2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,978 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Varis Dosyası: Varis ve Beslenme
MAKALE #2647 © Yazan Dyt.Elvan ODABAŞI | Yayın Mart 2009 | 15,483 Okuyucu
Birçok kişinin korkulu rüyasıdır varsiler. Tüm bacağa yayılmış mor ve yaşil çizgiler estetik görünümü bozan ve bizi birçok konuda sınırlayan bir sağlık sorunudur. Bu yazımızla sizlere; varis ve beslenmeden, varis probleminin nedenlerinden ve oluşumundan kısaca bahsedeceğiz. Bu konuda akıllarda hiç bir soru kalmayacak. İşte varis problemi ve tedavi yöntemleri:

Toplardamarlar oldukça narin yapılardır. Toplardamar duvarındaki bozukluklar, damarın genişlemesine ve kanın geri kaçarak kalpten uzaklaşmasını önleyen kapakçıkların hasar görmesine yol açar. Kapakçıklar hasar görünce kan göllenir ve damarların çıkıntı yapmasına neden olur. Bu düğümlü ve çıkıntılı oluşuma varis denir. Varis orta yaşlardaki yetişkinlerin neredeyse yüzde ellisini etkiler. Varis, en çok ayakta durmanın toplardamarlara yüklediği yerçekimi basıncı nedeniyle bacaklarda oluşur. Kadınlarda erkeklerin dört katı sıklıkta görülür, obez kişiler de daha büyük risk altındadır. Ayrıca risk, yaşla birlikte doku sağlığının kaybolması, kas kitlesinin azalması ve toplardamar duvarlarının zayıflaması nedeniyle de artar. Hamilelik bacaklardaki toplardamarlarda basıncı artırdığı için varise yol açabilir. Genel olarak, varis yüzeye yakın damarlardaysa fazla zarar vermez. Bu tür varislerde belirtiler yaygın olmasa da, bacaklarda ağırlık duygusu, gerginlik ve yorgunluk hissedilebilir.

NEDENLERİ

Varisin nedenleri konusunda birkaç kuram vardır: toplardamar duvarlarının ve kapakçıklarının genetik zayıflığı; düşük lifli beslenme sonucu dışkılama sırasında fazla zorlama nedeniyle damarlara yük binmesi; uzun süre ayakta kalma veya ağırlık kaldırma gibi belirgin nedenleri vardır.

BESİN LİFLERİ

ABD ve birçok gelişmiş ülkenin aksine, dünyanın yüksek lifli ve rafine edilmemiş besinler tüketilen bölgelerinde varise pek rastlanmamaktadır. Rafine besinlerin ağırlıkta olduğu düşük lifli bir beslenme varis oluşumuna katkıda bulunmaktadır. Düşük lifli beslenme rejmi uygulayan kişiler, dışkı miktarı az ve katı olduğundan daha fazla zorlama gereği duyarlar. Bu karında basıncı arttırır ve kanın bacaklardan yukarıya akışını engeller. Aşırı basınç zamanla toplardamar duvarını önemli ölçüde zayıflatır, varis veya hemoroid oluşumuna neden olur, ya da kalınbağırsak duvarını zayıflatır ve divertiküller oluşmasına yol açar. Yüksek lifli beslenme varisin tedavisinde ve önlenmesinde en önemli unsurdur. Sebzeler, meyveler, baklagiller ve tahıllar bakımından zengin bir diyet bağırsak hareketlerini teşvik eder.

FİZİKSEL ÖNLEMLER

Egzersiz yapmak ve uzun süre ayakta durmaktan kaçınmak varis oluşum riskini azaltacaktır. Bacak kaslarının kasılması göllenen kanın tekrar dolaşımını sağlayacağından, egzersiz, özellikle yürüyüş, bisiklete binme ve hafif koşu çok yararlıdır.

BESİN DESTEKLERİ

Toplardamarların sağlıklı olmasına katkıda bulunan bir takım önemli besin unsurları vardır. Bunlardan en dikkate değer olanlar C ve E vitaminleri, biaflavonoidler ve çinkodur. En uygun besin desteğini elde etmek için bu ana besin unsurlarının yeterli miktarda takviye edilmesi önemlidir. Bunun yanında flavonoid bakımından zengin bazı ekstreler kan dolaşımı için oldukça yararlıdır. Örneğin; alıç, kiraz, yaban mersini ve böğürtlenin düzenli tüketilmesi varisin önleyici tedavisinde kullanılır. Bu meyvelerden bazılarının ekstresi Avrupa’da varis dahil çeşitli dolaşım sistemi sorunlarına çare amacıyla yaygın olarak kullanılmaktadır. Üzüm çekirdeği ekstresi ve yalıçamı kabuğu ekstreleri en çok tutulan ve muhtemelen en etkili ekstrelerdir. Flavonoid bakımından zengin ve biraz olsun etkili bir çay arıyorsanız, karabuğday aklınızda bulunsun.

Her konuda olduğu gibi varis problemlerinin önlenmesinde beslenmeninde oldukça önemi vardır. Kompleks karbonhidratları ( kurubaklagiller, tahıllar, meyveler gibi) yüksek ve lif bakımından zengin besinler yiyin. Sarımsak, soğan, zencefil ve kırmızı acı biber de bol bol tüketilmelidir.

Hayata kolayca adapte edilebileceğiniz önerilerimizle artık varisler korkulu rüyanız olmayacak. Sağlıklı ve formda bir vücut için temel kuralımızın dengeli, yeterli ve çeşitli beslenme olduğunu lütfen unutmayınız
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Varis Dosyası: Varis ve Beslenme" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Elvan ODABAŞI'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Elvan ODABAŞI'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Elvan ODABAŞI'nın Yazıları
► Corona Virus Dosyası Dyt.Begüm KURAN
► Kolesterol,ldl,hdl ve Trigliserid Dosyası Dyt.Zeynep Işıl KÜÇÜKGÖNCÜ
► Tüm Yönleriyle Obezite Dosyası Dyt.Aysen ARICAN ÖZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,978 uzman makalesi arasında 'Varis Dosyası: Varis ve Beslenme' başlığıyla benzeşen toplam 23 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:09
Top