2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Yüzdeki Kırışıklıklar ve Dolgu Maddeleri ile Gençleştirilme
MAKALE #2535 © Yazan Dr.Şehriyar NAZARİ | Yayın Mart 2009 | 9,968 Okuyucu
Dolgu maddeleri yüzdeki kırışıklıklar ve doku kaybı veya eksikliklerini ortadan kaldırmak için kullanılmaktadır. Dolgu maddeleri özellikle dudak, burun ve yanak arasında oluşan çizgiler, dudak çevresindeki konturu düzgünleştirici ve dudak dolgunlaştırıcı olarak oldukça güzel sonuçlar vermekte olup daha genç bir görünüm elde edilebilmektedir. Uygulama 10-15 dk gibi kısa bir sürede yapılıp etkisi anında gözle görülür.

Dolgu maddeleri kalıcılık sürelerine göre 3 gruba ayrılır:

1. Geçici dolgular (5-12 ay): kollajen veya hyaluronik asit içermektedirler (Restylane, Teosyal, Rofilan, Puragen, Hylaform, Juvederm vs).
2. Yarım kalıcı olanlar (1-2 yıl): kalsiyum hidroksilapatit veya dekstran içerirler (Radiesse ve Reviderm).
3. Kalıcı olanlar (2-10 yıl): silikon, polimetil metakrilat (PMMA) veya poliakrilamit jel (PAAG) içerirler (Artecoll, Aquamid, Beautical 2 ve 5).
İlk kez uygulamalarda hastanın memnuniyeti, dolgunun reaksiyonlarının gözlenmesi ve hekimin doğru değerlendirmesi açısından genellikle kısa süreli dolgular tercih edilmektedir.
  • Dolgu maddeleri özellikle yüzün alt yarısındaki kırışıklıkların giderilmesinde tercih edilmektedir.
Silikon ve Kalıcı Madde Enjeksiyonu

Sıvı silikon ve diğer kalıcı madde enjeksiyonları, alerji ve ölümlere neden olduğu gerekçesi ile pek çok ülkede yasaklanmış bir uygulamadır.
Enjekte edilerek uygulanan madde dokular arasında dağılarak yer değiştirmelere, yabancı cisim reaksiyonlarına ve enfeksiyona yol açmakta ve bir daha asla çıkartılamamaktadır.
Kliniğimizde çeşitli geçici, yarım kalıcı ve kalıcı dolgular uygulanmaktadır.
Geçici dolgular arasında en çok Rofilan, Puragen ve Teosyal markalar tercih edilmektedir.
Yarım kalıcılardan Radiesse ve Reviderm kullanılmaktadır.

Kalıcı dolgularda ise Beautical 2 ve 5 ve Artecol ile çok sayıda uygulama yapılmıştır.
Dolgu maddesinin kalıcılık süresi arttıkça allerjik ve granülomatöz reaksiyonların riski yükseldiğinden hastalara öncelikli olarak hyaluronik asid içeren geçici dolgu maddeleri önerilmekte olup kalıcı dolgular sadece hastanın resmi onamı alınarak yapılır.

Dolgu maddeleri nasıl etki eder?

Dolgu maddeleri kullanılacakları bölgeye ve derinliğe göre seçilir. Küçük partiküllü ürünler daha ince çizgilerde, büyük partiküllü ürünler ise daha kalın çizgilerde kullanılır. Enjeksiyonu takiben dolgu maddeleri vücut dokularıyla birleşerek doğal bir şekilde oksijen, hormon ve besleyici elementlerin geçişine izin verir. Bir süre sonra normal biyolojik süreçlere bağlı olarak tükenir ve vücuttan atılır.

Dolgu maddeleri nerelerde kullanılmaktadır?

Akne (sivilce) skarları ve izleri,
Dudağın dolgunlaştırılması ve kontürünün belirginleştirilmesi,
Göz çevresinde kaz ayağı bölgesindeki kırışıklıklar,
Ağız çevresindeki kırışıklıklar,
Alın kırışıklıkları,
Yüz kontürünün düzeltilmesi,
Nazolabial sulkus olarak adlandırılan burun-ağız kenarı oluğunun doldurulmasında,
Elmacık kemiği bölgesinin doldurulmasında, ve
Boyun çizgilerinin belirginliğinin azaltılmasında kullanılmaktadır.

Dolgu maddeleri kimlere uygulanmaz?

Dolgu maddesi içeriğine allerjisi olanlara, gebelere ve emzirenlere, 12 yaş altındakilere ve immünsüpresif tedavi alanlara yapılmamalıdır. Ayrıca aktif enfeksiyon ve inflamasyon üzerine de enjekte edilmemelidir.

Dolgu maddeleri nasıl uygulanır?

Enjeksiyondan 30 dakika önce lokal anestezi uygulanır. Dolgu maddeleri çok ince iğnelerle cilde enjekte edilir. Hastada çok az bir rahatsızlık hissi oluşabilir. Ağrı eşiği düşük olanlarda ve dudak gibi hassas bölgelerde iğne ile anestezi verilir. Tedavi süresi ortalama 10-20 dakikadır. Tedavi basit ve güvenli olup sonuçlar hemen görülür.

Dolgu maddelerinin yan etkileri nelerdir?

Geçici dolgular cilt altında bulunan khyaluronik asidin aynısı oldukları için ciddi yan etkileri yoktur. Nadiren enjeksiyon sahalarında geçici kızarıklık, morarma, ağrı ve 2 güne kadar süren şişlik meydana gelebilir.

Kalıcı dolgu maddeleri sentetik yapılı oldukları için nadiren vücudun tepkisine neden olabilirler. Bunun sonucunda uygulama bölgesinde granülomatöz değişiklikler ve doku tahribatı söz konusu olabilir.

Dolgu maddelerinin etkisi ne kadar sürer?

Dolgu maddesinin kalıcılığı hastaya ve kullanılan maddeye göre değişir. Etkinin kalıcılığı kullanılan maddenin tipi dışında dolgu yapılan saha ve hastaya özgü niteliklere göre değişkendir. Geçici dolguların etkisi 6 ile 12 aya kadar devam ederken bu süre kalıcı dolgu maddeleri için 2 yıldan 10 yıla kadar değişebilir. Süre tekrarlayan enjeksiyonlarla uzatılabilir.

Dolgu yaptırdıktan ne kadar sonra günlük hayata dönülebilir?

Aynı gün günlük aktivitelerinizi devam ettirebilirsiniz. Dolgu yapıldıktan sonra ilk 3 gün aşırı sıcak ve soğuk ortamlardan kaçınılmalıdır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Yüzdeki Kırışıklıklar ve Dolgu Maddeleri ile Gençleştirilme" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Şehriyar NAZARİ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Şehriyar NAZARİ'nin izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Dr.Şehriyar NAZARİ
İstanbul
Doktor "Deri ve Zührevi Hastalıklar - Dermatoloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi5 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Şehriyar NAZARİ'nin Makaleleri
► Dolgu Maddeleri - Deri Altına Dolgu Yapılması Prof.Op.Dr. Ege ÖZGENTAŞ
► Yağ Enjeksiyonu, Dolgu Maddeleri Op.Dr.Arsın ULUÇ
► Dolgu Uygulamaları Prof.Op.Dr. Süleyman TAŞ
► Botoks ve Dolgu Uygulamaları Dr.Engin KOCABAŞ
► Yüze Dolgu Uygulamaları Dr.Bircan KARABAĞIR
► Botox ve Dolgu Uygulaması Op.Dr.Eser AYDOĞDU
► Dolgu ile Zamana Meydan Okumak Op.Dr.Deniz KÖK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Yüzdeki Kırışıklıklar ve Dolgu Maddeleri ile Gençleştirilme' başlığıyla benzeşen toplam 22 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


10:20
Top