2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ağız Kokusu(Halitozis)
MAKALE #2650 © Yazan Dt.Erkut AKÇALI | Yayın Mart 2009 | 8,261 Okuyucu
AĞIZ KOKUSU HAKKINDA HERŞEY (HALİTOZİS)

Hastalarımızın en çok şikâyet ettikleri şeylerin başında ağız kokusu gelir. Ağız kokusu o kadar rahatsızlık vericidir ki kimse o kişiyle aynı ortamda olmak istemez. Sosyal hayatımızda bizi utandıran kötü hissetmemizi sağlayan bu durum için mutlaka mücadele etmemiz gerekmemektedir.

Ağız kokusu olan bir kişi varsa mutlaka bu bir sorun ifadesidir. Bu sorununda mutlaka çözülmesi gereklidir.

AĞIZ KOKUSU SEBEPLERİ

1.GIDALAR

Bazı gıdalar zaten bilindiği üzere kokuludur. Hatta bu koku o kadar fazladır ki yerken hissedilebilir. tabiî ki bu kokular daha sonra vücuttan atılmak zorundadır. Bu kokuların vücuttan atılımında genelde nefes yoluyladır. Soğan sarımsak vs vs gibi ciddi koku kaynaklarıdır.

2 GIDALARIN AĞIZIMIZ İÇİNDE KALMASI(YETERSİZ HİJYEN)


Bazı gıdaların koktuğunu söylemiştik ama birde kokulu olmayan gıdaların ağzın içinde kalarak kokuya sebep olmaları durumu vardır. Normal halinde çok az kokan ya da kokmayan gıdalar ağız içerisinde kapalı ortamda belli bir süre kalırlarsa ciddi kokuşmalara sebep olur ve rahatsız edici kokular yayarlar.

Gıdaların kokuşmaması için diş araları, diş yüzeyleri ve protezlerin(köprü gövde altları en sık) Mutlaka son derece hassas ve özenerek kontrol edilip diş ipleri ile temizlenmeleri gerekmektedir. Diş aralarında gıda artığı bırakılmamalıdır. Total yada parsiyel(tam yada yarım damak) protez kullanıcıları da mutlaka protezlerinin bakımlarını düzenli yapmaları. dezenfektan maddelerle zaman zaman protezlerini steril etmeleri gerekmektedir.

Piyasada protez temizleyici birçok ürün protez kullanıcılarının hizmetine sunulmuştur. Çeşitli hastalıklara sebep olmamak için mutlaka kullanılmalıdır.

3.ZARARLI ALIŞKANLIKLAR(TÜTÜN, ALKOL)

Bu tür alışkanlıklar zaman zaman uyarılsa da kolay kolay vazgeçilmeyen alışkanlıklardır. Özellikle tütün en sık kullanan koku verici maddedir. Bu madde ile ilgili çok sayıda kötü ve Zaralı etki söylenmesine rağmen gözle görülen etkisinden sonra koku en dezavantajlı durumdur.

Alkolde başlı başına kokusuyla rahatsız edici bir malzemedir. Alkol aynı zamanda diğer kokularında hissedilebilirliğini artırır.

4 DİŞ ETİ HASTALIKLARI

Diş etleri sistemli olarak kontrol edilmelidir, diş taşları uzaklaştırılmalı ve ağız bakımı yapılmalıdır.

Dişetleri iltihaplandığında çoğu hastamız gelip tedavi olmak isterler ve tedavi neticesinde ağız kokularında çok yüksek oranda azalma ve çoğunda hemen bitim görülür.

5 HATALI YAPILMIŞ PROTEZLER-DOLGULAR

Hatalı yapılmış restoratif uygulamalar oluşturdukları retansiyon alanları nedeniyle çok ciddi kokulara sebep olurlar. Hastalar sürekli dişlerinin arasında bir şeylerin kaldığında ve çıkarmakta zorlandıklarından şikâyet ederler.

Bu kalan gıda artıkları ciddi bir şekilde sorun teşkil eder ve kokuşmalar sebep olur. O bölge bizim için mikroorganizmaların kolonize olduğu bölge anlamına gelir ve süratle dişleri çürütür. Bu durumu engellemek için mutlaka acilen bu alanların tedavi edilmesi gerekmektedir

6 AĞIZ KURULUĞU


KSERESTOMİ adı ile bilinen bu durum Ağız kokusunda son derece önemlidir. Sadece ağız kokusunda değil çürük oluşumunda da belirleyici rol oynar.

Tükürük ciddi anlamda temizleyici bir sıvıdır içerdiği maddeler neticesinde hem gıda artıklarını yok eder ve belirli bir mikroorganizma kolonizasyonunu yok eder.

Tükürüğün etkisi azalırsa hem koku hem de çürük oluşumdan da dramatik artışlar olur.

7 ÇEŞİTLİ HASTALIKLAR


Bu hastalıklar sistemik(karaciğer, böbrek, şeker) gibi olabildiği gibi üst ve solunum yolları hastalıklarında olabilir. Bu hastalıkların karakteristik kokuları vardır ve çok rahatlıkla ayırt edilebilir.

SONUÇ:

(HALİTOZİS) ağız kokusu sonuç olarak mutlaka tedavi edilmesi gereken bir durumdur. bir çok test ve teşhis yöntemi ile ağız kokusu kaynağı tespit edilir ve sonucunda tedavi sürecine gidilir.


Günümüzde çözülemeyen ağız kokusu çok azdır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Ağız Kokusu(Halitozis)" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dt.Erkut AKÇALI'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dt.Erkut AKÇALI'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dt.Erkut AKÇALI'nın Makaleleri
► Ağız Kokusu Dr.Dt. Nihat TANFER
► Ağız Kokusu ile Savaşmak Dt.Ülkü KOLOĞLU
► Ağız Kokusu (Halitosis) Sebepleri Dt.Betül YURTERİ
► Ağız Yaraları Dr.Dt. Nihat TANFER
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Ağız Kokusu(Halitozis)' başlığıyla benzeşen toplam 24 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Diş Eti Çekilmeleri ve Tedavi Seçenekleri ÇOK OKUNUYOR Aralık 2008
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


02:43
Top