2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Bitki (Herbal) İlaçlarına Genel Bir Bakış
MAKALE #2687 © Yazan Prof.Dr.Metin ÖZATA | Yayın Nisan 2009 | 6,120 Okuyucu
Bitki İlaçlarına Genel Bir Bakış


Bitkiler binlerce yıldır insanlar tarafından tedavi amacıyla kullanılmıştır. Bugün 120’den fazla ilaç bitkilerden elde edilmektedir. Bitki ilaçları bugün besin desteği adı altında satılmaktadır ve A.B.D.’de 2002’de yapılan çalışmada toplumun % 20 ‘inin bitki ilacı kullandığı saptanmıştır. Ancak bu oranın son on yılda çok arttığı ve % 65 kişinin herbal ilaç kullandığı saptanmıştır. A.B.D’de yapılan araştırmada en çok kullanılan besin desteği veya bitki ilaçları % 40.3 Ekinazya, %24.1 Ginseng, % 21.1 gingo biloba, % 19.9 sarımsak, % 12 oranında St. John’s wort, % 11.8 nane, % 11.7 zencefil, % 9.4 soy ürünleri kullanılmaktadır. Kullanım oranının gittikçe arttığı saptanmıştır. Bunların halk arasında doğal gıda olduğu zararlı olmadığı da sanılmaktadır. Oysa bu besin desteklerinin doktor kontrolünde kullanılması gerekir. Bunların kalite, kantite, etki ve yan etkileri konusunda yeteri kadar kontrol olmadığı için gelişmiş ülkeler bazı düzenlemeler getirmişlerdir. Bir bitkinin kökü, yaprakları veya çiçeklerinin farklı klinik etkileri olabilmektedir. Bitkinin yetiştirildiği yer veya ülke, toplanma ve depolanması da önem taşımaktadır.


Bitkisel besin desteklerinin bazı hastalıklara iyi geldiği de saptanmıştır. Bununla beraber bazıları karaciğer ve böbrekte zararlı etkiler yapar.

Bazı ilaçların bitkisel ilaçlarla birlikte alındığında yan etki yaptığı da bilinmektedir. Bu nedenle ilaç kullanan hastalar besin desteklerini kullanırken dikkatli olmalı ve doktoruna sormalıdır.


Bu besin desteklerinin içindeki maddeler firmadan firmaya değişmektedir. Bu nedenle sadece besin desteğinin şişsi veya kutusundaki isme değil içindfekileri de okumalı ve öğrenmelidir. Bu destekler hiçbir zaman bir hastalığı teşhis ve tedavi amacıyla kullanılamaz. Karaciğer testlerinde bozukluk yapıp yapmadığı izlenmesi gereken bir durumdur. Bazı kişiler karaciğer hastası olduğu halde bitkisel ürünler kullanarak tedavi olmaya çalışır ve karaciğer hastalığını daha da kötüleştirirler.




BESİN DESTEĞİ KULLANIRKEN DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR

Besin Desteği Nedir?

Besin desteği gıdalara destek olarak alınan maddelerdir ve bunlar vitamin, mineral, bitki ve aminoasitleri kapsar. Bunlar tablet, sıvı, kapsül şeklinde olabilir ve üzerinde gıda tamamlayıcı olduğu yazar. Bunlar ilaç yerine geçemez ve ilaç olarak hastalıkların tedavisi için kullanılamaz .

Besin Desteği Kutusunda Ne Olmalıdır?
Besin desteği olarak satılan ürünün etiketinde ürünün ismi, içindeki maddelerin miktarı, üretici ve dağıtıcının ismi mutlaka olmalı veya aranmalıdır. Bu bilgiler yoksa satın almayınız. Ayrıca bu etikette kullanım şekli yer almalıdır. Besin desteği içinde farklı maddeler varsa bu tür ürünleri kullanmayınız.

Besin Desteği Kullanırken Ne Yapmalı?
  • Bir bitki veya besin desteği ilaç veya ürünü almadan önce mutlaka doktorunuza danışınız.
  • Bir hastalığınız varsa mutlaka doktora danışarak bu bitkisel ilaçları alınız. Bunlar kullandığınız ilaçlarla etkileşip yan etki yapabilir.
  • Gebeler, çocuklar, emzirenler ve ameliyat olacaklar mutlaka doktora danışmalıdır.
  • Bitkisel ilaçların yan etkileri olabilir. Bazı ilaçların etkisini azaltır veya artırırlar. Bu etki tehlikeli ve ölümcül olabilir.
  • Bazı besin destekleri kanama zamanını uzatarak kanamaya neden olur. Özellikle kanı sulandıran aspirin ve coumadin gibi ilaç alanlar bitkisel ilaç alırken dikkatli olmalıdır. Burun kanaması yapabilir.
  • Ameliyat olacaksınız bu bitki ilaçlarını kesiniz. Kanamayı artırır.
  • Bu ürünlerin üzerinde Natural yani doğal yazsa da güvenli olmayabilir. Bunlar kşlinik araştırmalardan geçmemiş olabilir.
  • Tansiyon, şeker hastalığı, prostat, kanama hastalığı, kan hastalığı, tiroid hastalığı, glokom, epilepsi ve geçmişte felç geçirdiyseniz bitkisel ilaç kullanmadan önce mutlaka doktorunuza sorunuz.
  • Örneğin gingo biloba alıyorsanız kanama zamanı hafif uzayabilir, St John worth alıyorsanız midede sıkıntı, yorgunluk, baş dönmesi olabilir. Efedra alırsanız tansiyonunz yükselir.
  • Bu ilaçlar hiçbir zaman hastalık tanı ve tedavisi için kullanılamaz. Sadece destek olarak alınabilir.


İlaç Alıyorsanız Bitki İlaçlarına Dikkat
Bazı ilaçlarlarla birlikte herbal ilaçlar birlikte alınmamalıdır.
1)Aspirin, plavix, persantin gibi kanama zamanını uzatan veya kanı sulandıran ilaçlar alıyorsanız gingo biloba ve ginseng almayınız.
2)Antidepresan ilaç alıyorsanız St. John’s wort almayınız
3)Nezle ilacı gibi dekonjesyan ilaç alıyorsanız efedra almayınız.
4)Parkinson ilacı alıyorsanız Kava almayınız.
5)Gingo biloba alıyorsanız sarımsak, E vitamini, aspirin ve coumadin gibi kanı sulandırıcı ilaçlar alınmamalıdır.
6)Kalp hastalığı, hipertiroidi, şeker hastalığı ve prostat büyümesi ve glokom varsa efedra içeren ilaçlar almayınız.


KAYNAK:
1. Prof Dr Metin Özata, Vitamin Mineral Bitkisel Ürün rehberi, Gürer yayınları, 2008
2. http://www.vitamintr.com
3. http://www.diyetdr.com
4. http://www.zayiflamadr.com
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Bitki (Herbal) İlaçlarına Genel Bir Bakış" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Prof.Dr.Metin ÖZATA'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Prof.Dr.Metin ÖZATA'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Metin ÖZATA Fotoğraf
Prof.Dr.Metin ÖZATA
İstanbul
Doktor "Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi4 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Prof.Dr.Metin ÖZATA'nın Makaleleri
► Bel Ağrısına Genel Bakış Dr.Erkan KAPTANOĞLU
► Panik Atak'a Genel Bir Bakış Dr.Zengibar ÖZARSLAN
► Depresyon İçin 6 Bitki ve Takviyeler PDF Doç.Dr.Murat Eren ÖZEN
► Depresyon Tedavisinde Genel İlkeler Doç.Dr.Murat Eren ÖZEN
► Saç Ekimi Hakkında Genel Bilgilendirme Prof.Op.Dr. Ömer Refik ÖZERDEM
► Genel Cerrahide Laparoskopik Ameliyatlar Op.Dr.Alaattin ÖZTÜRK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Bitki (Herbal) İlaçlarına Genel Bir Bakış' başlığıyla benzeşen toplam 87 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Hamilelikte Tsh Yüksekliği ÇOK OKUNUYOR Mayıs 2010
► İnsülin Direnci Diyeti ÇOK OKUNUYOR Mayıs 2010
► Naturel Zayıflama Mayıs 2010
► Metabolizma Diyeti Mayıs 2010
► Guatr Ultrasonu Mayıs 2010
► Guatr Biyopsisi Mayıs 2010
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


01:28
Top