2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Yaşlanınca Dişlerimize Neler Oluyor? Damak Protezler Kaderimiz mi?
MAKALE #2656 © Yazan Dt.Güzin KIRSAÇLIOĞLU | Yayın Mart 2009 | 9,090 Okuyucu
GENÇLİĞİMDE İNCİ GİBİ DİŞLERİM VARDI? Peki ne oldu o inci gibi dişlere.?Zamanla doğada maalesef herşey aşınıyor. Bu aşınmaya dişlerimizde de raslıyoruz. Diş yapısının en dışında mine dediğimiz güçlü bir tabaka vardır. Mine zaman la aşınmaya maruz kalır. Peki mineyi aşındıran nedir?
..Asidli gıdaların tüketimi:Tursu,kola vb
..Aşındırıcı içeren macunlar:Dişlerin daha beyaz gözükmesini sağlamak içeren üretilmiş ,içeriğinde bol miktarda aşındırıcı içeren macunlar,tozlar,karbonatlar,
..Hatalı diş fırçalaması:özellikle yatay hareketin yoğun kullanımı.
..Diş sıkma ve gıçırdatma.
..Hatalı restorasyonlar vb dişlerin aşınmasına sebep olur.
..Çok fazlaca çekirdek kuruyemişin dişlerle kırarak tüketilmesi.
..Soğuk tüketiminin ardından çok sıcak tüketiminin yapılması.Yada tam tersi .
BU aşınma ve kırılmalar daha çok basit düzeydeyken önlemler alınarak tedavi ediliyor. Örneğin hatalı fırçalama sonucu ortaya çıkan aşınmalar fırçalama alışkanlığının tekrar gözden geçirilmesiyle ve özel yapıştırma sistemleri ile dözelebiliyor.
Asid erozyonuna karşı özel macunlar var.
Diş gıcırdatması için aparatlar.
Kırlma ve çatlamalara karşı kompozitler ile tamirler yapmak mümkün.
YAŞA BAĞLI OLUŞAN BİR DEFORMASYON DA DİŞETİ ÇEKİMESİDİR?

.Diş etlerin de çekilmenin genelde sebebi dişeti problemleridir.
Dişetleri sağlıklı olduğunda pembe ,portakal kabuğu görüntüsüne sahipdir. Zamanla dişlerin etrafın da plak dediğimiz bol miktar da mikroorganizma içeren yapışık bulamaçlar diş taşlarına dönüşür.
Bu diş taşları diş aralarını açar ,dişin etrafını saran kemiğin erimesine neden olur.Dişler zamanla sallanır. Hatta diş kayıpları da olur.
DİŞETLERİN DE MEYDANA GELEN ÇEKİLMELERİ engellemek için dişlerin bakımlarının gerek birey gerekse diş hekimi tarafından Altı ayda bir yapılması gerekir. Diş eti çekilmesine ve dişlerin etrafında oluşan aşınmalar kişiyi daha yaşlı gösterir.
Kompozite lamineyt ve splintlemelerle dişlerde meydana gelen sallanma ve aşınmaların önüne geçmek mümkün olmakta.Bu tip uygulamalar dişlerin estetik görüntülerinin yanı sıra daha sağlıklı görünmelerini sağlar. Ayrıca dişlerin kemikte kalan kısımlarının açığa çıkması sonucu oluşan sıcak soğuk hassasiyetinin de önüne geçer.
YAŞLA MEYDANA GELEN DEĞİŞİKLİKLERİN EN ÖNEMLİSİ DE ÇÜRÜKLERDİR:Dİşlerin ilk sürdükleri zaman olukları derindir. Bu oluklara kolayca yerleşen mikroorganizöalar zamanla dişlerin çürümesine neden olur. Bu nedenle dişle ikl sürdüklerin de olukları kapatılırsa Yani füssür sealeant uygulaması yapılırsa(DİŞ OJESİ)diş çürümelerinin önüne geçilebilir.
Dişlerin erişkin döneminde en çok çürüdükleri yerleri arayüzleridir. Bu neden diş arayüzlerinin mutlaka diş ipiyle temizlenmesi gerekir. Ağız duşu(WATERPİCK) gittikçe kullanımı yaygınlaşan arayüzleri yıkayarak temizleyen bir çihazdır.Kullanımı ise gün geçtikçe yaygınlaşmaktadır. Ben de kullanılmasını tavsiyeederim.
DİŞ EKSİKLİKLERİ MUTLAKA TEDAVİ EDİLMELİDİR:Ağzımız da bir dişimiz eksik olduğun da 31 dişimiz daha var diye düşünmek oldukça yanlış bir inanış. Çünkü herbir dişin ağız da farklı fonksiyonu vardır. Bu fonksiyonu yapamadığı durum da yanın daki diş onun yerine doğru kayarak kontakların bozulmasına sebep olur. Bu nedenle diş kaybı yaşanır yaşanmaz bu kaybı hemen telafi etmek gerekir. İMPLANTlar,köprüler,zirkonyum köprüler diş eksikliğinin giderilmesinde kullanılan metodlar dır. Bu vakada eksiklik implantla giderilmiştir.
Gömülü kalmış bir yirmi yaş dişi yada köpek dişi çenede problemlere neden olur. Bu nedenle çıkmadığı anlaşılan yada çıkmayacağı anlaşılan yirmi yaş dişleri mutlaka alınmalıdır.
ERİŞKİNLİĞE ÇAPRAŞIK DİŞLERLE GİRİLMESİ ileri yaşlar da diş aralarında çürüklerin ve taşların oluşmasını kolaylaştırır. Bu nedenle dişler erişkinliğe girilmeden düzeltilmeli yani ortodontik tedavileri yapılmalıdır.
BURUNDAN NEFES ALAMAMA ağız açık uyumasına neden olacağından geceleri ağız kuruluğu diş taşlarının ve çürüğün daha çok olmasına neden olur. Bu nedenle mutlaka burun dan nefes alamama nedenleri araştırılıp tedavileri yapılmalıdır...................
Yaşlılık da sağlıklı dişlere sahip olmak okadar önemli ki.Vitaminlere ve beslenmeye en çok ihtiyaç duyulan dönemde havuç,salata yiyememek .Ya da çiğnemeden yutarak mide ovuşturmak oldukça can sıkıcıdır. Umarım bu yazımla size rehber olmuş bu sıkıntılarınızın bir nebze oluşmamasını sağlayan bilğiler sunabilmişim dir. Sağlıkla kalın.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Yaşlanınca Dişlerimize Neler Oluyor? Damak Protezler Kaderimiz mi?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dt.Güzin KIRSAÇLIOĞLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dt.Güzin KIRSAÇLIOĞLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dt.Güzin KIRSAÇLIOĞLU'nun Yazıları
► Hareketli Protezler Dr.Dt. Mehmet Mustafa ÖZARSLAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Yaşlanınca Dişlerimize Neler Oluyor? Damak Protezler Kaderimiz mi?' başlığıyla benzeşen toplam 90 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Diş Hassasiyeti Nedir? Mayıs 2020
► Dental Detox Nisan 2019
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


01:14
Top