2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Her Bebeğin Kendine Özgü Bir Mizacı Var Mıdır?
MAKALE #2742 © Yazan Psk.Sinem OLCAY | Yayın Nisan 2009 | 4,929 Okuyucu
Her Bebeğin Kendine Özgü Bir Mizacı Var Mıdır?

İnsan doğasına dair en çok kabul gören fikirlerden biri her bireyin kendi kişilik özelliklerine sahip olarak dünyaya geldiği görüşüdür. Yani, yeni doğmuş bebeklerin bile karakter bakımından birbirinden farklı oldukları düşünülür.

Gerçekten de her bebeğin, çevreyle etkileşiminde kendine özgü bir tepki verme biçimi yani mizacı var mıdır?

Bebekler arasında davranış bakımından pek çok farklılığının gözlemlenmesi, her bebeğin kendine özgü bir mizacı olduğunun kanıtı olarak görülmektedir. Bebeklerin mizacını değerlendirmek için incelenen davranışsal farklılıklar; aktivite düzeyi, ne kadar çabuk üzüldüğü, beklenmedik bir şey olduğunda nasıl tepki verdiği ve sosyalleşme düzeyi gibi şeylerdir. Bu gibi mizaç özelliklerinin bir çocuğun kişiliğinin oluşumunda temel unsurlar olduğu düşünülür.

Bebeğinizin kendine özgü mizacını değerlendirmek istiyorsanız, bebeğinizin aşağıda açıklanan 9 farklı davranış özelliği bakımından hangi noktada olduğunu gözlemlemeniz iyi bir yol gösterici olur.

BEBEKLERİN MİZAÇ ÖZELLİKLERİ

Özellik

Açıklama

Örnek
Aktivite Düzeyi
Bir bebeğin hareket halinde geçirdiği sürenin hareketsiz geçirdiği süreye oranı
Anne karnında bile, bazı bebekler daha çok dolaşır ve daha çok tekmeler. Benzer farklılıklar erken bebeklik döneminde kol sallama ve tekmeleme hareketlerinin sıklığı ve şiddetinde de görülür. Ayrıca, bazı küçük çocukların uyanık geçirdiği sürenin çoğunda yoğun aktivite halinde olma eğilimi de bu mizaç özelliği ile ilintilidir.
Ritmiklik
Temel biyolojik fonksiyonların düzenli ve öngörülebilir olma derecesi
Doğumdan itibaren bebekler arasındaki bireysel farklılıklar, beslenme ve uyku zamanları ve dışkılama gibi vücut fonksiyonlarının düzeninin ne kadar kolay oluştuğu konusunda da görülür.
Yaklaşma-Çekinme
Bebeğin yeni şeylere karşı olan ilk tepkisinin niteliği
Anne memesi yerine biberon sunulması, bir yabancıyla karşılaşma, kutunun kapağını açınca bir kuklanın fırlaması gibi yeni ve beklenmedik deneyimler karşısında bazı çocuklar rahatsız olur ve geri çekilme davranışı sergiler, bazıları ise aktif bir şekilde yeni deneyimi keşfeder ve daha fazla stimülasyon arar.
Uyumlanabilirlik
Bir bebeğin yeni bir deneyime verdiği ilk tepkisinin ne kadar çabuk dengeye geldiği
Yeni bir deneyime verilen ilk tepki ister yaklaşma ister geri çekilme şeklinde olsun tüm bebekler, süt yerine katı mama ya da bakıcıyla yalnız kalma gibi yeni durumlara uyumlanırlar. Bu uyumlanmanın ne kadar çabuk ve ne kadar kolay olduğu konusunda bebekler bireysel farklılıklar gösterirler.
Cevap verme eşiği
Bir uyaranın bebekte etki uyandırabilmesi için gerekli yoğunluk düzeyi
Bazı bebekleri uykularından uyandırmak için çok az ses ya da ağlamaları için bezinin çok az ıslanması yeterlidir. Bazı bebekler ise ancak uyaran çok yoğun hale geldikten sonra tepki gösterirler.
Tepkinin şiddeti
Bebeğin tepkisinin şiddeti
Durum ister memnuniyet verici ister rahatsız edici olsun bazı bebeklerin tepkilerinin daima hafif olduğu görülür. Mesela, bu tip bir bebek memnun olduğunda mırıldanır, üzüldüğünde sadece kaşını çatar. Bazı bebekler ise memnuniyet verici durumlar karşısında içtenlikle güler ve sıkıntı verici durumlarda şiddetli şekilde ağlarlar.
Duygu durumu
Keyifli, mutlu ve arkadaşça davranışların keyifsiz, mutsuz ve arkadaşça olmayan davranışlara oranı
Bazı bebekler sıkça gülerler ve dünyaya gülümseyerek bakma eğilimindedirler, bazı bebekler ise beklenilenden daha uzun süreler boyunca mutsuz bir duruş içindedirler.
Bölünebilirlik
Yeni bir uyaranın devam etmekte olan davranışı ne derece bölebildiği ya da değiştirebildiği
Ebeveynler sıklıkla ağlayan bebeği bir emzik ya da bir oyuncak sunarak oyalamak isterler ancak bu taktikler sadece bölünebilirlik derecesi yüksek bebelerde işe yarar.
Dikkat/kararlılık
Başlanılan bir aktiviteyi ne derece sürdürebildiği
Bazı bebekler dönenceye bakar kalır ya da sevdiği oyuncağı ile uzun süreler boyunca mutlulukla oynar, bazı bebekler ise kısa sürede ilgisini kaybeder ve sıkça bir aktiviteden diğerine geçme ihtiyacı duyar.

Gelişim Uzmanı Psikolog Sinem Olcay





Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Her Bebeğin Kendine Özgü Bir Mizacı Var Mıdır?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Sinem OLCAY'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Sinem OLCAY'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Psk.Sinem OLCAY
İstanbul
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Sinem OLCAY'ın Makaleleri
► Bebeğin Ruhsal Doğumu Psk.Makbule UZUN ÇINAR
► Bebeğin Temel İhtiyacı Güven Psk.Dnş.Seval Ulviye AKYOL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Her Bebeğin Kendine Özgü Bir Mizacı Var Mıdır?' başlığıyla benzeşen toplam 34 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


16:46
Top