2007'den Bugüne 92,232 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,964 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Stres ve Uykusuzluk Diyabet (Şeker Hastası) Yapıyor
MAKALE #2532 © Yazan Prof.Dr.Metin ÖZATA | Yayın Mart 2009 | 51,712 Okuyucu
STRES, ÜZÜNTÜ, SIKINTI, DEPRESYON VE UYKUSUZLUK DİYABET (ŞEKER HASTALIĞI) YAPIYOR



Amerika'da bulunan Duke Üniversitesinde yapılan yeni bir çalışmada (2009 Mart) Stresli şişman kişilerde şeker hastalığının (Diyabet) daha kolay ortaya çıktığı saptandı. Stresli kişilerde kanda artan epinefrin (Adrenalin) hormonu kan şekerinin hızla artmasına ve sonuçta şeker hastalığının ortaya çıkmasına neden oluyor. Şeker hastalığı riskiniz var (ailede şeker hastası kişiler var) ve fazla kilonuz varsa şeker hastalığından korunmak için kilo verin ve stresten uzak durunuz.

Yeni yapılan diğer bir bilimsel çalışma Günde 6 saatten az uyuyan kişilerde Diyabet gelişme riskinin günde 6-8 saat uyuyanlara göre 5 kat daha fazla olduğunu gösterdi. Günlük olarak 8 saat uyku uyumak gerekiyor.


Vücudumuzdaki diğer organların aksine beyin yüksek oranda enerjiye ihtiyaç duyar. Vücut ağırlığının %2’sini oluşturduğu halde, yakılan enerji veya kalorinin %20’si beyin tarafından kullanılır. Ağırlığına oranla bu kadar yüksek enerji tüketen beyinde enerji depolanmaz. Beynin kullanacağı enerji devamlı olarak kan damarları ile sağlanan kan şekeri ile olur. Diğer bir deyimle beyin devamlı olarak kan şekerine ihtiyaç duyar ve az şeker gitmesi durumunda çalışması azalır. Bunun sonucunda da unutkanlık ve psikolojik bozukluklar ortaya çıkabilir. Beyinde oluşan asetilkolin maddesinin hatırlama işlevi açısından büyük önemi vardır. Beyine giden şeker, asetilkolin yapımını artırarak hatırlamada etkili olmaktadır. Zaten Alzheimer hastalığının tedavisinde de, kolin içeren sinirlerin etkisi artırılarak unutkanlık tedavi edilmeye çalışılır. Kan şekeri ile kişinin performansı arasında iyi bir ilişki vardır. Kahvaltı yapmayan öğrencilerin okul performansları ve hatırlama yetilerinin iyi olmadığı, yapılan bilimsel çalışmalarla ortaya konmuştur. Kan şekerinin normal olması bu faydaları sağlarken, şeker hastalığında olduğu gibi fazla olması da beyin faaliyetlerini bozmaktadır.

Kan şekerinin psikolojik durum ile ilişkisi de bilinmektedir. Birçok insan sıkıntılı ve üzüntülüyken tatlı şeyler yemek ister. Bazıları şekerli şeyler yiyince sakinleşirler. Bunun nedeni, beyinde mutluluk veren serotonin hormonunun artmasıdır. Depresyondaki kişilere verilen ilaçlar da, beyinde serotonin düzeyini artırmaktadır. Düşük karbonhidratlı beslenen kişilerin sinirli olduğu da ortaya konmuştur. Bu bilgiler bize, kan şekeri düşüklüğünün kişilerin davranışını ve psikolojik durumunu etkilediğini göstermektedir. Kan şekerinin normal olması beynin iyi çalışması için gereklidir. Kan şekerinin düşmesi veya yükselmesi beyin faaliyetlerini bozmaktadır.

Stresli kişiler aç olmadığı halde yemek yer. Bunun nedeni stres durumunda kanda artan kortizol ve adrenalin hormonlarıdır. Kortizol beyine sinyal göndererek iştahı artırır. Bunun yanısıra kan şekerinizi ve tansiyonunuzu da artırır. Stresle başaçıkmayı öğrenmek, spor yapmak ve iyi uyku uyumak bu bakımdan önem taşır.
Stres, fizik ve ruh sağlığını etkiler. Stres depresyon, anksiyete (huzursuzluk), diyabet, obezite, kanser, mide problemleri, ishal, bağışıklık sisteminde zayıflık, cilt problemleri ve allerjilere neden olur. Yoğun stresi olan kişilerde şeker hastalığı daha erken ortaya çıkmaktadır. Şeker miktarı arttıkça da kişinin stresi daha da artmaktadır. Bu nedenle karamsarlıktan uzak olmak, iyimser olmak her zaman sizi rahatlatır ve hastalığınızı düzene sokar.

Seker hastaligi, tip 1 diyabet ve tip 2 diyabet olarak iki sekilde karsimiza cikar. Tip 1 diyabet daha cok cocuklarda gorulurken, tip 2 diyabet veya eriskin diyabeti genellikle 30 yasindan sonra gorulur. Yas arttikca seker hastaligi riski artmakta ve yaslilarda daha cok ortaya cikmaktadir.
Ulkemizde her 100 kisiden 10-12’sinde seker hastaligi vardir. Diger onemli bir konu ise toplumdaki her 3 seker hastasindan birisinin kendisinde seker hastaligi oldugunu bilmeden yasamakta oldugudur.
Yapilan bilimsel calismalar yeni teshis edilen seker hastalarinin %50’sinde goz, bobrek, kalp ve sinir gibi organlarda hasar oldugunu gostermistir. Bu sinsi hastalik sizin haberiniz olmadan kalp damarlari, goz ve sinirlerde hasar yapabilmektedir. Bu nedenle erken teshis ve tedavi buyuk onem tasir.

Zamanimizda en onemli konu seker hastaliginin gelisimini onlemektir. Bunu yapabilmek icin saglikli beslenme, egzersiz, ve duzenli kontroller yapilmasi onem tasimaktadir. Eger seker hastaligi gelismis ise onu iyi tedavi ederek organlarda hasar yapmasini onlemek veya en aza indirmek temel hedefimizdir. Tum bu hedeflere varabilmek icin oncelikle hastalik hakkinda bilgi sahibi olmak gerekmektedir. Yapilan bilimsel calismalar egitimli ve bilincli hastalarda seker hastaliginin yol actigi organ hasarlarinin daha az oldugunu gostermistir.

Seker hastaliginin organlarda yaptigi hasarlardan korunmanin ilk yolu kan sekerinin iyi ayarlanmasidir. Bu amacla diyete uymak, egzersiz yapmak, kilo fazlaligi varsa vermek, seker ilaclarini duzenli kullanmak, ayak ve cilt bakimini iyi yapmak ve belirli araliklarla kontrollere giderek muayene olmak buyuk onem tasimaktadir. Tansiyon, kolesterol ve trigliserit yuksekliginin iyi tedavi edilmesi de sizi hasarlardan koruyacaktir.




KAYNAKLAR:
1.http://www.sekerhastaligi.biz
2. Prof Dr Metin Ozata, 99 Sayfada Diyabet, İş bankası yayınları, Baskıda
3. Prof Dr Metin Özata, Diyabet hastasının El Kitabı, Gürer yayınları, Baskıda
4.http://www.gidiyet.com


Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Stres ve Uykusuzluk Diyabet (Şeker Hastası) Yapıyor" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Prof.Dr.Metin ÖZATA'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Prof.Dr.Metin ÖZATA'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     6 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Metin ÖZATA Fotoğraf
Prof.Dr.Metin ÖZATA
İstanbul
Doktor "Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi4 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Prof.Dr.Metin ÖZATA'nın Makaleleri
► Gizli Şeker (Pre-Diyabet) Prof.Dr.Metin ÖZATA
► Diyabet (Şeker) Nasıl Önlenir? Prof.Dr.Metin ÖZATA
► Diyabet-Şeker Hastalığında İnsülin Tedavisi ÇOK OKUNUYOR Prof.Dr.Metin ÖZATA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,964 uzman makalesi arasında 'Stres ve Uykusuzluk Diyabet (Şeker Hastası) Yapıyor' başlığıyla benzeşen toplam 61 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Hamilelikte Tsh Yüksekliği ÇOK OKUNUYOR Mayıs 2010
► İnsülin Direnci Diyeti ÇOK OKUNUYOR Mayıs 2010
► Naturel Zayıflama Mayıs 2010
► Metabolizma Diyeti Mayıs 2010
► Guatr Ultrasonu Mayıs 2010
► Guatr Biyopsisi Mayıs 2010
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:26
Top