2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ozon Tedavi Nedir. Ortopedide Ozon Tedavisi
MAKALE #2551 © Yazan Op.Dr.Ahmet Ümit SABANCI | Yayın Mart 2009 | 9,337 Okuyucu
Ozon tedavisi nasıl uygulanır

Tıbbi olarak saf ozon tek başına kullanılmaz. Daha ziyade saf oksijen ile karıştırılarak kullanılır. Kullanım amacına göre ozon konsantrasyonu 1 ve 100 µg/ml (0.05 – 5 %O3) arasında değişir. Hastanın durumuna ve tıbbi endikasyona göre belirlenen ozon konsantrasyonu ve miktarı ozon terapi konusunda eğitim almış bir doktor (ozon terapist) tarafından belirlenir.

Medikal özellikleri

Medikal ozonun bakteri öldürücü (bactericidal), mantar öldürücü (fungicidal) ve virüs çoğalmasını önleyici (virostatic) özellikleri çok iyi bilinmektedir ve tıbbi olarak kanıtlanmıştır. Bu özellikleri ile enfekte olmuş yaraların dezenfeksiyonunda, bakteri ve virüslerin sebep olduğu hastalıkların tedavisinde etkin bir çözüm sunar.

Dezenfektan özelliklerinin yanında kan dolaşımını arttırma yeteneği de vardır. Bu özellikleri sayesinde dolaşımla ilgili bozuklukların tedavisinde ve organik fonksiyonların canlandırılmasında çok önemli tedavi imkanları sunar.
Düşük dozlarda kullanımı bağışıklık sistemini aktive ettiği için vücut direncini arttırıcı olarak da kullanılabilir. Ozon sayesinde oluşan bu aktivasyona cevap olarak, vücudun bağışıklık hücreleri cytokin adı verilen özel habercileri üzeretir. Cyotokin interferones ya da interleukins gibi önemli aracıları içerir. Bu haberciler hastalıklara direnmek için görevli bütün bağışıklık sistemi boyunca zincirleme bir şekilde pozitif değişiklikler yaratarak diğer bağışıklık hücrelerini haberdar ederler. Bu şekilde medikal ozon, özellikle bağışıklık sisteminin zayıf olduğu veya bozuk olduğu hastalara uygulandığında çok başarılı sonuçların verir.

Majör Otohemoterapi adıyla bilinen bu uygulama ile düşük dozda verilen ozon vücudun kendi antioksidanlarını ve serbest radikalleri yok eden enzimleri aktive eder. Bu özelliğiyle ozon kronik enflamatuar hastalıkların tedavisinde başarılı sonuçlar vermektedir.

Endikasyonlar
Medikal ozon 4 temel alanda kullanılmaktadır :
  1. Dolaşım bozukluklarının tedavisi ve geriatride
  2. Karaciğer hastalıklarından hepatitler, uçuklar (herpes) gibi virüslerin sebep olduğu hastalıkların tedavisinde.
  3. Zor iyileşen enfekte yaralarda ve enflamatuar hastalıklarda örneğin
    Bacaklardaki açık yaralar (ulcus cruris)
    Enflamatuar barsak hastalıkları (kolit, Proktit)
    Yanıklar, haşlanma ve enfekte yaralar, mantar enfeksiyonları
  4. Kanser tedavisinde ilave ya da tamamlayıcı olarak ozon bağışıklık sistemini güçlendirici olarak düşük dozlarda "majör otohemoterapi" formunda veya "minör otohemoterapi" olarak kullanılır.
Uygulama yöntemleri


UYARI: Ozon gazının solunması akciğerlerde tahrişe sebep olduğundan sakıncalıdır.


Yapılan klinik çalışmalar ve yıllarca süren deneyimler sonucunda geçerlilik kazanan beş uygulama yöntemi ön plana çıkmıştır:
  1. Majör otohemoterapi: Hastadan alınan 50 ila 100 ml kan, ozon terpisti tarafından tam olarak tespit edilen ozonla bu işlem için özel tasarlanmış steril ve ozona dayanıklı vakumlu şişelerde karıştırıldıktan sonra hastaya tekrar geri verilir. Ozon kırmızı ve beyaz kan hücrelerini oluşturan spesifik maddelerle tamamen reaksiyona girer ve vital aktivitelerini yani metabolizmayı arttırır. İşte bu aktive edilmiş kan hastaya hemen bir damlalık kullanılarak hastaya tekrar geri verilir. Yani ozon yada oksiyen hstaya direk olarak verilmez.

    Bu yöntem Geriatride (yaşa bağlı hastalıklar), dolaşım bozukluklarında yeniden canlanmayı sağlamak için, viral kökenli hastalıklarda ve genel bağışıklık sistemi aktivasyonu için kullanılır.
  2. Minör Otohemoterapi: Aynı prensibi kullanarak, minör otohemoterapi diye adlandırılan yöntemde ise ozonlanmış 3-5 ml kan intramusküler yolla hastaya geri verilir. Bu yöntemle spesifik olmayan bağışıklık sistem aktivasyonu yapılır: alerjik hastalıklarda ve genel olarak bağışıklık sistemini güçlendirmekte kullanılır.
  3. Eksternal ozon tedavi: Ozon gazını kapalı bir sistemde özel bir plastik bot (ayaklar ve bacaklar için ) içinde dolaştırarak ya da vücudun farklı bölgelerine uygun torbalar, folyolar ile gerçekleştirilir. Bu sarf malzemeleri ozona dayanıklı materyalden yapılır. Vücudun tedavi edilecek kısmı önceden su ile nemlendirilir, çünkü ozon kuru bölgelere etki etmez. Bu metod ülserleri, yaraları, açık yaraları, ameliyat sonrası oluşan lezyonları, shingles (herpes) ve enfekte olmuş alanları tedavi etmekte çok etkilidir. Diğer yöntemler ozonlu saf su ( dental tedavilerde) ve ozonlu saf medikal zeytin yağı (cilt eruptionları örneğin egzema, mantar, liken gibi).
  4. Rektal yada vajinal ozon uygulaması: Tıbbi olarak rektal insuflasyon olarak bilinen bu yöntem kulağa hoş gelmese de o kadar rahatsızlık verici değildir. Hasta kesinlikle hiçbir rahatsızlık hissetmez, çünkü O3 gazı direkt olarak hassas barsak cidarı (membranı) tarafından emilir; ek olarak tüp ve torbalar tek kullanımlık olduğundan tamamen hijyeniktir ve hasta kendi kendine uygulayabilir. Bu metod genelde barsakların enflamatuar hastalıklarında endikedir ancak son zamanlarda daha az invaziv olmasından dolayı genel sağlık ve yeniden canlanma için kullanılmaktadır.
  5. Ozonun eklem içi enjeksiyonu (intra artikuler yolla ozon verilmesi): Adından da anlaşılacağı gibi ozon gazı eğitimli tıp doktorları tarafından yavaşca eklem içine enjekte edilir. Bu metod artrit, rekurren artroz, genel patolojik sertliklerde gibi ağrılı enflamatuar hastalığı olan ekleme uygulanabilir.
Ozon terapi son yıllarda ülkemizde tanınmaya başlayan avrupa ülkelerinde 35-40 yıldır güvenle kullanılan diğer tedavilerle birlikte yada tek başına kullanılan yan etkileri yok denecek kadar az tamamlayıcı tedavi yöntemidir.Ortopedide ve ağrı tedavisinde pekçok etki ve uygulama yöntemi ile kullanılmaktadır.Major uygulama ile genel etkileri yanısıra bölgesel uygulamalar ile lokal enjeksiyon etkisinden yaralanılmaktadır.

Eklem İçi Ozon Uygulaması

Enflamasyonlu eklem hastalıklarını üç evreye ayırdığımızda, özellikle evre 1 ve 2, bir başka deyişle ağır kemik deformasyonlarının olmadığı durumlar, medikal ozon uygulamalarına cevap verir. Gonartroz (diz eklemi enflamasyonu) ya da diz ve omuz eklemlerindeki aktif arthritic form tedaviye cevap veren sınıfa dahildir. Standart tıbbi metodlara - spesifik egsersiz terapileri - ilave olarak bu gibi durumlarda intraartiküler ozon enjeksiyonu başarıyla uygulanır. Bağışıklık sistemini güçlendirme ve kıkırdak metabolizmasını aktive etme özelliklerine ek olarak burada ozonun tamamıyla antienflamatuar özelliğinden faydalanıyoruz.
Enflamasyonlu ve dejeneratif eklem hastalıkları

Enflamasyonlu eklem hastalıklarını üç evreye ayırdığımızda, özellikle evre 1 ve 2, bir başka deyişle ağır kemik deformasyonlarının olmadığı durumlar, medikal ozon uygulamalarına cevap verir. Gonartroz (diz eklemi enflamasyonu) ya da diz ve omuz eklemlerindeki aktif arthritic form tedaviye cevap veren sınıfa dahildir. Standart tıbbi metodlara - spesifik egsersiz terapileri - ilave olarak bu gibi durumlarda intraartiküler ozon enjeksiyonu başarıyla uygulanır. Bağışıklık sistemini güçlendirme ve kıkırdak metabolizmasını aktive etme özelliklerine ek olarak burada ozonun tamamıyla antienflamatuar özelliğinden faydalanıyoruz.
Artritik/Romatizmal Durumlar - Kronik poliartritler

Artritik/romatizmal durumlar iskelet veya kas sistemiyle ilgili pek çok ağrılı, fonksiyon kısıtlılığı da yapabilen hastalığı kapsamaktadır. Genel olarak medikal ozon uygulaması fizik tedavi ile beraber kombine olarak tamamlayıcı amaçla kullanılmaktadır. Romatoid artrit ( kronik poli artrit ) de yapılan çalışmalarda akut olmayan durumlarda ozon majör otohemoterapi tamamlayıcı olarak başarılıdır. Burada kullandığımız etkisi anti enflamatuar etkidir .
Bölgesel ozon uygulaması

Fibromyalji gibi bölgesel kas ağrılarında lokal enjeksiyonla kas içine enjekte edilen ozon bölgesel oksidasyonu arttırarak ve antienflamatuar etki ile kaslardaki kan dolaşımını arttırarak doku iyileşmesini arttırır.Ağrının azalmasını sağlar.
Bel fıtığında ozon uygulaması

Ozon nasıl etki eder?
1.Ozon nükleus pulposus içindeki mukopolisakkaritlerin oksidasyonunu sağlıyarak fıtığın küçülmesini sağlar. Böylece sinir köküne olan bası azalır.
2.Ozon vertebral sinir kökleri üzerinde analjezik etki yapar.
3.Ozon anti enflamatuar etki ile kasları gevşeterek sinir plexususu üzerindeki baskıyı azaltır.
Uygulama nasıldır?
  • Ozon Enjeksiyonu
  • Dozu önceden belirlen Ozonun paravertebral kaslara enjeksiyonu.
  • Anesthesi ve sedasyon gerekmez.
  • Sistemik ozon Major hemoterapi veya Rektal ugulama.
  • Günlük yaşamı etkilemez.
  • Metodun Her hangi bir riski ve yan etkisi yoktur.
Kaç seans?
Vak’a ya göre 12-15 seans bazen 30 seansa kadar çıkabilir.
Başarı oranı nedir?
Genel anlamda başarı 80% - 90%.Aralığında dır.

Yara tedavisinde ozon

Özellikle damar hastalıkları ve dolaşım bozukluğuna bağlı hastalıklarda,diabete bağlı dolaşım bozukluklarında periferik yani vücudun uç bölgelerinde oluşan yaraların tedavisinde ozon tedavisi yaranın üzerine ozon suyuyla yıkama, ozon yağıyla yara bakımı, özel ozona dayanıklı torbalarla uygulanan basınçlı ozon gazının tekrarlayan seanslar halinde uygulanması ve kan yoluyla yapılan major hemoterapi uygulamasıyla çok iyi sonuçlar elde edilmektedir. Dekübit yaralarının tedavisinde özel silikon kaplarla yara bölgesine tekrarlıyan ozon gazı uygulamasıyla derin inatçı yaralar tedavi edilir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Ozon Tedavi Nedir. Ortopedide Ozon Tedavisi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Ahmet Ümit SABANCI'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Ahmet Ümit SABANCI'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ahmet Ümit SABANCI Fotoğraf
Op.Dr.Ahmet Ümit SABANCI
Bursa
Doktor "Ortopedi ve Travmatoloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Ahmet Ümit SABANCI'nın Makaleleri
► Ozon Tedavisi Dr.Mehmet PORTAKAL
► Ozon Terapi Dr.İlker SOLMAZ
► Ozon Sauna Dr.Mustafa KÖSEAHMETOĞLU
► Hayata Destek Ozon Dr.Mustafa KÖSEAHMETOĞLU
► Ozon Tedavisinin Tıptaki Yeri Dr.Levent KARAFAKI
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Ozon Tedavi Nedir. Ortopedide Ozon Tedavisi' başlığıyla benzeşen toplam 60 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


15:44
Top