2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Gebelikte Ultrasonun Önemi ve 4 Boyutlu Ultrason
MAKALE #2511 © Yazan Dr.Lale Zeynep KANMAZ | Yayın Mart 2009 | 46,834 Okuyucu
Gebelikte ultrasonun gereği ve önemi artık tartışma konusu olmaktan çıkmıştır.
Ultrason yaygın kullanıma girmeden önce gebelik muayenesi elle karın büyüklüğünün ölçülmesi şeklinde yapılırdı.Ultrason yaklaşık 30 yıl öncesine dayanıyor.Ultrason yardımıyla gebeliğin erken tespiti,dış gebeliğin ekarte edilmesi,erken dönemde kalp atımının varlığı,çoğul gebelik olup olmadığı,anomali taraması,plasentaya ait patoloji olup olmadığı,ilerleyen aylarda gelişmesinin takibi,iyilik halinin değerlendirilmesi ile gebelikler sağlıklı bir şekilde izlenmektedir.Ultrasonun varlığından önce tüm bunlar zamanında saptanamadığından istenmeyen olumsuzluklarla karşılaşılabiliyordu.


Önce

Sonra



Peki ultrason nedir? Yapılmalımıdır? Ne sıklıkta yapılmalıdır? Zararı varmıdır?

Ultrason bir prob yardımıyla ses dalgalarının bebeğe yollanması ve bu dalgaların ulaştığı doku tarafından yansıtılması sonucunun ve sonucun cihazda görüntüye dönüşümüdür. Röntgen ışını kullanılmadığından bebek açısından teratojenik etkisi yoktur.Yaklaşık 20 yıldır yapılan araştırmalarda bebek için zararlı bir etkisi saptanmamıştır. Artık yaygın olarak muayenehanelerde bulunmakta ve gebelik muayenesinin bir parçası olarak görülmektedir.Bu nedenle aylık gebelik takipleri ultrason ile tamamlanmaktadır.Her ay ultrason muayenesi şart olmadığı gibi,yapılmasının da bir zararı olmaz.
Özellikle gerekli olduğu dönemler:

_ 5-6. haftalarda erken gebeliğin ve fetal kalp atımının tespiti
_11-14. haftalarda ense kalınlığının ölçülerek bazı anomalilerin ekarte edilmesi
_ 18-20. haftalarda fetal anomali taraması,riskli gebeliklerin saptanması
_ 30-32. haftalarda fetal gelişmenin ve fetal iyilik halinin değerlendirilmesi


12.Hafta20.Hafta25.hafta32.Hafta38.Hafta


4 Boyutlu ultrason nedir?



Günümüzde yeni kullanıma giren 4 boyutlu ultrason ise daha gelişmiş bir teknoloji ürünüdür.Yine ses dalgalarının bir prob yardımıyla bebeğe yollanması ve yansıyan dalgaların cihazda görüntüye dönüşümü esas alınmıştır.Daha önceki 3 boyutlu ultrasondan farkı baktığımız anda bebek o anda ne yapıyorsa hareketlerini görebilmemiz Bu yeni teknoloji ile çok daha hızlı görüntü alınabilmekte ve bunun sonucunda bebeği hareketli olarak izlemek CD ye kayıt etmek mümkün.Bebeğin parmağını emmesi , esnemesi, esnerken ağzını kapatması ,ayak parmağını emmeye çalışması, gülümsemesi ,kaşlarını çatması,gözünü açması,izleyen anne baba ile bebek arasında farklı bir iletişimin başlangıcı oluyor.Anne baba bebeklerini sanki doğmuş ve onu büyütüyormuş gibi hissetmeye başlıyor.

Görüntüler fotoğrafa yakın netlikte alındığından bazı yüzeysel anomalilerin tespiti daha kolaylaşmaktadır. Özellikle dudak damak yarığı,spina bifida,parmak anomalileri gibi..



Bebeğin hareketlerinin izlenmesi keyifli olduğu kadar aynı zamanda birer ipucu olabilr.Yapılacak çalışmalarla hareketleri ile fetal iyilik halinin değerlendirilmesi söz konusu olabilir.

Aylarca süren biraz yorucu,biraz sabırsız geçen gebelik dönemi 4 boyutlu ultrason yardımıyla daha keyifli bir sürece dönüşebiliyor. Bebeğin dünyaya gelmeden önce görülebilmesinin , izlenebilmesinin anne baba üzerindeki etkisi gerçekten görülmeye değer..
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Gebelikte Ultrasonun Önemi ve 4 Boyutlu Ultrason" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Lale Zeynep KANMAZ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Lale Zeynep KANMAZ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Lale Zeynep KANMAZ Fotoğraf
Dr.Lale Zeynep KANMAZ
İstanbul
Doktor "Kadın Hastalıkları ve Doğum - Jinekoloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi16 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Lale Zeynep KANMAZ'ın Makaleleri
► Dört Boyutlu Ultrason Op.Dr.Şenay AYCAN
► Gebelikte Ultrason Zararlı Mıdır? Prof.Op.Dr. Yeşim BÜLBÜL
► Gebelikte Hipertansiyon Dr.Şule AYDIN
► Gebelikte Zamanlama Prof.Dr.Alparslan BAKSU
► Gebelikte Beslenme Dr.Derya Zerrin GÖKAY
► Gebelikte Beslenme Dr.Belgin HARZADIN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Gebelikte Ultrasonun Önemi ve 4 Boyutlu Ultrason' başlığıyla benzeşen toplam 50 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Hafta Hafta Gebelik ÇOK OKUNUYOR Mart 2009
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


22:32
Top