi de yüz felcini arttırır. Bazen tanı felç olmaksızın yüz kaslarının zaafı da görülebilir.



Bilek Kanalı Sendromu

Bu tabloda gebelikte sıklıkla karşımıza çıkar. Kilo alımının artışı ve ödemin artışı olayı arttırır. Doku ödemini azaltıcı yaklaşımlar uygun ateller, çok ileri vakalarda lokal kortizon enjeksiyonları önelidir.

Kas Distrofisi

Bu tür hastalara genetik danışmanlık verilmelidir. Bebekte de görülme oranı yüksektir. Özellikle 1. bebekte olduğunda 2. bebekte olma olasılığı % 50-80 civarındadır.
Hastalık doğurganlığı etkilemez ancak düşük olasılığını arttırır. İlerleyen aylarda myotami daha kötüleşir. Solunum, dolaşım, kalb yetmezliği olabilir. Doğum sonrasında uterusun anatomisine bağlı kanamalar görülebilir.
Bebekte de kaslarda güçsüzlük, solunum ve emme güçlüğü görülebilir.

Multipl Skleroz

Gebelikle hastalığın gidişinde genellikle bir alevlenme olmayacağı gibi, hastalıktan gebelik de olumsuz etkilenmez. Yalnızca bu hastalıkta ilaç kullanımında dikkatli olunmalıdır. Verilen ilaçlara emzirme süresinde de dikkat edilmelidir.



Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Gebelik ve Romatizmal Hastalıklar" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Lale Zeynep KANMAZ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Lale Zeynep KANMAZ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Lale Zeynep KANMAZ Fotoğraf
Dr.Lale Zeynep KANMAZ
İstanbul
Doktor "Kadın Hastalıkları ve Doğum - Jinekoloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi16 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Lale Zeynep KANMAZ'ın Makaleleri
► Gebelik Öncesi Dönem ve Gebelik Takipleri Prof.Dr.İlker GÜNYELİ
► Dış Gebelik (Ektopik Gebelik) Prof.Dr.Alparslan BAKSU
► Ektopik Gebelik (Dış Gebelik) Op.Dr.Mürüde ÇAKARTAŞ DAĞDELEN
► Dış Gebelik (Ektopik Gebelik) Op.Dr.Kutlugül YÜKSEL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Gebelik ve Romatizmal Hastalıklar' başlığıyla benzeşen toplam 47 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Hafta Hafta Gebelik ÇOK OKUNUYOR Mart 2009
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


02:16
Top