2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,979 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Hipoglisemi
MAKALE #263 © Yazan Prof.Dr.Yüksel ALTUNTAŞ | Yayın Eylül 2007 | 6,964 Okuyucu
Doç. Dr. Yüksel ALTUNTAŞ

HİPOGLİSEMİ

Hipoglisemi düşük kan şekeri demektir.

Reaktif hipoglisemi nedir?

Kişi yemek yemediğinde ve karaciğerdeki glikoz depoları tükendiğinde kan şekeri düşer ve reaktif hipoglisemi oluşabilir. Tedricen vücut bu duruma kas proteinlerinin yıkılarak kullanımı ile sağlanan glikozla beyin hücreleri beslenir ve yağla da diğer vücut hücrelerinin beslenmesi sağlanır.Fakat bu ayarlama oluşmadan önce kişi beyin glikoz kısıtlanma semptomlarını örneğin anksiyete, açlık, sersemlik, zayıflık kaslarda titreme,kalbin hızlanması gibi etkileri yaşayabilir.Bu semptomlar pek çok durumda gerçekleştiği için bir sağlık görevlisiyle görüşülmesi gereklidir.

Reaktif Hipoglisemi kimleri etkiler?

Reaktif Hipoglisemi her on genç kadından 2-3 tanesinde daha sıklıkla şişman kadınlarda daha az sıklıkla kırk beş yaş üstünde görülür.Birçok insan zaman zaman düşük kan şekeri yaşar.Ancak, eğer semptomlar ciddi veya devamlıysa bir an önce dengeli ve uygun bir öğün almayı öğrenmelidir. Reaktif hipoglisemi daha ciddi durumlara sebeb olmaz.


Reaktif Hipoglisemiyi nasıl kontrol edebilirim?

Reaktif hipoglisemi şu şekilde kontrol edilebilir:

*besinsel olarak dengeli öğünler
*sık öğün ve atıştırmalar
*düzenli egzersiz
*sigara içilmemesi
*kilo kontrolü
*gerektiğinde tıbbi denetim
*önerilirse düzenli kan şekeri kontrolü

Besinsel Dengeli Öğünlerle Hipogisemi Nasıl Kontrol Edilir?

Kan şekeri düştüğünde, er veya geç bir öğün yada atıştırma alınarak yerine konulmalıdır. Burada önemli olan ne yeneceğidir. Birçok insan hızlı bir enerji kaynağı olarak, örneğin şekerli bar yada kolalı içeceğin açık çözüm olacağını düşünür. Eğer karbonhidrattan zengin konsantre şeker içeren ( şekerli bar veya kolalı içecek) bir öğün yendiğinde kan şekeriniz çok fazla yükselebilir, öyleki pankreas aşırı çalışır, çok fazla insülin salgılar. Kan şekeri düzeyi çok hızlı veya çok fazla düşebilir. Sonra bazı insanlar hipoglisemi semptomları yaşayabilir.

Şaşırtıcı şekilde kompleks karbonhidratlı yiyecekler, konsantre şekerlerden daha faydalıdır.(kraker, galeta,ekmek,tahıl)

Kompleks karbonhidratlı yiyecekler mesela kraker ya da ekmek, daha uzun zamanda daha az glukoz oluşturur ve daha az insülin cevabı meydana gelir. Bir kraker yada peynirli tohum veya diğer proteinli yağlı yiyecekler bile daha iyi bir çözümdür. Yağ karbonhidrat sindirimini yavaşlatır.

Düşük kan şekeri düzeyi yönetiminde diğer yardımcı beslenme kılavuzları; günde en az 3 kez üç beş saat aralıklı yemek yeme, gerekirse ara öğünde yemek yeme, her gün aynı saatte yemek yemek, öğün atlamaktan kaçınmak, toplam kalori ihtiyacın gün boyunca dağıtarak sağlıklı kalori alımıyla kilo alımından kaçınmak, şekerli yiyecek ve içecekleri özellikle boş mideye almaktan kaçınmak, tatlıları ara sıra eğer tolere edilebilirse öğünle birlikte az miktarda tüketmek.

Öğün içerikleri
*Kompleks karbonhidrat: meyve sebze nişasta yada tahıl ürünleri
*Protein: Az yağlı et, az yağlı süt ürünleri, fıstık ezmesi, sebze
*Yağ:Zeytin yağı, az yağlı mayonez

Alkol sınırlaması

Alkol sadece yemeklerde az miktarda alınmalıdır.

Kafeinden kaçınmak

Kahve, çay, kolalı içecekler, çukulata

Egzersizden 1 ila 3 saat önce yemek yenmelidir. Yakılacak kaloriyi karşılamak için Egzersizden önce ekstra kalori alımı gerekebilir.

Neden egzersiz

Egzersiz, kan şekeri düzeyini düzenleyebilir. Fiziksel açıdan aktif insanda stres azalırken özgüvende artma görülür. Egzersiz kalp ve akciğer fonksiyonlarını, dolaşımı, kan basıncını ve kolesterol düzeyini düzeltir. Egzersiz ideal kilonun kontrol ve devamına yardımcı olacaktır..

Reaktif hipoglisemi ile aynı semptomlara sebep olan başka durumlar varmıdır?

Başka durumlarda da aynı semptomlara rastlanır.
Nadiren pankreas kendiliğinden fazla insilin salgılayabilir. Bu durum medikal tedavi gerektirir. Anksiyete, reaktif hipogliseminin semptomlarının bazılarına sebep olabilir.





     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler  
► Diyabet Hastasında Hipoglisemi Prof.Dr.Metin ÖZATA
► Düşük Şeker-Hipoglisemi Prof.Dr.Metin ÖZATA
► Hipoglisemi veya Şeker Düşüklüğü Prof.Dr.Metin ÖZATA
► Reaktif Hipoglisemi-Şeker Düşmesi ÇOK OKUNUYOR Prof.Dr.Metin ÖZATA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,979 uzman makalesi arasında 'Hipoglisemi' başlığıyla benzeşen toplam 12 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
 
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


05:18
Top