2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Nedir Bu Kanal Tedavisi? Kanal Tedavisi Neden Yapılır?
MAKALE #2613 © Yazan Dt.Erkut AKÇALI | Yayın Mart 2009 | 51,034 Okuyucu
KANAL TEDAVİSİ NEDİR? NEDEN YAPILIR?

Kanal tedavisi denilince aklımıza gelen her şeyi kötü biliriz. Ağrı, sızı, aniden gelen şiddetli acı, bitmek bilmeyen pansuman seansları ve sonuçta dişin akıbetinin ne olacağını bilmeden yapılan kanal dolgusu ve zerine yapılacak restorasyon. Artık kanal tedavilerinde ağrı ve diğer şikâyetler hemen hemen kalmamıştır.

Kanal tedavileri nasıl ve ne şartlarda olur?

Kanal tedavisinin oluşması için gereken ilk şart dişin içindeki sinirin enfekte olmasıdır. Dişin siniri(PULPA) birçok nedenden enfekte olabilir. Bunlar
  • Çürük
  • Travma
  • İçsel enfeksiyon yada kimyasal maddeler
  • Hatalı diş hekimi uygulamaları

Yâda

A. protetik nedenler
B. bazı özel gereksinimler


Bu gibi nedenlerle kanal tedavisi yapılabilir

Kanal tedavisi olacağımı nasıl anlarım?

Dişlerin ağrı algılama mekanizması çok gelişmiştir. Dişler duyu olarak sadece AĞRI duyusunu alırlar. Diğer bütün duyular ağzımızın içindeki diğer duyu sinirleri tarafından alınırlar.

Dişlerimizde eğer
a.kendiliğinden ağrı varsa
b.gece ağrısı yapıyorsa
c.dişe vurduğumuzda duyarlıysa(perküsyon)
d dişin tam kök bölgesine dışarıdan bastırdığımızda ağrı varsa(palpasyon)
e.sıcak temasından ağrıyorsa
f.soğuk maddeler dişinize değdiğinde ağrı kesiliyorsa

Gibi sebeplerden kanal tedavisi yapmamız gerekir.

Kanal tedavisi zor mudur?

Kanal tedavisi eğer usulüne uygun yapılıyorsa çok çok kolaydır. Ama usulüne uygun yapılmıyorsa çok çok zordur.

Kanal tedavisi yapılan diş ölür mü?

Evet, kanal tedavisi yapılan diş artık ölü bir diştir. Ve vücutta kalabildiği sürece kalır. Fonksiyon görür. Ama genellikle rahatsızlık vermeden orada kalır.

Kanal tedavisinin başarı şansı nedir?

Kanal tedavili diş eğer şartlar yerindeyse ve sorun olmadan bitirildiyse başarı şansı çok yüksektir. Ama dişin orda kalıp kalamayacağı garanti edilemez. Bu tür dişlerin ömürleri hakkında da bir şey söylemek yanlış olur.

Genel kanı olarak kanal tedavili dişlerin çok uzun süre gitmediği ve çekim yapıldığı söylenmektedir. Ama ne şartlarda ve nasıl yapıldığı belli olmayan her tür tedavinin kötü sonuç doğuracağı unutulmamladır.

Kanal tedavili dişe garanti verilir mi?

Hayır, bu garanti verilemez çünkü siz ne kadar güzel kuralara uygun bir kanal tedavisi yaparsanız yapın kanal tedavili diş çekime gidebilir. O nedenle garanti, vermek yanlış olur.Kanal tedavisi sadece diş hekimine bağlı bir iyileşme göstermez hastanın da bünyesinin sağlam olması ve kanal tedavisine yatkınlığı gerekmektedir.

İlerde çekime gidecekse çekelim o zaman. Kanal tedavisiyle uğraşmasak?

Bu şansımız varken yani dişi orda tutma şansımız varken denemeden çekim yapmak çok yanlış bir hareket olacaktır. O nedenle çekim yapmadan önce mutlaka kanal tedavisi denenmelidir.

Kanal tedavili dişin rengi koyulaşır mı?

Evet, bazen kanal tedavisi yapılan dişlerde koyulaşma görülür. Bunun nedeni kanal tedavisi yapılırken ya da seans ararlında dişin içerisine kanın birikmesidir. Kan bu yüzeye birikirse orada renkleşme yapar. Fakat beyazlatılabilir. Özel yöntemler uygulanır ve dişler beyazlatılır.

Kanal tedavili diş üzerine protez yapılır mı?

Kendini ispat etmiş ve bir sene içerisinde bir enfeksiyon geliştirmemiş kanal tedavili dişler üzerine rahatlıkla tedavi yapılır ve köprü ayağı olarak kullanılır. yada protez ayağı olarak ta kullanılabilir. gerçekten emin olunursa iyi yapılmış bir kanal tedavisine hemen protez yapılabilir.

LAZERLE KANAL TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

Lazer kanal tedavisinde normal kanal tedavili vakalar ve çok zor vakarlın tedavisinde kullanılır. Bu tedaviler kanal tedavisinin normal senasına ek olarak lazer ile kanlarlın içine girerek kanal tedavinse neden olan etkeni ortadan kaldırmaysa yöneliktir. Yani mikroorganizmaları.

Kanal tedavisinin başarısını düşüren en etkili şey olan yan kanalların varlığında LAZER son derece etkili olur ve tedavisi geleneksel yöntemlerle olmaz denilen tedavileri gerçekleştirir.

LAZER kanal tedavilerinde oldukça etkili ve ciddi anlamda faydalı bir ekipmandır.

Kanal tedavisi tek seansta olur mu?

Evet, lazer destekli ya da bazen standart yöntemlerle kanal tedavisi yapılır. Tek seansta bitirilebilir. Buda hem konfor hem de rahatlık açısından çok önemlidir. Hasta bu şekilde rahat eder.

SONUÇ:
Eğer usulüne uygun ve dikkatli bir şekilde kanal tedavisi yapılırsa ağızda kalmayacak diş çok azdır.
Artık günümüz diş hekimlerinin hepsi ağızda dişi ne kadar uzun süre tutabilirim niyetiyle yaklaşmaktadır. Bu nedenle diş hekimleri ellerinden gelen en azami özeni göstererek tedavi etmektedirler.
LAZER tedavide çok iyi bir alternatiftir ve uygun şartlarda çekilmesi gerek dene dişlerin bile iyileşmesine son derece yardımcıdır.

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Nedir Bu Kanal Tedavisi? Kanal Tedavisi Neden Yapılır?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dt.Erkut AKÇALI'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dt.Erkut AKÇALI'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dt.Erkut AKÇALI'nın Makaleleri
► Kanal Tedavisi Dr.Dt. Nihat TANFER
► Kanal Tedavisi PDF Dt.Emin Tamer MOLLA
► Kanal Tedavisi Dt.Songül MİRZAOĞLU
► Kanal Tedavisi Dt.Ayşe GÜR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Nedir Bu Kanal Tedavisi? Kanal Tedavisi Neden Yapılır?' başlığıyla benzeşen toplam 97 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Diş Eti Çekilmeleri ve Tedavi Seçenekleri ÇOK OKUNUYOR Aralık 2008
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:12
Top